Vreau să începem să interacționăm tot mai mult pe aici. Dacă până acum v-am oferit eu sfaturi vreau să creem și comunitate de oameni pasionați de așa ceva. Din experiența voastră de până acum, care credeți că ar fi cea mai bună variantă?
Să zicem că avem un calculator pe care vrem să îl reîmprospătăm. Nu avem un buget foarte mare de investit așa că trebuie să alegem varianta cea mai ieftină.
Avem o generație de procesoare mai veche, o platformă mai veche, dar nu are SSD, ci doar hard disk. Să zicem că suntem pe la Sandy Bridge.
Voi ce ați recomanda să facă? Să strângă bani pentru o platformă nouă în care să aleagă un procesor, placă de bază, RAM nou(DDR4) sau să meargă pe varianta cu SSD?
Ținem cont că suntem pe varianta de buget cât mai mic. Credeți că își merită toate laudele un SSD?
Evident, dacă discutăm despre un model de SSD putem să spunem adio și tehnologiilor NVME pentru că nu erau compatibile pe vremea aceea.
Hai să discutăm pe tema aceasta.
Xtina a zis
Clar SSD
Toros a zis
Cu ssd-ul datele se vor încărca mult mai repede daca ai win pe el va intra foarte repede in sistem.Dar ce faci când nu-ți mai duce procesorul? Nu prea ai alta alternativa si trebuie un proc nou.La ssd ai alternativa hard-diskul. Așa gândesc eu.Bine ar fi amândouă dar daca ar fi sa aleg este procesor nou. Dau un exemplu cu ce te încălzește ca se încărca repede wind sau programele daca nu-ți mai merg jocurile sau unele programe cum trebuie ? Procesorul este varianta
mihai a zis
depinde ce software ruleaza cu el. Eu, spre exemplu, lucrez mult in Premiere..am fost in aceasta situatie .Am optat sa-mi fac raid cu alea doua hdd-uri(raid 0) si sa investesc bani in proc si ram 🙂
Toros a zis
Buna asta cu raidul am uitat de varianta asta
Yamasha a zis
Se poate face RAID și pe SSD-uri 🙂
Sigur, discutăm de alte bugete aici.
Sorin a zis
De regulă, ultimă „componentă” care o schimbi în calculator este placa de bază. Într-un caz fericit placa înlocuită este identică sau cît mai apropiată. Ori o schimbare mai radicală de placă de bază înseamnă trecerea la o nouă platformă, care presupune alt procesor (+ cooler), mai mult ca sigur o altă memorie, adică noua generaţie DDR4 dar posibil să existe o opţiuneşi pentru mai vechea DDR3 (dacă tot merge bine), cu noroc poate să rămînă aceeaşi carcasă (şi doar sursa să fie înlocuită), per total o investiţie care de multe ori depăşeşte bugetul impus.
Cel mai convenabil consider a fi achiziţionarea unui SSD pentru sistemul de operare şi pentru principalele programe, şi aş merge pe un minim 240 GB şi un maxim 480-512 GB, capacităţile mai mari fiind dezavantajoase ca şi preţ raportat la performanţă (avem supărătoarea limitare a interfeţei SATA). Un preţ pentru 240 GB ar fi de 315-350 lei, pentru 480 GB de 550-640 lei. Odată instalat sistemul de operare pe noul SSD, se va simţi o revigorare benefică. Vechiul HDD pate fi păstrat ca şi rezervă. Un SSD are consum infim de curent, deci nu este nevoie de schimbarea sursei de alimentare.
Cu această ocazie se poate face şi alte lucruri benefice, suficient de ieftine: o curăţare de praf la interior, o eventuală schimbare a ventilatorului de la coolerul procesorului, chiar şi schimbarea pastei termice la procesor (dacă e ceva mai vechi), montarea unui ventilator suplimentar la carcasă sau instalarea unui sistem de lumini (pentru cine preferă aşa ceva, se pot folosi benzile cu LED-uri alimentate direct din alimentarea cu 12 V a sursei de alimentare).
Pentru un buget ceva mai generos, se poate alege un SSD pe interfaţa PCIe, cu performanţe mult superioare oricărui SSD pe SATA, un aspect mai puţin important pentru utilizatorii casnici, cît mai mult pentru cei entuziaşti şi pentru cei care au nevoie de viteze foarte mari de citire/scriere. Aici mai intervine un aspect poate mai puţin plăcut, este vorba dacă placa de bază are slot M.2, altfel trebuie achiziţionat un adaptor (am văzut ceva pe internet la cca. 45-50 dolari, cam scumpicel).
Cazul fericit(!) al schimbării practic a întregului calculator, depinde în foooarte mare măsură de utilizarea pentru care sedoreşte, limita fiind desigur a bugetului alocat. Nu mai întru în detalii ca să nu vă plictisesc…
Yamasha a zis
Și care ar fi motivul pentru care ai alege să schimbi placa de bază cu una de pe aceeași platformă? Dacă cea veche este funcțională… 🙂
Sorin a zis
Doar bugetul ! Ups, doar în ideea că se defectează, da, singurul motiv, şi doar din cauza bugetului să fie înlocuită cu o placă identică sau compatibilă. Este situaţia în care bugetul este cu adevărat de „criză”. O spun strict cu caracter teoretic, în practică nu am avut şi nu am auzit de la nici un prieten să fie totuşi într-o astfel de situaţie…
Constantinescu Dorin a zis
Perfect, de acord. Mi-am luat 2 placi de baza identice, au trecut cca 9 ani si n-am avut nevoie de a 2-a .Acum trebuie sa ma gandesc la schimbarea totala ( sau aproape a platformei- poate sursa si placa video ar mai supravietui o vreme-)
Sigur erau placi de „marca” am vazut Asrockuri, poate si MSI-uri moarte intre timp (condensatori umflati, contcte indoielnice etc.)
Ar putea fi o masura de preventie buna, dar in zilele noastre inutila, sunt mai ieftine placile de baza bunicele decat componentele…
Costel a zis
Daca ai 300 de lei iti iei SSD.
Daca vrei sa schimbi procesorul, trebuie sa schimbi si placa de baza si probabil si memoriile. Si ar fi pacat sa ramai cu un HDD lent, la ele. Deci pui si un SSD. Probabil va trebui si o sursa mai tanara, mai in parametrii, ca doar nu vrei sa alimentezi investitia cu curent necorespunzator. Intrebarea este: refolosesti carcasa? Bineinteles ca nu, ca nu poti vinde vechiul calculator fara carcasa.
Dupa ce acoperi descoperirea de card, peste vreo 3 luni, iti iei si o placa video. Si un HDD, ca SSD e prea mic.
Yamasha a zis
Așadar, ajungem la PC nou. Ce au sursele vechi, totuși? Ce parametri noi să fie? Face 10 anișori a mea… încă duce.
Evident, a fost un model premium la vremea ei.
Costel a zis
In timp imbatranesc condensatorii, si alte piese din ea, din cate am inteles. Scade eficienta sursei si astfel nu mai poate sustine puterea nominala. Orice piesa electronica are o durata de viata. Nu doar piesele mecanice (cum ar fi hdd-urile sau ventilatoarele). Probabil ca sursele premium sunt mai durabile dar eu – unul nu asi alimenta o placa de baza si procesor nou, cu o sursa de 60 de lei din 2007.
Yamasha a zis
Foarte corect ce ai zis. Singura diferență este că am curățat-o și inspectat-o vizual acum un an.
Ah, dar a costat cu un 0 în plus. 🙂
MIREA DRAGOS a zis
Eu am ales să revigorez PC-ul cu un SSD. Apoi am văzut o ofertă pentru HDD sh. Un ssd de 120GB a costat 200 de lei iar două hdd sh de 160GB au costat 60 de lei. Folosite în matrice raid hdd-urile sh sunt aproape la fel de iuți ca ssd-ul de două ori mai mic… Desigur, raidul mai pică (pică și ssd-urile noi!), consumul de curent crește… dar costurile pentru revigorare sunt minime. La „revigorare” se poate trece și un plus de ram, tot sh. Și uite așa am rămas cu sistemul vechi de 9 ani cpu intel E8400 cu 8GB ram. Pănă acum nu m-am împiedicat de procesorul învechit. Nici nu sunt un împătimit al jocurilor.
Mihai a zis
As alege un SSD,de ce?
Simplu pc-ul care-l detine este destul de performant pentru ceea ce fac eu un AMD FX 6350 si un HDD SATA-III,totusi un trasnfer de date mai mare nu ar strica! 🙂
mihai a zis
In principiu, tre sa mentii o balantza a performantei componentelor din Pc. Nu multi, cand spui ca ti-ai schimbat pc-ul, te intreaba rpd ce procesor ti-ai pus. Cand le spui i7, gata..e racheta :)…ce sa faca racheta daca are 1g ram, un hdd de 250gb si o pl video integrata?…se fasaie 🙂 In concluzie, cand te apuci de upgrade, schimbi cam totul!
Yamasha a zis
Dacă e generație nouă este posibil ca integrata să facă diferența. Sigur, niciodată nu va putea fi comparată cu una dedicată, de generație nouă, dar… cu unele vechi… și low buget… 🙂
mihai a zis
dupa ce ca ai 1gb ram, iti ia si integrata din el :)))
Yamasha a zis
Am impresia că nici telefoane nu prea mai sunt cu 1 GB RAM. 🙂
Constantinescu Dorin a zis
E incredibil ce reusesc sa faca placile video integrate in zilele noastre , duc jocuri de ultima generatie, sigur nu la cea mai buna calitate, dar perfect jucabile.
NU pot sa va dau exemple ca sunt pe calcul vechi, mai stangaci…
Revin zilele urmatoare
Dragos G a zis
Inclin sa dau dreptate acelora ce fac eforturi sa economiseasca sau accepta sa se crediteze pt. a „reimprospata” sistemul cu un upgrade serios :). Eu personal am facut un credit la banca pentru un upgrade serios si recoamnd aceasta solutie atata vreme cat ai posibilitatea de a beneficia de minimum 12 rate fara dobanda. Scuzati-mi expresia dar „din rahat nu faci bici care sa pocneasca” si ma refer la SSD sau, mai elegant zis, „cu un SSD nu faci primavara” !. Oricum, trebuie sa vedem sistemul in ansamblu si e cam degeaba daca, asa cum s-a mai zis si mai sus, pui o racheta pe o „rabla”: o sa demareze ca o racheta si cam atat (!).
Nu sunt adeptul inlocuirii cu totul a batranului HDD cu SSD. Cel putin, NU INCA !. Cei ce intentioneaza asa ceva ar trebui sa se gandeasca mult mai bine care sunt si dezavantajele SSD-urilor si aici as aminti in primul rand imposibilitatea recuperarii datelor sterse, costul foarte mare de stocare comparativ cu al HDD-ului, cat si faptul ca majoritatea SSD-urilor trebuiesc conectate pe interfata SATA 3 (care nu este suportata pe toate placile de baza mai vechi) pentru a avea viteza si performantele optime. Cati dintre noi isi permit sa achizitioneze un SSD cu capacitatea de 1 TB, ca sa nu vorbim de 2-4 TB ?. Costurile sunt efectiv cel putin triple in comparatie cu achizitia unui HDD de 7200 ture, cu capacitatea de 2TB.
Deocamdata, vremurile – si aici ma refer la costul comparativ de stocare pe piata al celor 2 tehnologii – nu permit decat achizitia si utilizarea SSD-ului pt. sistemul de operare si aplicatiile / programele de baza (partitia de boot, clasicul C:), in timp ce, pentru stocarea masiva de date (arhive, baze de date, jocuri si multimedia) trebuie mentinuta tehnologia HDD.
As aminti tot aici ca tehnologia SSD presupune versiunea minima de Windows 7 si, din pacate, exista inca sisteme pe care ruleaza inca foarte bine batranul Windows XP (nu comentez motivele, fiecare le are pe ale sale).
Yamasha a zis
Cine cumpără un sistem nou cred că ar trebui să aleagă chiar varianta M.2, PCI Express. Dacă al 2 lea e mai scump un pic, prima variantă e pe acolo. În rest… ai dreptate cu tot ceea ce ai zis. De aceea nici n-am propus avioane, cu fel de fel de design, ci m-am limitat la minim de design, cu maxim de performanță. 🙂
Sorin a zis
La o prima estimare, un SSD pe PCIe este cu ~35% mai scump decît un SSD pe SATA, vitezele de citire/scriere fiind de cel puţin 5 ori mai mari. Atenţie, există SSD-uri M.2 pe interfaţa SATA, sau mSATA: viteza lor e aproximativ aceeaşi cu a celor SATA „normale” (în carcasă de 2.5″). Pentru performanţă maximă rămîn valabile doar cele pe interfaţa PCIe, cu tehnologia NVMe.
mihai a zis
Eu am luat un ssd de 90GB acum 4 ani pentru un sistem destul de bun (nu joc jocuri si pentru date am un hdd de 1tB) si totul merge mult mai repede. De exemplu brauser-ul se deschide de Peste 5 ori mai repede (atunci am cronometrat).
Totusi pe un sistem mai vechi de 10 ani nu cred ca se merita ssd. Daca nu ai suficienti bani pentru un sistem nou iti iei ceva sh sau, si mai bine, vorbesti cu un baiat priceput sa-ti faca el un sistem din componente sh (un baiat care se ocupa cu asa ceva).
Dragos G a zis
@MIHAI si nu numai…
Ca tot ai pomenit de cela slot mai „extravagant” de numit M.2, nu toate placile de baza (chiar de ultima generatie) il au in dotare si, din ce-am vazut eu, SSD-urile dedicate lui sunt oleaca mai scumpe din pacate. Din acest motiv, eu am cumparat SSD / SATA 3 si nu pe M.2 (desi placa mea de baza are si M.2-ul cu pricina): am gandit ca de e necesar sa scot SSD-ul si sa-l duc pe alt PC pt. transfer de date sau depabare, sa nu intampin dificultati de compatibilitate :).
Pe de alta parte, poate se gandeste Yamasha sa trateze si subiectul SH-urilor, intr-un articol dedicat, cat priveste achizitia de componente / sisteme pentru cei cu buget redus. Consider ca ar fi si asta un subiect destul de interesant…
Yamasha a zis
Mă tot gândesc la un subiect de genul, totuși, ar fi destul de dificil de făcut research pentru așa ceva.
În plus, la un produs nou are garanție. Ce facem în cazul în care băieții dau țeapă? Nu pic eu la mijloc?
Pe de altă parte, am avut discuții cu persoane care voiau să le aproximez eu cât valorează laptopul lor sau gadgetul pe care vor să îl cumpere. Nu prea poți face lucrul ăsta pentru că depinde de la om la om, la cât de bine negociază fiecare.
Sunt puține magazine care lucrează cu SH-uri sau cu refurbished, dar au puține produse în stoc, nu piese.
mihgabriel a zis
Da, asa este. Eu nu ma gandeam la refurbished ci sh care nu s-au stricat. Tre sa cunosti pe cineva care se ocupa de asta si care nu e tepar. Un tip care stie de unde sa-ti ia componentele sh si iti da si garantie (6 luni sau chiar un an). Am intalnit odata pe cineva caruia i-am vandut 2 HDD-uri sh. Se ocupa cu asta. Nu mai stiu nimic de el si de unde sa-i iau ca nu m-a interesat oferta lui dar parca dadea 6 luni garantie.
Sorin a zis
Slotul M.2 al placii de baza este pentru PCIe 3.0 x4 ?
Intreb din pura curiozitate. Eventual modelul placii ?!
Mihai a zis
Pt. Dragos: Tot SATA3 am luat si eu SSD-ul (Kingston, unul mai ieftin si cu viteze mai mici – erau scumpe atunci). Am o placa de baza MSI870A-G54. Nici nu stiu daca are slot M2. O sa ma uit. Practic am luat ce era mai ieftin si de unde era mai ieftin dar mai mare de 64GB si totusi de firma. In curand cred ca trebuie reinstalat totul de la 0 pentru ca mai am doar 10GB liberi si am incercat sa fac curatenie dar nu mai am de unde, desi nu am date pe el.
Pentru SO nu cred ca mai merge un SSD sub 120GB daca ai cel putin cateva programe care ocupa spatiu mult.
PS Suntem 2 de Mihai pe aici. Eu o sunt cel cu SSD-ul de 90GB. O sa semnez in continuare cu mihgabriel.
Sorin a zis
Din cîte văd, placa MSI870A-G54 are un slot pentru PCIe (imediat lîngă eticheta Easy OC Switch) dar nu văd un slot M.2 dedicat. În acest caz, un SSD pe form factor M.2 va trebui montat în slotul PCIe prin intermediul unei plăcuţe adaptoare (care este destul de scumpă).
mihgabriel a zis
Multumesc pentru informatie. Oricum cu SSD-ul meu cu viteze mai mici (asta in 2013) imbunatatirea a fost radicala (si la boot-are timpul s-a injumatatit iar la programe v-am zis) *
Constantinescu Dorin a zis
In ultima vreme M2 sunt mai ieftine ca SSd-urile, dar cu viata mai scurta. Atata timp cat pe el ai doar sistemul,eventual copiat integral pe un HDD de rezerva, nu esti in mare pierdere…
E o opinie strict personala, daca ai un descktop de proba pe care iti permiti sa faci experimente si un laptop de care nu te atingi, poti face ce muschii tai vrea.
Bugetul nu-i tocmai redus,dar nici nu te scoate din casa
Darius a zis
Fara doar sau poate SSD_ul face diferenta ,poti sa ai un sistem tare si e degeaba daca inca folosesti un HDD …. Va spun din propria practica ca ,diferentele ce le simti cu adevarat o sa fie daca puneti un ssd ,restu o sa fie diferente doar in teste :)) …Ps: apropo tot vad multe discuti despre ram,ar trebuii sa va imformati putin mai mult de ram deoarece pe majoritatea nu va va ajuta cu nimic adaguarea de ram in plus sau cu o frecveta mai mare ,diferenta nu se simte ci doar se vede in teste ;)…acuma eu ma refer bineinteles la persoanele ce nu lucreaza cu anumite software pe 64bit ce folosesc multa memorie,acele persoane stiu ele destul de bine ce si cum ! ?
Sorin D a zis
Diferenta cea mai mare de performanta o face intotdeauna un ssd (pastrand platforma veche, eventual adaugand niste ram). Va spun asta din experienta mea cu tot felul de sisteme si laptopuri mai vechi. Ma refer strict la rularea windows-ului si ceva word, e-mail-uri. La cele pentru jocuri vorbim deja de alte bugete, dar si acolo un ssd face diferenta. De curand am reinviat un laptop vechi HP (6-7 ani vechime) cu un ssd si 4 gb ddr2, pe care s-a instalat win 10 home retail si merge brici, chiar daca procesorul e destul de lent. Confirm si spusele unora care au postat inaintea mea. SSD rules. O zi buna sa aveti.
Dumitru a zis
Am facut si eu recent upgrade unui sistem AMD Athlon 7850 dualcore 2.8ghz , ddr2 si am pastrat ssd-ul Samsung 850Evo 120gb pentru OS , sursa , carcasa , unitatea optica. Actualul sistem are :
Ryzen 5 2400g (grafica integrata)
Ram DDR4 Hyperx 2x4gb 2666 mhz
SSD Samsung 850Evo 120gb
MB Gigabyte B450M-DS3H
Windows 10 Pro 64bit
Sistemul functioneaza impecabil , dar m-am lovit de un fapt neprevazut , in incercarea de a pastra vechiul HDD WD Caviar de 250g ca mediu de stocare. Acesta avusese conexiune IDE la fosta placa de baza , iar placa de baza actuala , de fabricatie recenta , nu are conector IDE.
Desi din magazinele online se poate procura un tip sau altul de adaptor IDE-SATA , bidirectional sau unidirectional, nu exista riscul ca Windows 10 Pro 64bit sa nu vada acest hard ? As ramane indatorat acelora care , trecand prin aceasta situatie , ar transmite aici concluzia , favorabila sau nu si eventual tipul de adaptor folosit.