Dacă ai găsit acest articol înseamnă ca te informezi pentru achiziția unui laptop de calitate. Calitate înseamnă si buget mare, dar si un pic de atenție in ceea ce privește marketingul pe care il folosesc magazinele.
Pe lângă acestea, trebuie sa alegem un brand ok, la un preț decent cu opțiunile care chiar ne trebuie. In ultima vreme tendința este pentru SSD-uri, așa ca găsim foarte multe oferte de laptopuri cu SSD.
Eu folosesc atât la laptop, cât si la desktop, iar diferențele sunt enorme. Prietenii sunt mereu uimiți de viteza de reacție a laptopului. Tendința este spre dispozitivele mobile, lumea, in ultima vreme, folosește tabletele, telefoane „deștepte”, chiar si laptopuri cu touchscreen.
Pe mine încă nu m-a prins nebunia cu touchscreen-ul, nu mă împac foarte bine cu tableta, însă laptopul este prietenul meu. Dețin un laptop de aproape 2 ani de zile si nu pot sa număr 5 zile in care sa nu-l fi luat după mine.
Ghid alegere laptop performant
Așa cum spuneam mai sus, magazinele vor sa vândă, așadar veți găsi fel de fel de oferte pentru achiziția unui laptop. Unele bune, unele mai puțin bune. Trebuie sa fiți atenți la detalii.
Înainte de a cumpăra un laptop este important sa știm la ce vom folosi laptopul. Tendința este ca laptopul sa fie folosit pentru orice. Din punctul meu de vedere, un laptop pentru gaming adevărat cu care te poți juca cu detaliile la maxim depășește 5000 lei. Cu acești bani se poate lua un desktop de ultima generație.
Daca vom folosi laptopul pentru editare video, editare foto, va trebui sa avem grija și la display-ul pe care il alegem. Daca editarea o facem acasă, putem sa adăugăm un monitor de calitate, în felul acesta scăpăm un pic mai ieftin. Depinde și cât de multe cabluri vrem să avem în față.
Pentru cei care folosesc laptopul pentru office, lucruri mărunte, le recomand un laptop ușor, poate chiar un ultrabook, pe care sa putem sa il transportam ușor. Totodată, trebuie căutat un laptop cu baterie suficient de buna. Am laptopul de ceva timp, însă nu este perfect, dar dacă mâine mi-as lua unul sigur as alege după criteriile următoare:
- brand
- pret
- display
- design
- componente
- greutate
- autonomia bateriei
- racire
Sfaturi de cumpărare laptop. Ce trebuie să știm înainte să alegem un model?
Sper să reușesc să vă captivez cu informații prețioase, în rândurile următoare.
Brand
Multe persoane nu pun preț foarte mare pe brand. Din punctul meu de vedere contează cel mai mult acesta. Daca va uitați la magazinele online, veți observa ca sunt foarte multe configurații asemănătoare, dar cu diferențe destul de mari de preturi.
Componentele sunt aproximativ la fel, producătorii de laptopuri lucrează, de cele mai multe ori, cu aceleași firme producătoare de componente.
Însă, diferența se face prin design, felul in care sunt asamblate componentele, felul in care sunt răcite, poziția ventilatoarelor, display-ul, etc. Toate acestea fac ca un laptop sa fie mai scump sau mai ieftin sau chiar faptul că toate componentele sunt integrate și e mai greu sau mai ușor să repari, la nevoie.
Cand aleg un brand, încerc sa aleg o marca fiabila, nu degeaba exista vorba aia: „suntem prea săraci ca sa ne cumpărăm lucruri ieftine”. Notez ca cele mai ok branduri(in ordinea încrederii): ASUS, Lenovo, HP, Acer, MSI, Dell. Nu le-am uitat nici pe cele de la Apple, dar sunt de business, nu toata lumea își permite așa ceva.
Răcirea
Este cea mai importanta la un laptop. Așezarea ventilatoarelor, răcirea componentelor, toate trebuie sa se facă cu un rost. Nu toate firmele „gândesc” atunci când realizează un laptop, așa ca trebuie sa căutați pe internet păreri ale celor care au mai achiziționat acel tip de laptop.
Ar fi foarte bine ca firmele producătoare să ofere informații despre răcire, dar de cele mai multe ori, acestea nu există. Doar în review-urile celor care au avut ocazia să le desfacă…
Aș pune mai puțin preț pe răcire în cazul în care aveți modele de laptopuri ce nu au placă video dedicată și au SSD. Acestea sunt mai ok din punctul ăsta de vedere pentru că nu au foarte multe surse ce pot supra încălzi laptopul.
Design
Gusturile nu se discută, daca mie îmi place un laptop, e posibil ca vecinului sa nu ii placă. E normal, suntem diferiți.
Am recomandat cuiva un ASUS, cu răcirea foarte ok, componente cu 2 generații mai noi decât un Sony Vayo, mai vechi, iar acesta a ales a doua varianta pentru ca i-a plăcut design-ul. A preferat design-ul in locul unei autonomii a bateriei si a componentelor mai performante.
Daca mâine mi-as schimba laptopul, as alege unul cu tastatura iluminata, cu carcasa din aluminiu, cel puțin partea de lângă tastatura. Vara, pe căldură, este extraordinar sa stai cu mana pe așa ceva. Din păcate, nu se păstrează prea ok. După 2, 3 ani de folosire intens, aluminiul ala se poate ciobi.
Display
Nu as alege un laptop mare, de 18′, dar nici unul de 12′. 15.6′ este un standard foarte bun, nici prea mare, nici prea mic. Cu siguranță nu mi-as alege ceva mai mic, e greu sa te descurci pe un display mic, dar nici sa car zilnic la serviciu unul de 18.4′. In plus, standardul de 15.6′ este fabricat in masa. Cererea este mare, la fel si oferta, așa ca preturile sunt cele mai mici pentru 15.6.
Daca vorbim despre rezoluție, avem o diversitate. Cel mai comun in momentul de fata este FULL HD, adică 1920×1080. Este un format 16×9 preluat de la cinema.
Trebuie sa țineți minte ca HD Ready este diferit de FULL HD sau Ultra HD.
Din punctul meu de vedere nu merita sa achiziționăm HD Ready sau Ultra HD. Display-ul este destul de mic pe laptop, probabil ca vom sta cu zoom in browser sau cu rezoluții mai mici. Daca sunteți interesați de așa ceva, cel mai bine ar fi sa va duceți intr-un magazin care oferă ambele variante, sa il butonați puțin si sa vedeți daca este ok.
Calibrarea display-ului
Știți că am adus mereu discuția spre zona aceasta, spre cât de calitativ poate fi display-ul. Dar oricât de ok ar fi tot trebuie să aibă culori perfecte. Acestea nu vin din fabrică fie că vorbim despre un model de top, fie că vorbim de unul foarte ieftin.
Așadar, este indicat să facem o calibrare profesională. De obicei, se folosesc programele pe care le oferă sistemul de operare sau cele semi profesionale precum:
- X-rite
- Spyder Datacolor
Panou pentru laptop
Este o discuție interesanta referitoare la ce tip de panou alegeți. Pe piață găsim laptopuri cu panou IPS sau cu ecran AMOLED. Se pare că avem chiar și modele cu OLED.
Cele mai multe laptopuri sunt Glossy. Din păcate, in condiții de soare, nu vezi prea mare lucru pe el. Însă, daca deja ați achiziționat laptopul, se poate adăuga o folie antiglare pentru laptop.
Laptopurile cu panou IPS sunt mai scumpe, dar și calitatea display-ului este alta. Din păcate, aceste display-ul sunt pe foarte puține laptopuri, pe MAC si alte câteva.
Autonomia bateriei
Este in strânsă legătura cu celelalte componente ale laptopului. Daca avem componente puternice, daca avem display mare, sigur ca bateria va fi mai mare, dar și se va consuma mai repede. Cel mai mult, la un laptop, consuma placa video dedicata. Acesta este unul dintre motivele pentru care laptopurile au placa video incorporata și una dedicata.
Un articol detaliat despre acest lucru aveți aici.
In momentul de fata, pe piață găsim baterii cu pana la 10 celule. Însă acestea sunt pentru laptopurile profesionale, cu placa video profesionala, pentru cei care au nevoie de randat, editare 3d, etc. Pe de altă parte, o baterie mare înseamnă un laptop foarte greu.
Configurația hardware a laptopului
Extraordinar de mulți oameni se păcălesc din cauza specificațiilor acestor laptopuri. Sunt unele oferte la magazinele online, cu placi video pe 64 biți si 6 GB VRAM. Cu acea placa video abia dacă te poți juca si… ce credeți? Este una dintre cele mai vândute. Din păcate este una dintre cele mai proaste de pe piață. Acesta este doar un exemplu minor, dar si când vorbim de laptopuri treaba sta aproximativ la fel.
Cei de la Intel si nu numai se joaca cu versiunile de componente. Magazinele prefera sa vanda la pret mare, un produs vechi, care nu mai este in pas cu cerințele din zilele noastre. Un i7 de prima generație nici nu se compara cu unul din generatia a 12 a.
Procesorul
Cele mai multe laptopuri le vom găsi bazate pe Intel. Așadar, in magazine vom găsi următoarele:
- Intel Core I9
- Intel Core I7
- Intel Core I5
- Intel Core I3
- Intel Pentium Dual Core
- Intel Celeron Dual Core
Pe lângă acestea, in funcție de generația de procesoare vom găsi și o litera. Acea litera reprezintă puterea procesorului. Dacă este quad core, dacă este extreme sau nu. Un top cu toate procesoarele pentru laptop aveți aici.
Care este cel mai bun procesor pentru laptop?
Din punctul meu de vedere, cel mai bun este ala de care ai nevoie. Nu are rost sa cumpărăm un procesor pe care nu il vom folosi la capacitatea lui adevărată. Evident, pe care ni-l permitem.
Intel Core I9 si Intel Core I7
Aceste doua procesoare sunt de top. Diferența dintre I9 si I7 este mica. Cel puțin în jocuri. De cele mai multe ori, I9 este recomandat in editarea 3d, video, modelare 3d. Lucruri care oricum rar se fac pe laptop.
Pentru un utilizator obișnuit, care se joaca sau programează, este suficient sa aleagă un I7. Chiar si placa video incorporata a acestor procesoare este mult mai ok.
Intel Core I3 și I5
I3 este varianta light a celor de la Intel. Putem spune chiar ca este clasa de mijloc a procesoarelor. Este urmașul core2quad, dar are câteva îmbunătățiri notabile. Este suficient pentru cei care nu doresc prea multe de la un laptop.
Intel Pentium si Intel Celeron Dual Core
Sunt procesoare dual-core, mai slabe fata de cele din variantele I. Sunt utile celor care vor un laptop pentru filme, sa ruleze ceva jocuri vechi, sa asculte muzica, etc. Le găsim la acele laptopuri de buget mic, pana in 2000 lei.
Procesoare AMD
Au început să renască. Sunt foarte ok când vine vorba de procesoare foarte puțin consumatoare de resurse. Au și avantajul celor 7nm pe care Intel încă nu e gata să îl lanseze. Generația a 5 a de procesoare de la AMD arată din ce în ce mai bine, iar la sfârșitul anului mă aștept să avem tot mai multe modele de laptopuri cu procesor AMD.
Cum diferențiem procesoarele de pe laptopuri?
Cei de la Intel au ales să noteze procesoarele ca în tabelul următor:
- H – performanță maximă pentru placă video și deblocat
- U – modele ULV, cu consum mic de energie, nu la fel de performante
Același lucru îl putem discuta și despre AMD, însă aceștia au mai multe nuclee și fire de execuție.
Așadar, pe seria a 5 a avem 5 procesoare cu TDP de 15W adică modele cu U la final și 3 modele de procesoare cu H la final ce au TDP de 45 de W. Dacă vor fi configurate la 35W vom vedea un S la finalul denumirii.
Memorie RAM
A început lupta si pentru RAM. Exista pe piață multe laptopuri cu 64 GB RAM. Din punctul meu de vedere, momentan, nu merita sa luam mai mult de 32 GB RAM. Eu am 16 GB in momentul de fata si nu am primit de foarte multe ori avertisment ca nu mai am memorie. In plus, eu utilizez destul de frecvent programe de editat video. Așadar, 32 GB este satisfăcător.
Chiar daca alegem un laptop cu 8 GB, nu este nicio problema, o placuta de RAM costa putin si oricand se poate face upgrade, evident, dacă avem spațiu disponibil(trebuie verificat înainte de achiziție).
Placa video
Așa cum aminteam si mai sus, placa video continua sa fie o problema. Nu numai de consum, ci si de marketing-ul nesănătos pe care il practica producătorii nVIDIA si AMD. Pentru ca vânzările de PC-uri au scăzut, aceștia au început tot mai mult sa rebranduiasca modele vechi si sa lanseze 1,2 placi video. Practic, crezi ca ai ales o placa video de ultima generație, dar, de fapt, iei una veche, rebranduita.
Articolul pe care vi l-am prezentat despre placi video trebuie citit cu atenție.
Chiar si oameni care au habar de calculatoare, fac prostia sa aleagă placa video de 4 GB pentru laptop. Chiar dacă trimitem semnal, fie el analog, fie digital, pe o plasma, TV LED, nu avem nevoie de atât de mult pe video. Nu ii vom folosi. Încercați să puneți accentul pe modelul plăcii video, căutați sa o comparați cu placa video incorporata, dacă nu cumva placa video dedicata este mai slaba ca cea a procesorului.
Conectivitate
Cei care întreabă de conectivitate probabil se gândesc că au proiector și au nevoie de un conector VGA. E atât de mare și atât de prost este redată imaginea pe acesta încât doar gândul că, în 2024, stăm cu un conector analogic în laptop mi se pare de necrezut.
Un ultrabook niciodată nu va avea așa ceva tocmai pentru că dacă vorbim de un laptop subțire nu putem să discutăm și despre VGA.
Încercați să vă orientați spre celelalte porturi. De multe ori, m-am uitat la cum evoluează tehnologia. Ar fi extrem de bine să vă orientați spre porturi digitale precum:
- HDMI
- Thunderbold
- DisplayPort
Conexiune WiFi
Este ok ca standardul WiFi să fie cât mai nou. Nu este o regulă asta, dar ar fi bine să ne uităm dacă suportă cele mai noi standarde, dacă placa de rețea este gigabit sau pe 100 mbps.
Se pune accentul pe WiFi 7. Dacă aveți și router compatibil… sau gândiți pentru viitor: merită!
Stocare
Avem 2 medii de stocare: SSD, HDD. Tot mai multe modele sunt cu SSD în ultima vreme.
SSD(Solid State Drive)
Peste tot cred ca ați primit recomandări pentru înlocuirea hardului, cu un SSD. Nu sunt degeaba scumpe, chiar sunt bune si foarte rapide. Dacă este și pe PCI Express cu atât mai bine.
Așadar, vitezele chiar sunt impresionante pentru acesta. Miturile referitoare la SSD-uri, ca se strica, sunt istorie. Au fost probleme la început, dar acum SSD-urile ajung sa funcționeze mult mai mulți ani decât un hard normal.
Am un laptop mai vechi, pot face upgrade?
Nu exista doua porturi SATA pe un laptop vechi. Nici pe cele noi, ultrabook-uri. Cel puțin, nu disponibile. Este unul SATA 1 pentru DVD RW si unul SATA 2/3 pentru hard disk. In 99% dintre cazuri nu se poate pune si un SSD, ci se poate înlocui hardul cu un SSD. Doar cele mari, de 18.4′ au doua sloturi si foarte puține dintre cele mai mici.
Garanția oferită de magazin
Că tot discutam mai sus despre garanții. Este bine să aveți o garanție cât mai mare pentru laptopul vostru. De câte ori n-ați auzit că anumiți colegi au avut probleme cu laptopul exact după ce a ieșit din garanție. E corect, nu avem de unde să știm când se va strica laptopul, dacă vor fi probleme cu el sau dacă va „muri de bătrânețe” și datorită noilor tehnologii de pe piață.
De-a lungul timpului anumiți producători oferă garanție extinsă, au campanii de genul „no matter what” sau „banii înapoi și laptopul rămâne la tine dacă sunt probleme.” Prima este campania celor de la Toshiba, a 2 a cea a lui Asus.
Sistem de operare folosit
Există modele ce sunt recomandate pentru Linux, dar și modele pentru Windows.
Alegeți modele cu sistemul de operare pe care știți să lucrați. Cu licență sau nu, deja sunt foarte ieftine licențele, așa că nu mai este un criteriu de alegere. Iar dacă nu vă descurcați cu instalarea țineți cont și de acest aspect, drumul spre un service, cinstea unui prieten.
Asus VivoBook 15X X1503ZA
- Procesor Intel® Core™ i5-12500H
- 8GB
- 512GB SSD
- Intel Iris Xe Graphics
- Win 11 Home
Lenovo IdeaPad 3 15ACH6
- procesor AMD Ryzen™ 7 5800H (16M Cache
- up to 4.4 GHz)
- 16GB DDR4
- 512GB SSD
- GeForce RTX 3050 Ti 4GB
- No OS
HP 15s-fq2031nq
- i7-1165G7
- 16GB DDR4
- 512GB SSD
Cât despre Windows este simplu din punctul meu de vedere. Luați cea mai nouă versiune: Windows 11. Nu vă place? Eu cred că trebuie să vă obișnuiți cu acesta pentru că este viitorul. În plus, anumite modele funcționează exclusiv cu Windows 10 sau chiar mai nou. Sunt unele ce pot fi păcălite să instalezi și alt sistem de operare mai vechi, dar poți avea buguri la USB-uri, la alte drivere.
Evident că sunt și modele ce au preinstalat sistemul de operare. Nu este o idee rea, chiar recomand să aveți o licență, chiar dacă plătiți un pic mai mult.
M-am cam lungit cu articolul. Nu știu dacă am atins toate punctele pentru alegerea unui laptop. Daca aveți sugestii, completări, nu ezitați sa spuneți.
Eu-s mai pragmatic și zic că există serii bune și serii proaste. Așadar, încercați să treceți de brand și să faceți alegerea în funcție de ce vă oferă modelul în sine.
Dragan Vali a zis
Laptop 2 in 1 DELL Inspiron 5406, Intel Core i5-1135G7 pana la 4.2GHz, 14″ Full HD Touch, 8GB, SSD 512GB, NVIDIA GeForce MX330 2GB, Windows 10 Home, gri
Buna seara!
Ce părere aveti despre acest laptop?
vali a zis
Buna ziua!
As vrea si eu sa cumpar un laptop care sa sustina teleconferinte cu 8 -10 persoane, si din punct de vedere video, sunet si viteza. Mentionez ca o sa folosesc o camera web pe care vreau sa o achizitionez odata cu laptopul, precum si headset. Sunt binevenite si sfaturi in legatura co modele camera si headset, eu as vrea Logitech.
In rest il folosesc pt. office, filme, prezentari, internet, editat poze. Multumesc.
Yamasha a zis
Păi orice model care are SSD și un procesor mai performant trebuie să susțină conferințele. Ce buget aveți alocat?
Lia a zis
Buna ziua !
Va rog si eu un sfat, asemenea celor de mai sus, as vrea sa achizitionez un laptop pentru orele online, copilul e la scoala generala. Ma gandesc la pret max. 3000 lei. Nu ne trebuie pentru jocuri ci pentru scoala si invatat 🙂 …nu am prea multe cunostinte in domeniu dar ma gandesc la ceva de genul: procesor i5 sau mai mult :), display 15,6, SSD, ram 8GB, baterie min. 2 ore, porturi USB min.3, cam web+microfon, sper ca nu am scos prea multe ineptii 🙂
As vrea sa-l luam macar pentru 4-5 ani, acer-ul pe care il folosim are 10 ani dar inca nu ne-a faultat.
Primesc si alte propuneri si sugestii.
Va multumesc !
Yamasha a zis
HP 15.6” 15s-fq1708nd se apropie de ceea ce ziceți, dar nu prea este deloc pentru jocuri. Dacă cel mic o să vrea să se relaxeze nu o să fie ok. 🙂
Mara a zis
Buna! Caut un laptop in mare pentru ore online, sa aiba camera, sa fie rapid, sa mearga bine cu mai multe ferestre deschise si cat de cat subtire. De asemenea cu spatiu mare, tinand cont ca sunt si eu la Medicina si descarc multe atlase, carti etc. As prefera sa aiba windows instalat, nu ma prea pricep de fel. +word,powerpoint chestii simple de genul si eventual si pentru muzica si filme, nu am nevoie pentru jocuri in orice caz. M am gandit la un buget de pana la 4000 de lei, insa nu e fix. Incerc sa strang mai multe pareri pentru ca doresc sa tina mai mult timp si nu stiu la ce sa ma uit, multumesc!
Sorin a zis
Bună Yamaha, adresez și eu rugămintea de a-mi recomanda un laptop ușor, performant, etc, respectiv, cu raport calitate/preț cât mai bun; altfel spus ce alegere/achiziție ai face pt. tine, cu un buget de 5000 lei. Orice recomandare este binevenita. Sărbători cu sănătate și numai bine!
Lemontain a zis
Daca cumpar un laptop pt gaming,si folosesc bosteroid ar uza tare laptopul?
Yamasha a zis
De ce să-l uzeze?
Victoria a zis
Buna,doresc sfatul dumneavoastra,care laptop e mai bun:Asus AMD Ryzen 5 4500U with Radeon Graphics,8GB DDR4 2667MHz,512GB SSD sau Lenovo AMD Ryzen 5 4500U wirh Radeon Graphics,8GB DDR4,3200MHz,512GB SSD
Yamasha a zis
Lenovo are configurația mai ok, dar trebuie văzut exact modelul, poate are răcire mai ok. Deși, cred că ambele sunt modele micuțe, cu răcirea cam la fel.
Claudia a zis
Buna! Intre Lenovo IdeaPad Creator 5 15IMH05 cu procesor Intel® Core™ i7-10750H si HP Pavilion 15-dk1039nq Intel Core (10th Gen) i7-10750H ce ai recomanda?
Lenovo are configuratia asta>Full HD, 16GB, 256GB SSD + 1TB HDD, NVIDIA® GeForce® GTX 1650 4GB, FreeDOS, Dark Moss
HP>Full HD, 16GB, HDD 1TB + SSD 512GB, NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti Max-Q 6GB, Free DOS, negru
L-as folosi pt editare foto, eventual jocuri.
Multumesc
Yamasha a zis
Creatorul are ecran mult mai ok față de HP. La HP ai display îndreptat spre gaming, placă video mai ok, mai pentru jocuri.
Depinde de nivelul tău de editare video, dacă merită să iei display mai ok față de un hardware mai potrivit pentru jocuri. 🙂
Carmen k a zis
Bună ziua!vă rog să mă ajutați cu un sfat,doresc să cumpăr un laptop fetei mele pentru scoala, menționând că are 16 ani ,bugetul este de maxim 2000 lei mulțumesc mult
Yamasha a zis
Bună, dacă este strict pentru școală și nu pentru jocuri acesta este ok.
Daniel FDG a zis
Bună ziua.
Am achiziționat de curând acest model de laptop: Laptop Gaming Acer Predator Helios 300 PH315-51-72H6 cu procesor Intel® Core™ i7-8750H pana la 4.10 GHz, Coffee Lake, 15.6″, Full HD, IPS, 8GB, 1TB HDD, NVIDIA® GeForce® GTX 1050Ti 4GB, Linux, Black.
L-am cumpărat de la resigilate la prețul de 3300 și chiar am fost mulțumit de acest preț. Ideea este că are câteva lovituri pe carcasă, cred că sa dat cu pumnul în touch pad deoarece este lăsat puțin pe o parte (partea stângă a jucătorului sau partea dreaptă a laptopului, este cu 3mm mai în interior), iar colțul de jos de lângă touch pad dacă apeși pe el scârțâie puțin, ceea ce denotă faptul că a primit ceva pumni, de aceea a avut acest preț redus cu 45% .
Cu toate că se încălzește foarte tare și bateria ține foarte puțin 3H, sunt mulțumit de el ținând cont că am cumpărat acest laptop doar ca să am un laptop performant în casă, care să se încarce rapid , iar atunci când doresc să mă joc un joc ce îmi place (ex. mafia definitiv edition) să o pot face liniștit.
Ținând cont că am drept de retur 60 de zile și parcă mă simt păcălit deoarece are și unele „afecțiuni” (ca să le numesc așa), neprecizate în descrierea de la resigilate… m-am gândit ca să îl returnez.
Întrebare: Merită să returnez acest produs și să pun o diferență de 1200lei să cumpăr acest produs: Laptop Gaming ASUS TUF F15 FX506LU cu procesor Intel® Core™ i7-10870H pana la 5.00 GHz, 15.6″, Full HD, 144Hz, 16GB, 512GB SSD, NVIDIA® GeForce® GTX 1660Ti 6GB, Free DOS, Fortress Gray ?
Nu aș vrea ca „să sar din lac în puț”… deoarece unii spuneau că are mici sincope, că ar avea ceva sunete dubioase de „scurtcircuit” și mici probleme cu ecranul…
Vă mulțumesc mult pentru înțelegere și aștept răspunsul dumneavoastră. Numai bine și multă sănătate.
Yamasha a zis
Seria TUF de la Asus este cam în zona Predatorului. Și Predator se încălzește, dar hardware-ul este mai ok pe TUF. Ca hardware este mai performant Asus-ul, dar dacă vrei o schimbare totală mergi pe ceva ROG, nu TUF. Dar privind și partea cu… loviturile 🙂 Nu știu de ce nu i-ai dat retur din prima dacă a avut probleme estetice. O zgârietură da, dar mai mult… 🙂
Daniel FDG a zis
Dar dacă nu ar fi problema cu loviturile ar merita schimbat acer pe asus cu diferență de 1200, ținând cont că asus are 16gb ram în loc de 8 si video 6ram in loc de 4?
sau să mai pun încă 200 ron si șă îl iau pe acesta Laptop Gaming ASUS ROG Strix G15 G512LI cu procesor Intel® Core™ i7-10750H pana la 5.00 GHz, 15.6″, Full HD, 144Hz, 8GB, 1TB SSD, NVIDIA® GeForce® GTX 1650 Ti 4GB, Free DOS, Black
Cod produs: G512LI-HN060 ?
ar fi o diferență de 1400 fașă de predator
Yamasha a zis
RAM poți adăuga oricând. La FULL HD nu te deranjează atât de mult VRAM-ul ăla. Dar cred că te referi la modelul ăsta care nu prea e în stoc acum, nu? Sau tot resigilat?
Daniel FDG a zis
Mă duc pe resigilat deoarece scrie că este fără urme de utilizare și are tot 2 ani garanție și poate îi mai cumpăr încă 2 ani ca să fie 4.
Atunci să merg pe varianta ROG și NU TUF la cu o diferență de 1449 față de Predator?
Dar care este diferența dintre ROG și TUF? Dece aș cumpăra un rog cu 4gb video și nu un tuff cu 6gb video cu o putere la placa de bază puțin mai mare? Îmi spuneți vă rog mult care este diferența?
Mulțumesc frumos pentru toate informațiile oferite. Am comandat Asus Rog modelul menționat mai sus. Să aveți parte de multă sănătate. Numai bine.
Yamasha a zis
Sunt diferențe la răcire, sunt diferențe la construcție între ROG și TUF. TUF e seria entry level, au scos-o cumva ca să nu strice reputația ROG-ului.
Daniel FDG a zis
Mulțumesc mult pentru sfaturi și indicații, am ales conform indicațiilor dumneavoastră și am mers pe ROG. Abia aștept să văd ce am achiziționat. Vă doresc multă sănătate și tot binele din lume.
Yamasha a zis
Cu plăcere. Mi-ar plăcea să revii cu informații la cald când primești coletul 🙂
Daniel FDG a zis
Cu siguranță am să revin, astăzi 28 ianuarie, sau cel târziu mâine 29 ianuarie, va ajunge. După o testare cât de cât (așa cum mă pricep eu de puțin), am să revin cu detalii. ?
Daniel FDG a zis
Am primit laptopul și am să vin cât de curând cu unele precizări. Dar acum am nevoie din nou de sfatul dumneavoastră. Jocul Mafia II mergea perfect pe Predator acum dincoace pe acest merge bine dar atunci când sunt urmărit de către poliție jocul merge în reluare. Am instalat driverele cum trebuie dar cred că am făcut o mică greșeală, am instalat IObit Driver Booster am dat update la drivere unul pentru tastatură nu a fost ok, restul da. Ce sfat îmi dați?
Yamasha a zis
Renunță la Iobit și alte mizerii. Bagă driverul de pe site-ul nVIDIA și bagă jocul acolo apoi optimizează-l după cum îți cere acolo. Apropo, e bine să fii conectat la priză pentru performanță maximă.
Daniel FDG a zis
Am făcut acest lucru, adică am dezinstalat Iobit, am intrat pe site Asus, am descărcat driverele originale, le-am reinstalat, dar degeaba, jocul tot așa face. Oare este ceva detaliu pentru placa video care trebuie făcut?
Daniel FDG a zis
Ce părere aveți despre aceste programe: CCleaner, Defraggler, Recuva, Speccy? Toate sunt legate de CCleaner, merită folosite sau să renunț și la acestea?
Yamasha a zis
Eu nu mai folosesc de mult așa ceva. Speccy doar la nevoie, deși informațiile le am și în Task Manager. Optimizarea o fac din Windows 10, mi-e mai ok să lucrez cu aplicațiile standard. La SSD nu prea mai fac defragmentare, ci TRIM din când în când. Atât.
Daniel FDG a zis
Am rezolvat problema cu jocul. L-am dezinstalat 🙂
Problema cu driverele am pus totul de la început, am instalat și update la bios și își face singur update la drivere. Dacă dumneavoastră spuneți că nu mai folosiți CCleaner, atunci cum faceți curățenie?
Referitor la o părere despre acest laptop Asus ROG, am să o fac în comparație cu Acer Predator, deoarece eu numai acestea două le-am avut ca si laptopuri de jocuri.
Din punct de vedere al designului Asus este waw, când am deschis cutia m-am îndrăgostit de el și deja am uitat de Predator 🙂
Da, este net superior față de Predator din toate punctele de vedere, răcire, video, ecran.
Predator este mai bun la materialul din care este confecționat deoarece este din metal iar Asus ROG este din plastic, o altă calitate a Predatorului este sunetul mult mai clar și mai puternic față de ROG, dar nu cu mult.
Designul de la tastatură ma surprins, încă nu m-am obișnuit cu stilul dar cu siguranță nu va dura prea mult timp.
Ce m-a dezamăgit la ROG față de descriere, bateria care normal se zice că ar trebui să țină 9 ore în lucru normal, iar ea nu ține mai mult de 2 maxim 3 ore.
Îmi place la ROG cum au reușit să configureze marginile ecranului, laptopul fiind mai mic în dimensiuni dar având tot un ecran de 15,6”.
Un alt lucru ce ma dezamăgit a fost faptul că ei precizează că acest laptop are tastatură numerică pe touch pad, dar din păcate nu are.
Camera web nu are, dar nici nu este necesară, ținând cont că folosesc camera de la laptop de 3/4 ori pe ani, mai mult stătea acoperită cu bandă.
Nu îmi place că trebuie să îi dau eu turațiile la cooler acest lucru nu vreau să afecteze laptopul în timp.
Mi-ar fi plăcut ca bateria să țină mult mai mult deoarece sunt laptopuri de gaming care țin și 9 până la 11 ore.
Dacă aveți să îmi dați ceva sfaturi m-aș bucura foarte mult, deoarece am să păstrez acest laptop cu siguranță. 🙂 Cu toate că l-am cumpărat de la resigilate am să îl păstrez, deoarece acest produs nu are nici cea mai mică zgârietură.
Vă mulțumesc mult încă odată pentru sfaturi, lucru ce m-a ajutat foarte mult în achiziționarea acestui laptop Asus ROG.
Yamasha a zis
Nu. Nu sunt laptopuri cu 11 ore de gaming. E marketing. Dacă ai 3 ore trebuie să fii fericit. Eu mă așteptam la maxim 2 de gaming full. Cele care țin peste 10 ore sunt ultrabook-uri, cu care nu faci mare lucru, un browser, un video, ceva briz briz-uri.
Folosesc Disk Cleanup din Windows și atât. Nimic altceva. Știe de SSD-uri, știe să-și facă singur treaba. Am activ și Storage Sense din Settings.
Depinde și de generația de Predator, cele noi au mai tăiat din margini.
Daniel FDG a zis
Nunu. 3h în lucru normal, în joc ține bateria aproximativ 1 oră jumate, o oră și 20 de minute. Dar eu îl țin pe cablu direct, așa bateria rămâne în regenerare. Am sa șterg atunci CCleaner și am să merg pe indeea dumneavoastră. În legătură cu marginile, mă refeream la ROG, este frumos tare și sunt tare mulțumit de el. Dacă aveți să îmi dați ceva sfaturi, indicații referitoare la Asus Rog, aș fi încântat. Predatorul a plecat astăzi la retur și așa săracul era puțin maltratat.
AnaMaria a zis
Buna seara, as dori sa achizitionez un laptop si am gasit acest model de lenovo: Laptop Lenovo IdeaPad 3 14ADA05 cu procesor AMD Ryzen™ 7 3700U, 14″ Full HD, 8GB, 512GB SSD, AMD Radeon™ RX Vega 10 Graphics, la un pret de 2600. Credeti ca se merita la acesti bani sau ar trebui sa mai caut ?
Yamasha a zis
Este OK modelul dacă va fi pentru utilizare de zi cu zi, fără jocuri sau aplicații foarte solicitante.
AnaMaria a zis
In acest buget de pana in 3000, as putea sa gasesc ceva mai bun ?
Mi-ar trebui in principal sa programez
Daniel FDG a zis
Modelul de sus pe care l-ați menționat nu esre potrivit pentru programare. Pentru programare aveți nevoie de unul puțin mai bun.
AnaMaria a zis
Si cam la ce ar trebui sa ma uit cand imi iau ? Sau ce ar trebui imbunatatit la versiune prezentata anterior, pentru a-mi folosi la programare?
Multumesc anticipat
Daniel FDG a zis
Am observat că produsul menționat de dumneavoastră este la 2799, la acești bani vă recomand acest produs Laptop HP 250G7 15.6″ FHD i5-1035G, 8GB, 256GB, GeForce MX110 2GB, Asteroid silver, este un i5, 10Gen cu placă video dedicată. Dar repet, depinde foarte mult de bugetul dumneavoastră și de ceea ce vă doriți să faceți cu el. Spunea-ți că doriți să îl folosiți la programare. Depinde ce fel de programare doriți să faceți.
Lia a zis
Buna ziua !
Am nevoie si eu de ajutorul dvs. As dori sa achizitionez un laptop pentru scoala, fara jocuri, cu un buget pana in 3000 dar cu cat mai mic, cu atat mai bine:)
Din ce am vazut cred ca ar fi util procesor i5, SSD, display 15inch, memorie 8GB desigur camera web si microfon, daca are windows e si mai bine.
Am vrea unul care sa fie fiabil pentru 4-5 ani.
Nu stiu care marca ar fi mai buna: Lenovo, Asus, HP, care ar fi ordinea ?
Multumesc !
Daniel FDG a zis
Vă recomand acest produs Laptop HP 250 G7 cu procesor Intel Core i5-1035G1 pana la 3.60 GHz, 15.6″, Full HD, 8GB, 256GB SSD, Intel UHD Graphics, Free DOS, Silver.
Acum este la ofertă cu 30% reducere și este potrivit pentru ceea ce aveți nevoie chiar pentru o perioadă îndelungată ținând cont de faptul că ați spus că are doar 6 ani copilașul dumneavoastră.
Multă sănătate și succes.
Lia a zis
Va multumesc, raspunsul dvs. a venit putin mai tarziu si deja am optat pentru acesta: Laptop Lenovo IdeaPad 3 15IIL05 cu procesor Intel® Core™ i5-1035G1, 15.6″ Full HD, 12GB, 512GB SSD, Intel® UHD Graphics, FreeDOS, Platinum Grey .Mi s-a parut mai bun decat altele la acelasi pret, desi preturile sunt nejustificat de mari, dar toate la pachet cu acest blestemat de virus…
Daniel FDG a zis
Ați ales un laptop bun ce are o răcire foarte bună. Dacă veți face comparație cu propunerea mea vă veți da seama că este identic cu ceea ce v-ați cumpărat. Lenovo are un SSD puți mai mare ceea ce vă va oferi o capacitate mai mare pentru date. Vă recomand ca partiția de windows să alocați un 150GB și să fie ocupat maxim cu 70% deoarece cu cât are procentaj nu depășește 70 maxim 80%, el va lucra mai ușor.
Felicitări pentru noua achiziție și să vă bucurați de el.
Lia a zis
Buna seara! Va multumesc mult pemtru indrumari. Pentru cei novici in domeniul acesta, sfaturile dvs. sunt utile si de mare folos. Va multumesc pentru timpul acordat si va doresc numai bine si multa sanatate !
Daniel FDG a zis
Bună Yamasha. Am o întrebare referitor la Asus Rog. Ținând cont că au fost reduceri astăzi am cumpărat un nou asus ROG dar cu 16giga RAM în loc de 8 și cu 6 Giga RAM în loc de 4 pe placa video. Bateria puțin mai mare cu 150 de lei mai ieftin decât celalalt model anterior. Întrebarea este: Ce înseamnă terminația de la sfârșitul modelului de procesor, adică cel le care îl am este G512LI și cel pe care l-am comandat astăzi este G512LU. Are o importanță? Mulțumesc mult.
Daniel FDG a zis
Laptop Gaming ASUS TUF F15 FX506LU cu procesor Intel® Core™ i7-10870H pana la 5.00 GHz, 15.6″, Full HD, 144Hz, 8GB, 1TB SSD, NVIDIA® GeForce® GTX 1660Ti 6GB, Free DOS,Fortress Gray.
SAU
Laptop Gaming ASUS ROG Strix G15 G512LU cu procesor Intel® Core™ i7-10750H pana la 5.0GHz, 15.6”, Full HD, 144Hz, 16GB, 512GB SSD M.2 NVMe™ PCIe®, NVIDIA® GeForce® GTX 1660Ti 6GB GDDR6 Optimus, No OS, Electro Punk
?
Sandu a zis
Buna ziua,
Am un lenovo ThnkPad Edge I3 E530 ( aprox 8 ani ), 2,4 Ghz, 4,00 GB RAM, 15,6″ sunt stabilit temporar in germania de 5 ani si as dori sa achizitionez unul nou dar aceeasi marca, marime, ( m-am obisnuit cu asta ) In principiu il utilizez pentru :
60% – vizionare filme, clipuri.
30% – E-mail , Navigare site-uri cumparaturi – vanzari.
10% – editare documente.
Buget 1000 euro.
La cel actual de unde pot achizitiona o lamela de otel care mentine tasta „PgUp” ( la ultima igienizare cu aspiratorul a sarit undeva si nu mai pot fixa tasta )
Va rog sa ma ajutati cu cateva recomandari.
Daniel FDG a zis
Bună. Dacă dumneavoastră doriți să mergeți pe acest model, atunci eu vă recomand un i7 de generația 11, mai exact acest model:
Laptop ultraportabil Lenovo Thinkpad E14 Gen 2 cu procesor Intel® Core™ i7-1165G7 pana la 4.70 GHz, 14″, Full HD, 16GB, 512GB SSD, Intel UHD Graphics, Free DOS, Black
Cu siguranță acest produs va fi la un preț mai bun în Germania.
Mult succes și te mai așteptăm.
Sandu a zis
Buna ziua,
1. Aceste performante le pot gasi si pe un model de 15,6″ ?
Daniel FDG a zis
Pentru varianta cu un display de 15.6, vă recomand următorului produs: Laptop Lenovo ThinkPad E15 Gen 2 cu procesor Intel® Core™ i7-1165G7 pana la 4.70 GHz, 15.6″, Full HD, 16GB, 512GB SSD, Intel UHD Graphics, Free DOS, Black.
Or cum, variantele diferă de la vânzător, la alt vânzător, de ka model la model do aici mă refer la SSD și Rami, veți găsi acest model și cu mai mulți Rami sau cu un SSD maui mare. Dacă îl găsiți cu placă video dedicată să încercați varianta cu video deducată deoarece acest model de laptop este bun și la unele editări.
sandu a zis
Multumesc frumos va tin la curent cu ce voi gasi aici.
Pe curand
Andreea Mreana a zis
Buna, as dori sa imi cumpar un laptop care sa imi fie util in programare, mentionez ca sunt incepatoare si oricat m-as chinui pe macbook-ul pe care il detin (air 13 generatia 2015) nu ma descurc…mi-ar fi utila o recomandare pt un laptop pe care sa il pastrez cativa ani.
Yamasha a zis
Păi de ce nu mergi pe noul Apple, cel cu M1?
Andreea Mreana a zis
M-am uitat la i7 si este peste bugetul meu..cel pe care il detin este i5 si am citit mai sus ca este mediu, am incercat sa eliberez memoria de pe disc si mi-am prins urechile..nu pot sa ii fac atualizarea, mai avem un asus i5 insa nu lucrez eu pe el si parca nu as renunta la mac..insa iti trebuie facultate sa inveti sa lucrezi pe mac ? , nu stiu la ce sa ma orientez . As merge pe cel la care te referi dar oare e suficient spatiu, daca se actualizeaza dupa iphone-ul meu, in memorie am cam 7000 poze, etc..iar se umple memoria..
Yamasha a zis
Poți pune un HDD extern, la nevoie.
Claudia a zis
Buna!
Caut si eu un laptop cu viteza foarte buna, lucrez cu videoclipuri si am nevoie sa se miste repede deoarece am target pe ora.
Imi poti recomanda un laptop pana in 3000 lei?
Yamasha a zis
Păi dacă faci videoclipuri și colorizezi, cu 3000 de lei mai mult înjuri. Ce tip de materiale ai acolo?
Claudia a zis
Nu editez, sau altceva mai dificil. Doar ma uit la video si analizez ce sa intampla apoi trec mai departe. Pe pagina am cate 5 video-uri si atunci am nevoie sa fie rapid cand ma mut pe urmatoarea pagina. Sa faca fata cu mai multe pagini deschise.
Ce parere aveti de acest modele, am incercat si eu sa caut?
Laptop HP 15-db1200ny cu procesor AMD Ryzen™ 7 3700U pana la 4.00 GHz, 15.6″, Full HD, 8GB, 1TB HDD, DVD-RW Radeon™ Vega 10, Free DOS, Black
Laptop HP 15-dy1091wm cu procesor Intel® Core™ i3-1005G1 pana la 3.4 GHz, 15.6″, HD, 8GB, 256 GB SSD, Intel UHD Graphics,Windows 10 Home S, Silve
Laptop ASUS VivoBook 15 X512DA cu procesor AMD Ryzen™ 5 3500U pana la 3.70 GHz, 15.6″, Full HD, 8GB, 512GB SSD, Radeon™ Vega 8 Graphics, Free DOS, Slate Grey
Laptop ASUS 15.6” M509DA, FHD, Procesor AMD Ryzen™ 5 3500U (4M Cache, up to 3.70 GHz), 8GB, 512GB SSD, Radeon Vega 8, No OS, Grey
Daniel FDG a zis
Dacă zici că vrei să fie până în 3000lei, atunci îți recomand un i7, generația 10, nici vorbă de i3 sau i5 ceea ce ai găsit tu. Poți merge pe această variantă: Laptop Acer Aspire 5 A515-55G cu procesor Intel® Core™ i7-1065G7 pana la 3.90 GHz, 15.6″, Full HD, 8GB, 512GB SSD, NVIDIA® GeForce® MX350 2GB, No OS, Silver, și are un preț acceptabil. Dar așa cum a spus Yamasha, la 3000lei nu poți găsi ceva waw, doar dacă mergi pe partea de resigilate eventual. Succes
Jucalea Alexia a zis
Bună ziua! Mă puteți ajuta cu o recomandare de laptop undeva la 2000-2500 de lei? Nu as vrea jocuri pe el, câteva programare de tipul Adobe illustrator si de programare, plus sa ma uit la filme, media, etc. As vrea sa îl folosesc și la facultate, pe partea de marketing (eu am o mica pretenție sa fie argintiu, dar nu e musai :))
Yamasha a zis
Dacă nu faci mare lucru pe Adobe Ilustrator ar fi ok să mergi pe ăsta. Totuși, nu avea așteptări de la display foarte ok în categoria asta de preț. Dacă ai nevoie de acuratețe… trebuie suplimentat un pic bugetul pentru a scoate ceva decent.
Cristian a zis
Bună seara,
Am un laptop ASUS-X556U cu procesor Intel Core I5-7200U cu frecvența 3.1 GHz, RAM de 8 GB, HDD de 1 TB și cu placa video NVIDIA GEFORCE 940mx, cu diagonala de 15″, cu sistem de operare Windows 10 Home, cumpărat in urmă cu 3 ani și a început să meargă greu în ultimul an, deconectandu-se de la meet-uri, blocandu-se ecranul foarte des așteptând minute întregi până își revine, chiar dacă se mișcă cursorul îmi este imposibil să folosesc ferestrele deschise sau să deschid unele noi, deschide foarte greu orice program de pe el, ba chiar până se închide și până se restarteaza durează foarte mult, când îi dau să-și facă update pentru Windows durează cu orele.
Menționez că laptopul are o singură partiție și mai are spațiu liber aprox 600GB, că-l folosesc pentru a face proiecte în limbaje de programare (C#,C++, Java,…) în Visual Studio și NetBeans și l-am folosit la unele jocuri de pe Steam și Ubisoft(ex. Assassin’s Creed) și mai am câteva jocuri de dimensiuni asemănătoare ca spatiu și folosesc Avast Free Antivirus.
Rog sfat ce aș putea face ca să nu mai am astfel de probleme la el.
Vă mulțumesc.
Yamasha a zis
Adăugat un SSD și ar trebui să fie ok.
Cristian a zis
Vă rog îmi puteți recomanda un SSD pentru laptopul meu?
Vă mulțumesc.
Gabi a zis
Salutare tuturor. Va rog in masura in care cunoasteti, sa imi recomandati un laptop silentios. Il folosesc pt editare simpla in Corel, browsing, filme. Rar jocuri. Am si Asus(intel i3) si HP (Ryzen 7), ambele zgomotoase. Mai exact pronesc „coolerele” si fara sa lucrez. :)) – buget cam pana la 3500 4000 lei
Yamasha a zis
Păi sunt mai multe probleme, inclusiv de hardware. Mai exact de decodare a acestuia sau praf pe ventilatoare. Laptopurile se curăță periodic. Cu timpul, și cel pe care îl iei acum o să pățească fix la fel. Ce configurație au laptopurile actuale?