În articolul referitor la plăcile video era un paragraf în care vorbeam despre memoria VRAM a plăcii video. Tot acolo aminteam și de faptul că foarte mulți se folosesc de această unealtă de marketing pentru a putea ridica prețul pentru plăcile video.
Ce este VRAM?
Conform wikipedia:
Video RAM (VRAM) cuprinde toate formele de memorii cu acces aleatoriu utilizate pentru a stoca imaginea video. Dimensiunea, timpul de acces și organizarea memoriei video reprezintă factori importanți care influențează performanțele adaptorului video.
Toate tipurile de memorii video sunt grupări speciale de RAM dinamic(DRAM).
Așa cum avem memorie RAM pentru calculator, aproape la fel funcționează și memoria vRAM. Putem spune că este un intermediar între procesorul grafic și restul calculatorului. Memoria RAM este cea mai rapidă memorie din calculator. Ar fi inutil să se facă tranziția către un hard disk sau altă componentă. Așadar, s-a introdus VRAM, care funcționează ca un mic spațiu în care se trimit informațiile grafice(texturi, efecte etc) pentru a fi randate și trimise mai departe.
La ce folosim VRAM?
La jocuri, la editare video, în orice aplicație ce are nevoie de placa video(texturi, umbre pe harți, lumină pe hartă și orice alt detaliu).
Mereu, pe acest blog, am spus că mai mult de 8 GB VRAM nu avem nevoie pentru placa video. Eh, lucrurile s-au schimbat odată cu apariția monitoarelor 4k, dar și a seriei RTX de la nVIDIA sau cea nouă de la AMD.
Cine folosește memoria VRAM?
Unul dintre ei este monitorul. Jocurile sunt randate de cele mai multe ori la 32 biți(Colour Depth) adică 32 de biți pe pixel. Dacă avem un monitor FULL HD înseamnă că avem rezoluție 1920×1080. Dacă luăm un calculator și înmulțim 32 x 1920 x 1080 ajungem la ~8,3 MB pe pixel.
Dacă ne raportăm la un monitor 4k va trebui să înmulțim 3840×1080 cu 32 adică în jur de 33,2 MB pe frame. Practic de 4 ori mai mult față de un monitor la rezoluție full HD. Informația aceasta se stochează în memoria VRAM, așadar cu cât monitorul are rezoluție mai mare, cu atât are nevoie de mai multă memorie VRAM.
Dar nu numai monitorul este un factor mai avem și Anti Aliasing.
Pentru cei care încă nu și-au dat seama imaginea este realizată din pixeli, adică niște pătrățele mici, mici, puse unul lângă altul.
Acum imaginați-vă niște cubulețe pe orizontală, puse în linie, rezultatul ar fi o linie dreaptă, frumoasă. Dar în jocuri, pe calculator, peste tot avem de-a face cu multe curbe, cu cerculețe. Pe vremea Super Mario nu aveam această opțiune, așa că imaginea arăta ca în stânga, cu multe pătrățele urâte.
Având Anti Aliasing am ajuns să vedem imaginile smooth, fără colțuri urâte.
Dar bun, eu ce placă video aleg? Cu cât de multă memorie VRAM?
Nu există un standard, ci depinde foarte mult de ce faceți voi pe calculator și configurația pe care o aveți. Dar dacă alegeți o placă video de buget mic chiar nu aveți nevoie de 16 GB VRAM pentru că nu vor fi folosiți niciodată la capacitate maximă.
Mugur Stefan a zis
folositor articol !