Am avut ocazia, în săptămânile acestea, să mă mai joc cu câteva laptopuri. Am avut la test 4 laptopuri de la următoarele branduri:
- Asus
- Dell
- Lenovo
- MSI
Nu vreau să fac o concluzie despre unul sau despre altul pentru că vorbim de modele oarecum diferite. Unul are 1060 de 3GB, altul AMD, iar altul se diferențiază cu un procesor ULV.
Am făcut câteva teste, pe partea de Premiere Pro. Știu că la noi sunt foarte puține teste de genul și am zis că trebuie să merg un pic spre zona asta.
Așadar, am pus cea mai nouă versiune de Premiere pe fiecare dintre laptopuri și am făcut o secvență nouă cu conținut FULL HD și 4k, am pus stabilizare, am pus LUT și slow motion.
Totul ca Premiere-ul să sughițe.
Modelele care aveau placă video de la AMD nu erau recunoscute de Premiere Pro. La modul că nu puteai să te folosești de CUDA ca să îți randeze secțiunea.
Concluziile pe care le-am tras au fost următoarele:
- procesoarele ULV de la Intel sunt din ce în ce mai bune
- randarea pe HDD este mult mai slabă față de SSD. Asta dacă nu vorbim de clasicul cache pe un SSD, captura pe un HDD și export pe alt HDD
- AMD-ul nu bate Intel nici când vine vorba de procesor desktop pus pe un laptop: Intel Comet Lake. Faptul că procesorul se duce în 4 GHz, iar memoria RAM lucrează la frecvențe mai mari poate face diferența
- AMD nu mai este cald, dar încă este zgomotos.
Nu am pus grafice pentru că testele au fost făcute adhoc. În plus, un test corect ar fi trebuit să fie făcut având la bază fix aceleași configurații pentru a trage o concluzie 100% perfectă.
Ca idee, am exportat cu AMD-ul în ~ 21 de minute acel filmuleț, iar cu procesorul s-a dus undeva la 20 de minute. O mică abatere o poate avea hard disk-ul pentru că unul era WD, unul Seagate.
Voi continua să mai testez, în paralel, și alte laptopuri pentru a trage concluzii mai bune.
Ambele au reușit să facă lucruri interesante pentru laptop de la seria 5, de la AMD și 12, de la Intel.
Sorin a zis
Ar fi ideal dacă ai face un tabelaș cu cît mai multe informații, eventual organizat pe 2 nivele, unul simplist și unul detaliat, cu toate caracteristicile laptopului pe care faci testele (doar în măsura în care poți să la afli rapid, fără să faci săpături interminabile). Evident, asta numai în cazul ideal în care și timpul este disponibil. Ca și concluzie ar fi interesant de văzut ponderea performanțelor diferitelor componente asupra performanței generale, eventual „combinațiile fericite” dintre acestea.
Yamasha a zis
Cum am precizat și în articol nu vorbim de configurații identice 100%. Ar fi puțin imoral din partea mea să public așa ceva, având în vedere că nu a fost compatibilitate perfectă.
Când va apărea Ryzen 2 am promisiunea de la câteva branduri că voi primi câte ceva la test.
Până atunci mă gândeam să pun la dispoziție proiectul pentru cine dorește și să schițăm câte ceva teste fiecare dintre noi pentru a trage concluzii mult mai detaliate și să vedem exact spre ce zonă să ne îndreptăm cu configurațiile pentru Premiere Pro și nu numai.
Crystal a zis
Laptopurile sunt bune doar ca sa navighezi pe internet ,sa vezi clipuri pe youtube si sa iti faci proiecte sau ceva in pdf.
In rest daca te aventurezi la altceva ajungi sa prajesti oua pe ele . Degeaba pun astia chiar si placa de gtx 1080 si racire lichida si ii pune un pret de 10000 euro ca tot laptop ramane.
Laptopul nu inseamna nimic altceva decat niste hardware miniaturizat si ingramadit fara o racire/aerisire decenta.
Tot mai sfant si durabil ramane un desktop in carcasa mare cu placa format ATX (logica imi spune ca o placa ATX e mai rece decat una micro ATX din cauza ca e mai mare).
Nu as recomada nici macar calculatoare frmat ITX sau mini ca si alea sunt destul de ingramadite’
Sa nu uitam ca cel mai mare inamic al unui sistem de calcul este temperatura.
Dan a zis
Cand te gandesti ca editezi pe macbook pro 2017 in Final cut pro X Full Prores 4K cu procesoare la 45W TDP si Placi video la 35W TDP te apuca rasul cand vorbesti de Premiere care nu e in stare nici in timeline sa dea play la ceva fara sacadeu si Final Cut face asta realtime pe un laptop si nu prajesti oua pe el.
Va intreb asa, peste ani cate mii de euro tot dati an de an pe sisteme si cati nervi va faceti cu Windowsul si updateurile lui interminabile in loc sa treceti pe ceva bine facut care ce-i drept costa dar stii ca 4-5 ani nu ai stres?
Andrei a zis
Salut, am pus o ochii pe un
laptop lenovo gaming 15.6” legion 5 15arh05h, fhd ips, procesor amd ryzen™ 7 4800h (8m cache, up to 4.20 ghz), 16gb ddr4, 512gb ssd,
placa video geforce gtx 1660 ti 6gb.
doar că are 60 hz.
sunt pasionat de jocuri dar il voi folosii și la proiecte cursuri,online,teme.
ar fi o achiziție buna chiar daca are 60 hz? rulează jocurile fluent? voi avea parte de un gaming bun pe un laptop din aceasta?
am mai găsit unul și nu sunt decis.
Laptop Lenovo Gaming 15.6” Legion 5 15ARH05H, FHD IPS 120Hz, Procesor AMD Ryzen™ 7 4800H (8M Cache, up to 4.20 GHz), 16GB DDR4, 512GB SSD,
placa video
GeForce RTX 2060 6GB.
acesta are 120 hz ce este un avantaj și placa video de GeForce RTX 2060 6GB.
am auzit de la alții că se supraîncălzește versiunea cu
GeForce RTX 2060 6GB. are ceva probleme in jocuri,sacadare, scădere de fps, consum mai ridicat de curent.
este o alegere buna acesta ? vor rula fara probleme in gaming, smooth?
mi s-a stricat PS ul și voi incepe cursurile în toamna.
bugetul meu este maxim 4600 lei.
acestea sunt la reducere la 4600 lei până la sfârșitul lunii prețul fiind cam 5800 lei.
care achizitie ar fi o investiție bună în ceva gaming bun pe laptop? vreau sa mă țină minim 5 ani până ce voi strânge bani sa îmi cumpăr altul. Sper sa primesc un răspuns.
Yamasha a zis
Nu știu dacă te ține 5 ani de zile. Nu crezi că e mai ok să mergi pe un PC?
Andrei a zis
este adevărat ca nu tine 5 ani, dar am nevoie de portabilitate, vreau să îl port des, nu stau într-un loc stabil și nu pot lua unitatea după mine. daca stateam acasă permanent nu îmi luam laptop, era o variantă foarte buna un desktop. s-ar putea când voi rămâne stabil și termin cu drumurile, o sa îmi cumpăr un desktop, de moment nu pot, mulțumesc mult pentru sfat.
Yamasha a zis
Eu aș merge pe prima variantă. Nu vei vedea diferențe mari pe mai mulți herți, iar diferența este mică între cele 2 plăci video.
Andrei a zis
Va mulțumesc, și eu cred că este cea mai buna alegere, trebuie sa îmi vină comanda.