Sau alte monede virtuale, evident. Să nu ne limităm doar la o singură monedă virtuală, ci hai să le includem pe toate.
Întrebarea din titlu este simplă și la obiect.
Știm bine că, pe site-urile de sh-uri: olx, lajumate, public24 sau care o mai fi… se vând multe plăci video high end la prețuri cel puțin competitive.
Însă, multe poate că au fost overclock-ate, multe au fost ținute pentru mina, multe au primit rebailing și le-au reintrodus pe piață.
Că na, minatul nu e chiar așa simplu. Nu iei o placă video 1080TI și gata rezolvi treaba. Mâine stai acasă și poimâine te duci în Thailanda cu banii din minat.
Departe de a se întâmpla asta. Prețul și greutatea cu care se minează s-au mai schimbat de acum ceva ani, de când nimeni nu știa că o să prindă acest sistem.
Evident, mulți încă își cumpără plăci video pentru așa ceva. Ei cred că îmbogățirea e instantă.
În fine, întrebarea din titlu ar fi interesant de dezbătut. Voi ați folosi o placă video ce a fost folosită la minat?
Sorin a zis
Pentru minat nu ajunge “o placa” video, nu are putere suficienta de calcul, trebuiesc cit mai multe si cit mai puternice. Asta inseamna foarte ulti bani investiti. Apoi sa nu uitam consumul de curent al placilor video, si apoi al intregului calculator, pentru ca va trebui tinut in priza 24 ore ! Deci o sursa sau surse(!) de calitate. Deci bani multi. A, un calcul al costului energiei electrice va demonstra ca eficienta generarii acestor monede este destul de mica. Stiu ca sint masini dedicate pentru asa ceva, cu procesoare concepute numai pentru calcule pentru minat, eventual alea se merita. Nu stiu acum cum se cheama sau preturi, nu am acces la un calculator, dar o sa completez ulterior cu citeva informatii.
Yamasha a zis
Într-adevăr nu e suficientă doar o placă video. Nici nu mă gândeam că se poate treabă doar cu unul. Cred că te referi la rig-uri, parcă așa țin minte că se numesc: rig de minat. 🙂
Sorin a zis
Revin, ASIC se cheama (sau asta poate fi doar o categorie) facand parte din “mining hardware”. Citeva modele, viteze de calcul si preturi ar fi aici. Din acest ghid de minerit, rezulta interesant ca modelul Altminter 9 de 1.987,95 dolari (7.610 lei), reuseste sa “produca” 0.3603 bitocin/luna, sau la un curs 1 Bitcoin = 3.927,24 dolari (20 sept. 2017) ar insemna 1.415 dolari/luna (5,430 lei). Puterea aparatului este de 1.323 W (pentru modelul de 13.5 TH/s), deci un consum de 1,323 kW pe ora, sau 1,323 x 24 ore x 30 zile = 952 kW intr-o luna, cu 0,65 lei/kW (nu sint sigur) inseamna numai curentul 620 lei. Totusi sint doar calcule teoretice. Si asta numai daca nu se intrerupe curentul(!).
Marian a zis
Care e titlul articolului că am uitat??? 🙂
Marian a zis
Nu cred că-mi va spune cineva pentru ce a folosit respectiva placă video dar cunoscând modelul poate aș putea presupune. In plus achiziționarea produselor SH e o loterie… “dacă nu trăiești prea mult” s-ar putea să te țină toată viața sau “să crape” a doua zi după ce ai instalat “produsul” indiferent care ar fi el! ?
Yamasha a zis
Să nu vorbim din bătrâni 🙂
Da, dar la produsele noi sau la cele folosite mai puțin e posibil să te țină mai mult.
costel a zis
Eu ma feresc de cele folosite la minat. Eu am prins una de la o bătrânica din Germania folosita doar pentru solitaire.
Yamasha a zis
Hmm, dar Zuma nu juca?! 🙂
Pheno a zis
Hello,
Poate ca sunt mai rupt de realitate dar mai exact ce inseamna „minat” in contextul de mai sus?
Din ce am citit aici am inteles ca o placa folosita la minat ar trebui sa insemne ca este utilizata in alt fel decat utilizarea ei obisnuita? Si daca da, care ar fi diferenta? Cum se „mineaza” si ce anume?
Multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri.
Cu respect,
Pheno
Vily a zis
A fost folosita non-stop luni sau chiar ani. Nu e motiv îndeajuns sa nu vrei sa mai cumperi așa ceva?
Ciprian a zis
Pentru cei care mineaza BTC este important sa ai o strategie bine stabilita . Indicat este sa te orientezi spre ultimile echipamente aparute din gama (ASIC) altfel poti avea supriza sa minezi in pierdere.
Gavril a zis
Exista riscul sa se fi facut re-flow, adica sa mai functioneza maxim cateva luni dupa care trebuie facut reballing.
Grig a zis
Am si eu o intrebare care are cat de cat legatura cu asta, un procesor care a fost folosit la minat mai este bun de folosit la gaming sau alte lucruri?
Costel a zis
Pentru minat se foloseau procesoare foarte ieftine deoarece nu ele făceau treaba cea grea ci placa video. Procesoare gen celeron sau pentium. Acestea nu sunt suficiente pentru gaming.
Grigoras a zis
si toti daca ai cumparat o placa video care a fost minata cu ea se poate folosi pt gamin si pt cat timp ?
cio a zis
Depinde de noroc !!!!
Andrei a zis
Se intampla ceva cu placa video in timp ce minezi bitcoin sau dupa ce ai minat?
Costel a zis
Se uzează, ca orice bun care este folosit intensiv.
Dg a zis
Cred că se încurcă plăcile de minat cu placa de andocare a unei placi externe la laptop.Sunt tutoriale pe YouTube dar sunt altceva.Sunt in jur de200 300 lei.Nu se compara o placa video externe chiar mai veche cu placa video dedicata de laptop.Merg foarte bine la mini PC.