Am tot vorbit pe aici despre harduri, de la cele rapide, mă refer la SSD-uri, pana la cele puțin de „stocare” si anume hardurile normale, cu platane. Pana se va face trecerea complet la SSD-uri, hardurile cu platane ne vor mai ocupa timpul. Așa cum am zis si in alte articole, recomand doua harduri normale in RAID + unul SSD pentru sistemul de operare. Daca le mai adăugăm si o placa de baza cu suport SATA 3, dar si compatibilitate pentru RAID si SSD, obținem maximul de performanta pentru un calculator.
Exact asta am facut de curand, mi-am achizitionat un SSD Samsung 840 si un hard Western Digital Blue de 1 TB. Între timp am mai adăugat și alte modele la colecție: Intel 520, Intel 530, Samsung 850 Evo, dar și un model de la Kingston.
De ce am ales Western Digital?
Pentru ca sunt concurenții direct ai celor de la Seagate, o firma foarte buna de altfel, dar in ultima vreme parca cei de la WD încep sa facă diferența. Mai sunt si cei de la Samsung OK, dar parca nu se compara cu cele doua firme. Totusi, am avut câteva dificultăți in a alege modelul. Din moment ce ati ajung la acest articol probabil ca ati cautat si voi, exact ca si mine care sunt diferențele dintre Western Digital Black, Western Digital Blue si Western Digital Green.
Pe langa aceste versiuni, chiar daca nu prea este disponibila la noi, avem si versiunea Western Digital RED. WD RED este folosita in special pentru cei care doresc NAS(Network Attached Storage). Dar despre sistemul acesta de stocare vom vorbi intr-un alt articol, separat. In doua cuvinte este un mini server, de stocare, accesibil pentru toti, un hard disk extern mai pretentios.
Care sunt diferentele dintre WD Black, WD Blue si WD Green?
Haideți să vedem ce tipuri de hard disk-uri avem de la Western Digital.
Western Digital Black
Daca sunteti impatimitii performantei si nu aveti un SSD sau nu doriti unul, e cazul sa alegeti versiunea Black. Acesta este optimizat pentru performanta, consum mai mare de energie, dar si timp de raspuns mai bun. In plus, citirea si scrierea datelor se face mai rapid. Viteza de rotatie de pana la 7200 RPM si poate ajunge chiar si la 64 MB cache, cu un transfer de 3 GB/s pentru SATA 3. Daca il conectati la o placa de baza SATA 2 rezultatele vor fi putin mai mici. Garantia pentru Black este de 60 de luni, practic 5 ani nu veti avea probleme cu el. Mi se pare foarte OK avand in vedere ca este o consumabila. Totusi, daca vreti un hard silentios trebuie sa va indreptati spre altceva, acesta nu este deloc silentios.
Western Digital Blue
Versiunea aceasta este nivelul de mijloc, combina consumul de energie cu performantele unui hard. Interfata SATA si interfața PATA oferă silențiozitate, dar si performanta de la 2 la 16 MB cache. Daca pentru versiunea Black avem 5 ani garanție, iata ca pentru aceasta versiune avem doar 2 ani garanție.
Western Digital Green
Este versiunea light a celor de la WD, bazata pe performante mai mici decat cele de la versiunile Blue si Black, dar este cel mai silentios dintre toate. In plus, consumul de energie este mult mai redus fata de cele de mai sus. Este destinat celor care doresc un hard de stocare, nu unul pe care sa aiba sistemul de operare. Consumul in idle al acestuia este de 1 W, iar daca il puneti la munca, poate ajunge pana la 5W.
De retinut faptul ca cu cat este mai mare hardul, cu atat vitezele de transfer, de scriere/ citire sunt mai mici. Pentru curiosi aceste harduri daca sunt asamblate OK si au sursa corecta de racire ajung la temperaturi de 28-30 de grade. In concluzie, daca doriti un hard pentru sistemul de operare puteti alege WD Black, asta daca doriti un sistem performant si nu tineti cont de zgomot.
Eu am ales versiunea Blue pentru stocare, care mi se pare foarte OK, chiar voi incerca sa fac si cateva teste cu el, ca sa va dati seama de cat de performant e. Versiunea Green e clar varianta cea mai ieftina si recomandata pentru stocare: filme, poze, videoclipuri, etc.
Pentru a va scuti de efort, mai jos am incercat sa va propun cea mai buna oferta de pret existenta pe internet pentru fiecare dintre cele trei tipuri de harduri. Voi veti decide daca este ok sau nu sa achizitionati.
Intre timp au apărut și alte tipuri de harduri ale aceluiași brand: Western Digital Red și Purple.
Analizați bine oferta de mai sus pentru ca unele dintre site-uri va oferă si cablu de conectare SATA sau chiar transport gratuit. Am ales sa va prezint varianta de 1 TB pentru ca din punctul meu de vedere, in momentul de fata este suficient.
WD Blue 1TB
- 64MB
- SATA III
WD Black 1TB
- 64MB
- SATA III
Poate că ar fi bine să ne orientăm spre SSD-uri, abia în ultimă instanță să alegem HDD-uri.
Mihai a zis
Imi poti spune te rog ce face cache-ul mai exact? Am inteles ca sunt hdd-uri cu 16 mb cache, 32 mb cache si 64 mb cache. Care sunt diferentele?
Yamasha a zis
Cu cat spatiul memoriei cache este mai mare, cu atat este mai rapid.
Ca sa intelegi mai bine o sa-ti dau un exemplu de functionare al memoriei cache.
Sa zicem ca avem un vanzator de legume. El sta in depozit si are marfa asezata in magazine. De fiecare data cand vine un client si cere 2 rosii si 3 castraveti se duce dupa ele in depozit. A doua zi vine seful si ii aduce o sacosa cu care sa transporte legumele.
Vine un cumparator si ii cere legume, el nu mai trebuie sa se duca dupa ele pentru ca are o sacosa in care a pus legume mai devreme. Scoate din sacosa si ii da direct. Exact asa se intampla si cu memoria cache, cu cat este mai mare cache-ul, cu atat hardul poate inmagazina mai multa memorie, cu atat este mai bine.
Mihai a zis
Multumesc frumos pentru raspuns!