SSD-urile au ajuns mainstream. Așa îmi place să le zic. Da, cineva sesiza ieri, pe blog, că s-au scumpit. Păi sunt câteva perioade în care SSD-urile sunt ieftine. Când nu e cerere de piață sau când se produc prea multe. Prețul mare, sigur, poate fi dat și de conversia euro/ dolar/ leu. Cât timp e nasol cu politica, în special cea monetară de la noi… e nasol și pentru prețuri. Dar cine vrea înțelege asta.
Așadar, am zis că trebuie să discutăm și despre spațiul de stocare. Mulți întreabă dacă este suficient un SSD de 120/ 128 de GB. Eu, pe sistemul desktop, am un SSD de 120 de GB de la Intel.
Utilizabili ar fi în jur de 111 GB. Teoretic, ar trebui să îi mai las și pentru Over-provisioning. Aveți ceva grafice foarte ok cu procentele în acel link.
Sistemul de operare cere 16GB de stocare. Mă refer la Windows 10. La aceștia adunăm și ceva programe:
- pachetul Adobe și cache-ul acestuia. Nu am nevoie de toate, dar mă pot duce în 50 GB rapid.
- browser – Chrome are el treabă să consume peste 1 GB de stocare
- 20-50-100 de documente
- mai pui un film pentru vacanță ca să nu rupi datele mobile din roaming
Așadar, cu un hard disk de 100 și un pic de GB nu este chiar ok. Pe laptop, fiind portabil, am ales să merg pe 250 de GB. Este un minim decent și suportabil, totodată.
Sigur, în probabilitatea în care puteți să aveți și un SSD, dar și un HDD, nu cred că se mai pune problema spațiului. Veți putea alege unde să stocați datele personale și să stați pe varianta cea mai ieftină.
Voi aveți SSD? Cât spațiu de stocare aveți disponibil? E suficient pentru voi?
BENE PETRU MARIN a zis
Buna ziua! Eu am un laptop Vaio , insa din cauza multor editari video cred hdd-ul ar cam trebui schimbat E un hdd de 650 de GB cu care la inceput laptop-ul pornea in circa 16-20 de secunde cu parola cu tot, mentionez ca am ca sistem de operare preinstalat Windows 8.1 care sa updatat la 8.5 as opta pentru un Ssd care sa imi redea functionalitatea initiala! L-am formatat in 3 ani de cand il am de vreo 3 ori dar pe masura facea rendering la editarle video scadea viteza de lucru. Ce Ssd imi recomadati ? Mentionez ca am pe el 8 Gb DDR3 SI 4GB VIDEO dedicati ceva placa Nvidia!
Yamasha a zis
De obicei, dacă sunt probleme cu hard disk-ul… acesta crapă la 1,2 luni. E normal să scadă viteza de lucru atât timp cât se randează. Consumă multe resurse. Eu nici nu folosesc acele harduri pe care randez și, ca să nu se blocheze, din afinitatea procesului… mai scot un thread ca să pot folosi și sistemul.
Ideea este că laptopurile, de obicei, au doar 2 SATA. Unul pentru DVD, unul pentru HDD/ SSD. Practic, trebuie înlocuit cel pe care îl aveți acum.
BENE PETRU MARIN a zis
Cei de la Sony nu m-au lamurit complet de aceea am svris. Ei au recomdat un SSD/HDD hibrid . Insa chiar nu stiu ce sa fac!
Yamasha a zis
Este o variantă și SSH, dar nu știu cât de fiabil e. Mulți, pe utilizare normală, s-au plâns de acestea. Având în vedere că pe video se solicită mai mult… eu n-aș miza pe ele.
Dar cât despre performanțe SSD>SSH>HDD.
Sorin D a zis
Salut, eu am un laptop Acer V nitro Black care vine din fabrica cu ssd de 512gb si e suficient pentru mine, mai ales ca am pus si Doom3 care ocupa vreo 70 gb.
Pentru ceva filme mai multe in format full hd recomand un hhd extern de 2,5 1000gb pentru cei care vor sa vada si un film pe laptop. Pentru Win e de ajuns si 60 gb, dar e clar ca mai trebuie unul pentru stocare sau un al doilea ssd pentru jocuri si altele. Multumesc.
Radu a zis
Spui ca „Teoretic, ar trebui să îi mai las și pentru Over-provisioning.” Iar articolul de pe Kingston zice „This OP capacity is non-user accessible and invisible to the host operating system. It is strictly reserved for the SSD controller’s use.”
Deci trebuie sa lasam noi procentul respectiv liber, cum zici tu, sau procentul nu este disponibil si vizibil in Windows, deci el este alocat automat pentru over-provisioning, cum zice Kingston?
Yamasha a zis
Kingston nu mai folosesc de mult, opțiunea am descoperit-o după. La Samsung și Intel opțiunea există și o folosesc.
Radu a zis
Multumesc pentru raspuns, eu am un HyperX FURY si nu am nicio problema cu el, o sa ma interesez de aceasta optiune de care, sincer vorbind, nu am auzit decat azi ? .
Yamasha a zis
E disponibilă de ani de zile, doar că, probabil că are altă denumire.
Dragos Georgescu a zis
Salut !
Parerea mea este ca oricat de tare iti doresti viteza, nu este foarte ok pt. Laptop (ca sa nu mai vorbim de Desktop) sa te bazezi doar pe SSD. Teoretic un SSD de 128 GB e ultra suficient pt. S.O. + alte cateva programe / aplicatii insa, mai bine sa-ti ramana decat sa nu ajunga :). Eu as merge pe 256 GB intotdeauna + HDD macar de 500 GB chiar daca astfel, ar fi sa renunt la unitatea optica (indiferent de este Laptop sau Desktop !). O unitate optica portabila pe USB, la performante decente, e foarte accesibila acum.
Yamasha a zis
Într-adevăr, mai ales că de ceva vreme sunt din ce în ce mai ieftine SSD-urile.
Corneliu-Doru Capitanu a zis
Hi!Yamasa,
Chestia cu laptop-urile este cum este.
Eu sunt pentru Desktop-PC.
Dar(seputea?!) din cele 2Destop PC ce foloseam in tandem printr-un KVM-Switch(ATEN).
S-a intamplat sa mi se blocheze unul si mai apoi si al 2-lea.
Ramas fara am apelat la laptopul sotiei alta belea,nu sotialaptopul un ACER Aspire8510TG pe care ea nu-l prea folosea preferand pentru nevoile ei o tablet.Nu mai fusese pornit de vreo 2.5ani.Bine inteles ca n-a bootat,nici sub alimentator(bacteria,alimentatorul?)M-am agitat sa gasesc un service pana la coada a fost dus la service unde au stability ca alimentatorul era divina.Mi-au oferit altul pe al nostru l-au pastrat cu acordul nostru la schimb fiind reparabil unul din firele cordonului cu jack era interrupt.Sub alimentator era functional acum cu timpul utilizandu-l si-a revenit si bacteria care de nefolosinta se descarcase complet.
Foarte dragut laptopul in special un ecran mararisor cu o rezolutie modesta si surprinzator de clara.
Dar numai HDD= 320GB =~298GB.(NTFS). in plus si cam puturos(unWD3200BEVT WD Scorpio Blue(5400rpm.)
Dupa care chin si jale eu fiind obinuit de pe desktop-uri cu spatiu generos de stocare .
Noroc ca aveam un RaidSonic Icy box=>USB3.0 to2.5″ SATA HDD Adapter echipat de mine pentru utilizare pe unul dintre desktop-uri care avea port USB3.0 si Laptopul avand numai USB 2.0 l-am folosit down graded pe USB2.0 la laptop IcyBox-ul il echipasem cu unWD BlackMobile HD de 1TB. Si asa am suplinit spatial de stocare plus avantajul portabilitatii , intretimp am reparat la service unul dintre desktop-uri cel relativ mai performant ambele erau “noname “asamblate in regim DoiT Yourself.cu asistat de specialisti.
Am retinut cateva dintre ideile prezentate de tine privind posibilitatile de inbuna tire a performantelor laptopului existent urmeaza sa-mi conving serviceman-I asupra celor ce doresc si implicit si gasirea fondurilor aferente.
L-am clean integral fiind sub un Windows Vista(x64) .
Si l-am pregatit sa-I pun un Windows7Enterprise-Ent.(x64)ce-l aveam Genuine.
Am partionat cei 298GB. in 2partitii:
una System=50GB.si restul 298-50=248>Partitie logica pentru Date.
Eu obisnuit cu Desktopul unde ma lafaiam in spatii de stocare ordonate dupa caz prin vreo 4HDD-uri clasice totalizand peste 0.256(SSD)+1000+2000=~3’256GB.,basca un Rack Extern cu 4TB.
VladM a zis
Salut! M-ar interesa achizitionarea unui laptop si a unui SSD separat. Ai idee care service-uri sunt mai ok pt a-l monta fara a pierde garantia? De exemplu, intre lenovo, asus si dell ce ai alege? (atat ca firma, dar si ca service)
Yamasha a zis
Păi service-ul de la magazinul de la care cumperi.
Totuși, de ce nu alegi un model cu SSD?
VladM a zis
Deoarece ar depasi bugetul. Cel mult, as gasi ceva cu 128 Gb. Insa nu cred ca e suficient pe termen lung.
Yamasha a zis
Dacă folosești servicii în cloud nu văd de ce ai avea probleme sau HDD extern când ești în zone fixe. Altfel, soluția de mai sus e optimă: SSD instalat de magazinul de la care cumperi.