Despre stocarea datelor am mai discutat foarte multe lucruri. Ideea articolului mi-a venit atunci când am discutat despre hard disk-urile externe și v-am făcut aici un preambul al articolului pe care tocmai îl parcurgeți.
- CUPRINS
- La ce putem folosi un Network Attached Storage?
- NAS ieftin și bun, găsesc undeva?
- La ce trebuie să ne uităm când alegem un Network Attached Storage?
- Bugetul
- Hardware
- Soluții de backup propuse
- Numărul de hard disk-uri suportate de dispozitiv și dimensiunea acestora
- Interfața de conectare a discurilor, dar și cele externe
- Funcțiile RAID
- Cum se realizează un NAS acasă?
- Parcurgem forumul?
Nevoia de stocare este mare, iar soluțiile nu au întârziat să apară. Avem, în momentul de față, suficiente soluții pentru stocarea datelor. Cele care îmi vin în minte, în momentul de față sunt:
- soluții interne precum hard disk-uri, SSD-uri
- soluții externe precum NAS, hard disk-uri externe, servicii în cloud, DVD RW sau BluRay
Așa cum sugerează și titlul noi o să discutăm despre NAS(Network Attached Storage). Unii ar spune că acesta este util pentru stocarea centralizată a fișierelor în rețea, dar are și multe alte funcții interesante ce-l transformă într-un mic server în cloud. Un norișor personal ce-ți permite să-l accesezi wireless, de la distanță, în funcție de opțiunile pe care le are și în funcție de setările pe care le faci.
În ultima vreme aceste soluții s-au transformat sub forma unor opțiuni pentru camerele de supraveghere. Foarte multe persoane aleg să își monitorizeze echipamentul, birourile, halele și așa mai departe cu un astfel de dispozitiv. De fapt și de drept, există din ce în ce mai multe lucruri destinate camerelor IP în specificațiile Network Attached Storage.
La ce putem folosi un Network Attached Storage?
- client de torrent (Transmission, rTorrent, Deluge)
- Server DLNA (miniDLNA, Servilio, Video Station, Plex etc)
- server pentru muzică
- server de mail
- Radius Server
- SBN Station
- server de download
- stație RSS
NAS ieftin și bun, găsesc undeva?
Dacă este ieftin nu este performant. În plus, cele ieftine concurează destul de mult cu un calculator pe care l-ai putea folosi drept server.
De exemplu, la serviciu am și un NAS destul de ieftin și un PC luat special pentru stocare și pentru a face editare video direct de pe el. Chiar dacă, în majoritatea timpului edităm SD și AVI necompresat, modelul nostru nu ne ajută să edităm live, chiar dacă avem 2 conexiuni gigabit și hard disk-uri rapide.
Am preferat, pentru viteză, să mai achiziționăm un calculator ca tampon pentru fișierele temporare, iar arhiva propriu zisă să o facem pe NAS.
Soluții ieftine ar fi următoarele:
La ce trebuie să ne uităm când alegem un Network Attached Storage?
Opțiuni avem cu grămada. Cu cât e mai performant, cu atât avem mai multe opțiuni și, implicit, mai multe criterii. Trebuie să vă faceți un plan bun de „atac” și să identificați cât de mult spațiu de stocare aveți nevoie. Țineți minte că este o diferență majoră între RAID 0 și RAID 1 și că aceste dispozitive nu vin cu hard disk-uri și trebuie achiziționate separat.
Bugetul
Este cel mai important. Dacă aveți un buget ridicat puteți alege opțiunile pe care le doriți. Subliniez faptul că niciun astfel de dispozitiv nu are hard disk-uri incluse. Prețul poate crește sau chiar se poate dubla în anumite cazuri.
Hardware
De cele mai multe ori hardware-ul nu este foarte performant. Am văzut că cele mai multe au procesoare Intel Atom. Nu sunt deloc performante și ceea ce vă povesteam mai sus, din experiența mea, nu este deloc ok. Cu cât este mai performant, cu atât este mai bine. El va duce greul, alături de hard disk-uri.
Memoria RAM nu o consider atât de necesară având în vedere că sistemele de operare sunt light și bazate pe distribuții linux. De multe ori interfața de administrare consumă destul de mult, dar n-o accesezi de fiecare dată.
De cele mai multe ori te conectezi prin SSH, SFTP, WiFi sau prin rețea.
Că tot a venit vorba despre rețea conexiunea să fie obligatorie prin gigabit prin RJ-45. Mă aștept ca, în viitorul apropiat, să apară și modele cu fibră optică pentru cei care vor performanță maximă.
Soluții de backup propuse
Un alt aspect important este backup-ul. Nici nu vreau să vă arăt factura pentru datele recuperate parțial de pe serverul nostru. A fost munca de 5,6 ani a tuturor din firmă pierdută dintr-o greșeală de management și o defecțiune a unui hard disk care n-a fost înlocuit la timp.
Chiar dacă fișierele erau în RAID nu am putut recupera mare lucru.
În momentul de față modelele noi ne propun și soluții precum:
- HiDrive Backup
- Glacier Backup
- Apple Time MachineTM support
și multe alte lucruri care te ajută să îți păstrezi datele în siguranță.
Numărul de hard disk-uri suportate de dispozitiv și dimensiunea acestora
Sper că nu mai este o noutate că hard disk-urile sunt de 2,5′ și 3,5′. Ca număr de hard disk-uri suportate avem până la 12 harduri disponibile. În ultima perioadă au apărut și modele cu SSD. Majoritatea pentru sistemul de operare.
Dacă ne gândim că anumite dispozitive au limitări pentru spațiul de stocare, trebuie să fim atenți să putem să adăugăm HDD-uri de capacitate mai mare.
Totuși, mulți tind să recomande modele de mari dimensiuni, de 5,6 TB. Ok, tehnologia 4k este pe val, avem nevoie de foarte mult spațiu de stocare, dar gândiți-vă și la cazurile în care aveți de recuperat datele. Daunele sunt mai mici pe harduri de 1 TB.
Pe de altă parte, h265 nu arată rău deloc, compresia este destul de bună, iar 4k-ul poate fi mai mic decât v-ați fi așteptat. Sigur, tendința este de a ne face să avem spații de stocare cât mai mari.
Interfața de conectare a discurilor, dar și cele externe
Am tot povestit pe aici despre SSD-uri, despre conexiunile SATA Express. Sper ca acestea să fie viitorul, chiar dacă, momentan, tensiunile cu care lucrează nu le fac atât de fiabile. Totuși, tehnologia evoluează și sper ca SATA Express să fie adoptat cât mai mult de aceste unități de stocare.
În momentul de față avem conexiune SATA pentru hard disk-uri. Găsim cu SATA 2 sau cu SATA 3, de cele mai multe ori. Atenție la confunzia din specificații. Să nu cumva să alegeți pe SATA 2 pentru că vitezele sunt la jumătate.
Cât despre conectorii externi, RJ45 este cel mai important. Putem să avem de-a face și cu porturi USB 3.0 sau chiar noul port USB Type C. Unele chiar au fost dotate și cu port fireware.
Au apărut, din ce în ce mai multe modele cu WiFi. Pentru a-ți face o rețea, în casă, este foarte util. Totuși, ar fi bine, în funcție de bugetul vostru, să vă încadrați spre unul cu cea mai nouă tehnologie pentru WiFi. Dacă nu, un router va face treaba aceasta. Apropo, au apărut și modele care vă ajută să setați mult mai repede conexiunea.
Funcțiile RAID
Nu, nu este vorba despre reclama la RAID, ci despre felul în care salvează datele.
Cum se realizează un NAS acasă?
Ceva mai rudimentar poate fi și o improvizație pe un router. Îl putem numi server fără funcții de backup. Deja, foarte multe routere au USB-uri și poți să adaugi hard disk-uri externe.
NAS Qnap TS-451+-2G
- 4 bay
- maxim 10 TB
- Amazon Alpine AL-212
- 1 GB RAM
NAS Synology DS1520+
- 4 bay
- 3 porturi USB
- Amazon Alpine AL-212
- 8 GB RAM
Depinde de ceea ce avem nevoie să facem. Dacă hard disk-urile sunt de mare viteză nu cred că este nevoie de SSD, dacă avem nevoie ca timpul de răspuns să fie mai bun ar fi util un SSD.
Mihai Gache a zis
Muțumesc pentru efortul dumneavoastră.
Yamasha a zis
Apreciez că v-ați făcut timp să lăsați o opinie.
Marculescu Romulus a zis
Multumesc!
Sunt foarte utile informatiile mai ales ptr. cei care nu sunt f. priceputi in domeniul IT si care vor sa faca anumite alegeri
Romulus
Yamasha a zis
Mulțumesc frumos de aprecieri. 🙂
Ciprian a zis
Cat de eficient sau vulnerabil este un NAS la viruși sau atacuri de tip malware în cazul în care îl folosesc in special pentru backup?
Yamasha a zis
Toate brandurile au antiviruși și ar trebui să protejeze unitatea. Rămâne și la latitudinea utilizatorului partea cu virusarea.