Articolul referitor la plăcile video, la cum alegem o placa video m-a făcut sa ma îndrept si spre un articol referitor la sursele de calculator. Sunt foarte multe persoane care nu se orientează spre o sursa de calitate, iar apoi se întorc pe forumuri ca le merge greu calculatorul sau, in cel mai rău caz, deloc.
Este adevarat ca toata lumea doreste sa isi faca un calculator cat mai puternic, cu costuri cat mai mici, dar trebuie sa avem in vedere si curentul. Ganditi-va la o masina, daca ii bagati benzina de care trebuie va functiona OK o buna perioada de timp, insa daca incepe sa adaugam combustibil de proasta calitate, motorul va functiona din ce in ce mai prost, iar durata de viata a lui va fi mai mica.
Oarecum la fel se intampla si cu sursa de calculator, ea este componenta calculatorului ce face legatura cu exteriorul, ea transforma tensiunea alternativa de la reteaua electrica(in cazul nostru priza) in curent continuu.
Ce transformări face sursa?
Daca sunteți din Romania, știți foarte bine ca in prize avem 230V in cele mai multe cazuri. Calculatorul a fost construit sa folosească -12V, 12V, 5V, 3,3 V. Acest semnal il avem in mufele de conectare pentru placa de baza. Aveți mai multe detalii aici.
Asadar, putem spune ca o sursa de calculator este un dispozitiv care transforma 230V ai prizei in tensiunile necesare pentru a rula in conditii optime un calculator.
Fiind o piata libera, o piata cu foarte multa libertate din piata chinezilor, s-a dovedit ca avem parte din ce in ce mai mult cu produse care se strica repede, cu produse de proasta calitate, care nu respecta nicio regula. Se vrea a fi o societate de consum, asadar piesele se fac tot mai proaste, tocmai pentru a fi cumparate tot mai des.
Dacă o sursa de alimentare se alege de la început de calitate poate tine chiar si 10 ani sau chiar mai mult. O sursa de calitate înseamnă si fiabilitate. In ultima vreme s-au dezvoltat fel de fel de surse, cu foarte multe protecții care protejează componentele din calculator de fluctuațiile de tensiune. Atenție, însă, dacă aveți probleme mari cu electricitatea, trebuie sa luați in calcul varianta unui stabilizator de tensiune sau a unui UPS.
Cum alegem o sursa pentru calculator?
Desi pentru unii poate parea ceva banal, alegerea unei surse nu este intotdeauna cel mai usor lucru. Putem alege cea mai ieftina sursa, numite si pocnitoare, insa, in timp, se va observa ca acestea consuma mult mai multi W, ca zgomotul produs de ventilatoare este foarte mare, asadar nu se poate pune problema de sursa silentioasa, de eficienta acestea si asa mai departe.
In momentul de fata sursele respecta anumite standarde. Vedem peste tot reclame cu ATX 2.1, 2.2 sau ATX 2.3.
Care este diferenta dintre ATX 2.3 si ATX 2.4?
Standardul cel mai nou este ATX 2.4. Acesta are eficienta 80+, iar vechiul standard 2.3 are 75+ eficienta. Așadar, cu cat este mai eficienta sursa, cu atât va consuma mai putini W. Mai multe detalii interesante găsiți pe Wikipedia.
Ce înseamnă eficienta sursei?
Eficienta sursei înseamnă procentul puterii pierdute in conversia din AC in DC. O sursa cu eficienta 80+ este capabila de eficienta minim 80% la o încărcare de 20%, 50% si 100% cu PFC mai mare de 0.9.
Instalarea sursei de calculator
Este foarte simplu de realizat. Nu aveți nevoie decât de o șurubelniță și de un locaș în carcasă. E aproape plug & play. Mai jos aveți o sursă modulară gata de asamblat.
Sursa de alimentare – specificații
O sa incerc sa explic pe cat se poate criteriile de alegere a unei surse de alimentare pentru calculator. Ce trebuie sa stim cand luam o sursa?
Din punctul meu de vedere trebuie sa avem in vedere următoarele:
- puterea sursei
- ventilatoarele si cat sunt de silentioase acestea
- protectiile pe care ni le ofera sursa
- rail-urile
- conectorii sursei de alimentare
- filtre de retea
- eficienta sursei de alimentare
- modulara sau nemodulara
- brand
- certificările sursei de alimentare
Cam acestea sunt principalele criterii după care ar trebui sa alegem o sursa de alimentare. In rândurile următoare o sa încerc sa explic, pe înțelesul tuturor, cam ce înseamnă fiecare dintre acestea.
Puterea sursei
Cred ca ati auzit de multe ori, la foarte multe persoane ca „daca iti iei o sursa de 800W, o sa ti se invarta contorul si o sa platesti foarte mult curentul”. Este oarecum gresita gandirea aceasta. Calculatorul isi ia curent atat cat are nevoie. Dar am discutat mai sus despre eficienta sursei. Este posibil ca atunci cand o sursa de 800W sa aibă o eficienta scăzută la un consum de 200W. Atunci este posibil sa crească un pic consumul. Exista si un avantaj al acestor surse mari. O sursa de 800W la un load de 200W este mai silențioasă decât una de 300W la un load de 200W.
Pentru a intelege mai bine, daca avem o sursa de 1000W aceasta trage curent din priza 1200W, iar restul sunt pierderi. Inseamna ca sursa aceea are o eficienta de 80%.
Ca sa putem estima cat de mult consuma o sursa trebuie sa facem un calcul înainte. De obicei, se caută in specificațiile producătorului cam cat consuma componentele pe care dorim sa le achiziționăm. Si pentru ca am zis mai sus ca o sursa ne poate funcționa ani buni daca o întreținem si achiziționăm una de calitate, va recomand sa depasiti cu 50-100W calculul final in alegerea unei surse. Este posibil ca, dupa 1 an de zile sa adăugați un BluRay, sa mai puneți un hard sau o noua consumabila.
Ventilatoare
Mi se pare normal ca oamenii sa caute surse silentioase, care sa nu faca prea mult zgomot. De cele mai multe ori racirea surselor se face activ, cu aceste ventilatoare. Daca vom cumpara o sursa de brand, de cele mai multe ori vom avea parte si de o racire buna, silentioasa.
Este bine sa achiziționam surse cu ventilatoare mari, de 120 mm, pentru ca sunt mai mari si… evident, mai silențioase. Unele surse non brand, poate chiar si cele de brand, dar mai ieftine, după o perioada de folosire încep sa aiba Coil Noise.
Acesta este „bâzâitul” din sursa. El apare din cauza izolatiei proaste a bobinelor din sursa. De obicei, ele sunt izolate cu o pasta de producatorul sursei, iar in timp, daca prinde praf, daca nu sunt bine izolate, zgomotul produs de sursa se mărește. Asta nu înseamnă ca dacă zgomotul produs de sursa se mărește, aceasta trebuie înlocuită. Nu, veti putea sa o folosiți in continuare, însă este recomandat sa o recondiționați, sa ii curățați praful, dar sa aveți grija sa nu stricați bobina, condensatorii, convertoarele, etc.
Protecții
Standardul 2.2 a introdus noi protecții precum cele de supratensiune, supracurent, scurtcircuit si supraîncălzire. De multe ori pe acestea nu le veți găsi in specificații, daca este o sursa minim ATX 2.2.
Rail-uri
Un rail este un „canal de livrare” a tensiunilor. Este unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie sa ne uitam cand alegem o sursa. In momentul de fata avem surse cu un singur rail, dual rail, chiar si quad rail.
Cele obișnuite sunt single rail, mai nou entuziaștii aleg si dual rail. Quad rail si dual rail sunt folosite cel mai des de cei care fac overclock sau configurații SLI/crossfire.
Daca o sursa nu are minim un conector de 6 pini, iar voi tocmai ati cumpărat o placa video care are nevoie de o astfel de conexiune de 6 pini, nu încercați sa o folosiți pentru ca vor fi probleme la sursa. La iesire ar trebui sa aveți pe sursa minim 25A pe rail (50 A daca este dual rail)
Conectorii sursei
In momentul in care alegem o sursa trebuie sa fie foarte clar in mintea noastra ce trebuie sa alimentam. Putem chiar sa ne luam o marja de cabluri, pentru viitor. Daca vom alege o sursa modulara cu atat mai bine. Nu ne vor deranja cablurile in plus. Aveti aici un articol detaliat despre conectorii sursei de alimentare.
Filtre de rețea
Acest lucru este pentru pretentiosi. Dar eu nu am intalnit la sursele noi, chiar nici la cele vechi n-am sesizat. Daca riplul este mic cel mai probabil nu veti avea zgomot de fundal(brum) pe sunet in momentul in care ascultati muzica. Din pacate nu prea poti sa stii ce cumperi, doar sa intrebi pe cei care au mai avut asemenea sursa. Se poate rezolva cu inlocuirea sursei sau cum adaugarea unei placi de sunet PCI. Oricum, lucrurile acestea se „aud” diferit de fiecare ureche in parte.
PFC activ sau pasiv
PFC(Power Factor Correction) este un atribut al sursei pentru a reduce pierderile. In ultima vreme tentindele sunt de a reduce pierderile, iar in Uniunea Europeana exista o recomandare prin care sursele sa aiba aceasta facilitate.
Cu cat eficienta sursei este mai buna, cu atât aceasta face mai putina risipa de curent, astfel factura devine din ce in ce mai mica.
Raportul dintre puterea reala si cea aparenta poarta numele de factor de putere si poate lua valori intre 0 si 1. Pentru o sursa cu PFC pasiv, aceasta ia valori intre 0,7 si 0,75, iar daca depășește 0,8 înseamnă ca are eficienta buna. La sursele cu PFC activ se poate ajunge la o eficienta de 0,95-0,99.
Eficienta sursei de alimentare
Peste tot găsim acest titlu. In momentul de fata o sursa de alimentare este eficienta intre 70-80%. Mai nou apar denumiri de genul Golden, Bronze cu certificări 80+ si așa mai departe. Acestea ne ajuta sa vedem cat de eficiente sunt sursele pe care urmează sa le achiziționăm. Va sfătuiesc sa va interesați înainte de a alege o sursa, eventual sa căutați review-uri pentru ca ce scrie pe eticheta nu corespunde întotdeauna cu realitatea.
Sursa modulara sau nemodulara
O chestie de marketing care a prins, dar si un lucru bun pentru cei care doresc sa facă wire management decent. In cazul in care aveți foarte multe harduri de băgat, eu am 3 harduri+SSD, DVD RW, Blu-ray player, nici nu se pune problema de o sursa modulara pentru ca am foarte multe de adăugat.
Practic n-as avea de unde sa scot cabluri, chiar mi-ar mai trebui. Daca știți ca nu veți adăuga prea multe componente, va recomand sa va îndreptați spre o sursa modulara(care are cablurile detașabile) pentru ca veți scăpa de cablurile care ocupa spațiul inutil.
Aveți aici un articol despre sursele modulare și non modulare.
Brand
In Romania brandul face totul. Cel puțin in mintea unora. Din punctul meu de vedere informația este totul in momentul de fata. Brandurile mari aleg sa folosească intermediari de multe ori.
Adică eu iau 2,3 componente de la un chinez sau altul si încep sa asamblez o sursa ieftina, dar care are componente proaste, de buget mic. Așadar, vreau sa scăpam de mitul acela ca „are condensatori japonezi”.
Ok, pe vremuri erau foarte buni si unii încă mai sunt, dar producătorii nu aleg întotdeauna ce este cel mai bun. Tocmai de aceea, pentru a reduce costurile de producție, unii aleg sa vândă lucruri prost calitativ, având un brand in spate, doar pentru sunt acel brand.
Recomandare surse de alimentare în 2024
Iată mai jos câteva modele de surse pe care le consider eu ok. Asa cum am zis la începutul articolului trebuie sa luați in considerare mai multi factori când alegeți sursa de alimentare. Cel mai bine ar fi ca voi sa lăsați într-un comentariu configurația actuala, iar eu voi încerca sa va ajut sa alegeți cea mai buna sursa de alimentare pentru PC-ul vostru.
Thermaltake TR2 S
- 600W
- PFC Activ
- Single Rail
Seasonic Focus GX-650
- PFC Activ
- 80+ Gold
- 650W
Eu zic că nu. Alege una raport calitate preț ce te poate duce ani de zile. Dai o dată un ban, dar știi că te folosești ani de zile.
Sigur că da, dar doar atunci când vrei să faci overclock, când vrei să storci puterea PC-ului. Dar dacă nu este una de calitate, cei 1000W nu reprezintă nimic.
Ghid alegere cea mai bună sursă pentru tine
Branduri principale
- Seasonic
- Corsair
- Enermax
Branduri secundare
- Zalman
- Antec
- Super Flow
Nu e deloc ușor să alegi o sursă, mai ales când, în mentalul colectiv totul se bazează pe W. Din fericire, avem și alte criterii despre care trebuie să vorbim
Cristian Balan a zis
Salut,
Mi-am construit un pc pentru gaming in aprilie. De vreo doua luni incoace pc-ul a inceput sa mearga cu lag, in special in jocuri (disk 100% in conditiile in care aplicatiile nu consumau atat) ; sa porneasca un pic, sa se inchida, si apoi sa porneasca un pic din nou si tot asa…; iar acum, mai nou, sa imi dea ecran albastru. Dupa o „deparazitare” completa, am instalat un antivirus bun ( windows defender fiind aproape inutil) si am renuntat la chrome si utorrent ( gasind alternative mai „sanatoase” pentru pc). La service mi s.a spus ca problema ar fi sursa, ca aceasta ar fi o sursa prost facuta si nu isi face treaba.
Sursa cu pricina este Sursa Inter-Tech Argus APS-620W, 620W, PFC Activ.
Iata restul configuratiei:
Carcasa Delux DC610, Mid Tower ATX, Negru
Placa de baza Asus H81M-K, socket 1150
Memorie HyperX Beast 8GB, DDR3, 1600MHz, CL9, 1.5V, kit 2x4GB
HDD Toshiba DT01ACA 1TB, 7200rpm, 32MB cache, SATA III
Procesor Intel® Core™ i5-4460, 3.2GHz, Haswell, 6MB, Socket 1150, Box
Placa video GIGABYTE GeForce® GTX 970 OC Mini, 4GB GDDR5, 256-bit
PC-ul ruleaza Windows 10 Pro.
Imi poti recomanda o sursa buna? Bugetul ar fi pana in 300 RON, dar daca depaseste, nu ar fi o problema. As vrea sa fac overclock la cpu… De asemenea ar fi de apreciat si o parere asupra configuratiei, este una buna?
Iti multumesc!
Yamasha a zis
Nu este numai sursa de vină, ci și placa de bază are un chipset slab. Era ok măcar un B85. Poate chiar și proasta configurare a sistemului de operare.
Dacă ai 300 de lei fă efort spre aceasta. Are condensatori de calitate și n-o să ai probleme.
Andrei a zis
Salut, nu ştii de ce câteodată când mă aflu într-un joc, sau mă uit la un film începe să se blocheze, în joc de la 60 fps îmi scad la 1-2 fps-uri iar când mişc de mouse totul îşi revine. Am început să am această problemă de 2 zile. păţesc aşa după câteva ore de utilizare a calculatorului.
Am următoarele componente: Sursă: 280w fujitsu, placă video nvidia geforce gt 730 2gb, procesor i5-3470 şi 4 gb ram ddr3.
Yamasha a zis
Să nu fie vreun update de la sistemul de operare, viruși sau driverele.
Andrei a zis
Eu mă gândeam că ar fi sursa, am instalat un program cu ajutorul căruia pot porni ventilatorul, când îl pornesc, procesorul îmi lucră 100% şi începe să se blocheze. Mă gândesc că ar putea fii din cauză că am sursa prea slabă, iar atunci când îmi porneşte ventilatorul să nu am suficient curent.
Văd că se blochează şi dacă nu porneşte ventilatorul, voi încerca o reinstalare a sistemului de operare. Mulţumesc pentru că ţi-ai făcut timp să-mi răspunzi.
Yamasha a zis
Încearcă momentan toate soluțiile software, apoi vom căuta și ceva variante hardware dacă nu funcționează nimic.
Ldv a zis
Sal. Pentru un fx 8350 si un gtx 1050 3gb ddr5 ce sursa ar fi ok? 550 sau 650? Corsair ofc. Mersi
Yamasha a zis
Ofc? Ce înseamnă asta? 🙂
Ldv a zis
Of course :))
Dumi67 a zis
Am nevoie si eu de un sfat . Am un calculator cu AMD athlon x2 3600 , Placa baza ASUS M3N HT de LUXE , 4 GB memorie , 2 hdd , placa video LEadtek 9600 gt . Am cunparat o placa video ASUS GEFORCE GTX 750 TI 2 gb cu alimentare de pe placa de baza . PC nu booteaza , nu merge nici tastatura , nu pot intra in bios . Unii zic ca nu duce sursa , altii ca nu sunt compatibile pv cu pb si ca la procesor AMD merge Radeon . Am o sursa din 2006 care la momentul cumpararii imi garanta 600 w reali . As vrea sa cumpar o sursa si as vrea o recomandare .
Multumesc !
Yamasha a zis
750TI are PCI Express 3.0?
Dumi67 a zis
da . are pci expres 3.0
Yamasha a zis
E posibil ca el să fie de vină. Au mai fost situații ciudate, de genul. În mod normal, ar trebui să fie totul compatibil, dar fiind hardware vechi…
Dumi67 a zis
Placa video nu are alimentare suplimentara . Se alimenteaza prin PCI expres . Credeti ca ar putea fii sursa o problema ? Du L:eadtek geforce 9600 merge bine dar aceasta placa are alimentare separata ?
O recomandare de placa de baza !?
Multumesc pt atentia acordata mesajului meu !
bogdan anghel a zis
Salut, am si eu un calculator cu AMD FX-6100 AM3+, MB Gigabyte GA-990FXA-ED3 rev1.2. memorii Corsair Vengeance DDR3 2*4GB, 1 SSD, 1 HDD SATA, 1HDD PATA, video Gigabyte GV-N75TOC-2GI. Sursa actuala (Fortron 400W pe care o am de 9 ani) pare ca s-a stricat si doresc sa achizitionez alta. Putere 500W-550W, bugetul < 240 lei si sa aiba multe protectii. Spune-mi te rog daca urmatoarea sursă SuperFlower Bronxe FX Series este ok . Daca doresti sa imi recomanza altceva, te rog.
Multumesc
Yamasha a zis
Este foarte, foarte ok. Merită toți bănuții acel model.
Tricolici Ilie a zis
Am un pc cam de 7-8 ani, are carcasa naspa, un monitor decent dar e patrat…specificatii
– Procesor: Amd athlon(tm) II X2 3,40 Ghz
-Placa video: Nvidea Geofrge 210 versiunea : 337.88
– System: 32-bit operating system si x64 procesor
– rezolutia ecranului: 1600×1200
-Alimentator : nu stiu
Deci imi merg jocurile asa cat de cat, de exemplu CSGOUL de abea rezista cu 50-60-70 de fps cu setari minime la rezolutia fullscren cu 800×600 pixel, si m-am gandit sa imi iau GYGABITE 1050 OC 2 GB si nu stiu daca o sa reziste alimentatorul, ce ziceti o sa sa imi mearga sursa cu placa video moderna la un pc de 7-8 ani ?
Yamasha a zis
Nici alimentarea, dar nici placa de bază nu cred că mai este compatibilă. Pot apărea surprize. Oricum, bottleneck va fi între procesor și placa video.
Todea Cristian a zis
Bună. Dețin următorul sistem: Pentium g4400, m.b. Msi b150 pro vdh,8 gb hyper fury,hdd wd blue 1tb,ssd adata premier 120 gb, placa video msi gtx 1050 gaming x. Un sfat va rog privind sursa. Buget până în 250 lei. Mersi mult!
Yamasha a zis
Toate din articol sunt ok.
Claudiu a zis
Salut as avea nevoie de sfatul tau!
Ma numesc Claudiu
Am urmatoarea configuratie:
1x CPU AMD Athlon II X4 630 Quad-Core Processor – 2.80 GHz, 2MB Cache, Socket AM3, 95W, 45 nm
2X RAM SDDDR 2GB
1X MAIN BORD M2N68-LA (Narra6)
1X SURSA DE 300W PRODUCATOR NECUNOSCUT
1X PLACA VIDEO DEDICATA 512MB NVIDIA G210
–––––––––––––––-
As dori recomandari din partea ta daca nu te superi:
Sunt in cautare de procesor:
AMD HDZ965FBGMBOX Phenom II X4 965 – 3.4 Ghz AM3 Black Edition CPU
Sunt in cautare de sursa:
COOLER MASTER B500 ver.2 PC-Netzteil 500 Watt
Sunt in cautare de placa video?
Aici inca nu am gasit mai nimic.
––––––––––––
Aici e raportul placi mele de baza in legatura cu sursa si procesor?
Sa inteleg ca pot pune procesor cu pana la 95w daca pun unu mai mare ce se intampla?
Sa inteleg ca o sursa de 500w e ok pentru configuratia actuala si cea viitoare eu zic ca 300w e micuta.
La placa de baza spune ca suporta 2x2gb ram pe 32biti insa procesorul e 64biti as dori sa stiu daca pot pune 8gb ram total pe placa asta de baza?
Iti multumesc!
Si in plus daca as reuși sa il cumpăr de la un singur magazin as avea posibilitatea ca ei sa il asambleze.
Yamasha a zis
Sursa este decentă, cu plăcile video nu știu dacă faci mare lucru. Sunt slăbuțe. Ca procesor eu aș aștepta RyZen, nu m-aș încumeta pe o platformă veche, chiar dacă înțeleg că ai buget micuț.
Claudiu a zis
Multumesc pentru raspunsul tau!
Cand o sa am un buget mai mare am sa i-au pe rand componentele pcului meu!
Sper ca in 6 luni sa il am configurat cu totul.
Silviu a zis
Frumos articol. nu inteleg totusi cum si-au ales multi dintre cititori care au lasat comentarii sursele.
Adica eu am
un I5 6600k ~ 95w in full load
cooler be quiet Shadow Rock 2, 3w
placa video nvidia gtx 1060 evga superclocked, 125w in full load
2 module de 8 gb ddr4 la 3000 mhz, 2w
1 ssd sandisk 128 gb 6w
1 hdd 3,5 ” 1 tb 15w
o instalatie de leduri 90 cm 3w
1 hdd extern care sta conectat tot timpul 6w
2 ventilatoare pe carcasa. 3w
tastatura isi maus iluminat: 24 w
total consum in full load: 282w wati in full load.
Si toate astea cu o sursa de 500w tot de la bequiet 80+ silver.
Am citit in comentarii despre oameni care au surse de 550w si care ar da semne de oboseala si vor sa le schimbe cu surse de 700-800 w. Pentru ce?
Sa inteleg ca trebuie sa ma astept si eu in orice moment sa mi se prajeasca sursa si sa iau una de 1000w 80+ titanium?
Yamasha a zis
Cine știe cine i-a învățat? Eu recomand în funcție de componentele lor. Le mai las câțiva W în plus, dacă vor să se joace cu overclock-ul sau poate doresc, în viitor, să ia ceva mai puternic.
Rac Dragos Alexandru a zis
Salut!
Urmează sa-mi achiziționez piese pentru a construi un calculator doar pentr gaming, deja am ales tot ce trebuie, totuși as avea nevoie de o recomandare. Ce sursa ar trebui sa aleg pentru acest sistem:
I7-7700k
Asus Maximus IX Hero
Asus GTX 1070 Strix
Nzxt s340elite
Nzxt x62 Kraken
G.Skill Trident Z DDR4 2400mhz 16gb (nu voi folosi editare video)
Samsung 850 Evo 250gb
HDD 1TB WD Blue
Nzxt Hue+ 2x RGB fan 120mm
Daca ati avea timp și mi-ati putea recomanda o sursa, bugetul fiind maxim 700lei.
Nu ma gândesc încă la OC.
Totuși, as dorii ceva între 650-750 cu certificare minim Gold și rail-URI bune.
Mulțumesc anticipat!
O zi buna incontinuare!
Vlad Cocis a zis
Salut!
Folosesc acest sitem pentru modelare 3d, randare si un pic de gaming.
Dupa aproape un an de la achizitie, am montat un cooler Deepcool Maelstrom 120T. Dupa inca 3 saptamani, coolerul a inceput sa scoata un zgomot puternic iar in ziua urmatoare a decedat. Fiind inca in garantie, l-am dus in service in speranta inlocuirii insa dupa inca 3 saptamani a fost returnat ca „reparat”. In urma unui serviciu foarte prost din partea vanzatorului am decis sa nu accept acest produs inapoi si l-am returnat.
De la acelasi vanzator am achizitionat si sursa de mai jos care a inceput sa imi faca probleme la un an si aproximativ 2 luni. Dupa cateva restarturi datorate unor „power surges”, a inceput sa scoata un zgomot, coil noise banuiesc.
Astazi o sa returnez si sursa si ma gandeam sa cumpar una noua impreuna cu un nou cooler.
I7-4790K
(Deepcool Maelstrom 120T)
Asus Z97 Maximus VII Hero
GIGABYTE GTX 970 G1
Kingston HyperX BEAST 16GB, DDR3, 2400MHz
HDD 2TB WD Purple
Inter-Tech Combat Power, 650W
Carcasa Segotep Chariot TF, ATX Mid Tower
As avea nevoie de o recomandare de sursa cu un buget maxim de 400 lei si un tower cooler cu un buget de 350-400lei. Nu am facut OC momentan si nu cred ca voi face prea curand.
Va multumesc foarte mult!
Yamasha a zis
Salut. Am găsit o variantă ok de sursă pentru tine. E vorba despre Seasonic M12II-620 EVO Edition Bronze.
Vlad Cocis a zis
Multumesc mult pentru raspuns!
Pt cooler, ma gandeam la un Noctua NH-D14 insa dupa dimensiuni e la limita. Crezi ca se va potrivi?
O zi buna in continuare!
sergan gheorghe a zis
SALUT . am un procesor Intel 3770 3.4GH si oplaca video GTX 970 4GB 256 biti .ce componente imi recomanzi pentru ami face un PC pentru Gaming ? mersi anticipat.
Yamasha a zis
Placa de bază mai este ok?
Dan a zis
As dori o sursa GPS-450A-101A sau ce echivalent imi puteti recomanda comparativ cu aceasta sursa. Pt. a-mi face o recomandare cat mai exacta va atasez lista componetelor din calculator pe care le am Ș
1 Procesor BX80557E4600 Conroe Intel Core 2 Duo E4600 2,400 GHz FSB 800 2MB L2 65nm Socket 775 BOX
2 Placa de baza P5B INTEL P965/ICH8, LGA 775 1066/800/533MHz, 4*DDR2-800/667/533 DualCh, 1*PCIex16/3*PCI/3*PCIex1, 4*SATA II, Extra storage Controller JMB363: 133*1/2*SATA II (RAID 0, 1, JBOD, one is External SATA), AD1988A 8Ch HD, S/PDIF(Coaxial + Optical out), 1*RTL8111B P
3 Memorii KINGSTON KVR800D2N5K2/2G DDR2/800 2GB PC6400 Non-ECC CL5 DIMM (Kit of 2x1GB) Dual Channel – ValueRam
4 HDD WD_WD5000AAKS HDD SATA 500GB 7200RPM 3GB/S 16MB WD5000AAKS WDC
5 Placa video EAH2600PRO/HTDI/512M ATI RADEON HD 2600PRO, PCIE*, 512MB DDR2-128bit, HDTV, DVI-I*2(1HDCP), HDCP, DVI-HDMI adapter
6 Carcasa Chiftec LBX-02B-B-B-400 CHIFTEC LBX-02B-B-B/450 MEDIUM Tower ATX 450W UNI serie
7 Cititor carduri CHIFTEC LBX-02B-B-B/450 MEDIUM Tower ATX 450W UNI serie
8 DVD-RW DRW-2014L1T/B+W 20xDVDRW SATA + Lightscribe Dual Panel(Black+White) Retail
9 Tastatura Logitech Internet 350 Keyboard PS/2 Blak
Va multumesc si astept raspunsul dvs.
Yamasha a zis
Sistemul nu consumă foarte mult. Din ce văd este destul de vechi și bănuiesc că nu vreți să investiți foarte mult în el. Eu zic că orice sursă de 500-550W este ok.
Tassaly Attila a zis
Buna ziua !
Yamasha as dor sa te intreb despre un upgrade cu o investitie cat mai mic posibil la un PC : Fujitsu-Siemens CELSIUS W360 Model : MTB-D2587 cu socket CPU tip LGA 775 . As dori sa shimb CPU actual cu un CPU Procesor Intel Core 2 Quad Q6600 4×2,4ghz 8mb cache sau Procesor Intel Core 2 Quad Q6600 4×2,4ghz 8mb cache sau Procesor second hand Intel Core 2 Quad Q9505 2,83 Ghz . Intrebarea mea este : se poate ?
Felicitari pentru acest site/blog si pentru ajutorul care dai cu articolele publicate !!!!
Cu respect Tassaly Attila
Yamasha a zis
Salut. Din păcate, sistemul e atât de vechi încât nu știu dacă merită să mai investești în el. Chiar dacă vei pune acel CPU nu va schimba cu mult performanța lui. Chiar și browserele actuale și orice altceva cer alte protocoale…
Chipsetul Q35, din câte țin minte, suportă și quad-uri.
Tassaly Attila a zis
Multumes pentru raspuns !
As mai dori sa intreb ceva tot la PC -ul mai sus amintit am vrut sa schimb sursa ,am luat un Sursa Chieftec 450W GPA-450S8 Dual Rail Bulk la care nu are un conector plat cu 8 pini care la sursa actuala exista si este contactat la motherboard . Ce tip de sursa trebuie sa iau ? Mentionez ca nu vreau sa cheltui mai mult de max 200 Roni . Multumesc anticipat ! Cu respect Tassaly Attila
Yamasha a zis
Sigur nu are 6+2 sau am găsit eu alt model?
Se pot folosi și adaptoare, dacă sursa pe care o iei nu are. Totul este să țină sistemul.
Dacă nu, recomandarea mea este modelul ăsta.
Tassaly Attila a zis
ARe 6+2 pini dar conectorul respectiv nu este plat ca la sursa( brand) actuala . Unde pot gasi adaptoare specifice adecvate ?
Yamasha a zis
Plat? Cred că nu înțeleg la ce te referi. Poți arăta o poză?
Tassaly Attila a zis
Buna !
Daca imi explici cum sa-ti trimit poza voi trimite
Yamasha a zis
Pune pe http://tinypic.com/ poza si da link-ul in comentarii. 🙂
Tassaly Attila a zis
OK
Am t pus linkurile cu poze si am aflat si denumirea conectorului di schema eletrica din PC : Power Supply FAN Control
Tasssaly Attila a zis
Buna !
Ai avut timp sa te uiti la poze ? Ai gasit o solutie c care se poate rezolva lipsa conectorului respectiv ?
Bogdan Mirut a zis
Am o Sursa Corsair NEW VS Series VS650, tot sistemul e nou, GTX 1070, Ryzen 7 1700, Asus Prime B350 Plus, toate LED-urile sunt aprinse in interior, cand apas butonul de pornire(sau scurt intre pinii de pe placa) nu se intampla nimic.
Yamasha a zis
Ești sigur că a fost asamblat cum trebuie?
Bogdan Mirut a zis
mufele le-am verificat, o sa incerc cu alta sursa. Altceva nu stiu ce sa mai incerc.
Yamasha a zis
Mă refer la cum sunt așezați pinii pe placa de bază de la carcasă. Acolo sunt probleme cel mai des.
Bogdan Mirut a zis
era defecta, retur, si am luat alta, multumesc.
Dan a zis
Buna ziua
Am un sistem cu MB asus Z97 deluxe, intel i7-4790K, 16GB RAM, NVIDIA Quadro 5000, 1xSSD,4xHDD, 1xDVD, KRAKEN X3i (racire cu lichid)
Sursa pe care o aveam inainte de update este Enermax EG701AX-VE(W) de 600W
Sistemul functioneaza dar am o problema: MB semnalizeaza tensiune de 3,9V in loc de 3,3
Am verificat tensiunea cu un multimetru si am vazut ca intradevar este de 3,9…4V
deci trebuie sa schimb sursa.
Ce mi-ati recomanda? Eu m-am uitat la un Aerocool Xpredator 750M de 750W este BRONZ +
Pretul este decent, sau un Aerocool KCAS 700W ieftin la 215 lei ?
Yamasha a zis
Sistemul funcționează în parametri ok? Vrei să faci OC?
Dan a zis
In principiu nu .. nu joc jocuri… dar fac randari si poate voi forta un pic procesorul
Acum, sigur e o problema cu sistemul. Placa de baza ma anunta de problema si nu ma lasa sa intru in Windows. Ma baga direct in bios. de acolo trebuie sa merg la setari avansate si sa ies apoi fara salvare. Dupa asta intra in windows si nu am probleme de stabilitate. Pe MB am un display unde apare codul de eroare A2
Oricum nu pot sa-l folosesc asa. Ori duc sursa la reparat ( dar ma gandesc ca e cam veche ca model (12 ani) si ca putere (600W) e cam la limita cu ce am) ori cumpar alta noua de minim 700-750W
Yamasha a zis
Dacă poți inspecta vizual condensatorii și dacă totul este ok p-acolo… fă-o. În rest, fiind atât de veche… nu știu dacă merită să o repari.
Q5000 are un TDP de 150W. N-ar avea de ce să fie nevoie de mai mult de 500-600W. Așadar, nu cred că W sunt o problemă, ci altundeva este o bubă.
Dan a zis
Pai cam asa ma gandesc si eu sa iau o sursa noua. Problema este ce model. Buna si nu prea scumpa ( tanara si frumoasa si devreme acasa)
Ce parere ai de cele doua amintite in primul meu post?
Sunt Bronz 80+
Yamasha a zis
Acum am văzut și eu modelele. Nu știam de brandul ăsta, nu știu ai cui sunt. Ca amperaje stă foarte bine. Dacă sunt reale… ar trebui să n-ai probleme.
Dan a zis
Cred ca astia sunt producatorii sursei
Yamasha a zis
Da, am butonat și eu un pic, atât pe pagina de Facebook, cât și acolo. Dar dacă n-am testat nimic de la ei… nu pot să mă pronunț. 🙂
Dan a zis
Multumesc de raspuns.
Am dus sursa mea Enermax EG701AX-VE(W) de 600W la reparat si am convenit ca daca depaseste 50..60 lei sa ma anunte si poate renunt. In legatura cu Aerocool KCAS 700W ma gandesc sa fac o proba, ca pe situl lor il lauda ca stabilitate si zgomot. Alte review – uri nu am vazut..
Yamasha a zis
Cred că toată lumea își laudă produsele. 🙂
Dan a zis
Pana la urma am cumparat o sursa de marca.
: Sursa Modulara Corsair RMx Series RM750x 750W
Yamasha a zis
Altă mâncare de pește. Să o stăpânești sănătos. 🙂
Dan a zis
Acum caut o carcasa mai eficienta..
Eu am o carcasa destul de buna,
dar nu e practica datorita celor doua usi frontale si sursa aflata in partea superioara.. nu suge aerul din exterior ci din carcasa..
Ma gandeam la un Thermaltake Core V71
dar nu stiu…. cam scumpa…
Yamasha a zis
~700 este preț ok pentru așa ceva. Cam în zona asta apare calitatea, să știi.
rotaru florian a zis
salut ..am doua surse ;;njoi 600 titan si un cooler master gx 550 80+bronze ..intrebare care ar fi mai buna pentru urmatorul sistem placa video r9 280,, proc fx 8350,,,8 g ram ddr3 1600frecventa,, 3 vent de 120,1 vent de 140,, 1 vent de 10,, 3 hdd,, 1 ssd,, 1 dvdrw,, placa de baza si o placa audio …multumesc anticipat de un eventual raspuns..am apelat aici deoarece seriozitatea si promtitudinea este la ea acasa
Yamasha a zis
Mergi pe Cooler Master.
rotaru florian a zis
multumesc frumos de raspuns
Daniel a zis
Mi am cumpărat o placa video de curând , asus gtx 960 strix si am aflat ca are nevoie de alimentare separata , si ca trebuie sa am un anumit cablu la sursă care sa alimenteze placa . Nu am stiut aasta , si nu stiu nici daca sursa mea e capabilă sa facă ceva astfel incat sa nu cumpar alta.
Yamasha a zis
Cine ți-a zis… a zis bine. Ce model de sursă ai?
Adrian a zis
Salut,
MB ASUS M5A97 2.0
AMD FX 8350 4.0 Gh
KingMax 2 x 4 GB 1600 Mhz
ASUS Striks Nvidia GTX 960 2GB 128 bit (Cumparat recent GigaByte Nvidia GTX 1060 3GB 192 bit insa sta in cutie,mentionez ca nu imi reda imagine la 1060 si din ce am auzit nu are destul curent,deci sursa mai puternica auomat..)
WD 500 Gb
SSD 240 GB
Yamasha a zis
Acum ce sursă folosești?
Adrian a zis
High Power ,HP 500 A12S, este din 2009 sau 2010 cred
Yamasha a zis
Dacă da, e la limită. Probabil că cu un Intel n-ar fi fost probleme.
Adrian a zis
Exact asta este modelil,asa scrie..dexi FX consuma mult,ce imi recomanzi dar bun ?!
Kratos a zis
Salut ,
Intel Skylake, Core i7 6700K 4.0GHz box
HyperX Fury Black 16GB DDR4 2133MHz CL14 1.2v
GIGABYTE GA-Z270X-Ultra Gaming
GIGABYTE AORUS GeForce GTX 1080 Ti XTREME Edition 11GB DDR5X 352-bit
Carcasa Zalman Z9 NEO white
SSD Kingston A400 120GB SATA-III 2.5 inch
Si mai trebuie sursa care habar nu am de care sa cumpar ai putea tu sa imi recomanzi una ?
Yamasha a zis
În ce buget te-ai orientat?
SSD-ul… nu există buget pentru PCI Express?! 🙂
Kratos a zis
Ssd chiar nu prea ma am cu el nu l-am ales bine nu ?
Daca poti sa imi spui o sursa decat de pe Pcgarage.ro. Buget pentru sursa pana in 600 700 de lei . Macar sa isi faca treaba daca ma intelegi.
Yamasha a zis
Poți merge pe sursa asta.
Kratos a zis
Mersi mult.
sorin a zis
i5 4460 12gb ram ddr3 gtx 970 4gb 256bits ssd 240gb hyper x kingston , imi poti spune daca sursa fl700 e ok sa duca sistemul sau sa imi recomanzi un model pana in 200ron
Yamasha a zis
O să ducă deși nu este o sursă wow deloc.
Costel a zis
Salut!
incerc sa construiesc un sistem, mentionez ca sunt la inceput cu cunostiintele.
Sistemul pe care as vrea sa-l achizitionez ar fi compus din urmatoarele;
– Memorie Crucial 8GB, DDR4, 2133MHz, CL15, 1.2V
– HDD WD Blue 1TB, 7200rpm, 64MB cache, SATA III
– Placa de baza GIGABYTE H110M-S2, Socket LGA1151, DDR4
– Carcasa Segotep Racing
– Placa video MSI GeForce GTX 1050 2GT LP 2GB DDR5 128-bit.
Ideea este daca e ok sistemul si ce sursa s-ar potrivi.
Multumesc!
Yamasha a zis
E interesant sistemul. Ca procesor? Aș zice și o placă de bază cu un chipset mai ok.
Costel a zis
Procesor Intel® Core™ i3-6100, 3.70GHz, Skylake, 3MB, Socket 1151, Box
Salut!
ce zici de sursa asta?
Sursa Sirtec High Power HPQ-500BR-H12S, 500W, ATX, PFC activ, 230V
Pare ok pentru acest sistem?
Se potriveste Placa de baza Gigabyte GA-B250M-D2V, Socket 1151 cu Placa video Sapphire Radeon RX 560 PULSE 2GB DDR5 128-bit?
Multumesc!
Yamasha a zis
Da. Toate sunt compatibile și foarte echilibrate: sursa e ok, procesorul e decent, iar placa de bază e foarte ok, chiar e de generația a 7a. Totuși, dacă înțeleg bine nu ai făcut achiziția, poți merge pe i3-7300.
Costel a zis
Multumesc si o zi buna!
Luca Bogdan a zis
Salut,ce sursa mi ai recomanda pentru un sistem cu: ryzen 5 1500 x,nvidia gtx 1060 3 gb,placa de baza msi b350 tomahawk, 8gb ddr4,1 tb.
Yamasha a zis
Un buget?
Luca Bogdan a zis
300 lei maxim
Yamasha a zis
Dacă poți să te îndrepți spre 300 de lei mergi pe modelul ăsta. E best buy în categoria ta de preț, merită din plin. Ai mai avea și ceva Sirtec pe la 250, ca ăsta, dar nu se compară.
Luca Bogdan a zis
cea de la seasonic am inteles ca face coil noise in timp
Yamasha a zis
Toate pot face, în timp.
Maria a zis
Pot pune pe o sursa 550w 8 ventilatore
Daca procesoru mi i5 3.2 placa video 2 gb 256 bit 2 harduri 1tb 500 sa pun un sistem pe carcasa 8 ventilatore sistemul de racire prin mufare pe sursa direct
Yamasha a zis
Sigur că da. Totul este să fie eficiente. Dacă-s mai multe nu înseamnă că e neapărat mai bine. 🙂