Nu am mai postat de ceva timp pe acest blog, știu ca sunt trântor, dar au fost alte priorități. O sa încerc sa revin in cel mai scurt timp posibil cu articole de calitate si poate, dacă exista cerere, pentru configurații pentru fiecare luna in parte, cam cum as vedea eu „piața” în acel moment.
Este destul de dificil sa alegi cea mai buna configurație pentru ca mai mult ca sigur nu voi putea tine pasul cu aparițiile si, oricum, de obicei, configurațiile se fac personalizat, pentru fiecare persoana in parte, pentru nevoile fiecăruia. Cel puțin, eu așa cred ca este mai bine.
Intr-un comentariu am fost întrebat de drivere: cum le primește si cat de compatibile sunt cu sistemul de operare, in cazul lui Windows10.
Microsoft avansează destul de mult pe partea de update. Lucrează cu producătorii să distribuie prin Windows Update cât mai multe drivere.
Prin Windows Update stiti sigur ca veti primi update-uri testate si de producatorul componentei, dar si de cei de la Microsoft. Oarecum, acestea au un plus de siguranta.
Daca alegeți o placa video foarte noua este posibil ca in Windows Update sa nu primiți mare lucru si sa fiti nevoiti sa descărcați de pe site-ul producătorului. Eu întotdeauna am ales sa descarc ori de pe site-ul oficial nVIDIA sau de pe site-ul oficial AMD. Acolo aveti o versiune ok a placii voastre video pe care o puteți instala fara probleme, chiar daca aveti placa video de la un partener ASUS sau EVGA, GIGABYTE sau MSI.
Placile video foarte noi au, de obicei, probleme cu driverele, care vor fi rezolvate in timp, prin update-uri ale producătorului componentei. In felul acesta aveți parte de performante mai mari pentru sistemul vostru.
Este bine sa fac update la drivere sau nu?
Discuția aceasta am pornit-o si pe blogul personal acum ceva timp. Era oarecum o întrebare pentru cei cu sistem de operare Windows 7 sau XP. Acum treburile au evoluat, se îndrepta ușor, ușor spre un ecosistem, o colaborare mult mai rapida intre producătorii de hardware si software.
Eu recomand update-ul la un nou driver, dar si realizarea unui backup pentru cel vechi, eventual un punct de restore in Windows, tocmai pentru a elimina situatiile in care driverul face probleme. Întotdeauna, cel putin la nVIDIA, bifez optiunea „Perform a clean install for this driver”. In felul asta stiu ca imi sterge toate „bălăriile” ale vechiului driver si nu sunt probleme.
Pentru cei cu Linux treburile stau mai simplu, exista mai putine drivere, in principal sunt recunoscute de sistemul de operare. Pentru versiunile mai vechi ale distributiilor bazate pe Linux vor trebui sa instaleze manual acel driver(de obicei cel video face probleme).
flo a zis
salut, am o nedumerire…am windows 7 si am dat run la dxdiag…la approx total memory (display tab) imi arata 3780
un prieten de al meu cu acelasi sistem are windows 8.1 si lui ii arata 7900… ce este in nereregula sau cui ii arata corect?
am uitat sa mentionez ca avem amd r9 290 vapor x oc 4gb 512 b
Yamasha a zis
Și ce procesor aveți? Iar tu de ce folosești Windows 7 pe configurația aia? 🙂
flo a zis
pt ca 8.1 basic edition CORE avea buguri si nu puteam instala LOL Tera nu pornea etc
Yamasha a zis
Eu zic să bagi Windows 8.1 PRO, să faci update la drivere, la tot ce îți oferă Windows-ul și nu vor fi probleme.