De mult timp am vrut sa fac un astfel de articol, dar timpul nu a fost de partea mea. Cred ca se vede si din activitatea de pe blog lucrul asta.
Din păcate, nu am ce sa fac momentan, însă poate vor veni si vremuri mai bune.
Așadar, vreau ca în articolul acesta sa vorbim despre placi video. Articolul referitor la plăcile video, la ce trebuie sa ne uitam când alegem o placa video pot sa zic ca a devenit viral. A strâns foarte multe comentarii, iar in sprijinul acestuia vin sa completez cu acest articol.
Cat de silențioasă este o placa video?
Stim bine ca sunt doi mari giganti ai placilor video: AMD si nVIDIA. Peste tot se vorbeste despre ATI vs nVIDIA, dar ATI a fost de ceva timp rebranduita de cei de la AMD. Acesti 2 producatori „dau mai departe” placile video la producatorii mai mici, sa se „joace” cu ele.
Ma refer la Gigabyte, Sapphire, ASUS, HIS, MSI, Palit si asa mai departe.
De ce același model de placa video este mai scump la un producător sau altul?
Nu am nicio pila la vreunul dintre ei, așa ca nu pot sa va spun cu certitudine, însă sunt mai multi factori care fac ca preturile sa fie mai mari sau mai mici.
Aici ma refer la răcirea pe care o oferă, la cât de silențioasă este placa video, care sunt materialele pe care le-au folosit, dacă au folosit sau nu radiatoare pentru răcire, dacă au produs o versiune pentru overclock și așa mai departe.
Asadar, la modelele high end putem gasi diferențe chiar si de cateva sute de lei pentru o placa video. Nu stiu care este cea mai buna dintre ele pentru ca sunt lucruri punctuale de la placa video la placa video, insa sistemele de răcire sunt cam aceleași.
In plus, în ultima vreme, din cauza scăderii pieței de PC, foarte multi s-au aliniat, diferențele sunt mici intre producători, sunt diferențe de finețe, de zgomotul produs de răcirea pusa și nu numai.
Pentru a va face o idee despre sentențiozitatea plăcilor video, mai jos aveți o comparație pentru zgomotul produs de aceeași placa video in full load, de la producători diferiți.
Adaugă un comentariu