Am putea spune cuvinte mari despre AMD, la fel am putea spune și despre Intel. Sigur, niciuna nu s-ar potrivi în contextul actual, în care este un întreg scandal privind securitatea și performanța procesoarelor.
Atât AMD, cât și Intel se chinuiesc să repare niște probleme hardware, cu update-uri de firmware. Practic, ceva probleme hardware rezolvate cu software. Nu se pupă, nu?
Trecând peste aceste lucruri, mă gândeam că am rămas un pic cam în urmă cu ceea ce se întâmplă pe piața de procesoare. E vina mea, dar sper să recuperez anul acesta și să vă propun subiecte mai interesante. Să nu mai căutăm scuze, totuși.
AMD, în 2017, a reușit să renască. Au propus procesoare adaptate la cerințele pieței. Intel a tatonat și a scos CoFFee Lake, ceva procesoare mai bune decât cele de la AMD.
Totuși, ideea discuției ar trebui să fie alta. În trecut, știam că AMD e mai ieftin. Știai că nu vrei procesor puternic, iar băieții îți ofereau calitate la preț mic.
Observăm că cei de la AMD aveau în septembrie prețuri de 500$ undeva pe același nivel cu Intel. Iată că abia acum, după luni bune de la lansare, avem prețuri ceva mai joase decât Intel. În plus, această scădere de prețuri eu tind să cred că ar trebui să o punem în context cu lunile următoare în care noua versiune de Ryzen își va face apariția.
Așadar, putem să mai vorbim de AMD ca fiind mai ieftini? Eu zic că nu se mai pune problema de așa ceva, poate chiar nici despre performanță. Ambii producători au ajuns să se dueleze pe procente cât mai mici de performanță.
Constantin a zis
Mda, ce sa spun…poate comparatia nu e cea mai nimerita, dar mie mi se pare ca au inceput si producatorii de procesoare sa copieze trend-ul lansat de producatorii de smartphone-uri: preturi foarte mari la lansarea unor „varfuri de gama” sau „flagship” cum se spune in limbaj specializat. Nu e o veste buna pentru clienti…
Yamasha a zis
Păi nu au început, așa a fost întotdeauna. Probabil că noi ne-am dat seama de asta, după ce ani de zile n-am avut acces la informație.
Constantin a zis
Tot ce este posibil, nu te contrazic.
MarianB a zis
Ai perfectă dreptate! Am văzut pe Digi Life (parcă) un serial intitulat „De la faliment la profit”. In acest serial când se stabilea prețul final al unui produs acesta era (în cele mai multe cazuri) cu cel puțin 50% mai mare decât prețul de producție!!! In plus, cum ar mai fi posibile reduceri de chiar 80% la anumite produse, în anumite perioade din an, dacă aceste produse nu ar fi fost supraevaluate în restul perioadei??? ?
Yamasha a zis
Păi eu unul asta am învățat la facultate. Trebuie să fie un punct de maxim și unul de minim până se saturează piața. Altfel, exemple clare avem la iPhone și prețul lor. Sau mai bine zis… prețul accesoriilor…
Marian B. a zis
Felicitări! Eu unul am făcut “o facultate” dar care prin natura profesiei dobândite nu-mi permitea, din nefericire, desfășurarea niciunei forme de activitate comercială așa că am aflat mai târziu despre aceste “lucruri”…
mihgabriel a zis
De acord cu tine.
`Dragos G. a zis
Salutare !
Am ceva experienta in utilizarea PC-urilor, de prin anii 90 incoace si am lucrat, incepand cu XT-urile (cele dinaintea celebrului procesor 286) cam pe toate generatiile aparute si pana in prezent. De-a lungul intregii perioade amintite, marea parte a arhitecturilor cu care am avut de-a face au fost bazate pe procesoarele Intel insa, din motive mai mult sau mai putin ce tineau de economia de banuti, am avut ocazia sa lucrez si pe PC-uri bazate pe procesoarele AMD, incepand cam dw prin anul 2000 (de la generatia 686 adica). Deasemenea, am recomandat amicilor ce aveau un buget restrans sa incerce si variantele AMD (!).
Niciodata insa, nu am recomandat celor ce dispuneau de banuti arhitecturile bazate pe AMD. Motivele ? Simplu: Intel mi s-a parut mereu mult mai stabil, mai performant si, de ce nu, chiar mai fiabil, in S.O. Windows decat AMD, Astfel, tragand linie, am considerat ca merita mereu diferenta de banuti sa o investesc in calitate si siguranta superioara.
Asta e parerea mea si chiar imi doresc sa dau peste un impatimit al AMD care sa ma combata cu argumentele proprii. Recunosc in acest sens, ca am cam pierdut contactul cu procesoarele AMD de ultima generatie si nici nu am avut ocazia sa ma consult cu specialisti de incredere si game-testeri care sa-mi confirme sau sa-mi infirme cu argumente solide de se mai pastreaza sau nu, cele constatate de mine.
Despre diferentele si adaosurile de comerciale utilizate de resellerii romani e foarte, foarte mult de discutat !. Se profita in toate modurile de pasiunea si promovarea (chiar si prin review-urile si topurile alcatuite pe siteurile romanesti `sau straine de specialitate) de componente ale PC-urilor, astfel incat, mereu acelea de top sa fie cat mai scumpe cu putinta si sa nu ti le permiti niciodata decat dupa multisoara vreme de la lansarea lor in magazine… Oricum, Romania este o piata scumpa, cu reselleri lacomi si cu multi “fraieri”, dispusi sa arunce cu banul, fara sa studieze indelung ofertele, mai ales a magazinelor din tarile vecine cat si de pe ebay sau Amazon.
Bafta !