Vine căldura, se apropie vara și foarte mulți vor avea probleme cu laptopul. La fel de bine aș putea spune și despre calculator pentru că foarte mulți folosesc într-un mod necorespunzător și calculatorul.
Totuși, laptopul este mult mai vulnerabil în privința temperaturii. Componentele sunt mult mai înghesuite, răcirea nu este corespunzătoare, iar faptul că nu suntem o țară foarte dezvoltată ne face să primim serii tot mai proaste de laptopuri.
Pe lângă acest lucru foarte mulți nu știu să își aleagă laptopul. Mulți cred că toate laptopurile sunt ieftine și bune. Din păcate, nu este așa, iar modelele ieftine chiar au probleme mari la răcire, mai ales dacă le folosim în loc de laptopuri de gaming.
Nici laptopurile care sunt folosite în regim de office nu sunt ferite de căldură. Nu mă refer la prima oră de utilizare, ci după 5-6 ore de utilizare, poate chiar mai mult. La mine stă deschis peste 10 ore pe zi, poate chiar mai mult. Nu întotdeauna deschid mai mult de un mail, dar chiar am fel de fel de activități sau… îl las să meargă.
E drept, cei de la Intel chiar au făcut o treabă foarte bună pe partea de mobile, procesoarele sunt din ce în ce mai mici, nu sunt chiar foarte calde, iar răcirea poate fi decentă. De la caz la caz, evident.
Sunt laptopuri cu o răcire mai bună sau cu o răcire nu tocmai fericită.
Pași pentru întreținerea laptopului
Sunt lucruri general valabile, dar este bine să ținem cont de acestea. Asta dacă chiar contează laptopul și nu vreți să vi-l schimbați la 2 ani de zile.
Mie îmi place să împart treaba în 2 secțiuni ca să fie totul structurat bine. Avem probleme de 2 tipuri:
- hardware
- software
Pe lângă acestea două mai avem o problemă cu karma. Credem că niciodată nu merge bine laptopul. Dacă aveți hardware decent nu are de ce să se întâmple asta.
Hai să începem cu problemele hardware:
Praful este inamicul numărul 1
Noi n-am fost educați să le curățăm, să le facem mantentanță. Facem mari eforturi să le achiziționăm și, de cele mai multe ori, avem probleme la întreținere: o schimbare de pastă termoconductoare, o curățare de praf a ventilatoarelor.
Mulți au impresia că dacă îl țin în geantă totul este ok. Sigur că da, așa ziceam și eu de aparatul foto, de laptop, de toate. Nici n-a fost praf prin toate zonele „grele”.
Praf pe coolere
Cu cât e praf mai mult pe componente, cu atât se vor încălzi sau chiar vor funcționa la o performanță îndoielnică.
Un laptop are cooler sau coolere. Acestea dacă prind praf nu numai că laptopul devine din ce în ce mai cald, dar și mai zgomotos.
Schimbarea pastei termoconductoare
Despre pasta termoconductoare am tot vorbit. Dar și despre cele mai bune paste termoconductoare. Nu este cazul să o schimbați la 6 luni, dar după 2,3 ani de la achiziția laptopului… eu zic că trebuie schimbată. Poate și mai des dacă a fost folosit în condiții grele.
Nu îl folosi 24/24
Laptopul nu este un server, nu poate fi folosit non stop. Îi trebuie și lui o pauză așa cum ne trebuie și nouă. Asta dacă chiar vrem să îl păstrăm în condiții bune.
Există și reversul medaliei nu trebuie folosit nici 1 pe an. E posibil ca ventilatoarele să se blocheze, este posibil ca acei condensatori de pe placa de bază să facă urât, foarte urât la o folosire rară.
Păstrează-l într-o cameră la o temperatură ok
Nu vă gândiți să îl băgați în frigider, nu e locul lui acolo. Deși, cred că s-ar putea obișnui și într-un mediu d-ăla… la un moment dat.
Eu zic că o temperatură de 20-30 de grade este mai mult decât ok. Dacă nu, mergem spre un aparat de aer condiționat care să regleze totul.
Acum haideți să ne îndreptăm un pic și spre zona software. Sunt foarte multe lucruri de zis, unele de funcționalitate, altele sunt lucruri banale, de management al resurselor.
Cooler pentru laptop
Există de ceva timp. Sunt oarecum ok, sunt interesante, dar nu revoluționează piața de laptopuri. Altfel, toți am fi avut așa ceva acasă.
Modelele de pe piață nu influențează decât cu câteva grade temperatura. Insuficient în anumite cazuri…
Laptopurile nu sunt toate pentru gaming, pentru procesare video
Nu degeaba se spune acolo, în dreptul laptopului: multimedia, office. E clar că modelul acela la asta va trebui folosit cel mai mult. O relaxare cu un joc mai vechi, cu ceva nu foarte performant, poate, dar nu îți garantează nimeni că laptopul nu se va încălzi și nu va intra în thermal trolling.
Pe lângă acest aspect, cu cât placa video este mai performantă, cu atât vor fi situațiile în care laptopul va avea nevoie de o răcire mult mai bună, de un spațiu generos pentru răcire.
Există laptopuri multimedia ce merg până la 3050. Aceste modele sunt la limită în privința performanțelor și a căldurii degajate. Pot apărea surprize la modele cu o construcție deficitară.
Setările din sistemul de operare
Poate fi setat mai agresiv sau mai puțin agresiv, în funcție de ceea ce dorim să facem. Mă refer la setările privind performanțele laptopului. Avem setări pentru Battery Saver, avem setări de performanță în Control Panel.
Mă refer la planurile de mai jos. Au foarte multe opțiuni ce pot face mai multe sau mai puține probleme laptopurilor. Sunt anumite programe care modifică setările, dar nu cred că, pe termen lung, este o idee bună.
Dezinstalați programele ce nu sunt necesare
Nu mi-ar ajunge câteva zile să povestesc despre toate programele posibile și imposibile găsite în laptopuri. Acelea care stau în bara sau în task manager și mănâncă resurse fără a fi folosite vreodată.
Dar în momentele în care laptopul este slăbuț, în momentele în care fiecare mb de RAM contează… acelea nu ar trebui să existe, ci ar trebui îndepărtate.
Discuția este lungă și poate continua exact cum poate continua și dacă discutăm despre laptopuri, în general.
Nu trebuie făcut o regulă, dar dacă vedeți că se adună praf destul de mult ar trebui să îl duceți la un service.
Alex Ciocan a zis
Un articol foarte bun, bravo!
FLORENTIN a zis
MULTUMESC PENTRU ARTICOL.
FLORENTIN VELICU