A venit vremea să discutăm despre concurență. În sfârșit, competiția este suficient de interesantă încât să putem vorbi despre aceasta.
Oarecum, în momentele de față, Intel este mai bun pe single core, dar mai scump. Ceva prețuri aici.
Pe de altă parte, AMD e listat o idee mai ieftin, dar și cu performanțe mai ok pe multi core.
Câteva teste sunt în filmulețul de mai jos
Care să fie mai bun?
silviu a zis
ai inceput bine articolul..l-ai terminat slab rau.unde e discutia? unde e aportul tau? unde este evaluarea ta? rezultatele tale? ce sa discutam?tot ce ai scris este faptul ca intel are acum mai multe nuclee pentru procesoarele medii..wow cam vaga informatia.macar de scriai ca noua serie aduce cate 2 core-uri mai exact pe fiecare serie i3,i5,i7 si tot era putin mai profesional. si ti se pare tie i7 un procesor mediu?..ca sunt mai scumpe si putin mai performante….hmmm…concludente date ai! hai ca poti mai mult! te urmaresc de la articolul cum alegem o sursa.si asta serios e un articol null ca si continut. si inca ceva nu toti inteleg engleza.noi tanara generatie poate ne descurcam cu engleza dar nu toti inteleg mai ales date tehnice.asa ca ideea sa pui un titlu interesant si sa pui un link catre Linus e cam…de ziarele de duzina.
Yamasha a zis
Link-ul către Linus eu zic că e relevant. La finalul video-ului sunt teste relevante și analiză completă. N-am dorit să fie un articol în care să traduc ce e în videoclip. Când voi avea la test măcar câteva produse din serie voi reveni cu completări. 🙂
Costel a zis
E vorba ca amd are raportul performanța/ preț mai bun decât in cazul Intel.
Sorin a zis
Ştiu că sună aiurea să tot repet ceva ce s-a tot repetat şi discutat şi analizat şi etc. etc. dar tot rămîne o întrebare la care răspunsul este o mare enigmă: la ce folosăşte să ai zăci de nuclee dacă softurile nu ştie să le utilizeze ? Pentru Word şi Excel ai nevoie de 24 nuclee ?! Marea majoritate a utilizatorilor folosăsc programe simple care au nevoie chiar şi de un singur nucleu (fizic, şi 2 virtuale), restu sînt bani aruncaţi în vînt. Windows ca şi sistem de operare nu are ce face cu zăcile de nuclee, şi nici hard-discurile nu mărg mai rapid. Şi pre puţîni folosăsc programe de calcul intensiv şi foarte foarte puţîne sînt softurile optimizate pentru lucrul pe multi-core.
Dacă e să vorbim doar teorie, putem să vorbim la infinit, dar ce sens ar avea pierderea de timp cu vorbitul ?! Trendul tehnologic este într-adevăr al creşterii numărului de nuclee şi deci sporirea puterii de calcul, dar aceste ultime procesoare sînt destinate unui cu totul alt segment de afaceri.
Mergînd de principiul “cel mai bun procesor este cel mai scump” evident că cei cu posibilităţi materiale generoase se vor bucura de “cel mai scump procesor/sistem”, ori aici mă refer nu numa la utilizatorii particulari cît mai ales la firme care au nevoie de putere uriaşă de calcul. Această zonă este extrem de rarefiată, fiind dedicată unui cu totul alt domeniu de interes. Ori pentru marea majoritate a utilizatorilor sînt suficiente configuraţiile mai accesibile, în special ca şi preţ vorbind.
Aici pe blog am găsit multe articole, analize, comentarii cît se poate de realiste. Citesc acest blog (şi din cînd în cînd mai şi comentez) pentru că aici am găsit informaţii care le consider utile multor cititori. Aş menţiona un exemplu din propria esperienţă, cînd am ştudiat o configuraţie de calculator pentru un preten care foloseşte intensiv Lightroom, surpriză fiind totală cînd am constatat că Lightroom foloseşte eficient cam 2 nuclee, apoi cu o foarte mică creştere de performanţă pentru 4 nuclee, şi mai sus de atîta performanţa fiind absolut neglijabilă (nu şi preţul procesorului). Am ales ceva procesor Intel cu 4 nuclee dintr-o generaţie ceva mai veche, care împreună cu placa de baza o totalizat un preţ foarte rezonabil.
Mi-am dat sama că dacă citeşti şi analizezi atent ce pretenţii au softurile cu care lucrezi în mod curent, vei constata că prin creşterea numărului de nuclee, sporul de putere este neglijabil, nejustificînd investiţia suplimentară (decît numai dacă nu ai altceva mai bun de făcut cu banii). Această “bătălie” între AMD şi Intel este aceeaşi ca şi bătălia Coca Cola versus Pepsi, ambele variante sînt la fel de bune, doar să fii atent la ce le foloseşti, să fii atent la pretenţiile softurilor folosite şi mai ales să le foloseşti la capacitatea lor nativă, ori cine este doar un lăudăros care cerşeşte laikuri doar pentru a crea invidie printre ceialalţi, nu are decît să-şi cumpere i9 7980XE cu 36 nuclee – ar fi un supliment binevenit pentru gradu lui redus de inteligenţă.
M-am cam lungit cu comentariul, sper să nu vă fi plictisit. Spor !
Florin a zis
Nu contest faptul ca word ar avea nevoie de mai mult de un nucleu cu 2 fire de executie, insa cine achizitioneaza un procesor de >1000 lei cu nspe mii de nuclee nu il va folosi sa lucreze in power point (sper) sau alte taskuri obisnuite. Acestea pot fi folosite in jocuri ce necesita o putere mare de calcul, fiind cazuri in care dual-coreul nu are posibilitatea de a rula jocul respectiv, fiind necesar un quad-core cu putere de calcul mai mare. In acest moment tehnologia avanseaza, in opinia mea, cu o viteza mare, astfel avand in vedere si ce a lansat intel cel mai recent in materie de procesoare, tind sa cred ca in viitor quad-coreul va fi dual-coreul de astazi si ca aplicatiile incep sa utilizeze putere mai mari de calcul, urmand sa fie optimizate si pentru procesoarele cu multe nuclee.
In concluzie as spune ca pentru cei ce vor sa-si ia procesor cel mai bine ar fi sa si-l achizitioneze pe acela ce si-l permit si care le satisface nevoile.
Costel a zis
Ce face un producător de procesoare când vrea sa producă un procesor mai rapid și nu poate? Pune doua procesoare împreuna și le vinde ca și un singur procesor.
luca a zis
ROG răspuns la întrebarea : Ce DESKTOP pentru EDITARE VIDEO (exclus jocuri) să cumpăr (în funcție de raport calitate-preț) unul dotat cu un procesor AMD Ryzen Threadripper 1950X (apărut în martie ) sau cu un procesor INTEL Core i7-8700K (apărut în octombrie ) ?
Yamasha a zis
E oarecum greu de zis pentru că sunt modele și serii diferite. Ryzen-ul acela se bate cu I9(seria LGA 2011) pe când 8700k se bate cu 1800X de la AMD.
luca a zis
ROG ALTERNATIVE (propunerile Dvs.) pentru cumpărarea unui pc(desktop) nou, pentru EDITARE FOTO-VIDEO, cu windows 10, bugetul alocat fiind de maxim 6000 lei.
Înaintea unui, posibil, răspuns al Dvs.eram decis să cumpăr ”Sistemul IT MYRIA Style V32, AMD Ryzen 7 1700X până la 3.8GHz, 8GB, HDD 1TB + SSD 120GB, NVIDIA GeForce GTX 1070 8GB,Ubuntu ” (în loc de Windows 10).
costel a zis
Ce softuri vei folosi pentru editare foto? Dar pentru pentru video? Vezi necesitatile lor de sistem minime/recomandate.