Calculatorul de birou, recunoscut ca „desktop”, nu mai este de mult o noutate. Pentru unii chiar nu mai este o alegere potrivita. Aceștia aleg sa își achiziționeze tablete, All in One-uri, laptopuri ca sa nu mai ocupe mult spațiu în casă. Să scape de cabluri.
Chiar dacă piața desktop este în scădere, eu cred ca încă mai au șanse calculatoarele pentru au câteva facilitați ca următoarele:
- componentele sunt cele mai ieftine raport/ performanta
- cele mai puternice componente se găsesc pentru PC, iar mai apoi se dezvolta si pentru celelalte dispozitive.
- gaming-ul este net superior unui dispozitiv pe touch sau pe laptop
- calculatoarele desktop sunt realizate pentru performanta, pe când cele laptop sunt pentru consum mic de energie
- pe desktop ai mult mai mult spațiu de lucru fata de un alt device. Exista posibilitatea sa conectam un laptop la calculator, dar performantele nu sunt aceleași
Nu vreau sa transform acest articol in PC vs laptop sau alt device, dar vreau sa înțelegeți ca acesta încă este util in multe situații.
Cum aleg un sistem desktop?
Sunt foarte multe posibilități pentru configurarea unui sistem desktop. De obicei, acestea se configurează după nevoile fiecăruia, dar si bugetul pe care il aloca. Cele mai multe sunt platformele pentru gaming, ceea ce mi se pare normal si ma bucur ca lumea alege PC-ul pentru jocuri, nu laptopul. Experiența de joc este mult mai interesanta pe PC din punctul meu de vedere.
Așadar, dacă vreți sa va achiziționați un sistem pentru jocuri si nu numai, trebuie sa alegeți următoarele componente:
De cele mai multe ori persoanele fac upgrade, așa ca e posibil ca unele componente sa existe, iar bugetul sa se redistribuie in alte parti/ spre alte componente. Îmi plac persoanele acestea, nu si cele care cumpără un sistem gata făcut, din supermarket, cu produse de calitate îndoielnică.
Iată și alte articole pe același subiect
- Vrei să îți iei un PC pe componente. Iată aici câteva configurații, pe diferite bugete.
- Citește mai multe despre plăcile video
- Temperaturi pentru plăcile video de top
Componente pentru calculator?
Ca este un calculator de jocuri, ca este unul office contează mai puțin, dar cel care face configurația trebuie sa știe pentru ce alege sistemul, la ce îl va utiliza, dacă dorește sa facă overclock sau nu, dacă se va juca, poate chiar și jocurile pe care le va folosi sau programele pentru editat foto/ video.
Placa de baza
Este componenta principala a calculatorului. Ea trebuie sa recunoască toate componentele din calculator. Aceasta se alege in funcție de platforma pe care o alegem: Intel sau AMD. Pe Intel avem socket-uri lansate o data la 2,3 ani. AMD pulsează, în ultima vreme, cu lansări noi și cam împing un pic în spatele celor de la Intel. Când încep să crească bine, bine cotele de piață stai și te gândești bine.
Procesor
Este inima calculatorului. Acesta este cea mai simpla definiție. Acestea sunt de 2 tipuri: AMD și Intel. In majoritatea situațiilor le vom găsi cu o placa video integrata. Mai multe despre placi video integrate aici. Exista procesoare cu 2 core sau mai multe core-uri/ nuclee.
Unele sunt destinate celor care fac procesare, altele sunt pentru cei care fac gaming. Diferențierea s-a făcut un pic la Intel, pentru procesări, mașini virtuale, editări video, putem alege un I9, pe când, dacă alegem un sistem pentru jocuri este suficient un I5 sau chiar I7 pentru ca nu vom folosi acele opțiuni ale I9-ului.
Între timp, AMD a făcut marketing pe multitasking și încep să ia din pâinea celor de la Intel. Așadar, aruncați un ochi la ambele tabere.
Memoria RAM
Multe persoane confunda RAM-ul plăcii video cu acela al calculatorului. Total greșit! In funcție de ce alegem sa facem cu calculatorul 8 GB pot fi suficienți. Pe sistemele mai vechi vom găsi plăcuțe de RAM pe DDR4, iar cele noi sunt DDR5.
Memoria RAM se alege după frecventa, latente, producător, daca are sau nu radiatoare, etc. O plăcuță de RAM poate ajunge si la peste 4000 MHz(mai nou, cu DDR5, valorile au crescut foarte mult).
Din punctul meu de vedere si cele pe 2666 MHz sunt suficiente pentru un utilizator normal. Daca se dorește overclock, discuția se niseaza un pic. Oricum, nu recomand sa se investească foarte mult in RAM. In utilizarea de zi cu zi, nu prea sunt diferențe. Tot aici vreau sa ii liniștesc pe cei care se sperie când vad VRAM DDR6 la placa video si plăcuțe RAM DDR4. Acestea sunt compatibile 100%.
Altfel, nu este un mit prin care este bine să aveți frecvență mai mare dacă alegeți un procesor AMD.
Despre memoria RAM am reușit să fac un articol mai complex aici.
Placa video
Am realizat un articol mai detaliat despre placi video. Se poate citi aici. Aceasta este in funcție de nevoi. Daca vrem un sistem desktop pentru filme putem sa renunțăm la cea dedicata si sa o folosim doar pe cea a procesorului. Daca vrem mai mult, trebuie sa ne îndreptăm spre una dedicata. Conectarea se face prin PCI Express. Ca placa de baza are X16, 2.0 sau 3.0 nu contează. Acestea sunt compatibile si nu sunt probleme de scăderea performantei. In cazul unui upgrade, trebuie sa avem in vedere ca procesorul si sursa sa fie de calitate, pentru ca placa video este cel mai mare consumator al unui sistem.
Stocare
In momentul de fata avem harduri cu platane si SSD-uri.
Harduri disk cu platane
Treaba este mai simpla la harduri. Avem câteva firme producătoare. Cele mai importante sunt Seagate si Western Digital. Aveti aici câteva diferente referitoare la hardurile Western Digital. Conectarea se face prin SATA. In trecut se făcea si pe IDE, dar nu prea am mai văzut harduri de acel tip. Daca avem SATA, SATA 2, SATA 3, putem sta liniștiți ca sunt compatibile. Performanta scade însă, daca noi avem hard pe SATA 3, iar placa noastră de baza nu știe decât SATA2.
SSD(Solid State Drive)
Este o tehnologie noua pe piață. Nu mai folosește un disc magnetic, ci o memorie flash, aproximativ ca cele de pe stick-urile de memorie.
Mai multe detalii tehnice aici.
Cu un astfel de SSD se poate „revigora” calculatorul. Aplicațiile, calculatorul, viteza de procesare sunt mult mai repede realizate cu acesta. Când vorbim despre hard cu platane, vorbim despre cea mai lenta componenta din calculator, însă cu un SSD, treaba sta altfel. Un dezavantaj al acestora este ca datele se recuperează mult mai greu, iar prețul este unul ridicat. Oricum, acesta se va folosi pentru programele uzuale si pentru sistemul de operare.
Se discută despre faptul că prețurile între HDD-uri și SSD-uri se vor egala. Suntem pe aproape, dar mai avem de muncă un pic. 🙂
Sursa
Am lasat-o la final, desi aceasta este una dintre cele mai importante componente ale unui calculator. Fără o alimentare corecta, sistemul nu funcționează bine. Tocmai de aceea va recomand sa aveți grija atunci când alegeți o sursa.
Daca veți căuta pe internet, veți observa ca sunt extrem de mulți producători de surse fără certificări. Trebuie evitate acele surse si aleasa una de calitate. Aici aveți câteva sfaturi pentru alegerea sursei. Trebuie precizat ca sursele sunt de 2 feluri: modulare si nemodulare. Diferențele dintre o sursa modulara si una nemodulara sunt mici, țin mai mult de air management si de estetica. Nu este cu nimic mai buna una fata de cealaltă, doar ca la cea modulara cablurile se detașează.
Dacă aveți o sursă ieftină și calculatorul se restartează poate ar fi cazul să faceți o investiție. Sau măcar să o considerați suspectă. Aceasta, dacă nu are suficiente protecții, iar curentul nu este tocmai cel mai stabil… poate face probleme. Sigur, poate chiar un stabilizator de tensiune să fie soluția.
Carcasa
Nu sunt prea multe de spus la carcase, contează mult preferințele utilizatorului. Nu se pune prea mare preț pentru aceasta componenta, însă eu cred ca are si ea importanta ei. Pe lângă design, gusturi care diferă de la om la om, trebuie sa alegem o carcasa mare, in care sa încapă placa video si sa fie ventilata foarte bine, iar aerul cald din carcasa sa fie scos pe un traseu bine stabilit. Dacă are și filtre de praf, cu atât mai bine.
În ultima vreme, s-a făcut mult marketing pe felul în care arată carcasa, felul în care sunt asamblate componentele. Este un lucru bun, dar pare a fi venit pe o saturare a pieței. Nu mai au de ce să scoată lucruri noi, nu le-a ieșit combinația cu 3D, nici cu VR. Tehnologia pare că nu este matură.
Răcirea calculatorului
Avem 2 categorii mari și importante de răcire:
- răcire pe aer
- răcire pe apă
Rezultate premium s-au făcut cu cea pe apă. Totuși, pe categoria de buget, ieșim mai bine cu cea pe aer.
Nu voi scrie nimic despre periferice, unități optice pentru ca si aici gusturile diferă de la persoana la persoana, iar lucrurile nu contează atât de mult. Ori de cate ori realizați o configurație este bine sa aveți si o a doua părere. E posibil ca oricând cineva sa va dea o idee mai buna. Aveți grija ca sistemul pe care urmează sa il achiziționați sa fie echilibrat.
Ca regulă de bază: o placa video de 2000 lei nu va funcționa cum trebuie cu un procesor de 500 lei. Sper ca v-au ajutat sfaturile mele, am încercat sa nu fiu foarte tehnic, ca sa înțelegeți cât de cât ce aveți de făcut/ ales.
Florea Vasile a zis
Buna ziua, revin si va rog un sfat pt un pc pe termen lung gata facut cu tot cu periferice !!
Merlici Ionut a zis
Extraordinar de bine și detaliat explicat tot ceea ce ar trebui să știm despre achiziționarea unui desktop.
Vă mulțumesc foarte mult.
Theo a zis
Salut!
Am un desktop pe care mi l-am configurat eu cu urmatoarele componente:
sursa : Zalman ZM500-LX 500W
placa de baza: ASRock H81M-VG4, Socket 1150
procesor: Intel Core I5-4460
RAM : 8 GB
placa video: s-a STRICAT ☹
carcasa: DeepCool Tesseract Black
Ce parere ai :
varianta 1) sa-mi schimb placa video ( sa-mi cumpar GIGABYTE GeForce GTX 1050 Ti OC 4GB DDR5 128-bit) , poate sa-mi schimb si sursa ?!
sau
varianta 2) sa-mi cumpar Sistem Gaming Viking, Intel i3-7100 3.9GHz Kaby Lake, 8GB DDR4, 1TB HDD, GTX 1050 Ti OC 4GB GDDR5
Merita sa mai investesc in cel vechi ?! sau imi cumpar varianta 2)
Multumesc.
Yamasha a zis
Eu zic să îl păstrezi pe cel vechi. Încă face față onorabil. I5-ul tău este peste bălăria de Viking de la PcG. Nu schimba sursa, ia doar placa video și vezi cum se comportă.
Rău e, la sistemul tău, chipsetul slăbuț de pe placa de bază. În rest, e foarte ok.
Theo a zis
multumesc. ?
Marius a zis
Buna ziua. As vrea sa semnalez o eroare referitoare la placile de baza pentru Amd : nu va merge niciodata un procesor Amd Am3+ pe socket Am3; e diferenta de un pin.
Yamasha a zis
Salut Marius. Unde este această eroare?
Marius a zis
AM3 si AM3+ sunt compatibile la acestia, asadar puteti sa alegeti fara probleme un procesor AM3+ si o placa de baza AM3. La asta m-am referit ,dar probabil ca am facut eu o confuzie.O zi buna va doresc!
Sorin a zis
Buna ziua,
Imi cer scuze pentru timpul pe care vi-l rapesc , am cautat prin cuprisul acestui site informatii cum as putea configura un PC office.Am dat doar peste configurari de PC ptr. jocuri.Eu as dori sa ma ajutati daca se poate sa imi creez un PC pentru ca sa pot tine pe el un mag-online, sa pot procesa datele in timp scurt, sa pot scrie CD-R, si ce mai implica office,comunicarea pe internet cu furnizori,facturare.In speranta unui raspuns va multumesc foarte mult.
O zi excelenta va doresc .
Yamasha a zis
Salut Sorin. Strict de comunicare discutăm sau și de găzduirea propriu zisă?
În cazul găzduirii eu îți recomand firmă specializată, ce folosește backup-uri atât pentru internet cât și pentru alte servicii.
Pentru documentație nu aveți nevoie de mare lucru, chiar și un laptop s-ar potrivi. Ce buget ați alocat?
Sorin Popa a zis
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspunsul foarte rapid.
-In urma unui rezumat facut pe blogul dvs. am constatat ca un PC este mai robust si mai fiabil si de aceea as dori un PC.
-Am sa caut o gazda ( hoasting ) care sa ma ajute cu stocarea datelor.
-Va pot spune ca am un monitor PHILIPS 227E cu diagonala de 21 inch si as aloca o suma de 1500 lei.Am gasit pe E-Mag unul la aceasta suma, unul care avea Intel i3, dar am inteles tot dupa blogul dvs. ca cele cumparate asamblate nu sunt bune. Iar cineva mi-a facut o configurare acum 7/8 luni ceva de genul :
-procesor intel xenon W3520@2,66Hz
-memorie de 6Gb 3ECC TRIPLE CHANEL
-HDD 250Gb
-placa video :NIVIDA QUATRO Fx380
-DVD-RW
in aceeasi suma de 1500 lei dar a plecat din tara. Va rog pe dvs sa ma ajutati pentru configurare.
O zi buna!
Cu stima,
Sorin
Yamasha a zis
Nu este cazul de așa ceva. Dacă aveți monitor deja cu 1500 de lei facem o configurație suficient de ok pentru ce aveți dvs.
O configurație un pic mai veche este aici. Totuși, au apărut câteva lucruri noi ce le-aș modifica în configurație. Eu acum sunt plecat un pic din țară, dar revin pe vineri și actualizez articolul.
Sorin Popa a zis
Buna seara,
Va astept sa ajungeti acasa sa ma ajutati.
Si nu pot sa va spun decat ,,.. drumuri bune si pline de realizari.. ,,
Cu stima ,
Sorin Popa
Yamasha a zis
Salut. Am revenit cu configurația:
În total ajunge în jur de 1400 de lei. Am putea ridica bugetul și să ne încadrăm spre un I3.
Robert a zis
Salut Yamasha! Am nevoie de un sfat competent din partea ta. Am din 2010 un desktop cu urmatoarea configuratie:
procesor : Pentium Dual Core E 5300;2,6 Ghz;bus 800;socket 775;2 Mb;Box
placa baza: LGA 775;G31;ICH7;FSB 800/1066/1333/1600(OC);suport Core2Quad;DDR2-667/800*2 Dual Channel;1*PCI-Ex16,2*PCI;1*IDE+4*Sata II; VGA Onboard,Audio 7.1ch, Gbit LAN,4*USB 2.0,APS,condensatori solizi, comutator OC/ mATX
RAM: DDR2 2x2GB PC6400 800 Mhz Kingmax
placa video: nVidia GT 220,DDR2,1Gb,128 Bit,VGA,HDMI,DVI,Military Class, Heatpipe
placa sunet: Genius 5.1,Sound Maker value,PCI
HDD: WD Caviar Blue AV,640Gb,SATA2,7200rpm, 8Mb si Seagate Baracuda ST3300831A ATA Device,320 GB
optice: DVD+/-RW LG,Super multi 22X,bulk,SATA
carcasa:Asus Chassis Vento A8,Middle Tower,Air Duct,2*USB 2.0+audio+mic,Fan 80mm/slevee+buzzer,4bay,Screw-less design;W/out PS Black-Silver
sursa: Fortron rReal 500w-Saga II,ATX rev 2.3, PFC Active,120mmm fan with variable speed,20+4PIN MB connector,PCI Express connector,SATA connector
monitor: Samsung SyncMaster 2033 HD, HDTV Monitor,10.000:1 Dynamic Contrast,rez. 1600×900, diagonala 20″
Precizez ca nu sint un gamer infocat dar sint fan multimedia video-foto,live streaming,editare foto (nivel mediu),surf intens pe net,socializare. Joc si anumite jocuri usoare ptr. relaxare. Doresc sa stiu daca pot face cumva un upgrade la aceasta configuratie? Mai multa memorie,o placa video mai buna sau un procesor ceva mai puternic? Sau ar fi cazul sa-mi iau un alt desktop nou?
Multumesc si sper la un raspuns. Ciao Yamasha!
Yamasha a zis
Problema este că deja este cam vechi. Deja se discută de DDR5 și noi suntem la DDR2 în cazul de față.
Cam ce buget aveți de upgrade?
Robert a zis
Ptr upgrade,nu conteaza suma.Voiam sa stiu daca merita sa actualizez sistemul actual sau sa-mi iau altul mai nou. Pe de alta parte am vazut o configuratie care mi-ar placea s-o iau :
Memorie Kingston HyperX FURY Black, 8GB (2x4GB) DIMM, DDR4, 2133MHz, CL14, 1.2V
HDD WD Blue 1TB, 7200rpm, 64MB, SATA 3
Cooler procesor CNPS10X Optima 2011, Compatibil Intel/AMD
Carcasa Thermaltake Commander MS-III, ATX/microATX, Mid Tower, Fara sursa, Neagra
Sursa Sirtec EP-600 BR, 600W, ATX 2.3, PFC activ
Placa de baza Asus Z170M-PLUS, Socket LGA1151
Procesor Intel® Core™ i5-6600K, 3.5GHz, Skylake-S, 6MB, Socket 1151, Box
Placa video Asus NVIDIA GEFORCE GTX 960 OC STRIX, 2048MB, GDDR5, 128bit, HDMI, DVI, Display Port
Cam asta ar fi configuratia. Mi-ar placea sa salvez ce pot din sistemul vechi dar daca nu se merita,atunci as lua un sistem nou. Bugetul ar fi intre 2500-3000 lei fara monitor (il am). Pentru cel vechi as da pina la 1200-1500 lei ptr upgrade.
Yamasha a zis
E diferență de la cer la pământ între ce ai tu și configurația prezentată după. O singură modificare i-aș face, aș pune o placă video din seria 10 și, poate, un procesor Kaby Lake + SSD.
Din sistemul vechi, ai putea păstra hard disk-ul, placa de sunet(deși și cele noi sunt foarte ok) și, cel mult, sursa de alimentare(deși nu e cea mai ok).
Robert a zis
Multumesc foarte mult ptr sfaturile tale. Cred ca voi cumpara un sistem nou iar cel vechi il voi folosi ptr stocare-download si vizionare la TV.
Iti doresc o zi buna!
Andrei a zis
Salutare.
Tin sa multumesc celor care se ocupa de acest sait.
Este un loc minunat pentru cei care au cate o intrebare.
Pe vremea cand eram in liceu, eram considerat „profesionit” doar pentru ca umblat sa instalez windowsuri, sa remediez probleme de conexiune internet sau pur si simplu sa scriu cateva DVD-uri cu filme pentru anevoiasi.
Astazi insa sunt un om familist mult prea ocupat, avand foarte putin timp liber.
In astea 10 minute care le am, as avea o rugaminte pentru cine se pricepe:
Vreau sa achizionez in viitorul apropiat un calculator tip desktop, evident pe componente.
Fiindca nu am timp sa ma uit la fiecare componenta in parte si nici n-as mai sti sa le analizez cum trebuie, as vrea sa stiu, cam cat m-ar costa in ansamblu, un calculator „bunicel” . Ma intereseaza si partea de gaming (exemplu GTA V hq) dar si rezistenta si bineinteles, durabilitatea sa (ventilatia etc…). M-am gandit ca suma alocata sa fie undeva la 6.000 RON ( care NU include tastaura, monitor si mouse)
Am sanse din banuti astia sa cumpar ceva „bunicel” ?
Va rog sa-mi trimiteti un e-mail la : „[email protected]” si va multumesc din suflet, anticipat !
Toate cele bune, multa sanatate si timp liber !
Yamasha a zis
Mail-ul vine dacă te abonezi la zona de comentarii. Cu 6000 de lei facem un sistem foarte ok pentru jocuri. Monitorul este FULL HD sau 4k?
Andrei a zis
Salutare.
La monitoare inca nu m-am uitat.
Deocamdata vreau sa vad ce fel de sistem pot creea cu acesti bai.
As vrea sa vad cam ce componente as putea sa cumpar pt pc sa fie cat de cat ok. Apoi la monitoare ma voi in functie de pc.
Ms anticipat.
Alex a zis
Buna as vrea sa imi spui si mie te rog frumos daca urmatoarele componente sunt compatibile: Placa video Gigabyte NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G, 4GB GDDR5, 128bit, GV-N105TG1 GAMING-4GD… Placa de baza MSI B350 KRAIT GAMING, socket AM4, 4xDDR4, 4xSATA3, ATX…Procesor AMD Ryzen 5 1600, 3.4GHz/3.6GHz, 19MB..
Yamasha a zis
Da, sunt compatibile. Ce sursă de alimentare îi adaugi?
Radulescu Sebastian a zis
Salut Yamasha. Am Pc-ul asta si as vrea sa-i fac un upgrade ca sa-l pot folosi exclusiv pt gaming.
Sistem Desktop PC ASUS M70AD-RO003S cu procesor Intel® Core™ i7-4790 3.60GHz, Haswell™, 8GB, 1TB + 128GB SSD, DVD-RW, nVIDIA GeForce GTX 750 2GB, Microsoft Windows 8.1, Silver, Mouse + Tastatura
Al meu are placa video de 760, si cu noua generatie de jocuri se descurca ok, dar nu imi doresc eu. Ce imi recomanzi? As avea un buget de 1500 ron.
Yamasha a zis
Nu cred că poți face mare lucru cu 1500 de lei la sistemul tău. Poți să te duci spre 1070, dar depășește bugetul.
Decebal a zis
Doresc sa fac un update la pc si nu stiu ce ar trebui sa fie :procesorul sau placa de baza ? Configuratia este :
– procesor intel i3-2100 cpu @ 3,10 GHZ.socket 1155 LGA, 32 nm
– placa de baza gigabyte , model P61-DS3-B3.chipset – intel, southbrige – intel – H 61
– memory -DDR3, 8 GBytes.dual channel
– placa video Nvidia GeForce GTX 1050.
– SSD 120 GB (kingston ptr. sistemul de operare )
-HDD 500 GB.
Rog daca se poate sa ma ajutati sa fac sa mearga mai bine .
PC -ul folosit la gaming. Multumesc.
Yamasha a zis
Dacă vrei să schimbi procesorul trebuie obligatoriu și placa de bază și memoria RAM(dacă treci pe DDR4)
Decebal a zis
Ce trebuie sa fac si care componente ar fi bine sa aleg ?
Trebuie sa vad in ce buget se incadreaza.
Multumesc si o zi placuta.
Alexandru Gheorghe a zis
Salut ! As vrea sa achizitionez pentru cel mic un pc de gaming care sa merga urm jocuri (Cs:go, euro truck, fif 18, Jurassic park elovution ) Si as vrea sa il fac din piese, buget 4000-4500 ce piese ma-ti sfatui sa cumpar ?
Yamasha a zis
Cum e asta cel mai mic PC de gaming? Te referi la unitate?
Dumitru a zis
Salut,así avea nevoe de mate ajutor, nu am deloc xperienta in acesta lume minunata adesktopurilor , así dori sami raspunzi daca confivuratia mea este valida, si sa ma corectezi unde este posibil, daca se poate así dori ca unicele componente care sa ramana ne schimbate sa fie carcasa, placa video, si hdd último. Bigetul este pe la 3000lei fara monitor.
Multumesc.
Placa video Gigabyte GeForce® GTX 1050 Ti OC WINDFORCE, 4GB GDDR5, 128-bit
Memorie HyperX Fury Black 8GB, DDR4, 2400MHz, CL15, 1.2V
HDD WD Blue 1TB, 7200rpm, 64MB cache, SATA III
Placa de baza ASUS PRIME B250M-PLUS, Socket 1151
Procesor Intel® Core™ i3-8100 Coffee Lake, 3.60GHz, 6MB, Socket 1151 – Chipset seria 300, BOX
Carcasa gaming Genesis Titan 750 Blue
Sursa PC ATX 850W , calitate superioara, ventilator 120 mm, proof-Q
Yamasha a zis
Link-ul ăla nu mă ajută. Nu văd coșul tău, doar tu poți. Placa de bază n-are ce căuta, nu e compatibilă, sursa e mult prea mare.
Alexandru a zis
Buna ziua ,am cumparat aceasta placa video Placa video Sapphire Radeon RX 550 Pulse, 4GB GDDR5, 128-bit ,m-ar interesa ce procesor sa cumpar ,placa de baza, cooler si hard disk si memorie,
deoarece vreau sa fie performant pentru jocurile din 2019, procesor i5 ? este suficiente si sa daca da ce procesor ,astept un raspuns va multumesc,
Vreau sa fac un model dupa aceasta placa video,
multumesc
si ce sursa ,deoarece vreau sa-l fac total nou ! Va multumesc
Yamasha a zis
Salut Alexandru. Nu prea știm ce va fi în 2019, având în vedere că s-a lansat generație nouă de plăci video, cu tehnologii noi. Depinde mult de ce I5 vrei să pui, ce generație? Cea nouă? Seria 9 sau seria 8?
Un buget? Mai multe informații ar fi ok… 🙂
Dumitru a zis
Multumesc inca odata pentru ajutor. Desktopul así dori sa fie dedicat jocurilor, cu aproximativ 3000lei, placa video ,hardul,memoria ram si carcasa así dori sa fie cele definitive. Dar inca nu stiu daca am ales bine Sursa si procesorul, daca ai putea sa ma lamuresti ar fi excelent. Iar placa de baza nu am ales o , nu stiu chear deloc care sar potrivi.
Teasi ruga sa imi spui care ar fi camai buna alegere a placi de baza,a sursei si a procesorului, combinate cu cele care asi dori sa ramana definitive.Multumesc.
Procesor Intel® Core™ i3-8100 Coffee Lake, 3.60GHz, 6MB, Socket 1151 – Chipset seria 300, BOX
Sursa nJoy Woden 650, 650W Real Power, PFC Activ, 80 Plus Gold
Carcasa gaming Genesis Titan 750 Blue
HDD WD Blue 1TB, 7200rpm, 64MB cache, SATA III
Memorie HyperX Fury Black 8GB, DDR4, 2400MHz, CL15, 1.2V
Placa video Gigabyte GeForce® GTX 1050 Ti OC WINDFORCE, 4GB GDDR5, 128-bit
Yamasha a zis
Îți trebuie memorie RAM pe 2666 MHz. Adică ceva de genul ăsta. Vezi că e din marketplace și e alt furnizor. Eu ți-aș recomanda modelul ăsta, de la celălalt magazin al eMAG-ului, PcGarage.
Ca sursă e suficientă asta. Ca placă de bază, ceva ok e ASUS PRIME B360M-A.
Alexandru a zis
M-ar interesa sa pun i5 seria 9 ,
Ce procesor ma sfatuiti?
placa de baza?
ce sursa ?
memorie ?
cooler ?
am cumparat doar Placa video Sapphire Radeon RX 550 Pulse, 4GB GDDR5, 128-bit .
Deoarece vreau sa schimb totul in el nou ,aveam un i5 dar numai doresc sa continui cu calculatorul cel vechi vreau totul nou ,
Buget 2500 ron -3000 ron,
Astept un raspuns va multumesc
Hard desk? 1 tera ?
Monitor LED PLS Samsung 23.5″, Wide, FHD, HDMI, Flicker-Free, LS24F350FH, Negru
garantie electronica
Boxe 2.0 A+ MS202, 6W RMS
Solid State Drive (SSD) Kingston A400, 120GB, 2.5″, SATA III
garantie electronica
Carcasa Njoy Supernova, MiddleTower, fara sursa, Negru/Rosu
garantie electronica
Placa video Sapphire Radeon RX 550 Pulse, 4GB GDDR5, 128-bit
garantie electronica
Produsele acestea le-am cumparat deja si acum vreau sa completez toata diferenta sa fac calculatorul nou ,tot ce trebuie ,procesor ,placa de baza ,cooler ,hard disk ,memorie si daca mai trebuie ceva, vreau sa mai investesc inca 2500 ron 3000 ron pe langa ce am cumparat,
Va multumesc pentru ajutor
Dumitru a zis
Am lansat deja comanda pentru:
Placa video Gigabyte GeForce® GTX 1050 Ti OC WINDFORCE, 4GB GDDR5, 128-bit
HDD WD Blue 1TB, 7200rpm, 64MB cache, SATA III
Sursa Sirtec 550BR-V12S, 80+ Bronze, 550W, PFC Activ
Sí restul de piese ar fi de la pcgarage:
Carcasa Genesis Titan 750 Blue
Memorie ADATA 8GB DDR4 2666MHz CL19 1.2v
Placa de baza GIGABYTE B360 HD3
inca nu leam comandat. Care ar ramane sigur ar fi memoria ram de 2666 MHz si placa de baza care ai zis,si carcasa. Iar procesorul así vrea sa fie in jur de 800lei, ceva de genul:
Procesor Intel Coffee Lake, Core i3 8350K 4.0GHz box
dar así dori sa stiu pare rea ta despre procesor
Care sar potrivi cel mai bine cu aceste componente si ar fi in acelasi timp unul bun pentru jocuri. Multumesc .
Yamasha a zis
Fă efort până la procesorul ăsta. E mult mai ok pe termen lung, chiar dacă e cu ~100 mai scump.
Dumitru a zis
Piesele definitive desktop:
Sursa Sirtec 550BR-V12S, 80+ Bronze, 550W, PFC Activ
HDD WD Blue 1TB, 7200rpm, 64MB cache, SATA III
Procesor Intel Coffee Lake, Core i5 8400 2.8GHz box
Memorie ADATA 8GB DDR4 2666MHz CL19 1.2v
Placa de baza GIGABYTE B360 HD3
Carcasa Genesis Titan 750 Blue
Atunci raman cu i5 de mea zis. Sí cu cele la te componente, mai am nevoe de ceva pentru desktop, cooler pentru procesor, pasta termica,vrun fir sau imi vin toate componente necesare pentru al monta fara sa mai adaug eu nimic? Multumesc múlt pentru ajutor.
Yamasha a zis
Nu mai ai nevoie de nimic. Pastă ai, cooler are procesorul. 🙂
Dumitru a zis
Multumesc múlt pentru ajutor. Placa video am lásato pe cea iniciala de o are ce nu era mare diferenta de pret intre ele, si pentru ca la cea dupe emag e acel ssd bonus
Placa video Gigabyte GeForce® GTX 1050 Ti OC WINDFORCE, 4GB GDDR5, 128-bit
Iti multumesc nespus de múlt pentru ajutor.
Yamasha a zis
Cu plăcere.
Robert a zis
Salutare. O sa incerc sa fiu scurt si la obiect :
Ma intereseaza sa fac un pc foarte performant de la 0 cu un buget de maxim 1500-1700 de euro si daca ai putea sa imi faci o configuratie as fii extrem de recunoscator . Daca ai putea sa imi lasi chiar un numar de whatsupp sa vorbim mai usor ar fii super
Yamasha a zis
Salut Robert. La ce îl vei folosi?
Razvan a zis
Salut.
Ma intereseaza sa fac un pc pentru grafica 3D (blender, solidwork,maya ) si editare video (Lightworks si Avidemux) am ales urmatoarea configuratie:
*AMD Ryzen 5 2600 Hexa-Core 3.4GHz AM4 Procesor
*MSI Radeon RX 580 8GB GDDR5 256bit PCIe (RX 580 ARMOR 8G OC) Placa video
*MSI B350 PC MATE Placa de baza
*Corsair Vengeance LPX 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz
*Samsung 860 EVO 250GB M.2 SATA3
*Sursa Seasonic S12II-520 520W Bronze (SS-520GB)
*Carcasa Sharkoon TG5
Ce parere ai ? Sunt compatibile ? Vor rula programele de mai sus fara probleme ?
Yamasha a zis
Eu m-aș duce spre Ryzen 7 și aș scădea un pic la video. În rest, arată foarte ok.
cristi a zis
Salut.Sper sa imi citesti msg-ul si sa ma ajuti cu o configurare.Am mai apelat la dvs in trecut pentru un upgrade la pc meu vechi si mi-ai fost de mare ajutor.Am un buget de 2500-3000 ron.Vreau un pc cumparat pe bucati sau de,a gata..Ca idee ,procesorul intel si placa video nvdia gforce.Multumesc frumos si o zi buna.
Yamasha a zis
Cu sau fără monitor?
bogdan a zis
salut!
As doriisa ma ajuti si pe mine cu o configuratie pentru un pc, vreau sa-l folosesc pentru randari in 3ds max, photoshop, autocad.
buget maxim 9000 de lei.
Si cateva sfaturi de unde as putea sa achizitionez piesele, dar si pentru montaj.
Multumesc foarte mult!