Chiar dacă am mai dat un impuls in câteva articole, nu am vorbit cu adevarat despre SSD-uri. Stiu ca sunt destul de noi pe piața, iar la aparitia lor au fost probleme cu unele dintre ele. Dar pe zi ce trece se maturizează si cresc in valoare. In primul rând, ar trebui sa definim ce înseamnă SSD.
Ce este SSD?
Solid State Disk (SSD) este un tip nou de hard disk in care locul platanelor a fost luat de chip-uri de memorie flash. Prima companie care a conceput acest tip de hard disk a fost Samsung, dar in prezent sunt mai multe companii care produc astfel de harduri. Tehnologia SSD oferă rate mai mici de consum de energie si viteze mai mari de transfer, astfel fiind foarte utile, mai ales, pentru cei care dețin un laptop.
Tipuri de SSD-uri
Chiar daca unii au impresia ca exista doar o tehnologie pe piata, de fapt, avem de-a face cu mai multe lucruri. Dar fiind o tehnologie relativ noua, este normal ca lumea sa nu fie atat de informata. Asadar, avem de-a face cu doua tipuri de SSD-uri:
- cu memorie NAND
- SLC(Single Level Cell) – 1 bit celulă
- MLC(Multi Level Cell) – 2 biți celulă
- TLC(Triple Level Cell) – 3 biți celulă
- QLC(Quad Level Cell) – 4 biți celulă
- cu memorie DRAM
Pentru că știu că sunt mulți care doresc să afle mai multe lucruri despre SLC și despre MLC vă propun să vedeți mai jos un filmuleț despre fiabilitatea SSD-urilor.
Care este diferenta dintre SSD-urile de tip NAND si cele DRAM?
Cele cu memorie NAND permit ca informatia sa fie pastrata chiar si dupa ce este oprit calculatorul. Memoria NAND o gasim si la stick-urile USB, carduri de memorie.
Diferenta dintre SLC si MLC consta in cantitatea de informatii stocate intr-o celula. Este foarte important sa stim ce fel de SSD alegem pentru ca cele SLC pot stoca 1 bit pe celula, pe cand cele MLC 2 biti pe celula, iar cele TLC 3 biti pe celula. Lucrul acesta influenteaza direct performanta, numarul de scrieri si capacitatea de stocare a SSD-ului.
SSD-ul de tip SLC este folosit de aplicatiile industriale, care au nevoie de performanta sporita si durata de viata indelungata.
Cele MLC sunt pentru home useri, care au rezistenta mai mica in timp si sunt mult mai ieftine.
SSD-urile bazate pe memorie volatila DRAM au viteze mari de accesarea informatiei pentru accelerarea aplicatiilor. De obicei, acestea au o baterie incorporata sau un UPS si un sistem de backup al informatiei. Pe acestea le vom gasi la configurarea serverelor puternice.
Care sunt avantajele si dezavantajele SSD-urilor?
Haideți să vedem ce avantaje și ce dezavantaje avem în cazul în care ne hotărâm sau nu spre un SSD.
Avantaje
Viteza de acces a fisierelor este punctul forte al unui SSD. Pe HDD-uri informatia se scrie pe un disc de metal care se invarte cu anumite rotatii pe minut, pe cand pe SSD nu exista parte mecanica, acestea isi stocheaza informatiile in blocuri de memorie, iar cand calculatorul doreste acea informatie, o acceseaza mult mai rapid.
Rezistenta crescuta la socuri. Hardurile aveau o problema mare cu acest lucru. De multe ori se defecteaza partea mecanica a hardului din cauza loviturilor. La SSD rezistenta la socuri este mult mai mare. Chiar am vazut cateva teste pe Youtube cu unele SSD-uri pe care se prajeau oua. La propriu. Apoi au fost bagate in laptop si functionau impecabil.(nu va recomand totusi sa faceti asta acasa, aveti cratita pentru oua)
Fiabilitate. Primele SSD-uri nu au fost chiar fiabile, ele au fost primite prost de unii utilizatori. Poate si de cei invidiosi pentru ca nu isi permit un astfel de gadget. Insa, odata cu aparitia noilor controllere treaba s-a schimbat.
Au fost făcute teste de fiabilitate, au fost stresate si dacă țin bine minte, cei de la Intel au garantat ca poți transfera 20 de GB pe zi de informație pe SSD-ul de 120 GB Basic. Mi se pare foarte mult pentru un home user, care isi ia SSD-ul pentru sistemul de operare si programele pe care le folosește des.
De obicei SSD-urile de tip SLC rezista mult mai mult timp decat cele MLC, iar cu cat spatiul de stocare este mai mare, cu atat aceste SSD-uri se uzeaza mai greu.
Tot aici va reamintesc faptul ca durata de viata a SSD-ului este invers proportionala cu viteza de scriere a SSD-ului.
Defragmentarea este inutila, chiar periculoasa. Nu mai este nevoie sa folositi defragmentarea, aceasta a fost inlocuita de optimizarea SSD-ului. Sistemele de operare noi chiar fac lucrul acesta automat, o data la cateva zile, default 7 zile. Organizarea fisierelor se face prin comanda TRIM.
Mai multe despre aceasta comanda cititi aici.
Consum mai mic de energie. spatiu, greutate, etc. Fata de cel traditional, cu platane, SSD-ul are un consum mult mai mic de energie, foarte important pentru laptopuri sau ultrabook-uri. Pe langa acesta greutatea este mica, este o jucarie de ~100 grame, rezistenta la temperaturi destul de mari de pana la 70 grade.
Dezavantaje
Chiar dacă este lăudat, trebuie sa il si criticam. Acesta are si câteva minusuri. Cel mai important mi se pare acela ca nu exista încă tehnologie care sa recupereze fișierele de pe SSD.
Exista fel de fel de programe care încearcă sa recupereze fișierele, dar nu prea funcționează. Nici de cele profesionale nu sunt atât de sigur, există câteva firme pe piață la noi, dar nu cred ca le pot recupera in totalitate. Pe HDD lucrurile stau diferit.
In alt aspect este acela al pretului. Chiar daca piata SSD-urilor s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, ele inca sunt scumpe, raportul GB/pret este in dezavantajul cumparatatorului.
Conectivitate
In momentul de fata, cele mai multe SSD-uri sunt pe SATA. Totusi, aceasta poate ajunge la 600 MB/s. Asadar aceasta este limitarea pentru cele pe SATA. Mai mult de atat nu poate depasi. Oricum, noi nu vom reusi sa observam diferenta de performanta dintre unul si altul.
De cele mai multe ori diferențele le fac benchmark-urile. In unele laptopuri si nu numai, vom gasi conectori mSATA pentru SSD. Trebuie să faceți diferența între mSATA, M.2 și SATA.
Mai sunt câteva SSD-uri, pe PCI Express. Pe acestea vitezele sunt mult mai mari, iar prețurile încep să se așeze.
Cum alegem un SSD?
Oferta a inceput sa fie diversificata prin magazinele online. Apar fel de fel de SSD-uri, unele mai ieftine, altele mai scumpe. Daca alegem un SSD, nu inseamna ca trebuie sa il alegem pe cel mai scump. Analizati foarte bine controllerul, cautati informatii despre brand, nu comparati vitezele din specificatii.
De multe ori, producatorii forteaza controllerul pentru a scoate viteze mai bine. Lucrul acesta face ca SSD-ul sa fie instabil si, in timp, sa se strice sau sa pierdeti date de pe el.
Eu întotdeauna am recomandat SSD-urile Samsung si Intel. Le recomand pentru ca le folosesc de mai bine de 7 ani de zile fără nicio problema. Intre timp au mai apărut si versiuni mult mai stabile si mai ieftine.
Este bine ca SSD-ul să aibă capacitate cât mai mare pentru ca el să fie cât mai competitiv și fie cât mai fiabil. Totul ține de celulele controller-ului. Puteți să vă aruncați un ochi aici pentru mai multe informații utile, zic eu.
Iata mai jos cateva variante de SSD-uri recomandate de mine.
SSD-uri recomandate pe SATA 3
Samsung 870 QVO
- 1 500 000 ore
- scriere: 520 MB/s
- citire: 550 MB/s
- SATA
Kingston SSDNow A400
- 1 000 000 ore
- scriere: 520 MB/s
- citire: 500 MB/s
- SATA
A-DATA Ultimate SU630
- 1 600 000 ore
- scriere: 500 MB/s
- citire: 550 MB/s
- SATA
In ultima vreme, cei de la Kingston au ales sa schimbe controller-ul. Asa ca NAND-ul nu mai este Toshiba 19 nm, ci este un Micron asincron de 20 nm, iar vitezele sunt cel puțin pe sfertul prezentat in tabelul de mai sus.
In cazul in care il veti folosi pe o placa de baza SATA 2 nu aveti nevoie de mai mult, dar daca vreți performanta va recomand sa alegeți alt SSD, mai ales ca oferta este diversa si demonstrează ca sunt tot mai fiabile.
SSD-uri pe PCI Express
Pe piață încep să apară tot mai multe SSD-uri pe PCI Express. Este evident faptul că nu toată lumea își permite așa ceva. Vitezele sunt uluitoare.
Limitele tehnologiei SATA au dispărut, dar nici fiabilitatea nu este chiar aceeași. Mă refer la faptul că, dacă vă luați modele pe PCI Express trebuie să aveți în vedere că e bine să aveți ceva radiator pe placa de bază pentru PCI Express, altfel… o să se încălzească destul de tare, mai ales dacă vorbim despre modele no name.
Trebuie să împărțim un pic tehnologia PCI Express. Cele de mai jos sunt pe PCI 3.0, însă noua generație de la AMD a adus în rândurile consumatorilor și PCI 4.0 cu viteze mult mai mari. Așadar, dacă o să vă luați noua generație de AMD Ryzen și o placă de bază compatibilă eu aș recomanda să alegeți și 4.0.
SSD-uri compatibile cu PCI Express 3.0
Samsung 970 EVO Plus
- M.2
- citire: 3400 MB/s
- scriere: 1500 MB/s
- 1 500 000 ore
Patriot P300
- M.2 NMVe
- citire: 1700 MB/s
- scriere: 950 MB/s
- 1 000 000 ore
Intel 660p
- M.2
- citire: 3210 MB/s
- scriere: 1315 MB/s
- 1 600 000 ore
SSD-uri compatibile cu PCI Express 4.0
Intrăm într-o eră nouă, cea a PCIe 4.0 și a NVMe 1.3 cu viteze mult mai mari decât cele de mai sus. Deocamdată lucrurile funcționează numai pe AMD high end. Recomandarea mea ar fi să nu investiți foarte mult în acestea pentru că nu sunt diferențe foarte mari, iar producătorii cei mari încă n-au apărut. Pe de altă parte, vor mai apărea în perioada următoare modele mult mai rapide.
Gigabyte AORUS
- NMVe
- scriere: 5000 MB/s
- citire: 2500 MB/s
- 1 500 000 ore
Corsair Force MP600
- NMVe
- scriere: 4950MB/s
- citire: 4250 MB/s
- 1 700 000 ore
Conector M.2 pe placa de bază?
Dacă există așa ceva nu cred că mai trebuie să te orientezi spre unul cu SATA3. Vitezele sunt mai ok și, cel mai probabil, vom tot auzi despre acest conector.
Nu mai există limita de viteză a portului SATA, așa că avantajele sunt evidente.
Înainte de a cumpăra un SSD M.2 aveți grijă să verificați dimensiunile acestuia și dacă este compatibil cu laptopul vostru.
- majoritatea laptopurilor folosesc SSD-uri M.2 2280 – 22 mm lățime și 80 mm lungime.
- poate încăpea un SSD cu dimensiuni mai mici în laptop, dar de multe ori este menținut de un șurubel. Trebuie să aveți în vedere asta. Mai bine încercați să vedeți măsura potrivită. Aveți grijă la modelul ales pentru că multe se încălzesc
- protocolul poate fi diferit. Sunt SSD-uri cu SATA 3 și SSD-uri cu NVMe. Diferă mufa de intrare.
Dacă vrei să îți iei un PC/ laptop nou este obligatoriu. Ba chiar, unele modele nici nu mai au hard disk-uri disponibile, ci doar SSD-uri. Un combo între un SSD pe SATA și unul pe PCI Express ar fi perfect.
Da, normal. Totul este să ai buget suficient pentru așa ceva. Nu uita că trebuie să ai și placă de bază compatibilă.
Ghid alegere SSD
Dacă vă faceți PC nou și aveți buget suficient de mare eu zic să mergeți pe PCI 4.0. Diferențele sunt uluitoare!
Draghici Cristi a zis
Salut, am cumparat un ssd samsung de 250 gb si vreau sa stiu ce trebuie sa fac dupa ce il pun in locul hdd. Hdd o sa il pun in locul dwd rw cu un caddy pe post de memorie. Trebuie sa mut eu pe ssd sau se face automat?Nu ma prea pricep si de asta vreau sa te intreb pe tine ca am vazut ca te pricepi.
Multumeac anticipat!
Yamasha a zis
Păi dacă faci mutarea cu un caddy nu trebuie să mai faci nimic. Poate doar să instalezi sistemul de operare pe SSD. Unele SSD-uri au și program de clonare, dar s-ar putea să apară erori neașteptate. Mai bine faci instalare pe „curat”.
Draghici Cristi a zis
Ok,deci sa inteleg ca dupa ce pun componentele in laptop trebuie sa instalez sistemul de operare pe ssd? Cum fac asta? Ai putea sa imi spui pas cu pas ,daca nu te superi, cum trebuie sa procedez de la inceput. Multumesc pentru ca mi-ai raspuns!
Yamasha a zis
E fix procedura de pe HDD. Nu se schimbă cu nimic. Uite aici detalii.
Dan a zis
Salut, am un laptop Asus X541UA-Go1472, vreau sa inlocuiesc HDD-ul cu un SSD! Ce tip de SSD s-ar potrivi? Mi-e teama sa nu am probleme la porturile de conectare! Multumesc
Yamasha a zis
Îți trebuie un SSD pe SATA3.
Dan a zis
Multumesc frumos!
Voinescu Nicu-Octavian a zis
Salut! Doresc să achiziționez un ASUS ROG Strix G G531GT. Unele modele au ssd pe PCI express…altele M2. As dori sa vă întreb care este mai bun…mai rapid? Va mulțumesc!
adryan a zis
salut am un laptop lenovo B590, vreau sa inlocuiesc HDD-ul cu un SSD! Ce tip de SSD s-ar potrivi? se merita înlocuirea sau nu …sau laptopul cu totul?
Yamasha a zis
Ce faci cu laptopul?
adryan a zis
filme, net, pentru poze si filmari ( amintiri din vacante,copii…)
Yamasha a zis
ATunci un SSD e ok. Cel mai ieftin cu SATA. 🙂
adryan a zis
ok multumesc !
dar acum intervine decizia de alegere…
am 2 firme a cate 2 modele
1 Kingston A400 sau UV 500 ambele 240 GB
2 ADATA SU650 sau SU 800 ambele 240 GB
multumesc pentru raspunsuri
Alex George a zis
Salut. Am un MSI FX 603 si vreau sa ii mai prelungesc viata momentan. Vreau sa imi cumpar un SSD dar nu stiu daca sa aleg intre M2 sau SATA pentru ca nu stiu exact ce conectori am. Nu as vrea sa renunt la DVDRW pentru ca mai am nevoie de el. Si imi poti recomanda te rog un SSD de 480 GB sigur ?
Laptopul il folosesc pentru gama Adobe (Illustrator, Photoshop si After Effects) iar uneori Corel Draw. Multumesc mult! Seara faina!
Yamasha a zis
Îți trebuie un SSD pe SATA3. Nu mSATA, nu PCI Express. Eu aș merge pe ceva cât mai ieftin…
Alex George a zis
Mersi mult!
Am ales un Solid-State Disk KINGSTON UV500 240GB, SATA3, SUV500/240G cu 3D NAND, la 197 lei. Aveam de ales intre Plextor S3c cu TLC sau Crucial UV500 tot pe TLC. De celalate doua firme nu stiu nimic din cauza asta am ales si acel Kingston (nu am avut probleme cu produsele de la ei). Mai am o intrebare: Am doua laptopuri MSI FX603 cu HDD de 500 GB si un HP Probook 6450b cu HD de 250 GB si vreau sa fac un swap, sa iau pe cel de 500 GB si sa il montez pe HP, iar pentru MSI, cu ajutorul acelui SSD as vrea sa fac un combo dar nu stiu ce sa aleg: SSHD Seagate FireCuda 1 TB 5400rpm sau HDD Seagate 1 TB 7200rpm. O parare va rog!
Yamasha a zis
Am amețit un pic. Pe MSI ai 2 sloturi SATA?
Alex George a zis
Cel de la HDD-ul vechi si cel al DVDRW-ului care banuiesc ca e compatibil.
Marius a zis
Salutari.
As dori si eu o recomandare daca se poate.
Am un laptop cu specificatiile de aici:
https://downloads.dell.com/manuals/all-products/esuprt_laptop/esuprt_alienware_laptops/alienware-m17x_reference%20guide_en-us.pdf
din Dell Service Tag cei de la parts-people recomanda cateva harduri SSD aici:
https://www.parts-people.com/index.php?action=category&id=151&subid=283&refine=ssd
Nu am reusit sa gasesc vreun hard in genul celor de mai sus:
Ce alternative pot gasi pe piata din Romania?
Multumesc anticipat.
Yamasha a zis
Pe manual scrie:
Hard drive interface SATA
Number of hard drives up to 2, dar nu știu dacă le ai ocupate pe ambele.
Valik a zis
Salut, am un Asus X541UVK si as vrea sa stiu daca are M.2. Iar daca nu am M.2 as vrea sa stiu daca pot pune SSD-ul sau HDD-ul in locul DWD ritterului, nu am DWD, acel loc este gol.
Yamasha a zis
M.2 nu are, dar rocada cu SSD-ul o poți face. Uite aici un filmuleț cu interiorul.
Catalin a zis
Salut, pt acest Laptop ASUS A541UA-GO1269T cu procesor Intel® Core™ i3-6006U 2.0GHz, Skylake, 15.6″, 4GB, 500GB, DVD-RW, Intel® HD Graphics 520, Windows 10, Chocolate Black ce ssd recomanzi? Sau mai are rost un ssd? Abia deschide paginile, este lent rau. Il folosesc pt internet filme utilizare obisnuita nu editari sau jocuri. Mersi
Alex a zis
Schimba hdd cu un ssd si nu vei mai recunoaste laptop-ul! Eu am in Asus cu I 7 generatia 2 si inca de cand l-am cumparat (cred ca sunt vre-o 6-7 ani, daca nu mai bine) imi venea sa dau cu el de pamant. Era foarte lent in orice aplicatie, pornea greu, chiar si o banala navigare pe internet il punea la pamant. Cu I 7 si 4gb ram aveam probleme la redarea unui film hd. Hdd-ul (un Hitachi de 750gb) statea in 100% chiar si in idle, dupa start-up, fara nicio sarcina. Am instalat si reinstalat windows de 100 de ori cred. Eee, dupa ce am inlocuit hdd-ul cu un ssd, parca aveam alt laptop. Ulterior i-am mai adaugat si o placuta de 4gb ram si vreau sa spun ca si in prezent laptop-ul “zbarnaie”.
Yamasha a zis
Exact, Alex are dreptate. Merită investiția, nu e un laptop chiar așa de vechi.
Mihai a zis
Salut
Pentru un Lenovo g50-30 80G0 ce SSD recomanzi?
Multumesc
Yamasha a zis
Orice model e ok, chiar și cel mai ieftin.
Florescu Stefan a zis
Salut. Am un ASUS ROG G551JW, as dori inlocuirea HDD-ului de 1TB cu un SSD. Probabil trebuie sa tin cont de placa de baza pe care o am ? Ea suporta tipul de SSD pe care trebuie sa-l pun, nu? M-am uitat pe site-ul ASUS la specificatii si din cate am vazut, printre alte configurari, ar fi un model ca al meu doar cu 256GB SSD, de unde am dedus ca nu ii pot pune mai mult de aceasta capacitate. Tu ce parere ai ?
Mentionez ca folosesc laptopul pentru filme/navigare web/web development(newbie). As tinde spre o capacitate mai mare, totusi..
A doua mentiune ar fi ca eu am varianta cu 1TB + 24GB SSD (dar sunt insuficienti)
Multumesc pentru atentia acordata !
Yamasha a zis
Nu poți pune altceva decât SSD Sata.
Edi a zis
Un SSD, fie el şi numai TLC, are o durată de viaţă care depăşeşte cu mult pe cea a unui HDD. Evident, excludem din această discuţie situaţiile particulare când se defectează şi care fac obiectul garanţiei furnizorului. Spun TLC pentru că sunt cele mai accesibile deocamdată pentru un home user.
Altfel spus, un SSD cu o mărime de 480-500 GB, pentru cei 200 TB prevăzuţi pe perioada vieţii, având în vedere un trafic de 1 TB pe lună (ceea ce e enorm pentru un user obişnuit), rezultă peste 16 ani de utilizare. Timp în care tehnologia se schimbă de mai multe ori, iar noi vom fi trecut de multă vreme la modele superioare calitativ şi cantitativ. Cam acestea sunt calculele, rezumativ. Că SLC sau MLC sunt mai performante, sunt, dar dacă ţinem cont de preţul din acest moment, acestea nu se justifică pentru un home user, poate doar pentru instituţiile publice care au un trafic de date foarte mare, şi desigur, pentru serverele de internet.
Yamasha a zis
De acord. De altfel, ar fi ceva ca instituțiile publice să aibă așa ceva. Eu mă gândesc la firmele de hosting, la cei care fac editare video în mod avansat, acolo e posibil să se atingă ceva valori…
Totuși, au fost și situații în care un SSD a mai picat. Cel mai vechi SSD al meu are aproape 8 ani de zile. Funcționează ok și astăzi.
Alex a zis
Salut!!!
Am și eu un ASUS F751S
Poți te rog sa îmi spui și mie ce SSD Mi-ar trebui ?
Yamasha a zis
Nu găsesc detalii despre el, la modul că nu îmi dau seama dacă poți adăuga un SSD lângă HDD sau dacă poți înlocui HDD-ului. Îți trebuie SSD pe SATA. E preț ok pentru acest kingston.
Vlad Stefan a zis
Am un laptop ACER ASPIRE E1- 531 si doresc sa-i maresc viteza prin a inlocui HDD cu SSD , ce tip recomanzi . Pot sa-i maresc memoria ?
PS doresc raspuns si pe adresa de Email
Multumesc . Vlad
Yamasha a zis
Mergi pe cel mai ieftin model pe care-l găsești. 🙂
Horia Ludu a zis
buna ziua,
ce ssd pot pune pe „EMACHINES E725 „
Mircea a zis
Salut,
Am placa de baza Gigabyte GA-EP31-DS3.
Din pacate RAM-ul este limitat la 4Gb la 1066.
Intrebarea este pentru SSD.
Placa de baza are:
1 x PCI Express x16 slot
3 x PCI Express x1 slots
3 x PCI slots
Nu inteleg daca pot conecta un SSD SLC pe unul dintre cele 3 porturi “PCI Express x1 slots”
Poti sa ma ajuti?
Multumesc!
Yamasha a zis
Nu se poate.
Cosmin a zis
Buna ziua. Am un laptop Asus x555LB si vreau sa pun un SSD in locul HDD ului de 1T. Am gasit un SSD Goldefir pe Aliexpress. E ok acest SSD?
Yamasha a zis
Sunt foarte multe țepe pe aliexpress legate de carduri de memorie, de SSD-uri, de orice fel de acest gen. Eu n-aș încerca. Doar dacă îți permiți să ai viteze proaste și să pierzi date. 🙂
Mircea a zis
In ce priveste memoriile si hdd-urile sau ssd-urile, eu recomand sa fie un brand bun, cu fiabilitate cunoscuta.
La SSD nu as alege altceva in afara de Intel sau Samsung.
Nu merita economia de pret, daca pierzi datele in a doua saptamana de utilizare.
Cosmin a zis
Kingston UV500 nu ar merge?
Mircea a zis
Merge si Kingston, este in topul producatorilor.
Cu siguranta e mai bun decat Goldefir.
Kingston face memorii f bune de zeci de ani (fondat 1987).
Sanatatea SSD-ului trebuie urmarita cu softul producatorului (SSD Manager).
Cand incepe sa dea rateuri, trebuie sa recuperezi rapid datele.
Am avut un Kingston UV 300.
A mers f bine 3 ani.
Dar s-a intrerupt curentul in timp ce faceam o clonare si a crapat ssd-ul.
Nu se mai poate recupera.
De asemenea, am avut un Adata care a functionat … 7 zile.
Asa cum am mai spus, parerea mea e ca la SSD-uri nu faci economie!
Poate ca nu ai date importante pe el, dar costul si munca de a instala un alt ssd ar trebui sa iti dea de gandit in privinta calitatii ce trebuie alese.
Pana si memoriile pot fi alese mai ieftin, dar nu ssd-ul!
pasol ion. a zis
salut te rog spunemi cum pot inbunatatii un leptop la un buget 300 ron….ce ssd sa pun si ceram..mentionez ca detin un lenovo g 50-70 model 20351
Yamasha a zis
În afara unui SSD… nu văd ce ai putea să pui. E un laptop entry level, totuși…
Cosmin a zis
Multumesc. WD Blue ce parere ai? E comparabil cu Samsung? Ca la astea m am gandit sau Crucial.
Yamasha a zis
Nu este comparabil.
Catalin a zis
Foarte fain review, thanks!
GIUGLEA MARIANA a zis
Buna ziua,
Ce sa aleg intre un PC cu HDD de 1TB si un PC cu SSD SATA 2.5 480GB BX500/CT480BX500SSD1 CRUCIAL pentru la servici (se lucreaza cu Word, Excel, Revisal si alte aplicatii obisnuite in mediul economic) ?
Multumesc!
Yamasha a zis
SSD-ul face diferența. Totuși, dacă aveți nevoie și de mai multă stocare… puneți și un HDD.
Meclea Stefan a zis
Buna seara. La un notebook aspire es11 (es1-131-c452) se poate pune ssd. Si ce model?
Yamasha a zis
Dacă este cel cu eMMC, nu se poate.
Nicolae Liviu laurentiu a zis
Am un laptop Lenovo INTEL(R) Core (TM) i7-4700 MQ CPU @ 240 GHz din 2014 si vreau sa inlocuesc HDD cu un SSD. Care ar fi compatibil pentru modelul meu. Laptopul este utilizat pentru nevoi personale inclusive jocuri performante si as vrea sa-i mai prelungesc viata. Mediul in care se foloseste este cu vibratii mari.
Multumesc!
Yamasha a zis
Salut, mergi pe ăsta. Decizi tu cât spațiu de stocare ai nevoie, eu am recomandat varianta cea mai mică.
Marius tudot a zis
Salut. Am un laptop asus r 501 V cu i5 si 750gb hdd dar vreau sa trec pe ssd pt a.i mari viteza de reactie. Nu fac eu cine stie ce editare pe el, dar pt un utilizator mediu…cateodata devine enervant de ganditor. Ce ssd sa.i pun? Ms anticipat!
Yamasha a zis
Orice SSD pe SATA e OK, chiar și cel de la prețul zilei.