Nu e atât de ușor sa faci editare video pe cât pare. Mai ales dacă ai o configurație proasta. Poate ca dacă faci câteva tăieturi este ok, însă, dacă vrei ceva mai mult, mai profesional, iți trebuie o configurație decentă.
Având in vedere ca programele profesionale de editare video sunt din ce în ce mai performante, încep ușor, ușor sa ceara resurse. Un bun exemplu este si Premiere PRO CC. Acesta a ajuns sa aibă destul de multe facilități, pluginuri incluse, dar nu putem spune ca este un program light și ca nu consuma resurse. Pentru a face montaje video acceptabile, ne trebuie un calculator OK.
Configuratie calculator pentru prelucrare video
Structura recomandata pentru un astfel de calculator este următoarea:
- procesor cu minim 16 nuclee
- RAM 64 GB
- placa video de minim 256 biți, cu cât mai mult CUDA, Aveți aici un articol complex dedicat plăcilor video.
- minim 2 harduri de 7200 RPM și SSD-uri pentru viteză
- monitor cu panou IPS, recomandarea mea ar fi unul pe 10 biți.
Cam asta înseamnă un calculator decent, cu care iți poți face treaba. In cazul in care știi ca ai de făcut proiecte mari, poate chiar After Effects, Maya, 3ds Max, trebuie ales ceva mai puternic.
Iată și alte articole pe același subiect
- Consumul plăcilor video, la raport
- Citește mai multe despre plăcile video
- Temperaturi pentru plăcile video de top
Configurație editare video pe AMD
Intel nu mai este lider, mai ales pe editare video. Așa că puteți să dați un ochi spre ceea ce oferă AMD. Da, cu siguranță prețul va fi mai mare, dar și diferențele sunt notabile.
- Procesor AMD Ryzen 9 9950X 4.3GHz box
- Placa de baza Asus PRIME X670-P, Socket AM5
- Memorie Kingston FURY Beast RGB 32GB DDR5 6000MHz CL36 Dual Channel Kit
- Sursa Seasonic G12 GC-650, 80+ Gold, 650W
- SSD Samsung 990 PRO 1TB PCI Express 4.0 x4 M.2 2280
- HDD WD Black 2TB, 7200rpm, 64MB cache, SATA III
- Carcasa Deepcool Matrexx 55 Mesh ADD-RGB 4F
- GIGABYTE GeForce RTX 4070 Ti SUPER WINDFORCE OC 16GB GDDR6X 256-bit DLSS 3.0
- Cooler CPU Noctua NH-D15
Totuși, cei care au avut la dispoziție configurații bazate pe AMD și-au exprimat mulțumirea pentru codecul HVEC. Este extrem de important ca procesorul să decodeze în timp real acest codec. Practic, o să vă facă mult mai ușoară viața când veți edita în 4k.
Configurație editare video pe Intel
Este mai scump, dar și performantele sunt mai bune. Noua generație de procesoare de la Intel, Ice Lake, chiar își face treaba. Eu nu iau in calcul variantele deblocate pentru ca in editare video avem nevoie de sisteme care sa funcționeze, nu sa fie probleme la 3,4 zile.
Un sistem bazat pe Intel arata cam așa:
- Procesor Intel Raptor Lake Refresh, Core i9 14900K 3.2GHz
- Placa de baza GIGABYTE Z790 UD
- Memorie Kingston FURY Beast RGB 32GB DDR5 6000MHz CL36 Dual Channel Kit
- Sursa Seasonic S12III-650, 80+ Bronze, 650W
- SSD Samsung 970 EVO 250GB PCI Express x4 M.2 2280
- HDD WD Black 2TB, 7200rpm, 64MB, SATA 3
- Carcasa Thermaltake Versa N21, ATX Mid Tower, fara sursa, Negru
- Placa video GIGABYTE GeForce RTX 5070 Ti GAMING OC 16GB GDDR7 256-bit DLSS 4.0
In 19 Aprilie 2025 am făcut update la configurații, le-am adaptat la AMD Ryzen 5 și noua generație a celor de la Intel. Am pus o placa de baza compatibila cu noua generație de procesoare care va apărea la anul, pe seria I9, dar și o placa video capabila sa ruleze 4k fără probleme și sa puteți edita în condiții decente.
Are răcire mult mai buna fata de versiunile precedente, are consum mai mic de energie și este mult mai performanta. Analizez sa mi-o achiziționez și eu pentru sezonul următor de nunti.
Așa cum bine observați, am ales Intel+NVIDIA și AMD+ATI AMD. Prima varianta este una pentru buget mai mare, cealaltă buget mediu. Acestea sunt calculatoare pentru editarea de acasă, pentru editarea zilnica, va recomand placi video QUADRO sau FIREPRO, cu procesoare server dedicate Intel XEON.
Configurația de mai sus are nevoie de un monitor. Eu am avut doar monitoare DELL, cu panou IPS. Pentru editare video, mai ales în momentul în care aveți nevoie sa faceți corecție de culoare, un panou IPS este tot ce aveți nevoie.
În cazul în care faceți doar editare video în Premiere Pro sau orice alt editor și aveți probleme cu timeline-ul încercați să căutați opțiuni de proxy. Practic, veți lucra cu 2 surse, una randată la o rezoluție mai mică și una brută. Brutul va fi folosit doar la final, în rest veți lucra la 720p.
O altă variantă ar fi să vă orientați spre alt editor cum ar fi Davinci Resolve. E mult mai ok dacă aveți placă video performantă, vă ajută la randare și export.
iustin a zis
la ce configuratie ai facut tu acolo sa sti ca diferenta de performanta nu este prea mare nu cred ca este de 20% dar iti spun ca diferenta de pret este foarte mare!asa ca mai bn merge pe AMD!nu sunt fan AMD sau INTEL!
Yamasha a zis
E decizia fiecaruia, evident. Tocmai de aceea am propus mai multe variante de configuratii pentru editare video.
Si daca ne gandim bine, astea sunt configuratii optime pentru acasa. Daca vrei cu adevarat un sistem de editare video, trebuie luat in calcul si un firepro sau un quadro si, de ce nu, un XEON.
Asadar, tot la Intel ajungem.
Nici eu nu sunt fan Intel, dar mi se par mai stabili. E drept ca si in ultima vreme AMD a venit din spate, mai ales pe partea de GPU, dar pe CPU sunt departe de Intel.
La AMD in timp va trebui sa schimbi si cooler-ul, iar unul ok, stabil, ajunge la pretul asta. Mi se pare ca e aceeasi Marie, cu alta palarie.
irimia a zis
I-mi puteti spune daca aceste component sunt compatibile pentru o configuratie pc ? placa baza ASUS H97 scket1150 3.6 GHz97-plus , processor Intel corei3 4160 3,6 GHz 1150 box pl video AsusGeForce GT 740 Vreau sa-mi reconfigurez PC-l . Vreau sa iau de asemenea o sursa , seasonic serie G 550 w modulara . La carcasa veche sursa este sus si in spate cu ventilatorul langa cablul de alimentare iar din poza am vazut ca la noua sursa ventilatorul este deasupra sursei Este vreun impediment ? Multzumesc !
Yamasha a zis
Compatibil este, dar se poate mai mult. Sa inteleg ca doriti un upgrade de calculator.
In primul rand, cand doriti sa faceti achizitia?
Apoi, care este bugetul pe care il aveti si cam care sunt componentele care sunt recuperabile?
La ce veti folosi sistemul? Editare video? Cam ce programe folositi?
Legat de sursa, care este modelul exact ca nu-l gasesc la magazinele de la noi.
irimia a zis
Sursa este Seasonic G 500 -500 w Da vrea sa fac asa cum spuneti upgrade de calculator . In plus doua memorii a cate 4 GB Fond pana in 2000 lei in luna noiembrie sau febroarie in functie de niste probleme de familie . Caracteristicile sursei le gasiti la cel.ro sau pc garage .
Am uitat , nu sunt practicant de jocuri , iar memoriile sunt 2 a cate 4 GB , ddr3
Stefan Neamtu a zis
Nu inteleg de unde ideea ca variantele deblocate la procesoare au probleme la „3,4 zile”
Pentru editarea video hardul e o componenta foarte importanta. In topul meu WD e cam pe ultimul loc…..fie ca vorbim de Blue sau Black. E adevarat ca lumea stie de WD si Seagate si cam atat….
Hardul e una din componentele cele mai sensibile intr-un sistem si cu sanse sa „cada” printre primele. Hitachi cum suna? De asemenea la SSD ma intrebam cum a ajuns Intel sa fie recomandarea cand sunt alte modele peste la multe capitole. Samsung sau Sandisk nu ar merge mai bine?
Yamasha a zis
In momentul in care se face un overclock fara cap este posibil ca sistemul sa aiba probleme si sa devina instabil. Am multe persoane pe langa mine care au facut de capul lor ba la placa video, ba la procesor si nu au avut racirea corespunzatoare. Apoi se plangeau ca nu le functioneaza lucrurile cum trebuie si dadeau vina pe sistemul de operare…
Referitor la hard iti dau dreptate, este consumabila, este normal sa pice, mai ales daca randezi foarte mult pe el. Din studiile facute de cei din afara cu peste 30 000 de modele testate arata asa:
Hitachi
Western Digital
Seagate
Referitor la SSD, am acasa Samsung 840, Intel 520, Kingston V300. Nu as putea sa spun ca am simtit diferente foarte mari intre Samsung si Intel, chiar ieri am terminat de randat ceva pe laptopul cu Samsung, dar in utilizarea zilnica n-am avut nici macar o problema cu ele.
Ma intreb, oare de ce Intel ofera 5 ani garantie pentru SSD-uri?
Recomandarile pe care le fac, de cele mai multe ori se bazeaza pe practica de la serviciu, problemele pe care le intampin acolo. Merci de comentariu.
Stefan Neamtu a zis
Pai nu cred ca ar trebui sa generalizam de la cei care nu stiu sa faca overclocking la toata lumea. Asa sunt si altii care au probleme cu un sistem cu procesor blocat. Daca vorbim in general(si cred ca asa vorbim pentru ca nu a fost specificata nicio exceptie) atunci presupunem ca overclocarea e facuta cum trebuie.
Cat despre harduri eu vorbesc bazandu-ma in primul rand pe experienta. Dupa mine Hitachi sta mult mai bine decat WD si Seagate si de aici recomandarea mea. SSD-uri am si Samsung si Intel si Kingston……si mai multe modele. Intel stateau bine acum 2-3-4 ani. De fapt primele SSD-uri care le-am avut au fost Intel. Lucrurile insa s-au schimbat intre timp. Samsung ofera 5 ani garantie la seriile Pro iar la 850 Pro ofera 10 ani.
Raspunsul meu a fost in scop constructiv……si eu as recomanda Samsung si Sandisk mult inainte de Kingston si Intel. Kingston ar fi undeva intre……mai ales ca au preturi competitive la unele modele. Intel sunt bune dar raportul pret/calitate/performanta cam dezavantajeaza si comparatie e facuta cu celelalte de pe piata la ora actuala.
Oricum, intr-un sistem pentru editare video as fi mai atent(si mai cheltuitor) la partea de harduri decat la celelalte componente.
Yamasha a zis
Total de acord referitor la harduri, este unul dintre cele mai importante lucruri cand vorbim de editare. Cum am zis mai sus, am editat si randat pe SSD, cu cache si totul pe acelasi SSD, iar scrisul informatiei din cache a durat aproape jumatate din timpul de randare.
Referitor la overclock, persoanele care editeaza video, de cele mai multe ori nu au avut tangenta cu calculatorul, mai mult cu camera video. Poate ca pe parcurs s-au obisnuit si sa editeze.
Cunosc multe persoane care sunt atehnice, dar fac spectacol din editare si camera video. Normal ca nu toti sunt la fel, avem si persoane pasionate de IT.
Iar pentru overclock iti trebuie o racire adecvata, o carcasa decenta, o sursa mai puternica. Ne gandim ca o nunta de 3,4 ore se randeaza in minim o ora in care procesorul sta in 100%.
Ma gandesc ca as vrea sa editez acea nunta sau pe urmatoarea, nu sa depanez eventualele erori. Ca randeaza cu 10 minute mai greu un material de 3 ore nu mi se pare wow, dar vreau sa nu am nici cea mai mica problema cu sistemul.
Eu pe principiul acesta functionez… cat ma mai duc bateriile si pe mine :).
Stefan Neamtu a zis
De acord insa partea de overclocking nu trebuie facuta neaparat de utilizatorul pc-ului. Stiu ca pe la noi asa se obisnuieste si oricum romanul este expert la toate dar poate ca dupa cateva experiente nefaste invata sa apeleze si la cine trebuie. Cu dotarea potrivita(racire, carcasa, sursa) se poate rula un sistem total stabil cu un plus de 20-25% timp de cativa ani. Ideea overclocarii nu este pemntru un castig de 10 minute ci pentru un plus de performanta la un pret mai mic. Daca luam exemplul sistemului tau cu i7-4790 cat ar costa un plus de 25% in performanta? Mult mai mult decat iti imaginezi la prima vedere pentru ca presupune trecerea pe alta platforma si anume 2011.
Iarasi, eu nu m-am limitat la editarea video pentru nunta ci ma refeream in general. Dincolo de nunti sunt materiale video care depasesc cu mult cele 3-4 ore. Sau formate mult mai solicitante decat „maxim” fullHd-ul care se cere la video de nunta.
Deja lucrurile se misca cam repede. Filmam 4K cu telefonul mobil. Nu cred ca sunt multi care isi cumpara/fac un sistem pentru un an de zile. Ce facem peste 2-3 ani? Mai punem un pic de Ram?(daca mai putem) Schimbam placa video? E suficient?
Yamasha a zis
Ai si tu dreptatea ta, dar deja nu mai vorbim de „decent”, ci de mai mult de atat. Nu cred ca sunt multi in Romania care filmeaza cu camere RED.
Seria E nu este atat de permisiva, cati au buget pentru asa ceva?
In ultima vreme tehnologia avanseaza mult mai repede in anumite domenii. Momentan, daca ne uitam la placile video din ultimii 2 ani vedem ca progresele sunt mai mult pe partea de consum de energie, nu de performanta. Cica trecem pe „mobile”. Asa ca nu stim ce ne rezerva viitorul, nu stim daca DDR4 ne va oferi ceva bun, daca generatiile noi vor fi mai bune.
Pe PC am Intel 4470, tu spui ca este diferenta notabila intre el si noua generatie 4490, de Haswell Refresh?! S-a dezvoltat mult placa video integrata, tocmai pentru solutii mobile, nu pentru PC-uri.
Nu au niciun interes sa scoata produse noi, de calitate, atat timp cat cererea este in scadere, iar AMD nu poate sa tina pasul cu ei. 🙂
Adc a zis
Bună seara,
as avea o mica rugăminte…..
îmi doresc sa mi iau un pc pt a învăța să fac editare video…ceva de nivel începător…poate ulterior avansat…
ținând cont de ceea ce ați postat…configurare pc pt editare…..am găsit un pc format din…
carcasa neagra cu aerisire 8 sub uri
plasă baza As rock HTC DA (SOCIAL 1156)
Procesor Intel Care I 5 3470
placa video Asus Nici GEN 560 direct cu II TOP 1 G DDR5; 256 biți , memorie dedicata + placa video integrata iIntel Hd , 3 G
Ram Corsair, 8 g DDR3; 1600 Mhz
HD WESTERN DIGITAL RED WO 10 EfrX, , 3,5 ” 1 TE ( 1000 Gb) 64 MB sata III 7200 RIM
pe sunet separa S B Anders
DVd Rw Asus
sursa Floston , 600 W
monitor Samsung 23″ LED. FULL HD
pot sa l iau sa fac ceva treaba…editare foto și video…sa iinscripționat apoi DVd sau blu ray…
Va mulțumesc anticipat….
Yamasha a zis
RED-ul este pentru NAS-uri, nu pentru editare. Placa de sunet pentru ce doresti? Sursa e slabuta tare…
Il iei SH? Sau de unde il iei?!
Stefan a zis
Eu nu l-as lua. Acuma…..daca e aproape degeaba…..m-as gandi un pic
Mihai a zis
Salut, am cerut o parere pt un sistem editare video si sunt pareri impartite intre folosirea unui I75820 sau un Xeon quad core ex 1255…sistemul cu i7 necesita placa de baza cu 2011-3, ddr4 diferenta semnificativa de bani intre ele (2000-2500 ron) insa as face efortul daca as sti sigur ca este mult mai ok, mai ales in timp… Folosesc Sony Vegas si deseori AE. O parere? Multumesc!
Yamasha a zis
RAM-ul face diferenta in editare. Eu as merge pe I7 5820 daca chiar ai nevoie de asa ceva.
Eu ma descurc chiar si cu 4770 in editari(nunti, emisiuni, samd). Dar folosesc Premire Pro, nu Sony Vegas.
Stefan a zis
platforma 2011 nu isi merita diferenta de pret decat intr-o singura situatie: cand ai nevoie de mai multe sloturi PCI la viteza mare. Altfel 1150 are tot ce ai nevoie. Deci parerea mea este ca diferenta nu este semnificativa in performanta, oricum nu cat sa justifice diferenta de bani decat daca ai nevoie de PCI. Si cand spun PCI ma refer la mai multe placi video sau harduri in RAID pe PCI. Oricum preturile la DDR4 sunt inca premium si mai dureaza un pic pana scad la nivelul normal
As mai adauga ca pe 2011 nu esti limitat la RAM, adica poti sa pui mai mult decat pe 1150.
Cat despre care este mai ok in timp as spune ca nu e mare diferenta. Probabil ca procesoarele de peste 3 ani vor avea nevoie oricum de alt socket deci se schimba platforma, va fi mai greu la upgrade, samd. E greu de spus daca va fi mult mai ok in timp pentru ca sunt multe variabile. Una din ele tine de ceea ce vei face pe sistemul respectiv peste 3 ani sau 5 ani. Daca vei avea aceeasi camera si materialul de editat aceleasi dimensiuni atunci va fi ok si peste 5 ani. Daca materialul va fi de 5 ori mai mare atunci intelegi ca se schimba treaba…..
Trebuie sa existe un echilibru atunci cand faci un sistem. Si nu ai dat suficiente amanunte legate de celelalte componente. De exemplu daca pe sistemul cu i7 5820 pui o placa video de 300 lei si 2 harduri de 300 lei atunci clar ca nu se justifica, deci un raspuns care sa te ajute in totalitate nu poate fi dat in baza datelor furnizate. Eu ti-am dat cateva repere.
Yamasha a zis
Este corect ceea ce spui, dar referitor la memoria RAM, pe platforma 2011, cea cu DDR4 nu esti deloc limitat de RAM.
Aveti aici un articol cu diferentele intre DDR3 si DDR4. Acolo se vede ca in multitasking sunt diferente mari si limite tot mai mici. Adica se pot pune 8 placute de RAM, se pot adauga pana la 512 GB RAM.
Stefan a zis
Da, pai la asta m-am referit. Era in comparatie cu platforma 1150 unde esti limitat in ce priveste RAM. Adica are sens sa mearga pe 2011 daca vrea sa puna 64Gb sau mai mult insa daca planurile sunt pentru 8Gb sau 16Gb atunci RAM-ul nu intra in discutie
Yamasha a zis
Sunt mai obosit decat prevede legea.
Dan a zis
Salut
Va rog sa imi spuneti si mie parerile voastre in achizitia unui PC Dell Optiplex sh cu urmatoarea configuratie:
-proc intel xenon q9550 – 2.86Ghz 12MB cache
-8GB ram 1333mhz
-Video GT 630 2GB DDR3
-SSD 64GB
-HDD Sata 320 GB WD
-Placa retea wireless N
Mentionez ca vreau sa folosesc programele din gama adobe (Photoshop, Illustrator, Indesign, eventual putin 3D).
Separat vreau sa achizitionez si un monitor IPS (ma gandeam la modelul LED DELL U2412M) si as vrea sa stiu daca placa video este suficienta sa suporte rezolutie mai mare.
Pretul PC-ului este de 1100 lei (este realist?)
Astept sfaturile si parerile voastre,
Va multumesc
Yamasha a zis
La 1100 de lei nu puteti avea pretentii prea mari. Nu este wow 630 GT, dar daca puneti un U2412 nu prea merita configuratia de mai sus.
Vorbim de un socket vechi care nu mai face fata nici in CS 6, nu mai vorbesc de 3D. Dar nici nou, cu 1100 de lei nu faceti mare lucru…
Dan a zis
Multumesc foarte mult pentru raspunsul prompt. Ma interesa sa cumpar un monitor nou, de o calitate buna, iar unitatea de mai sus daca ma poate ajuta si face fata pentru illustrator, photoshop cs6, pana cand pot face o investitie mai mare intr-o unitate performanta. Banuiesc ca un calculator nou care sa fie recomandat pentru programele enumerate depaseste 2500-3000 lei (sau pe la ce suma aproximativ)? Eventual daca aveti si un link catre o configuratie pentru a imi face o idee.
Va multumesc,
Yamasha a zis
Ceva de genul asta ar fi mai mult decât suficient. Poate chiar și pe la 2000 de lei s-ar putea face ceva, care pe viitor să poata primi un upgrade.
Depinde si la ce nivel faceti editare…
Dan a zis
Deci pentru moment configuratia de mai sus ar merge pentru perioada urmatoare + un monitor IPS de 24″, sau este degeaba? Imi face fata proc, placa video la rezolutiile monitorului si la rularea programelor sau nu imi functioneaza? Din pacate nu dispun momentan de buget mai mare pentru achizitia unuia mai performant, dar nici nu as vrea sa il cumpar pe acesta daca nu ma ajuta. Va multumesc
Yamasha a zis
Eu zic ca aruncati banii degeaba pe asa ceva. Nu va fi in stare sa scaleze la FULL HD, mai ales pe un astfel de monitor. Daca il alegeti pe acesta, ramaneti cu el, upgrade-uri ulterioare nu veti putea face la el pentru ca este de generatie foarte veche.
Dan a zis
Am inteles. Va multumesc foarte mult pentru sfat si rapiditatea cu care mi-ati raspuns. O zi frumoasa va doresc
helen a zis
Salut! E posibila o configuratie mai ieftina, in jur de 2500- 3000 ron, pentru editare? Nu am nevoie de ceva mega-profesionist, doar sa imi mearga bine un premier de la 5.5 incolo, material HD provenit de pe DSLR, proiecte de scurt-metraj. Mersi.
Stefan a zis
Este posibila, desi 3000 cred ca ar fi pragul de jos. Bineinteles ca vorbim doar de un sistem fara monitor. Se mai pot face mici concesii in functie si de sursa componentelor (adica unele chestii se pot cumpara si second, desi nu recomand placa video si hardurile). Totul devine discutabil cand incercam sa definim ce inseamna „sa mearga bine”. E o chestiune destul de subiectiva pentru ca ceea ce merge bine la tine poate sa insemne „greu acceptabil” pentru mine sau „randeaza mult prea incet”
Yamasha a zis
Minimal s-ar putea face cu un I5 si o placa video dedicata mai slabuta sau poate chiar cea integrata pentru moment, iar pe viitor sa alegi ceva mai ok.
Placa video nu este principala la randat, daca nu folosesti pluginuri GPU si te axezi mai mult pe GPU.
Materialul HD de pe DSLR este destul de pretentios, ai nevoie de harduri cu viteze ok, mai ales daca te joci si cu corectia de culoare.
Daca nu faci scurt metraje pe banda rulanta, putem face o configuratie minimala. Stefan a intrebat bine daca ai nevoie sau nu si de monitor…
helen a zis
Am nevoie si de monitor, dar pana la urma pot sa fac rost de unul provizoriu si sa-mi cumpar unul nou peste o luna-doua cand mai fac rost de niste bani. Macar sa stiu ca am un pc care sa fie bun, nu ma grabesc atat de tare cu achizitia, ce vreau e sa fac o alegere buna, pentru ca nu o sa-mi permit sa-l mai schimb mult timp, poate doar sa upgradez ceva. Da, vreau sa fac si corectie de culoare. Nu ma dereanjeaza daca dureaza mai mult randarea, eu montez la un nivel de incepator (desi sper sa invat mai mult in viitor, dupa ce am pe ce). Ce am facut pana acum a fost in CS2 pe un laptop.
Adobe cere anumite placi video pentru compatibilitate, deci banuiesc ca e obligatoriu sa o am separata. (https://helpx.adobe.com/premiere-pro/system-requirements.html#id_74888)
Am spus ca nu ma grabesc, dar ma puteti totusi ajuta cu o configuratie? Nu stiu unde in alta parte sa intreb, pentru ca nu ma pricep deloc si nu stiu sa-mi dau seama daca ce mi se spune e ok sau nu si nu vreau sa ma trezesc cu o gramada de piese care nu merg.
Yamasha a zis
Scuze, nu am inteles exact unde am ramas si probabil de aceea n-am raspuns. Ramanem la aproximativ 3000 de lei fara monitor?! Vreo preferinta de magazin?!
helen a zis
Da, sau mai bine zis sa nu depaseasca 30. Nu, dar as prefera sa le iau pe toate din acelasi magazin ca sa-mi fie mai usor, si preferabil din tara ca sa nu mai platesc si pe transport.
gabrieliliescu a zis
Sal. doresc o configurare de PC pt editare video si trebui sa ma incadrez cam in 2600 lei fara monitor ma poti ajuta?
Yamasha a zis
Salut.
Cam ce programe folosesti pentru editarea video? Folosesti pluginuri GPU sau CPU mai des? Cam cand doresti sa faci achizitia si de unde?! 🙂
Cristi a zis
citez „placa video cu cat mai multe CUDA si minim 256biti”… pai si cate „cuda” are acel radeon R9?
Yamasha a zis
AMD-ul nu are CUDA, dar are OpenCL acceptat de ceva vreme de anumite programe de editare video.
Iar de când a schimbat nVIDIA algoritmul pentru CUDA tot mai mulți au făcut schimbarea către AMD.
Merci de comentariu.
Cristi a zis
poti sa-mi spui parerea ta despre urmatoarea config pe care intentionez sa o folosesc in Premiere pro, After Effects si Photoshop?
Placa de baza ASUS M5A99FX PRO R2.0
fx 9370
16 gb ram 1600
nvidia quadro k2000
ssd 120gb
hdd 1,5 tb.
merci
Yamasha a zis
Nu e rău, dar la ce nivel folosești programele de mai sus? Ce fel de editare faci? Chiar ai nevoie de quadro?
De ce AMD pentru așa ceva?
gabriel a zis
Buna seara,
Pentru o configurare de cca 2000-2500 lei pentru editare video, ce-mi recomanzi?
Editare cu Sony vegas 12, After Effects CS6 si Photoshop CC 2014.Proiecte cu fisiere de pe camera video si DSLR.
Multumesc!
Yamasha a zis
Cu sau fără monitor?
gabriel a zis
Fara monitor
Yamasha a zis
Scuze întârzierea, dar eMAG mi-a terminat toată baza de date. Au schimbat sistemul de wishlist.
Nu am putut să adaug și un HDD cred că este un bug în sistemul lor, dar poți alege un WD Blue.
gabriel a zis
Link-ul ma duce aici…Eroare 404 Aceasta pagina a fost mutata sau nu mai exista!
Yamasha a zis
Mda, chiar dacă îl fac public se pare că nu vrea. Ori e un bug. ori…. nu știu.
În fine, am făcut SS la wishlist. Nu i-am pus hdd ca au probleme și cu acelea.
Dan a zis
salut!
doresc sa configurez 2 calculatoare ce vor fi folosite la greu pentru editare video. cu windows 8 instalat. vor munci cu programe de genul Avid, After Effects. rugamintea e sa imi faci o recomandare de unde sa cumpar asa ceva in Bucuresti. multumesc!
Yamasha a zis
Vreti statii grafice sau calculatoare desktop? Cam ce buget aveti alocat?
Dan a zis
salut si merci de raspuns.
vrem calculatoare desktop, buget in jur de 6000 ron/bucata
si unde crezi ca sunt sanse sa fac sau sa gasesc unul gata configurat? pcgarage, evomag?!??…
Yamasha a zis
La mediadot ai asamblare gratuita. La PcGarage platesti 90 de lei, la eMAG platesti 20 de lei, dar trebuie ridicat din showroom-ul lor.
Ti-am facut un wishlist la mediadot. Configuratia are si monitor, dar l-am pus sa iti faci o idee.
gabriel a zis
Multumesc pentru recomandare! Toate bune!
Yamasha a zis
Cu plăcere. Dacă mai aveți nelămuriri discuția rămâne deschisă. 🙂
Dan a zis
salut!
merci de raspuns, ma ajuta sa imi fac o idee si mai buna despre optiuni. ai mai luat de la mediadot? sunt de incredere?!?!?
Yamasha a zis
Sunt ok oamenii. Am luat sursa si placa video de la ei. 🙂
ionut vasilache a zis
am inteles ca gtx 970 nu este compatibil cu adobe premiere? aveam de gant sa o includ intr-o configuratie cu asus z97-p si intel i7 4790k
Yamasha a zis
Seria 9 are programat diferit cuda. Asta este singura incompatibilitate. Probabil ca vor face un update cei de la adobe în curând. Oricum pe net circula niște modificări pentru drivere…dar nu le am testat încă…
Zsolt a zis
Salut m-ar interesa o configuratie la pretul de 8000 de lei(fara monitor). Vreau sa-l folosesc pentru 3ds max si v-ray asa ca imi trebe un procesor mai bun. Precizez ca vreau sa cumper 2 calculatoare de genu si vreau sa-l folosesc si a 2-a ca motor de randare cand nul folosesc.