ConfigPC.ro
  • Sisteme
  • Laptop
  • Placi Video
  • Periferice
  • Placi de Baza
  • Stocare

Cum aleg componente de calculator compatibile

Actualizare: 7 aprilie 2025 818 comentarii

Calculatorul de birou, recunoscut ca „desktop”, nu mai este de mult o noutate. Pentru unii chiar nu mai este o alegere potrivita. Aceștia aleg sa își achiziționeze tablete, All in One-uri, laptopuri ca sa nu mai ocupe mult spațiu în casă. Să scape de cabluri.

Chiar dacă piața desktop este în scădere, eu cred ca încă mai au șanse calculatoarele pentru au câteva facilitați ca următoarele:

  • componentele sunt cele mai ieftine raport/ performanta
  • cele mai puternice componente se găsesc pentru PC, iar mai apoi se dezvolta si pentru celelalte dispozitive.
  • gaming-ul este net superior unui dispozitiv pe touch sau pe laptop
  • calculatoarele desktop sunt realizate pentru performanta, pe când cele laptop sunt pentru consum mic de energie
  • pe desktop ai mult mai mult spațiu de lucru fata de un alt device. Exista posibilitatea sa conectam un laptop la calculator, dar performantele nu sunt aceleași

Nu vreau sa transform acest articol in PC vs laptop sau alt device, dar vreau sa înțelegeți ca acesta încă este util in multe situații.

Cum aleg un sistem desktop?

Sunt foarte multe posibilități pentru configurarea unui sistem desktop. De obicei, acestea se configurează după nevoile fiecăruia, dar si bugetul pe care il aloca. Cele mai multe sunt platformele pentru gaming, ceea ce mi se pare normal si ma bucur ca lumea alege PC-ul pentru jocuri, nu laptopul. Experiența de joc este mult mai interesanta pe PC din punctul meu de vedere.

Așadar, dacă vreți sa va achiziționați un sistem pentru jocuri si nu numai, trebuie sa alegeți următoarele componente:

  • CUPRINS
  • Placa de baza
  • Procesor
  • Memoria RAM
  • Placa video
  • Stocare
  • Sursa
  • Carcasa
  • Parcurgem forumul?

De cele mai multe ori persoanele fac upgrade, așa ca e posibil ca unele componente sa existe, iar bugetul sa se redistribuie in alte parti/ spre alte componente. Îmi plac persoanele acestea, nu si cele care cumpără un sistem gata făcut, din supermarket, cu produse de calitate îndoielnică.

Iată și alte articole pe același subiect

  1. Vrei să îți iei un PC pe componente. Iată aici câteva configurații, pe diferite bugete.
  2. Citește mai multe despre plăcile video
  3. Temperaturi pentru plăcile video de top

Componente pentru calculator?

Ca este un calculator de jocuri, ca este unul office contează mai puțin, dar cel care face configurația trebuie sa știe pentru ce alege sistemul, la ce îl va utiliza, dacă dorește sa facă overclock sau nu, dacă se va juca, poate chiar și jocurile pe care le va folosi sau programele pentru editat foto/ video.

Placa de baza

Este componenta principala a calculatorului. Ea trebuie sa recunoască toate componentele din calculator. Aceasta se alege in funcție de platforma pe care o alegem: Intel sau AMD. Pe Intel avem socket-uri lansate o data la 2,3 ani. AMD pulsează, în ultima vreme, cu lansări noi și cam împing un pic în spatele celor de la Intel. Când încep să crească bine, bine cotele de piață stai și te gândești ce variantă să alegi.

Atenție, însă, la chipset-ul ales, nu doar la dotările de pe placa de bază.

Procesor

Este inima calculatorului. Acesta este cea mai simpla definiție. Acestea sunt de 2 tipuri: AMD și Intel. In majoritatea situațiilor le vom găsi cu o placa video integrata. Mai multe despre placi video integrate aici. Exista procesoare cu 2 core sau mai multe core-uri/ nuclee.

Unele sunt destinate celor care fac procesare, altele sunt pentru cei care fac gaming. Diferențierea s-a făcut un pic la Intel, pentru procesări, mașini virtuale, editări video, putem alege un I9, pe când, dacă alegem un sistem pentru jocuri este suficient un I5 sau chiar I7 pentru ca nu vom folosi acele opțiuni ale I9-ului.

Între timp, AMD a făcut marketing pe multitasking și încep să ia din pâinea celor de la Intel. Așadar, aruncați un ochi la ambele tabere.

Memoria RAM

Multe persoane confunda RAM-ul plăcii video cu acela al calculatorului. Total greșit! In funcție de ce alegem sa facem cu calculatorul 32 GB pot fi suficienți. Pe sistemele mai vechi vom găsi plăcuțe de RAM pe DDR4, iar cele noi sunt DDR5.

Memoria RAM se alege după frecventa, latente, producător, daca are sau nu radiatoare, etc. O plăcuță de RAM poate ajunge si la peste 6000 MHz(mai nou, cu DDR5, valorile au crescut foarte mult).

Din punctul meu de vedere si cele pe 6000 MHz sunt suficiente pentru un utilizator normal. Daca se dorește overclock, discuția se niseaza un pic. Oricum, nu recomand sa se investească foarte mult in RAM. In utilizarea de zi cu zi, nu prea sunt diferențe. Tot aici vreau sa ii liniștesc pe cei care se sperie când vad VRAM DDR7 la placa video si plăcuțe RAM DDR5. Acestea sunt compatibile 100%.

Altfel, nu este un mit prin care este bine să aveți frecvență mai mare dacă alegeți un procesor AMD.

Despre memoria RAM am reușit să fac un articol mai complex aici.

Placa video

Am realizat un articol mai detaliat despre placi video. Se poate citi aici. Aceasta este in funcție de nevoi. Daca vrem un sistem desktop pentru filme putem sa renunțăm la cea dedicata si sa o folosim doar pe cea a procesorului. Daca vrem mai mult, trebuie sa ne îndreptăm spre una dedicata. Conectarea se face prin PCI Express. Ca placa de baza are X16, 2.0 sau 3.0 nu contează. Acestea sunt compatibile si nu sunt probleme de scăderea performantei. In cazul unui upgrade, trebuie sa avem in vedere ca procesorul si sursa sa fie de calitate, pentru ca placa video este cel mai mare consumator al unui sistem.

Stocare

In momentul de fata avem harduri cu platane si SSD-uri.

Harduri disk cu platane

Treaba este mai simpla la harduri. Avem câteva firme producătoare. Cele mai importante sunt Seagate si Western Digital. Aveti aici câteva diferente referitoare la hardurile Western Digital. Conectarea se face prin SATA. In trecut se făcea si pe IDE, dar nu prea am mai văzut harduri de acel tip. Daca avem SATA, SATA 2, SATA 3, putem sta liniștiți ca sunt compatibile. Performanta scade însă, daca noi avem hard pe SATA 3, iar placa noastră de baza nu știe decât SATA2.

SSD(Solid State Drive)

Este o tehnologie noua pe piață. Nu mai folosește un disc magnetic, ci o memorie flash, aproximativ ca cele de pe stick-urile de memorie.

Mai multe detalii tehnice aici.

Cu un astfel de SSD se poate „revigora” calculatorul. Aplicațiile, calculatorul, viteza de procesare sunt mult mai repede realizate cu acesta. Când vorbim despre hard cu platane, vorbim despre cea mai lenta componenta din calculator, însă cu un SSD, treaba sta altfel. Un dezavantaj al acestora este ca datele se recuperează mult mai greu, iar prețul este unul ridicat. Oricum, acesta se va folosi pentru programele uzuale si pentru sistemul de operare.

Se discută despre faptul că prețurile între HDD-uri și SSD-uri se vor egala. Suntem pe aproape, dar mai avem de muncă un pic. 🙂

Sursa

Am lasat-o la final, desi aceasta este una dintre cele mai importante componente ale unui calculator. Fără o alimentare corecta, sistemul nu funcționează bine. Tocmai de aceea va recomand sa aveți grija atunci când alegeți o sursa.

Daca veți căuta pe internet, veți observa ca sunt extrem de mulți producători de surse fără certificări. Trebuie evitate acele surse si aleasa una de calitate. Aici aveți câteva sfaturi pentru alegerea sursei. Trebuie precizat ca sursele sunt de 2 feluri: modulare si nemodulare. Diferențele dintre o sursa modulara si una nemodulara sunt mici, țin mai mult de air management si de estetica. Nu este cu nimic mai buna una fata de cealaltă, doar ca la cea modulara cablurile se detașează.

Dacă aveți o sursă ieftină și calculatorul se restartează poate ar fi cazul să faceți o investiție. Sau măcar să o considerați suspectă. Aceasta, dacă nu are suficiente protecții, iar curentul nu este tocmai cel mai stabil… poate face probleme. Sigur, poate chiar un stabilizator de tensiune să fie soluția.

Carcasa

Nu sunt prea multe de spus la carcase, contează mult preferințele utilizatorului. Nu se pune prea mare preț pentru aceasta componenta, însă eu cred ca are si ea importanta ei. Pe lângă design, gusturi care diferă de la om la om, trebuie sa alegem o carcasa mare, in care sa încapă placa video si sa fie ventilata foarte bine, iar aerul cald din carcasa sa fie scos pe un traseu bine stabilit. Dacă are și filtre de praf, cu atât mai bine.

filtre pline de praf ale carcasei de calculator
filtre pline de praf ale carcasei de calculator

În ultima vreme, s-a făcut mult marketing pe felul în care arată carcasa, felul în care sunt asamblate componentele. Este un lucru bun, dar pare a fi venit pe o saturare a pieței. Nu mai au de ce să scoată lucruri noi, nu le-a ieșit combinația cu 3D, nici cu VR. Tehnologia pare că nu este matură.

Răcirea calculatorului

Avem 2 categorii mari și importante de răcire:

  • răcire pe aer
  • răcire pe apă

Rezultate premium s-au făcut cu cea pe apă. Totuși, pe categoria de buget, ieșim mai bine cu cea pe aer.

Nu voi scrie nimic despre periferice, unități optice pentru ca si aici gusturile diferă de la persoana la persoana, iar lucrurile nu contează atât de mult. Ori de cate ori realizați o configurație este bine sa aveți si o a doua părere. E posibil ca oricând cineva sa va dea o idee mai buna. Aveți grija ca sistemul pe care urmează sa il achiziționați sa fie echilibrat.

Ca regulă de bază: o placa video de 4000 lei nu va funcționa cum trebuie cu un procesor de 1000 lei. Sper ca v-au ajutat sfaturile mele, am încercat sa nu fiu foarte tehnic, ca sa înțelegeți cât de cât ce aveți de făcut/ ales.

TwitterFacebookWhatsApp

Din categoria: Sisteme Etichete: calculator pe componente, componente de calculator compatibile, componente pc

Comentarii

  1. Prelipceanu a zis

    7 octombrie 2015 la ora 01:47

    Salut! Crezi ca poti sa imi faci o configuratie pe site ul/magazinul „Media Galaxy”de computer cu tot cu monitor si tastatura cu mouse la pretul de 4000lei? Multumesc anticipat

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      7 octombrie 2015 la ora 09:19

      Salut Prelipceanu. Mediagalaxy și altex sunt același magazin, așa că voi încerca să fac acolo. Problema este că multe componente de PC sunt disponibile doar online. Din câte am înțeles vin din mai multe depozite ale țării.
      Achiziționezi online? Tastatura și mouse-ul nu mai bine le alegi tu? Cred că știi mai bine ce îți dorești, ce fel de jocuri urmează să joci și așa mai departe…

      Răspunde
      • Prelipceanu a zis

        7 octombrie 2015 la ora 16:27

        Cam la asta m-am gandit? Ce spui?
        Hard Disk Drive WESTERN DIGITAL Caviar Blue WD10WZWX, 1000GB, 64MB, SATA3
        Solid-State Drive (SSD) KINGSTON SV300S37A/120G, 120GB, 2.5”, SATA 3
        Procesor Intel Core i5-4460, BX80646154460, 3.2GHz, 6MB, socket 1150
        Memorie desktop Corsair CMY8GX3M2A2133C11, 2x4GB DDR3, 2133MHz, CL11
        Placa de baza ASROCK Z97 ANNIVERSARY, socket 1150, Intel Z97, 4xDDR3, 6xSATA3, ATX
        Placa video Asus nVidia GTX 960, STRIX-GTX960-DC2OC-2GD5, 2GB GDDR5, 128bit
        Carcasa ZALMAN Z3 Plus, 2 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, ATX, mATX
        Sursa de alimentare Sirtec High Power Element Smart, EP-750S (HPG-750BR-H14C), 750W, 13.5mm fan, modulara
        Monitor LED PHILIPS 223V5LHSB/00, 21,5”, Full HD, negru
        Kit tastatura si mouse gaming MARVO KM800

        Răspunde
        • Yamasha a zis

          10 octombrie 2015 la ora 09:33

          Nu ai de ce să pui RAM atât de rapid. Nu te ajută la nimic. În rest, pare ok, sursa n-ai de ce să o pui atât de mare. SIRTEC EP-650S este mai mult ca suficientă, chiar și una de 550W ți-ar fi suficientă.

          Răspunde
  2. Vlad a zis

    12 octombrie 2015 la ora 13:14

    Vreau sa imi fac o unitate de la 0, daca poti sa imi spui daca se potivesc…
    Carcasa SEGOTEP Chariot TF
    Sursa SEGOTEP SG-D600SCR
    Placa de baza ASRock Z170 Pro4S
    Procesor INTEL Skylake, Core 17 6700k
    Cooler CPU Arctic Cooling Alpine 11 Pro rev.2
    Memorie HyperX Fury Black 16 GB, DDR4 2133Mhz CL14 Dual Channel Kit
    Placa video R9 390 8 gb la 512 bit
    SSD Kingston 120 GB
    HDD 500 Gb (sata 2)(vechi…)
    Daca poti sa imi spui daca se potrivesc, si daca duce sursa acestea….
    Daca nu duce sursa, te rog frumos, imi poti recomanda alta placa video, la acelas buget? (17 mil)

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      15 octombrie 2015 la ora 01:15

      Nu cred că ține sursa aceea, de ce nu mergi pe nVIDIA?!

      Răspunde
    • CIPRIAN a zis

      15 aprilie 2016 la ora 13:53

      Salut spune-mi te rog ce placa video mi s-ar potrivi pentru un procesor Celeron 2,4 MHZsocket 1155,am o placa ge force 520 64 bit, ddr 3,pot sa-mi iau una pe 128 bit / suporta procesorul adica placa zotec gtx 750 i gb ddr5 128 bit?

      Răspunde
  3. Sami a zis

    14 octombrie 2015 la ora 14:08

    Salut, ti-am scris si pe FB despre o oarecare configuratie.
    Te rog sa ma ajuti si pe mine cu configuratia urmatoare daca ai timp.
    P.C.-ul o sa-l folosesc pentru Gaming si la un nivel relativ scazut de proiectare 3d.2d (Catia, Autocad CREo) si editare foto/video.
    ● Procesor Intel® Core™ i5-4690K, 3.5GHz, Haswell, 6MB, Socket 1150.
    ● Placa video Asus NVIDIA GEFORCE GTX 960 OC STRIX, 2G/4G, GDDR5, 128bit, HDMI, DVI, Display Port (Optez pentru 2G), dar ma gandesc ca as vrea sa ma joc si vizionat filme pe televizor, ceea ce ar insemna ca am nevoie de 4G? (Sau una cu bus-ul de 256, 2G, nvidia si tot pe la pretul ala) Cam pretentios 🙂
    ● Placa de baza Gigabyte B85-HD3, Socket 1150
    ● Sursa Segotep SG-D600SCR, 600W, PFC Activ
    ● Memorie Kingston HyperX Fury White 4GB, DDR3, 1600MHz, CL10, 1.5V
    ● HDD WD Blue 1TB, 7200rpm, 64MB, SATA 3
    ● Carcasa este posibil sa o construiesc eu sau daca recomanzi una cu 2-3 ventilatoare incluse si loc de altele)
    ● Si desigur un SSD, daca il gasesc foarte ieftin sau mai tarziu ( Prefer unul de 200 G)

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      15 octombrie 2015 la ora 01:16

      Nu ai ales rău deloc, dar crezi că-ți ajunge la editare video doar o plăcuță de RAM?! Cam toate programele de editare sughiță cu 4 GB…

      Răspunde
  4. mikhail a zis

    25 octombrie 2015 la ora 19:48

    Salutare, intrucat nu ma pricep deloc.. ba da absolut deloc la piese si chestii de it as dori, daca poti sa imi faci si mie o configuratie de calculator pentru jocuri cum ar fi (GTA 5 si majoritatea jocurilor care au aparatu in 2015 si mafia 3 care o sa apara in aprilie la care nu cunosc cerintele.. etc) de ex. la aceste jocuri sa am setarile la ultra mega maxim. (inafara de sunet, ala nu tre sa fie cine stie ce.. ).
    Deci ma intereseaza de la A la Z ce ar trebui sa cumpar pt o unitate (inclusiv unitatea) si vreau sa fac ceva de la 0 cu piese separat ca sa nu am probleme sa zicem 2-3 ani ca aoleu nu pot sa joc aia la maxim sau nustiu ce.. bugetu’ ar fi o problema.. cam 3.000 lei +/- nu stiu daca e suficient.

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      25 octombrie 2015 la ora 20:01

      Monitor sau vreo altă componentă ai?

      Răspunde
      • mikhail a zis

        25 octombrie 2015 la ora 23:07

        da, monitor si restu sunt..decat unitatea lipseste..

        Răspunde
        • Yamasha a zis

          26 octombrie 2015 la ora 21:07

          Am reușit să-ți fac o configurație cât de cât echilibrată, pe DDR4. Mi-ar fi plăcut să fi mers pe un 960 GTX, dar depășeam bugetul. Oricum și 950 GTX se prezintă foarte bine.
          Configurația este aici. Am evitat să fac la eMAG pentru că băieții nu asamblează sistemele decât în showroom.

          Răspunde
      • mikhail a zis

        27 octombrie 2015 la ora 16:58

        ce credeti sunt putini bani? sau nu se renteaza sa-l fac pe bucati si mai bine ia-u ceva deja asamblat, insist ca tot am banii si daca mai stau mult creca ii mananc si dupaia..

        aa am inteles multumesc frumos nici nu vazusem postarea, stai sa bag un ochi sa vedem. Multam si bafta in continuare!

        Răspunde
  5. Sorina a zis

    4 noiembrie 2015 la ora 20:44

    Buna, imi poti face si mie o configuratie daca se poate pt un laptop pentru jocuri cu placa video dedicata bineinteles si pentru filme, adica ceva cu ecran mare care sa nu depaseasca suma de 3.000 – 3.200 lei? multumesc!

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      6 noiembrie 2015 la ora 20:56

      Bună Sorina. Laptopurile se pot personaliza foarte puțin. Cel mult se mai poate adăuga RAM și un SSD.

      Răspunde
  6. George a zis

    4 noiembrie 2015 la ora 21:10

    Buns Seara, as vrea dacă se poate sa ma ajutați in a-mi da ceva sfaturi cu configurațiile unui calculator :
    Doresc sa fac o sala de gaiming , pentru început as opta un buget mai mic dar sa pot juca si jocuri mai noi, mulțumesc ( Cu opțiunea ca , dacă va funcționa totul bine , sa le fac un upgrade.)

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      6 noiembrie 2015 la ora 20:44

      Credeți că rentează o sală de jocuri în momentul de față? În ce oraș sunteți?! Ce perspective aveți?!

      Răspunde
      • George a zis

        6 noiembrie 2015 la ora 20:50

        Da , cred, Suceava , un oraș mai mic de prin apropiere , si spun da (rentează ) pt ca acolo nu se găsește internet nici măcar sa poți sa iti scoți un bilet de avion, trebuie sa aștepți un magazin sa deschidă , si apoi sa meargă clienții, si apoi sa mergi tu, si aștepți sa se deschidă o pagina cam 5 minute ,
        Iar a doua ideea pe care m-a bazez este ca , sunt deja. 3 calculatoare , e plin acolo, si la fel acolo merge greu se poate juca doar counter -strike, (pe lângă faptul ca închid repede ) e la biblioteca

        Răspunde
        • Yamasha a zis

          6 noiembrie 2015 la ora 20:51

          Am înțeles. La noi în oraș s-au închis toate… de aia ziceam. La ce buget te-ai gândit pentru fiecare în parte? Bănuiesc că vrei cu tot cu monitor, nu?!

          Răspunde
          • George a zis

            6 noiembrie 2015 la ora 20:55

            Au fost si la noi, si sau închis , dar mergeau ca un pentium 1, trebuia sa resetezi de 3 ori, si cred ca de aia sau si închis , buget , nu m.am limitat, dar pentru inceput as vrea dacă se poate sa m-a sfătuiești tu, adică nici prea scumpe dar nici prea ieftine sa aștept 5 minute pana rulează un joc ,
            Spre exemplu am acum unu , care se deschide in 14 sec , si poți rula ce dorești , dar e scump,
            As vrea ceva între scump si ieftin

          • Yamasha a zis

            6 noiembrie 2015 la ora 20:59

            Trebuie să pui un deepfreeze pe ele, să le faci mantenanță des ca să funcționeze ok. Întotdeauna va fi unul care va umbla la ele…
            Eu aș zice să iei monitoare cu rezoluție mai mică pentru a putea pune o placă video mai slabă lângă.
            Când zici orice dorești… la ce te referi? Bănuiesc că nu vorbești de jocuri precum Star Wars: Battlefront. 🙂

          • George a zis

            6 noiembrie 2015 la ora 21:06

            Scuze nu am putut lasă com la ultimul tău com.
            Nu sunt pasionat așa tare de jocuri si chiar nu l-am încercat sa rulez jocuri ca respectivu, in schimb am rulat( chiar după ce sa deschis calculatorul) Photoshop cs5
            Care a rulat perfect

            La calculatoarele respective , dați-mi o configuratie in care as putea Dacă totul merge ok, sa ii fac unupgrade, si sa ruleze jocuri mai noi

  7. Cristina a zis

    6 noiembrie 2015 la ora 16:37

    Salut,

    Vreau sa cumpar mamei mele un calculator nou. Nu trebuie sa fie nu stiu ce, dar vreau sa mearga foarte bine si sa nu aiba probleme de performanta acum si pe viitor. Nu vreau sa platesc mai mult de 2000 Ron. Tot ce obisnuieste sa faca pe calculatorul praf pe care il are acum e sa navigheze pe internet mult si uneori sa lucreze in excel sau programe de genul. Ii place sa aiba cat mai multe taburi deschise si sa vizualizeze din cand in cand videoclipuri. Practic, nu trebuie un calculator prea performant, dar doresc ca alegerea mea sa nu devina una proasta pe masura ce anii trec. Imi place foarte mult marca Lenovo, asa ca prefer sa iau din aceasta categorie. Ma intereseaza daca un procesor dual core e okay si de asemenea daca ar fi recomandat sa cumpar si un monitor avand in vedere ca cel pe care il are acum este destul de vechi (nu stiu exact cat).
    PC-ul este acesta: Desktop PC Lenovo ThinkCentre Edge 73 Tower cu procesor Intel

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      6 noiembrie 2015 la ora 20:53

      Am luat și eu câteva astfel de modele pentru serviciu. Chestii office, word… și cam atât.
      Se prezintă foarte, foarte bine, iar pentru ce are dânsa nevoie… nu sunt probleme. Dacă se descurcă cu monitorul actual… nu are de ce să ia altul nou.

      Răspunde
      • Cristina a zis

        10 noiembrie 2015 la ora 13:36

        Multumesc ! 🙂

        Răspunde
  8. alex a zis

    8 noiembrie 2015 la ora 17:22

    Poti te rog sa îmi faci configuratie pentru un pc cu un buget pana in 1700 dolari care sa conțină :
    1. Procesor i5 sau i7 Skylake
    2.Placa video Intel gtx
    3.Memorie ram ddr5

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      8 noiembrie 2015 la ora 17:53

      DDR5 nu există, încă. Intel GTX la fel, ci doar nVIDIA GTX și plăci video integrate de pe procesorul Intel. Monitor trebuie să aibă configurația?

      Răspunde
  9. Mirel a zis

    8 noiembrie 2015 la ora 17:40

    Salut. Felicitari si multumiri pentru tot ceea ce faci pe acest site. Este un de un ajutor gigantic.
    Am un PC vechi pe care jucam cand eram mai mic. Vreau sa ma joc din nou :). Stiu ca e antic dar iti scriu configuratia totusi: procesor intel pentium 4 2.4Ghz / 2G RAM / NVIDIA FX 5500 256 M / placa de baza Gigabyte GA-8IPE1000G Rev. 4.0 / sursa ATX12V Power RAIDMAX 500W / Monitor LG Flatron . Sursa e realtiv mai noua. Vreau sa alcatuiesc o unitate centrala pentru jocuri noi performante. Imi poti sugera o configuratie? daca mai pot pastra ceva ?… iar bugetul.. e sa zicem asa.. un minim cu care pot construi o configuratie ce imi permite sa joc ultimul GTA sau ultimul Mafia sau ultimul Hitman la parametri full sau aproape full (nu vreau sa exagerez, vreau sa ma bucur de o experienta cat mai buna a jocurilor, sa nu ma enervez ca „merge incet” 🙂 ). Se poate asa ceva cu 1000RON ?.. si daca nu .. cu cat?..
    sper ca am fost destul de explicit.. Multumesc
    P.S. conteaza HDD?.. am unul vechiut..pe ATA

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      8 noiembrie 2015 la ora 17:57

      Dacă este prin ATA ai putea să-l folosești.
      Din acel sistem nu mai poți recupera mai nimic. Ultimul GTA nu are cerințe atât de mari. Carcasa în ce stare este?
      Sursa și ea poate fi folosită pentru un PC low buget.

      Răspunde
      • Mirel a zis

        8 noiembrie 2015 la ora 19:03

        starea carcasei.. scheletul e bun.. daca la asta te referi.. peretii decopertati :).. ATA la hdd ma refer ca are panglica aia lata alba…

        Răspunde
        • Yamasha a zis

          8 noiembrie 2015 la ora 19:12

          Păi dacă are panglica aceea înseamnă că este pe IDE, nu ATA.

          Răspunde
          • Mirel a zis

            8 noiembrie 2015 la ora 19:15

            atunci.. IDE .. e grav?

          • Yamasha a zis

            8 noiembrie 2015 la ora 19:30

            E grav, adică nu-l vom putea folosi în configurația nouă.

            • Procesor Intel® Pentium® G3260, 3.30GHz, Haswell, 3MB, Socket 1150, Box
            • Placa de baza Asus H81M-K, socket 1150
            • Memorie HyperX FURY Blue 4GB, DDR3, 1600MHz, CL10, 1.5V
            • HDD Desktop Western Digital Caviar Blue, 1TB, SATA III 600, 64MB
            • Placa video Gigabyte nVidia GeForce GT 740 OC, 2048MB, GDDR5, 128bit, VGA, 2 x DVI, HDMI

            Cam așa văd eu o configurație decentă cu care să mergi la „bătaie” în perioada următoare. Era bine dacă hdd-ul era pe SATA… ne puteam descurca de o placă video mai ok.

  10. Mirel a zis

    8 noiembrie 2015 la ora 19:36

    am si unul cu SATA .. dar nu cred e in stare buna. Spune-mi si varianta de placa video la care te-ai gandit.
    m-am razgandit… am dat peste cerintele hitman 6 .. si am decis sa mai pun 500 ron.. putem umbla la placa video.. GTX vad pe aici.. ma uit pe „game debate”.. si RAM o sa adaug eu pe parcurs.. nu?

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      8 noiembrie 2015 la ora 22:41

      Hitman 6 e greu de jucat pe configurații de genul. Cerințele minime sunt destul de mari.
      La video te-ai putea duce către 750 TI, iar la procesor… ar fi bine să te încadrezi spre i3-4170.
      De RAM nici să nu-ți bați capul momentan. O să-ți stea scorul în Windows destul de jos din cauza lui, dar nu te afectează prea mult în viața de zi cu zi. Pe lângă asta poți face update pe viitor, rapid, fără probleme.

      Răspunde
      • Mirel.. a zis

        9 noiembrie 2015 la ora 17:03

        1. Placa video Gigabyte NVIDIA GeForce GTX 750 Ti OC Guru 2 WINDFORCE 2X, 2048MB, GDDR5, 128bit, 2x HDMI, 2x DVI
        2. Placa de baza Asus H81M-K, socket 1150
        3.Memorie HyperX FURY Blue 4GB, DDR3, 1600MHz, CL10, 1.5V
        4.HDD Desktop Western Digital Caviar Blue, 1TB, SATA III 600, 64MB Buffer
        5.Procesor Intel® Pentium® G3260, 3.30GHz, Haswell, 3MB, Socket 1150, Box
        e bine asa? sau crezi ca merita sa ma duc la i3-4170 de care ziceai si o Geforce de 4G.. sau 950 ..960

        Răspunde
        • Yamasha a zis

          10 noiembrie 2015 la ora 01:52

          Diferențele sigur că sunt între un I3 și un Intel Pentium. Dar să ai și buget pentru tot. Dacă pui I3, îți recomand să mai faci un efort pentru o placă de bază B85.

          Răspunde
          • Mirel.. a zis

            10 noiembrie 2015 la ora 18:38

            intre procesor.. si placa video… pe ce zici sa pun accent?.. sa aloc mai mult bani..sau.. pe amandoua?

  11. Geox a zis

    10 noiembrie 2015 la ora 14:48

    Salut , am 2 placi de baza
    Intel
    Intel Server Board SE7501BR2 – Mainboard – extended ATX – E7501 – Socket 604 – UDMA100, Ultra160, Ultra320 (RAID) – Ethernet, Gigabit Ethernet – video

    Crezi ca as Mai putea-o folosi la ceva?

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      10 noiembrie 2015 la ora 18:45

      Păi nu știu dacă ai ce face cu așa ceva. Poate… pe olx să faci ceva cu ea.

      Răspunde
      • Geox a zis

        10 noiembrie 2015 la ora 20:00

        Aham, dar ca workstation.. ?

        Răspunde
        • Yamasha a zis

          10 noiembrie 2015 la ora 23:27

          Păi ai nevoie de un sistem server?

          Răspunde
  12. Geox a zis

    11 noiembrie 2015 la ora 01:04

    Nu , aveți poate vrio idee cam cât ar costa placa de baza model de mai sus? Multumesc

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      11 noiembrie 2015 la ora 08:43

      Cu 100-150$ am văzut că se vinde pe eBAY.

      Răspunde
  13. alex a zis

    12 noiembrie 2015 la ora 21:04

    Poti te rog sa îmi faci configuratie pentru un pc cu un buget pana in 1700 dolari care sa conțină :
    1. Procesor i5 sau i7 Skylake
    2. Memorie ddr4
    3. Placa video GeForce GTX
    Configuratia fără monitor .

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      14 noiembrie 2015 la ora 13:01

      Alex, o schiță este aici. Poți adăuga un 6700 și, eventual, încă 8 GB de RAM.

      Răspunde
  14. Preli a zis

    13 noiembrie 2015 la ora 11:12

    Buna ziua! Poți sa ma ajuți te rog cu o configurație pe site ul MediaGalaxy cu tot cu monitor, cam de 4000lei, poate sa si depășească puțin?. Mulțumesc mult! Pot sa te rog sa o trimiți si pe mailul meu!?

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      14 noiembrie 2015 la ora 12:59

      Cred că ar merge ceva pe DDR4, Skylake, placă video super performantă cu care poți juca orice dorești.

      Răspunde
      • Preli a zis

        15 noiembrie 2015 la ora 10:37

        Este super, dar depășesc cu mult bugetul că mai trebuie și monitor, și vroiam direct pe site ul MediaGalaxy.ro dacă poți. Mulțumesc mult!
        PS: Și mă gândeam la un preț maxim de 4100-4200.

        Răspunde
  15. Mirel a zis

    13 noiembrie 2015 la ora 21:39

    Salut. Am facut o configuratie cu i3-4170 / gtx 950 strix gaming / placa de baza b58 / memorie hyperx 8G / hdd WD … am un adaptor DVI VGA pentru placa video.. deoarece monitorul este pe cablu VGA. Incerc sa instalez windows 7 de pe usb facut cu bootcamp de pe macbook.. dar in momentul boot-ului de pe usb.. apare ecran negru cu cursorul in dreapta sus.. si cam atat.. am incercat 2 versiuni de win 7 iso.. dar acelasi rezultat. Ecran negru.. cursor in dreapta sus.. please help

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      14 noiembrie 2015 la ora 12:54

      Eu zic să uiți de Windows 7 și să treci pe Windows 8.1 sau Windows 10. Limitările sunt de la BIOS.

      Răspunde
  16. alex a zis

    15 noiembrie 2015 la ora 15:56

    Configuratia asta.
    Este compatibila? Este o configuratie bună ?

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      15 noiembrie 2015 la ora 16:12

      Fă-mi un print sau salvează-l ca wishlist… nu văd coșul tău.

      Răspunde
  17. Mihai a zis

    15 noiembrie 2015 la ora 17:42

    Salut!
    Am o configuratie pt un pc:
    -Procesor AMD FX 8320 3.5GHz, 16MB, Socket AM3+
    -Placa de baza Asus M5A78L-M/USB3, socket AM3+, 4xDDR3, 6xSATA3,mATX
    -Memorie desktop Kingston 4GB DDR3, 1333MHz, CL9
    -Hard Disk Drive WESTERN DIGITAL Caviar Blue 1000GB, 64MB, SATA 3
    -Placa video GIGABYTE nVidia GeForce GTX 750 TI, GV-N75TOC2-2GI, 2GB GDDR5, 128bit
    Imi puteti puteti recomanda (daca aceste piese sunt compatibile) o sursa(avand in vedere ca amd este un „iubitor” de energie) si o carcasa?

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      15 noiembrie 2015 la ora 17:44

      Componentele sunt deja achiziționate? Ar fi ok o placă de bază pe ATX… Cât despre sistem… nu consumă chiar atât de mult. Ce buget aveți alocat?!

      Răspunde
      • Mihai a zis

        16 noiembrie 2015 la ora 07:07

        Nu, nu am cumpărat încă. Vreo sugestie pt placa de baza, sursa carcasa. Bugetul este de 2200 lei.

        Răspunde
  18. Cristi a zis

    16 noiembrie 2015 la ora 22:21

    Buna!
    Am o configuratie asemanatoare cu lui Mihai pe care vreau sa o iau de black friday
    -Procesor AMD FX 8320 3.5GHz, 16MB, Socket AM3+
    -Placa de baza Asus M5A78L-M/USB3, socket AM3+, 4xDDR3, 6xSATA3,mATX
    -Memorie Kingston 8GB 1333MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM
    -Hard Disk Drive WESTERN DIGITAL Caviar Blue 1000GB, 64MB, SATA 3
    -Placa video Asus GTX750TI-PH-2GD5, GTX750 TI, 2GB GDDR5, 128bit
    -Sursa de alimentare FLOSTON FL500EXTRA, 500W, 12cm FAN, Active PFC
    dar nu stiu daca imi intra in carcasa Segotep Racing
    Nu cunosc bine marimile wxdxh si ce inseamna.
    Daca nu se potriveste carcasa imi puteti recomanda alta?
    Multumesc anticipat:)

    Răspunde
  19. Marius a zis

    20 noiembrie 2015 la ora 23:08

    Processor 1 ID = 0
    Number of cores 2 (max 2)
    Number of threads 2 (max 2)
    Name Intel Pentium E2140
    Codename Conroe
    Specification Genuine Intel(R) CPU 2140 @ 1.60GHz
    Package (platform ID) Socket 775 LGA (0x0)
    CPUID 6.F.2
    Extended CPUID 6.F
    Core Stepping L2
    Technology 65 nm
    Core Speed 1592.2 MHz
    Multiplier x Bus Speed 8.0 x 199.0 MHz
    Rated Bus speed 796.1 MHz
    Stock frequency 1600 MHz

    Mainboard Model P5B SE

    Northbridge Intel P965/G965 rev. C2
    Southbridge Intel 82801HB/HR (ICH8/R) rev. B0
    Graphic Interface PCI-Express
    PCI-E Link Width x16
    PCI-E Max Link Width x16
    Memory Type DDR2
    Memory Size 3 GBytes

    Asta e configuratia actuala a calculatorului meu, as dori un procesor mai buzn si nu stiu ce sa aleg, compatibil!
    Multumesc!

    P.S. placa grafica
    Name ATI Radeon HD 3400 Series
    Board Manufacturer ASUSTeK Computer Inc.
    Codename RV620
    Technology 55 nm
    Memory size 512 MB
    Memory bus width 64 bits

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      27 noiembrie 2015 la ora 12:16

      Nu prea merită investit în configurația asta…

      Răspunde
  20. Cristiano a zis

    28 noiembrie 2015 la ora 16:15

    Salut, as vrea sa-mi cumpar o noua placa video dar nu stiu care mi s-ar potrivi si ar fi buna pentru componentele mele, vreau una bunicica si compatibila, am asa :
    – AMD Athlon(tm) II X2 255 Processor 3.10 GHz
    – 2,00GB Single-Channel DDR3 (vreau sa-mi mai iau inca 2 sa fie 4 GB RAM)
    – ASRock N68-S3 UCC (CPUSocket) NVIDIA GeForce 7025
    – 1000 GB memorie interna
    Placa mea actuala este : 1024MB NVIDIA GeForce 8400GS (Undefined), as dorii daca se poate niste sfaturi pentru o placa video mai buna, mai puternica, buget 300-600.
    Am gasit una dar nu stiu daca ar fi compatibila si buna, aceasta este: Asus AMD Radeon R7 240 OC 4GB DDR3 128Bit, astept un raspuns daca este compatibila placa si daca aveti niste idei de placi mai bune pentru sistemul meu, multumesc.

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      28 noiembrie 2015 la ora 17:39

      Eu aș merge pe Sapphire Radeon R7 250.

      Răspunde
  21. Cristiano a zis

    28 noiembrie 2015 la ora 21:40

    Mersi frumos, chiar acum o sa fac comanda, as vrea sa te mai intreb daca as putea sa cumpar o placuta de 4 GB Ram in loc de 2, in locul disponibil care-l am, oare se potriveste? sau merge doar inca 2 Gb?

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      28 noiembrie 2015 la ora 21:42

      Ai aici tabelul cu toate memoriile suportate de placa ta de bază.

      Răspunde
  22. CST a zis

    19 decembrie 2015 la ora 14:41

    AM UN CALC VECHI SI VREAU SA-I SCHIMB PT JOCURI PLACA DE BAZA SI PROCEESORUL.
    AM PLACA DE BAZA Gigabyte 945GZM-S2 SI VREAU SA CUMPAR DE LA SAMWISE
    1 KIT DDR3 E5160 3.0GHz, 4MB cache,1333FSB + MSI G41M-S03 + COOLER 179 RON
    SAU
    2 KIT DDR3, Core 2 Duo E7600 3.06GHz + Cooler + Acer MG43M + 4GB
    278 RON ARE SI RAM SI O PREFER PT CA ARE SI 4 RAM
    SAU
    3′ KIT DDR3, Core2duo E7600 3.06GHz+MSI G41M-S03+Cooler 159 RON DAR ARE DOAR 4 RAM

    DAR NU STIU DACA SE POTRIVESTE FIZIC CA SA SPUN ASA ADICA LA GAURI….

    ESTE PT COPIL SI ASA CUM VA DATI SEAMA SUNT PARALEL DAR EL S-A ORIENTAT LA CELE DE MAI SUS.

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      30 decembrie 2015 la ora 09:14

      Se potrivesc. 4GB sunt suficienți pentru PC-ul ăla.
      De ce să schimbați placa de bază? Suportă toate procesoarele acestea.

      Răspunde
  23. Florin a zis

    25 decembrie 2015 la ora 19:58

    Buna ziua! Imi puteti recomanda cateva placi de baza care sa suporte si DDR4 pana in 7 milioane care sa fie compatibile cu acest sistem? Multumesc si craciun fericit!
    Procesor i3 2100
    Placa video gigabyte nvidia gtx750
    Placa de baza gigabyte H61M-D2-B3
    Sursa 400w

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      25 decembrie 2015 la ora 20:07

      Păi nu are cum să fie compatibilă cu acel sistem. Trebuie schimbată platforma… și procesor și RAM. Nu vă încadrați în 7 milioane cu totul.

      Răspunde
      • Florin a zis

        28 decembrie 2015 la ora 11:44

        Pai procesorul si ramii oricum urma sa ii schimb, dar cum adica sa schimb platforma? 😀

        Răspunde
        • Yamasha a zis

          28 decembrie 2015 la ora 11:45

          Mă refer la procesor, placă de bază, RAM. Toate acestea trebuie schimbate. La acestea zic, generic, platformă.

          Răspunde
          • Florin a zis

            28 decembrie 2015 la ora 11:51

            Pai nu exista o placa de baza care sa fie comptibila cu aceste componente? placa video nvidia gtx 750, procesorul i3 2100 si ramii o sa ii iau dupa ce iau placa
            de baza..

          • Yamasha a zis

            28 decembrie 2015 la ora 11:52

            Nu. Trebuie achiziționate toate în aceleași timp.

          • Florin a zis

            28 decembrie 2015 la ora 11:56

            Pai acum am placa de baa de la gigabyte H61M-D2-B3, procesor i3 2100, o sa imi iau placa video de la gigabyte nvidia gtx 750.Sa mai stau asa si sa iau deodata un procesor i5 si o placa de baza buna?

            Vreau sa fie compatibile celelalte componente pe care urmeaza sa le iau doar cu placa video nvidia gtx 750 ca sa nu o iau degeaba acum..
            Imi puteti recomanda niste componente care sa fie compatibile cu placa video nvidia gtx 750?Multumesc!

  24. Pasa a zis

    26 decembrie 2015 la ora 21:28

    Salut ! Rami trebuie sa fie compatibili cu alte componente ?

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      27 decembrie 2015 la ora 05:30

      Sigur că da. Uite un ghid aici.

      Răspunde
  25. Vali a zis

    27 ianuarie 2016 la ora 22:49

    M-ar interesa si pe mine sa fac un upgrade la pc actual. As vrea sa stiu ce as putea sa pastrez din ce am pe unitatea actuala si ce ar trebui schimbat. As vrea sa fie un pc acceptabil pentru gaming dar se se invarta in jurul a 1500 – max 2000. Monitorul este un LG Flatron E1951.
    Asta este descrierea monitorului (http://www.compari.ro/monitoare-c3126/lg/e1951s-bn-p52361819/#descrierea-produsului)

    Aici sunt specificatiile pc cu aplicatia CPU-Z
    https://www.xfile.ro/download/e3f1d51ba89806ec026fdb01b0c9b208.html
    Multumesc anticipat de raspuns

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      28 ianuarie 2016 la ora 09:13

      Păi dacă este un buget de asemenea nivel, cred că am putea face un upgrade destul de ok pentru rezoluția la care joci. Mă refer să schimbăm platforma, să trecem pe 1150 sau chiar pe 1151…

      Răspunde
« Comentarii mai vechi
Comentarii mai noi »

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2025 ·