Despre monitoare am tot discutat. Chiar recent am discutat, într-un articol aici. Eh, dar de data asta voi nișa discuția, așa cum v-am obișnuit. Vreau să discutăm despre monitoarele curbate, despre monitoarele ultrawide ce au început să apară pe piață.
E drept că, prin afară, au început să apară tot mai mult astfel de monitoare, dar la noi s-au lasat cam mult așteptate.
În momentul de față, oferta este destul de diversificată și la noi, dar prețurile încă rămân ridicate. Foarte ridicate pentru un utilizator obișnuit, mai ales cei care se joacă și nu au bugete ridicate pentru monitoare ultrawide.
Cei care fac editare video cred că sunt în asentimentul meu. Eu încă stau pe 2 monitoare pentru că-mi este mai comod să prelucrez materialele. În stânga timeline-ul, în draepta proiectul și resursele. În felul acesta am totul la vedere, iar editarea se face mai rapid.
Sigur că mi-aș dori un monitor cât mai wide care să îmi ofere suficient spațiu de lucru, dar nu îmi permit să iau unul profesional în momentul de față. Poate când va obosi unul dintre cele două.
Astfel, cei din marketing, au identificat nevoia omului de a avea monitoare wide. Sigur că nu sunt ok în toate domeniile. De exemplu, pentru cei care navighează mult pe site-uri chiar nu au nevoie de așa ceva. Nu există conținut și, cu greu, urmărești informația pe un astfel de dispozitiv.
Unde găsim monitoare UltraWide?
Mai toate magazinele de profil au început să aducă astfel de monitoare. Sigur, fiind un pic mai scumpe, nu foarte mulți au în stoc așa ceva. Totuși, iată câteva magazine importante:
- eMAG – peste 20 de modele
- eVOMAG – peste 10 modele curbate la prețuri decente
- PcGarage – sute de monitoare – oferta e diversificată
Ce trebuie să știm despre monitoarele wide?
Nu există conținut suficient. Site-urile nu sunt ultra wide și ar fi foarte greu de citit un text pe un astfel de monitor. De la stânga la dreapta ar trebui să facem mișcarea, cu capul, exact ca cei de la supermarket. Ar fi foarte obositor.
Nu există conținut video. E drept, încep să apară filme pentru monitoarele 4k și pentru televizoarele cu această rezoluție, dar cu greu găsim conținut pentru formatul 21:9.
Pe de altă parte, în mod normal, acestea fac cât două monitoare. Nu trebuie să vă mire faptul că acesta costă chiar atât de mult.
Sigur, avem parte și de modele destinate jocurilor ce nu au un preț atât de ridicat.
Diferența între 16:9 și 21:9
Poza de mai jos ilustrează foarte bine dimensiunile celor 2 gadgeturi.
Ce înseamnă un monitor de acest fel?
Le deosebim după rezoluție și format.
Rezoluția poate fi de:
- 2560 x 1080 pixeli
- 3440 x 1440 pixeli
Dacă discutăm despre dimensiuni, nu sunt prea multe opțiuni pe piață. În momentul de față avem:
- monitoare de 25′
- monitoare de 29′
- monitoare de 34′
Trebuie să ținem cont de faptul că aceste monitoare sunt diferite de cele ultraHD. Rezoluția pentru cele 4k(ultraHD) este de 3840×2160 și aceasta nu este atât de „întinsă” precum cele despre care tot vă vorbesc în articol.
Câte tipuri de monitoare ultraWide avem pe piață?
Sunt două tipuri pe piață:
- curbate
- normale, cele flat
Monitoarele curbate ultraWide
Eu le consider utile. Dacă în privința televizoarelor am mari dubii pentru modelele curbate, aici nu se pune problema de așa ceva. Sigur, în cazul în care ne uităm la filme, mai mult de 2 persoane, începe să fie o problemă.
Cred că știți deja că dacă alegeți unul curbat unghiul de privire al unui astfel de monitor este diferită față de cele normale. Sigur, dacă ne gândim că nici pe cele cu panouri de slabă calitate, cum sunt cele TN sunt unghiurile de vizualizare foarte slabe, n-ar trebui să fie o problemă. Totuși, ai mai mult spațiu de vizualizare, iar acea curbură chiar contează. Nu mai întorci atât de mult capul pentru a vizualiza întregul monitor.
Depinde ce vă doriți și care este principala activitate a voastră.
Dacă ne gândim la faptul că, în marea majoritate a timpului, ne uităm doar noi la monitor, poate cel mult încă o persoană, eu zic că este ok un astfel de dispozitiv.
Am adus vorba despre panoul din care este realizat. Cele mai multe modele de pe piață sunt IPS. Există un singur brand care a ales să realizeze cu panou VA. Despre panouri este o discuție interesantă aici.
În tabelul de mai jos aveți câteva avantaje și dezavantaje pentru fiecare dintre tehnologiile amintite.
panoul VA | panoul IPS |
---|---|
contrast mai bun | contrast nu foarte strălucit |
mai puțin backlight bleed | mai mult backlight bleed |
unghiuri mai proaste de vizionare | unghiuri mai bune de vizualizare |
Conectivitate
La ce ar fi bun un astfel de monitor?
E greu să nu fii subiectiv în astfel de situații. Eu aș zice că ar fi foarte ok pentru editare video un monitor cât mai wide, dar pentru editare foto, când vine vorba despre portret cred că ceva wide nu este deloc ok.
Pentru editare 3d eu zic că este ok, orice spațiu de lucru în plus este ok.
Dacă îl alegem pentru jocuri părerile sunt împărțite. La jocurile cu mașini, pentru shootere cred că ar fi o experiență interesantă, dar la jocuri de genul RPG-urilor nu știu dacă este chiar atât de ok din punctul meu de vedere. Poate că ar fi mai potrivit un 4k pentru asta. Dacă avem hardware… suficient de performant.
ASUS XG27VQ
- curbat
- 27′
- FULL HD
- 144Hz
Asus VN279QLB
- UltraWide
- 27′
- Full HD
- 60 Hz
Fără doar și poate. Mai ales, dacă este pe 10 biți.
Adaugă un comentariu