De-a lungul timpului, v-am propus articole interesante despre plăcile video, despre cum se comportă acestea în diferite programe de editare. Știți că și eu fac la rândul meu editare video și că mă interesez cât pot de mult de cum se comportă acestea pe noul hardware.
Până acum am avut la teste doar modele de laptopuri bazate pe Skylake, DDR4 și seria 9. În curând voi primi și câteva modele cu noua generație de plăci video. Mai exact un laptop cu I7 Skylake și 1080 de la nVIDIA. O minunăție.
Pe de altă parte, Adobe ne-a arătat că poate să nu fie compatibil cu noul algoritm CUDA al plăcilor video nVIDIA. Pur și simplu, nu i-a interesat să le dezvolte. Asta chiar dacă ați activat manual placa video.
Testele de mai jos sunt realizate cu Premiere Pro 2015.3 pentru a vedea performanțele plăcilor video, dar și cât de mult contează acestea în editarea video.
Din capul locului vă spun că testele nu îmi aparțin, dar cred că putem să le interpretăm foarte bine împreună.
Așadar, configurația de mai jos este una bazată pe un procesor puternic, pentru care puțini dintre noi vom avea buget vreodată. Este vorba de LGA 2011. Dar putem să presupunem faptul că „zboară” la randat în momentul în care avem filtre de colorizare pe imagine.
Componentă | Generație |
---|---|
Placă de bază: | Asus X99 Deluxe II/U3.1 |
CPU: | Intel Core i7 6950X 3.0GHz (3.4-4.0GHz Turbo) Ten Core |
RAM: | 4x Samsung DDR4-2133 32GB Non – ECC Reg. (128GB total) |
Stocare: | Samsung 850 Pro 512GB SATA 6Gb/s SSD |
Sistem Operare: | Windows 10 Pro 64-bit |
Sursă: | EVGA SuperNOVA 1200W P2 |
Software: | Premiere Pro CC 2015.3 |
La teste s-au folosit bruturi de la camerele cinematice RED 4k, respectiv 6k. S-au folosit și materiale ProRes 4K, dar și 1080P H.264/CineForm
4K H.264/CineForm. Practic, cele mai folosite codecuri pentru editare video.
S-au testat în clipuri a câte 60 de secunde, cu tranziții simple ce au fost aplicate la fiecare tăietură, ceva efecte bazate pe Lumetri și un logo vectorial aplicat pe material.
Export FULL HD – o singură placă video pe sistem
Așa cum era de așteptat, cea mai lentă a fost 1060 GTX. Dar asta pe filmări de la camerele video cinematice. În rest, se observă diferențe minore sau aproape deloc la export, semn că placa video nu duce greul când vine vorba de randarea materialului, ci mai degrabă te ajută în timeline.
Export FULL HD – 2 placă video pe sistem
V-ați fi așteptat ca diferențe să fie majore, nu? Iată că și aici se dovedește, ceea ce știam din jocuri. Nu ai dublu performanță dacă ai dual GPU. Ok, fișierele de la camerele RED sunt un pic diferite, dar DSLR-urile și camerele video pe care le folosim noi nu prea pun dificultăți.
Din punctul meu de vedere, aș ignora complet tot ce înseamnă dual GPU. Este posibil ca directx 12 să fie ceea ce trebuie și să se simtă diferit în performanța de zi cu zi. Momentan, nu este cazul să investiți în mai multe plăci video.
Export 4k – o singură placă video
Oamenii devin tot mai interesați de 4k. Totuși, cred că mai mult se folosește downscalling la FULL HD. În rest, nu cred că piața încă cere noul format. Sigur, e bine să oferi calitate, dar mulți s-au întors cu materialul că nu e funcțional chiar și după C100.
Și testele de mai sus ne arată că diferența este prea mică pentru a fi luată în considerare o placă video performantă.
Export 4k – 2 placi video
Ai crede că 4k, că îți trebuie 2 plăci video ca să faci treaba mai bună. Se pare că trebuie căutat în altă parte pentru performanță. La SSD, la procesor, la memoria RAM, dar nu la placa video. Bine, dacă alergi după 2 secunde la export poți investi și în hardware mai performant. Dar odată cu instalarea și altor programe, odată cu Windows-ul vechi, e posibil să nu mai fie cazul ideal, de mai jos.
Render Preview
Diferențele sunt exact pe invers față de export. În afară de ProRes 4k, cam toate au reușit să genereze preview-uri la aceeași viteză.
Am concluzionat pe decursul articolului, dar subliniez și acum:
- nu aveți de ce să investiți în dual GPU decât în foarte puține situații
- nu contează foarte mult dacă o placă video exportă 4k sau FULL HD
- codecul video al camerei este cel mai important criteriu atunci când vă alegeți o cameră video, un sistem de editare video.
Florin a zis
Multi pe la noi folosesc materiale din DSLR, nu prea avem RED 🙂 Apoi era bine daca erau incluse si placi AMD pe OpenCL.
Yamasha a zis
Corect. Am și precizat în articol că suntem mulți ce filmăm cu DSLR/ cameră.
Diferențele sunt mici și acolo.
Emy a zis
Daca se poate o recomdare de optimizare deorece mi se pare ca pc-ul proceseaza foarte greu in Full-HD si in Premiere Pro CC 2015 sunt aplicare tranzactii simple ,cateva efecte, text si poate ceea ce ar fi problema principala ii filtru video de la „Neat video”. Timpul de procesare a 2 ore de montaj este undeva la 20 de ore.Mi se pare enorm….
-ASUS RAMPAGE V EXTREME
-Intel Haswell-E, Core i7 5960X Extreme Edition 3GHz
-HyperX Fury Black 32GB DDR4 2133MHz CL14 1.2v
-Samsung 850 Pro 512GB
-Corsair AX1500i 1500W
-2 placi:GIGABYTE GeForce GTX Titan Black GHz Edition 6GB DDR5 384-bit
Yamasha a zis
Sistem de operare?
Emy a zis
Windows 10
Emy a zis
In randare fara aplicarea acelui filtru merge 60 de sec in 60 de sec cum ar veni in timp real! Este bine?
Cosmin a zis
Salut. Zi-mi te rog cum pot conecta 5 case fans daca pe placa de baza am doar 2 sysfans?
Yamasha a zis
Cu ajutorul sursei de alimentare. Pui pe un molex. Doar că nu vei avea control de turație.
Cosmin a zis
Asta e problema; nu as vrea ca 3 dintre coolere sa-mi ruleze in 100% mereu…
Adrian a zis
Buna seara! Am o intrebare… Am un PC cu un CPU i3 3300ghz generatie mai veche, si o placa de baza MSI B75A-G43 soket 1155, 8 gb ram ddr3 corsair 2x4gb, un ssd de 80 si un hdd de 1 tb. Am avut o placa video de la msi Nvidia gtx460 192 biti gddr3 cred… care mi sa stricat. Am gasit la un magazin un radeon rx550 4gb gddr 5 de la asus. Credeti ca ar putea fi vreo problema de incompatibilitate inte placa de baza si placa video? ambele sunt pe pci express…. Daca stie cineva as fi recunoscator… multumesc!
Yamasha a zis
Nu, nu vor fi probleme.