Ideea articolului mi-a venit atunci când am văzut că lumea nu este chiar tocmai informată privind rețeaua electrică. Sigur, n-o să vă desenez diagrame și lucruri complicate, dar voi încerca să împart cu voi informația și, de ce nu, să mă aștept să o dați și voi mai departe, cu ajutorul butoanelor de SHARE.
Avem o infrastructură deficitară, realizată pe vremea comunismului. Pe atunci nu se știa de aer condiționat, nu se știa de atât de multe electronice. Nu aveau foarte mulți mașină de spălat, în niciun caz nu era automată, nu aveai foarte multe electronice pe care le avem în zilele noastre.
Cu alte cuvinte, rețeaua electrică nu este pregătită pentru asemenea consum. Mă uit la mine în parcare și observ că toată lumea își instalează aer condiționat. Oare unde credeți că va duce acest lucru?
Evident, la o suprasolicitare a rețelei, la probleme de distribuție și căderi când ți-e lumea mai dragă. Așa se întâmplă în București de câțiva ani de zile. Pur și simplu rețeaua nu face față.
E exact ca la plitele electrice, dacă vreți. Dacă aveți plită, mașină de spălat și vreți să mai băgați și aspiratorul… e posibil să vă sară siguranțele.
Eh, ați prins ideea. Cu cât mai multe consumabile, cu atât mai multe probleme pe rețea. Dacă mai intervine și un Dorel ce nu știe exact ce are în stație… e posibil să se ardă multe prin casă.
E drept, dacă ne gândim la calculatoare, acestea au avansat în ultimii ani. Sursele de alimentare au protecții tot mai bune. Am înșirat câteva pe aici. Dar tot nu sunt suficiente. Dacă ajunge pe rețea o supratensiune… e posibil să nu știe sursa ce să facă cu aceasta.
Pentru acestea, dar nu numai, s-au inventat sistemele de stabilizare a tensiunii.
Din punctul meu de vedere sunt mai importante decât UPS-urile. Modelele ieftine nu au atât de multe protecții și nu stabilizează tensiunea așa cum trebuie. Și… nu știu câți ar investi mii de lei într-unul foarte performant.
Prețurile pentru stabilizatoarele de tensiune pleacă de la 90 de lei. Dacă-ți permiți un calculator de 5000 de lei, îți permiți să-l protejezi, nu?
Ce face stabilizatorul de tensiune?
Este un dispozitiv electric ce menține valori constante ale tensiunii electrice pe circuit.
Ce tipuri de stabilizatoare de tensiune avem?
Sunt mai multe tipuri de stabilizatoare:
- stabilizatoare de tensiune cu relee – acestea se declanșează când tensiunea de intrare variază cu 10%
- stabilizatoare de tensiune cu servomotor – acesta are o marjă de eroare a stabilizării mai mică, în jur de 3%
Sigur, în comerț, vom găsi stabilizatoare ce fac automat lucrurile de mai sus. Fără bătăi de cap din partea utilizatorilor, fără intervenții asupra lor.
Ce trebuie să știm la alegerea unui stabilizator de tensiune?
Dacă aveți electronice cu motor încorporat, modele mai vechi, aveți grijă la sistemul de pornire și de oprire. Acelea au nevoie de mai multă energie electrică. La pornire poate să folosească și de 10 ori puterea declarată. Treaba asta este valabilă la frigider, de exemplu.
Trebuie să verificăm totalul energiei. Bine, dacă avem o sursă de calculator de 500 de W și acesta este complet funcțional vom lua un stabilizator de 500W sau mai mare. De cele mai multe ori, aceste informații le găsim pe eticheta consumatorului.
Kemot URZ3418
- 500 VA
- display LCD
Kemot URZ3414
- 3000 VA
- afișaj LCD
Sabou Szabolcs a zis
Poti sa ne dai cateva exemple de stabilizatoare?ma refer la producatori de la care e bine sa luam respectiv exemple pentru alegerea puterii.eu de exemplu daca am un frigider mai vechi in casa+un congelator care e mai nou,o masina de spalat automata,cuptor cu microunde.3televizoare din care 2 mai vechi de tip catodic si unul led,un laptop din 2008 nu foarte performant si un calculator destul de performant cu i5,8gbrami si placa video de 4gb,sursa de 450w.in rest doar consumatori mici.cam ce regulator imi recomanzi?bineinteles mi-as proteja calculatorul pentru ca m-a costat aproape 1000de euro..
Yamasha a zis
Păi da, dar cuptorul, mașina de spălat și frigiderul se încadrează în categoria celor care au nevoie de un consum ridicat la pornire. E exact ce ziceam în articol. Bine, din punctul meu de vedere, cuptorul cu microunde poate fi exclus, nu îl folosiți decât câteva minute, nu non stop. 🙂
Branduri sunt multe, la fel și modele, trebuie să faceti un calcul aproximativ și văzut cam pe unde ajunge consumul pentru toate.
georgiana a zis
Am o intrebare .De ce nu isi schimba fiecare panoul electric de la domiciliu din unul vechi in unul nou ? In aceste conditii poate sa sustina un consum mai mare de curent electric si apoi dupa ce fac acest pas sa puna si aparatele puse de tine ? Cu respect , GEORGIANA
Yamasha a zis
Păi nu e vorba doar de panou, ci de întreaga infrastructură, de transformatoarele din cartiere. E mai dificilă treaba… 🙂
Claudiu a zis
Salut! Poate un stabilizator cu servomotor să protejeze un tv led ? Dacă tv-ul consumă maxim 130w, iar stabilizatorul este de 1000 va(600w), îl poate susține în cazul unor fluctuații ale tensiunii de la 199v la 217v, deci tensiune prea mică față de cea recomandată de producător, de 230-240v? Și cam asta-i tensiunea în zonă la priză! Sau este obligatoriu un stabilizator cu relee? Cel cu servomotor este Well Secure 1000VA / 600W. Ăsta ar avea o marjă de precizie de +/-3% față de cea stabilită de producător de 230v. Cel cu relee are o marjă de precizie de +/-10% sau 8%. Adică mă gândesc ce rău i-ar putea face dacă are și protecție la supratensiune și scurtcircuit? Mulțumesc frumos!
0766.485.751 a zis
Doresc un Stabilizator pentru întreaga locuință. La un consum LUNAR de 500 kwh, ce stabilizator trebuie să cumpăr ?
Și cum se instalează ?
Dacă îmi puteți răspunde vă rămân recunoscător.
Cu respect Paul Constantin