Calculatorul de birou, recunoscut ca „desktop”, nu mai este de mult o noutate. Pentru unii chiar nu mai este o alegere potrivita. Aceștia aleg sa își achiziționeze tablete, All in One-uri, laptopuri ca sa nu mai ocupe mult spațiu în casă. Să scape de cabluri.
Chiar dacă piața desktop este în scădere, eu cred ca încă mai au șanse calculatoarele pentru au câteva facilitați ca următoarele:
- componentele sunt cele mai ieftine raport/ performanta
- cele mai puternice componente se găsesc pentru PC, iar mai apoi se dezvolta si pentru celelalte dispozitive.
- gaming-ul este net superior unui dispozitiv pe touch sau pe laptop
- calculatoarele desktop sunt realizate pentru performanta, pe când cele laptop sunt pentru consum mic de energie
- pe desktop ai mult mai mult spațiu de lucru fata de un alt device. Exista posibilitatea sa conectam un laptop la calculator, dar performantele nu sunt aceleași
Nu vreau sa transform acest articol in PC vs laptop sau alt device, dar vreau sa înțelegeți ca acesta încă este util in multe situații.
Cum aleg un sistem desktop?
Sunt foarte multe posibilități pentru configurarea unui sistem desktop. De obicei, acestea se configurează după nevoile fiecăruia, dar si bugetul pe care il aloca. Cele mai multe sunt platformele pentru gaming, ceea ce mi se pare normal si ma bucur ca lumea alege PC-ul pentru jocuri, nu laptopul. Experiența de joc este mult mai interesanta pe PC din punctul meu de vedere.
Așadar, dacă vreți sa va achiziționați un sistem pentru jocuri si nu numai, trebuie sa alegeți următoarele componente:
De cele mai multe ori persoanele fac upgrade, așa ca e posibil ca unele componente sa existe, iar bugetul sa se redistribuie in alte parti/ spre alte componente. Îmi plac persoanele acestea, nu si cele care cumpără un sistem gata făcut, din supermarket, cu produse de calitate îndoielnică.
Iată și alte articole pe același subiect
- Vrei să îți iei un PC pe componente. Iată aici câteva configurații, pe diferite bugete.
- Citește mai multe despre plăcile video
- Temperaturi pentru plăcile video de top
Componente pentru calculator?
Ca este un calculator de jocuri, ca este unul office contează mai puțin, dar cel care face configurația trebuie sa știe pentru ce alege sistemul, la ce îl va utiliza, dacă dorește sa facă overclock sau nu, dacă se va juca, poate chiar și jocurile pe care le va folosi sau programele pentru editat foto/ video.
Placa de baza
Este componenta principala a calculatorului. Ea trebuie sa recunoască toate componentele din calculator. Aceasta se alege in funcție de platforma pe care o alegem: Intel sau AMD. Pe Intel avem socket-uri lansate o data la 2,3 ani. AMD pulsează, în ultima vreme, cu lansări noi și cam împing un pic în spatele celor de la Intel. Când încep să crească bine, bine cotele de piață stai și te gândești bine.
Procesor
Este inima calculatorului. Acesta este cea mai simpla definiție. Acestea sunt de 2 tipuri: AMD și Intel. In majoritatea situațiilor le vom găsi cu o placa video integrata. Mai multe despre placi video integrate aici. Exista procesoare cu 2 core sau mai multe core-uri/ nuclee.
Unele sunt destinate celor care fac procesare, altele sunt pentru cei care fac gaming. Diferențierea s-a făcut un pic la Intel, pentru procesări, mașini virtuale, editări video, putem alege un I9, pe când, dacă alegem un sistem pentru jocuri este suficient un I5 sau chiar I7 pentru ca nu vom folosi acele opțiuni ale I9-ului.
Între timp, AMD a făcut marketing pe multitasking și încep să ia din pâinea celor de la Intel. Așadar, aruncați un ochi la ambele tabere.
Memoria RAM
Multe persoane confunda RAM-ul plăcii video cu acela al calculatorului. Total greșit! In funcție de ce alegem sa facem cu calculatorul 8 GB pot fi suficienți. Pe sistemele mai vechi vom găsi plăcuțe de RAM pe DDR4, iar cele noi sunt DDR5.
Memoria RAM se alege după frecventa, latente, producător, daca are sau nu radiatoare, etc. O plăcuță de RAM poate ajunge si la peste 4000 MHz(mai nou, cu DDR5, valorile au crescut foarte mult).
Din punctul meu de vedere si cele pe 2666 MHz sunt suficiente pentru un utilizator normal. Daca se dorește overclock, discuția se niseaza un pic. Oricum, nu recomand sa se investească foarte mult in RAM. In utilizarea de zi cu zi, nu prea sunt diferențe. Tot aici vreau sa ii liniștesc pe cei care se sperie când vad VRAM DDR6 la placa video si plăcuțe RAM DDR4. Acestea sunt compatibile 100%.
Altfel, nu este un mit prin care este bine să aveți frecvență mai mare dacă alegeți un procesor AMD.
Despre memoria RAM am reușit să fac un articol mai complex aici.
Placa video
Am realizat un articol mai detaliat despre placi video. Se poate citi aici. Aceasta este in funcție de nevoi. Daca vrem un sistem desktop pentru filme putem sa renunțăm la cea dedicata si sa o folosim doar pe cea a procesorului. Daca vrem mai mult, trebuie sa ne îndreptăm spre una dedicata. Conectarea se face prin PCI Express. Ca placa de baza are X16, 2.0 sau 3.0 nu contează. Acestea sunt compatibile si nu sunt probleme de scăderea performantei. In cazul unui upgrade, trebuie sa avem in vedere ca procesorul si sursa sa fie de calitate, pentru ca placa video este cel mai mare consumator al unui sistem.
Stocare
In momentul de fata avem harduri cu platane si SSD-uri.
Harduri disk cu platane
Treaba este mai simpla la harduri. Avem câteva firme producătoare. Cele mai importante sunt Seagate si Western Digital. Aveti aici câteva diferente referitoare la hardurile Western Digital. Conectarea se face prin SATA. In trecut se făcea si pe IDE, dar nu prea am mai văzut harduri de acel tip. Daca avem SATA, SATA 2, SATA 3, putem sta liniștiți ca sunt compatibile. Performanta scade însă, daca noi avem hard pe SATA 3, iar placa noastră de baza nu știe decât SATA2.
SSD(Solid State Drive)
Este o tehnologie noua pe piață. Nu mai folosește un disc magnetic, ci o memorie flash, aproximativ ca cele de pe stick-urile de memorie.
Mai multe detalii tehnice aici.
Cu un astfel de SSD se poate „revigora” calculatorul. Aplicațiile, calculatorul, viteza de procesare sunt mult mai repede realizate cu acesta. Când vorbim despre hard cu platane, vorbim despre cea mai lenta componenta din calculator, însă cu un SSD, treaba sta altfel. Un dezavantaj al acestora este ca datele se recuperează mult mai greu, iar prețul este unul ridicat. Oricum, acesta se va folosi pentru programele uzuale si pentru sistemul de operare.
Se discută despre faptul că prețurile între HDD-uri și SSD-uri se vor egala. Suntem pe aproape, dar mai avem de muncă un pic. 🙂
Sursa
Am lasat-o la final, desi aceasta este una dintre cele mai importante componente ale unui calculator. Fără o alimentare corecta, sistemul nu funcționează bine. Tocmai de aceea va recomand sa aveți grija atunci când alegeți o sursa.
Daca veți căuta pe internet, veți observa ca sunt extrem de mulți producători de surse fără certificări. Trebuie evitate acele surse si aleasa una de calitate. Aici aveți câteva sfaturi pentru alegerea sursei. Trebuie precizat ca sursele sunt de 2 feluri: modulare si nemodulare. Diferențele dintre o sursa modulara si una nemodulara sunt mici, țin mai mult de air management si de estetica. Nu este cu nimic mai buna una fata de cealaltă, doar ca la cea modulara cablurile se detașează.
Dacă aveți o sursă ieftină și calculatorul se restartează poate ar fi cazul să faceți o investiție. Sau măcar să o considerați suspectă. Aceasta, dacă nu are suficiente protecții, iar curentul nu este tocmai cel mai stabil… poate face probleme. Sigur, poate chiar un stabilizator de tensiune să fie soluția.
Carcasa
Nu sunt prea multe de spus la carcase, contează mult preferințele utilizatorului. Nu se pune prea mare preț pentru aceasta componenta, însă eu cred ca are si ea importanta ei. Pe lângă design, gusturi care diferă de la om la om, trebuie sa alegem o carcasa mare, in care sa încapă placa video si sa fie ventilata foarte bine, iar aerul cald din carcasa sa fie scos pe un traseu bine stabilit. Dacă are și filtre de praf, cu atât mai bine.
În ultima vreme, s-a făcut mult marketing pe felul în care arată carcasa, felul în care sunt asamblate componentele. Este un lucru bun, dar pare a fi venit pe o saturare a pieței. Nu mai au de ce să scoată lucruri noi, nu le-a ieșit combinația cu 3D, nici cu VR. Tehnologia pare că nu este matură.
Răcirea calculatorului
Avem 2 categorii mari și importante de răcire:
- răcire pe aer
- răcire pe apă
Rezultate premium s-au făcut cu cea pe apă. Totuși, pe categoria de buget, ieșim mai bine cu cea pe aer.
Nu voi scrie nimic despre periferice, unități optice pentru ca si aici gusturile diferă de la persoana la persoana, iar lucrurile nu contează atât de mult. Ori de cate ori realizați o configurație este bine sa aveți si o a doua părere. E posibil ca oricând cineva sa va dea o idee mai buna. Aveți grija ca sistemul pe care urmează sa il achiziționați sa fie echilibrat.
Ca regulă de bază: o placa video de 2000 lei nu va funcționa cum trebuie cu un procesor de 500 lei. Sper ca v-au ajutat sfaturile mele, am încercat sa nu fiu foarte tehnic, ca sa înțelegeți cât de cât ce aveți de făcut/ ales.
Jianu Ana Maria a zis
Nu sunt gamer inrait dar imi place sa ma relaxez jucandu-ma si in plus am descoperit recent la o prietena, magia VR-ului! As dori sa-mi configurez un PC care sa ma multumeasca in urmatorii 7-10 ani (imagine buna, rapiditate, sa suporte ultimele tipuri de jocuri)! Am selectat cateva Desktop PC, fara monitor, de la EMAG (plata in rate-convenabil pt mine) cu preturi cuprinse intre 8000-13000 lei dar nu ma pot hotari pe care sa-l cumpar. Nu ma pricep si nu am timp sa caut foarte mult dar m-am informat putin despre cele mai importante componente (descrise de tine in articol) si nu inteleg foarte bine de ce exista o diferenta de pret atat de mare intre PC-ul de 8000 si cel de 13000, aruncand si o scurta privire si asupra preturilor componentelor cumparate separat. Si in sfarsit intrebarea: este mai ieftin sa configurezi un PC f bun la un pret mai mic si unde/cine as/ar putea realiza acest lucru?
Multumesc,
Ana Maria
Yamasha a zis
Bună Ana Maria. Depinde. Dacă nu te pasionează, bănuiesc că nici asamblarea nu e de tine. Astfel, cred că ar trebui să iei PC-ul dintr-un singur loc, care să știe și cu asamblarea. VR-ul, oricât de mult hype s-a făcut în ultimii ani, nu e wow încă. Să nu ai așteptări care nu pot fi îndeplinite.
Cât despre configurație, cu 10 000 de lei faci un PC care să fie ok pentru anii următori. Măcar 5-7 ani, dacă se face cu cap. Bine, fiind pentru jocuri… o schimbare de placă video pe viitor te scapă de eventuale probleme.
În bugetul pe care îl precizezi bănuiesc că nu este și un monitor în posesia ta, nu?
mihai322 a zis
eu mai exact vroiam doar sa cumpar un alt calculator si mam decis sa nu fac asta deoarece am stat pe ganduri sai cumpar componente nu un alt calculator da ma rog am spus si eu
Andrei a zis
Buna imi poti recomanda niste componente de pc pana in 4000 de lei(pc gaming)
Yamasha a zis
Cu sau fara monitor? Asamblare de tine sau magazin anume?
laura a zis
buna seara , As dori sa cumpar un pc configurat pe piese …insa nu stiu absolut nimic despre aceste lucruri (sunt si fata ).As vrea un pc de gaming (jos wow ca si relaxing time )insa sa il pot folosi si pentru streaming .Aici ma refer sa pot lucra pe 3-7 browsere in acelasi timp . Am auzit lucruri bune depre placa dedicata insa nu stiu ce inseamna acest lucru .Pe buget pot sa ma duc pana undeva la un 5000-5500 ron max si sa ma tina macar undeva la 5-6 ani .(.Pe cel actual mi l-a facut un prieten in urma cu 5-6 ani dar din pacate nu ma mai poate ajuta . ? )Am vazut ca esti foarte amabil si Cu speranta ca poate poti sa dai un reply eu las mesajul meu aici . Multumesc frumos
Yamasha a zis
Bună Laura. 5500 cu tot cu monitor? La suma asta browsing-ul n-o să fie o problemă 🙂
laura a zis
Buna >monitor am si este un Samsung C27F591 27 inch Curved LED Monitor
pc va fie folosit pentru online streaming iar site-uril au cerinte pentru sistem in vederea de stream in calitate HD.De aceea as vrea un pc bun si o data facut sa ma tina un 5 ani :)placa video as dori sa fie dedicata si nu integrata .Multumesc frumos
Adrian a zis
Salutare! As dori sa imi achizitionez si eu niste piese pentru a imi face un calculator si as avea nevoie de o parere. Cam acestea ar fi componentele:
-Procesor AMD Ryzen 5 3600 3.6GHz
-Placa de baza ASRock B550 Phantom Gaming 4
-Placa video GIGABYTE GeForce RTX 2070 WINDFORCE 2X 8GB GDDR6 256-bit
-Sursa Seasonic Core GC, 80+ Gold, 650W
-Memorie RAM Corsair Vengeance LPX K2, 16GB, DDR4, 3200 MHz
-SSD Kingston A2000, 500GB, M.2 2280, R/W speed: up to 2200/2000MB/s
-Carcasa Segotep LUX II V2 Black
-SSD Kingston A400 480GB SATA-III 2.5 inch (pe acesta il primesc pe gratis iar avand 980GB pe SSD-uri nu cred ca as mai avea nevoie de un hard)
Ce parere ai, se potrivesc componentele intre ele? Crezi ca ar merge totul ok cu 2 SSD-uri si fara un hard?
Leo a zis
Vreau sa imi fac un pc de 2300RON si nu stiu ce componente imi trebuie ca sa il fac. Vreau sa imi mearga pe el Gta 5 cs:go roket legue fornite si jocur dinastea.
Yamasha a zis
Există un monitor disponibil?
adrian a zis
buna..
as vrea si eu sa achizitionez un pc de la emag in jur de 3000-3500 ron doar unitatea..poti te rog sa imi dai un exemplu de pe emag ce as putea alege..?
am citit despre componentele pe care le ai la pc ul de 3000 ron doar ca nu prea pot gasi la emag un pc care sase asemene cu piesele care le-am gasit aici..
multumesc
Andrei a zis
Salut, am o întrebare, exista un procentaj alocat fiecărui component cu care ar trebuie sa fie prețul sau în funcție de buget?
Yamasha a zis
Nu există un procentaj exact, nu prea ai cum să faci asta din procente. Ideal ar fi să nu dai mai mult pe placa de bază și sursă decât placa de bază și procesor.
Andrei a zis
Mulțumesc de ajutor:))
panaite ion a zis
Salutare ! As dori un sfat pt o configurare PC. Mentionez ca am un vechi PC care mi s a stricat. Ce mi a ramas bun este sursa – Corsair 550w, placa video Saphire ( nu pot vedea ce model este ) si carcasa
Placa de baza Gigabyte Z390 UD, Socket 1151
Procesor Intel Core i5-9400F, 2.9 GHz, 9MB, fara grafica integrata, Socket 1151 – Chipset seria 300
Solid-State Drive (SSD) Kingston A2000, 500GB, NVMe, M.2
Memorie HyperX Fury Black 8GB, DDR4, 3200MHz, CL16, 1.35V
Multumesc !
Yamasha a zis
De ce dorești o generație veche de hardware??
panaite ion a zis
Scuze, dar nu prea ma pricep si nu inteleg intrebarea ta. Din calculatorul vechi mai am cele trei componente. Sursa, placa video si carcasa. Restul listei sunt componentele care as dori sa le achizitionez si doream un sfat daca sunt compatibile . Multumesc !
Yamasha a zis
Poate nu m-am facut eu clas înțeles. Procesorul Intel Core i5-9400F este cumpărat deja?
panaite ion a zis
Nu. Atunci am rugamintea sa mi faci si mie o configuratie sa includa si cele trei componente ramase. Multumesc
Costel a zis
Am si eu o intrebare ! Imi iau un pc gaming peste 1 luna dar are ddr4 cu 2400mhz si 4060 cu doar 8 gb .. la un pret de 1200£ . Se merita?
Yamasha a zis
Și ce procesor?
Zsolt a zis
Bună! Am și eu o întrebare, placa de bază, care are procesor i5 este compatibil cu i7? Iar generația procesorului contează la compatibilitate? Mulțumesc frumos
Yamasha a zis
Da, contează. Sunt puține generații ce sunt compatibile între ele. Zi mi exact și te ajut.
Zsolt a zis
Am un i5-8400 2.80ghz , și a-și dori un upgrade la i7.
Cea ce am găsit pe net, Intel Core i7 10700KF (10. Gen).
Yamasha a zis
Nu sunt compatibile. Intră pe site-ul plăcii de bază și verifică lista de procesoare suportate.
Zsolt a zis
Mulțumesc frumos pentru răspuns!
ciprian a zis
Depinde si de placa de baza poate suporta maxim generatia a 9 a de procesoare.
PETRU a zis
Va salut.Intentionez sa cumpar un pc si am citeva oferte la media galaxi/un sistem cu un procesorAMD RYZEN 5 1600/16gb ram /placa video dedicata GeForce GT 710/dwd/rw/sursa 500w/ placa de baza ASUS chipset AMD 320/SSD 480 si HDD 1T 7200ROT pe SATA3 //un sistem cu procesor INTEL 9400F/8gb ram/placa video inegrata INTEL UHD 630/placa de baza chipset INTEL H310/sdd 256 pe M2 PCIecare./un sistem cu procesor AMD 3550G/ placa video integrata RADEON RX VEGA 10/ 16 GB ram/placa baza ASUS A-320M/SSD 240 PE SATA 3 Care din sisteme este mai bun pentru navigare in intrnet .muzica ,film,editari, fotoshop,nu ma intereseaza jocurile pe calculator ,dar as vrea o viteza de raspuns mai mare a pc.