Odată cu apariția tehnologiei OLED parcă monitoarele au fost lăsate în urmă. Tehnologia a fost disponibilă pentru televizoare, ca mai apoi să se dezvolte ușor, ușor spre monitoare sau chiar spre telefoanele mobile.
Ar fi hilar să vorbim despre faptul că este fix aceeași tehnologie pe toate dispozitivele, dar principial vorbim despre același lucru:
- timp de răspuns mai bun
- negru foarte bun
- nu foarte luminoase
- rată de refresh bună
Tehnologia se îmbunătățește anual, iar laptopuri și monitoare apar tot mai multe, mai interesante.
Discuția vreau să o duc spre rata de refresh. Citeam tot felul de știri și rata de refresh ajunge până la 360Hz pentru anumite monitoare.
Ultimele teste pe care le-am făcut au fost între 120Hz și 144Hz. Da, au fost diferențe, dar asta pentru că am fost foarte, foarte atent la asta. Mai important, am avut monitoare în paralel.
Așadar, nu credeți că este mai mult marketing?
Pheno a zis
Cu siguranță e vorba și de marketing. E o varbă din bătrâni, ce știe țiganu’, ce-i aia, șofranu’? Reclama e sufletul comertului. Inca mai functioneaza „logica” ce-i scump e mai bun, desi viata ne-a demonstrat de multe ori ca „la pomul laudat, sa nu te duci cu sacul”. Cumva, producatorii profita de naivitatea consumatorilor finali, imbunatatind nesemnificativ performante ale echipamentelor, dar si ca o motivatie pentru cresterea preturilor. Si fiindca peste 70-75% dintre utilizatori nu sunt specialisti, vor fi nevoiti sa-si achizitioneze pe bani din ce in ce mai multi, tot felul de softuri, componente, subansamble, pentru a putea tine pasul cu tehnologia, altfel ramanand pe afara din cauza perimarii morale si a lipsei de compatibilitate cu noile tehnologii. Cel mai la indemana exemplu sunt placile video. Performantele placilor video RTX sunt echivalente cu cele ale placilor GTX aparute in urma cu 6-7 ani. Diferentele majore sunt doar la preturile exagerate dintre RTX si GTX, in favoarea RTX. Se intampla fenomenul invers, adica cu cat avanseaza tehnologia, cu atat cresc preturile de productie, in loc sa scada. O optimizare tehnologica industriala presupune reducerea investitiilor, a timpilor de asteptare prin retehnologizare, deci o scadere a costurilor pentru produsul final. Dar atat timp cat exista cerere mai mare decat oferta, cresterea preturilor va fi in trend. Ieftin, mult si bun, nu prea exista. Se aplica cu mult succes, scump, putin si prost.
mih a zis
Eu personal am o rezistenta scazuta in fata display-urilor de orice fel (monitor, televizor, tableta, telefon). La fiecare ora trebuie sa iau o pauza de 10 minute ca sa pot continua. Altfel apar dureri de cap, ma deranjaza ochii, chestii din astea. Din acest motiv anul trecut mi-am cumparat o tableta apple iPad 9 2021 dupa ce testasem una imprumutata (un model din 2011). Vreau sa va spun ca pot sta in fata acestei tablete la ore tarzii cu mult peste o ora. Nu ma deranjaza deloc. Nu mai folosisem niciodata un dispozitiv de la apple. Tehnologia este Retina IPS LCD, dar apple o realizeaza intr-un mare fel.
Si OLED-urile sunt facute in diverse feluri.
Uitati-va, de exemplu, la samsung 23 ultra, la A34 sau A54. Toate au display OLED dar nu la fel. Si daca pui A34 si A54 unul langa altul vezi diferenta. Nu stiu cum s-ar impaca ochii mei cu ele, nu le-am folosit, asa ca pentru cei mai sensibili este bine sa testeze inainte.
Nu intru in detalii de refresh rate ca nu sunt documentat. Ideea este ca OLED nu inseamna neaparat mai bun. Dar sigur mai scump ca pret.
Yamasha a zis
Mih, sunt unul dintre cei cu probleme la ochi. Cumva cred că sunt în temă să vorbesc despre asta. Nu cumva te deranjează luminozitatea puternică sau ce simți că obosește mai exact?!