ConfigPC.ro
  • Sisteme
  • Laptop
  • Placi Video
  • Periferice
  • Placi de Baza
  • Stocare

Cum alegem sursa de alimentare pentru calculator?

Actualizare: 11 ianuarie 2025 1.361 comentarii

Articolul referitor la plăcile video, la cum alegem o placa video m-a făcut sa ma îndrept si spre un articol referitor la sursele de calculator. Sunt foarte multe persoane care nu se orientează spre o sursa de calitate, iar apoi se întorc pe forumuri ca le merge greu calculatorul sau, in cel mai rău caz, deloc.

  • CUPRINS
  • Ce înseamnă eficienta sursei?
  • Puterea sursei
  • Brand
  • Recomandare surse de alimentare în 2025
  • Parcurgem forumul?
  • CUPRINS
  • Ce înseamnă eficienta sursei?
  • Puterea sursei
  • Brand
  • Recomandare surse de alimentare în 2025
  • Parcurgem forumul?
FSP Hydro GSM Lite PRO
Vezi Prețul Zilei Valabil încă 59:00 minute!
FSP Hydro GSM Lite PRO
Vezi Prețul Zilei Valabil încă 59:00 minute!

Este adevarat ca toata lumea doreste sa isi faca un calculator cat mai puternic, cu costuri cat mai mici, dar trebuie sa avem in vedere si curentul. Ganditi-va la o masina, daca ii bagati benzina de care trebuie va functiona OK o buna perioada de timp, insa daca incepe sa adaugam combustibil de proasta calitate, motorul va functiona din ce in ce mai prost, iar durata de viata a lui va fi mai mica.

Oarecum la fel se intampla si cu sursa de calculator, ea este componenta calculatorului ce face legatura cu exteriorul, ea transforma tensiunea alternativa de la reteaua electrica(in cazul nostru priza) in curent continuu.

Ce transformări face sursa?

Daca sunteți din Romania, știți foarte bine ca in prize avem 230V in cele mai multe cazuri. Calculatorul a fost construit sa folosească -12V, 12V, 5V, 3,3 V. Acest semnal il avem in mufele de conectare pentru placa de baza. Aveți mai multe detalii aici. 

Asadar, putem spune ca o sursa de calculator este un dispozitiv care transforma 230V ai prizei in tensiunile necesare pentru a rula in conditii optime un calculator.

Fiind o piata libera, o piata cu foarte multa libertate din piata chinezilor, s-a dovedit ca avem parte din ce in ce mai mult cu produse care se strica repede, cu produse de proasta calitate, care nu respecta nicio regula. Se vrea a fi o societate de consum, asadar piesele se fac tot mai proaste, tocmai pentru a fi cumparate tot mai des.

Dacă o sursa de alimentare se alege de la început de calitate poate tine chiar si 10 ani sau chiar mai mult. O sursa de calitate înseamnă si fiabilitate. In ultima vreme s-au dezvoltat fel de fel de surse, cu foarte multe protecții care protejează componentele din calculator de fluctuațiile de tensiune. Atenție, însă, dacă aveți probleme mari cu electricitatea, trebuie sa luați in calcul varianta unui stabilizator de tensiune sau a unui UPS.

Cum alegem o sursa pentru calculator?

Desi pentru unii poate parea ceva banal, alegerea unei surse nu este intotdeauna cel mai usor lucru. Putem alege cea mai ieftina sursa, numite si pocnitoare, insa, in timp, se va observa ca acestea consuma mult mai multi W, ca zgomotul produs de ventilatoare este foarte mare, asadar nu se poate pune problema de sursa silentioasa, de eficienta acestea si asa mai departe.

recomandare sursa calculator

In momentul de fata sursele respecta anumite standarde. Vedem peste tot reclame cu ATX 2.1, 2.2 sau ATX 2.3.

Care este diferenta dintre ATX 2.3 si ATX 2.4?

Standardul cel mai nou este ATX 2.4. Acesta are eficienta 80+, iar vechiul standard 2.3 are 75+ eficienta. Așadar, cu cat este mai eficienta sursa, cu atât va consuma mai putini W. Mai multe detalii interesante găsiți pe Wikipedia.

Ce înseamnă eficienta sursei?

Eficienta sursei înseamnă procentul puterii pierdute in conversia din AC in DC. O sursa cu eficienta 80+ este capabila de eficienta minim 80% la o încărcare de 20%, 50% si 100% cu PFC mai mare de 0.9.

Instalarea sursei de calculator

Este foarte simplu de realizat. Nu aveți nevoie decât de o șurubelniță și de un locaș în carcasă. E aproape plug & play. Mai jos aveți o sursă modulară gata de asamblat.

Sursa de alimentare – specificații

O sa incerc sa explic pe cat se poate criteriile de alegere a unei surse de alimentare pentru calculator. Ce trebuie sa stim cand luam o sursa?

Din punctul meu de vedere trebuie sa avem in vedere următoarele:

  • puterea sursei
  • ventilatoarele si cat sunt de silentioase acestea
  • protectiile pe care ni le ofera sursa
  • rail-urile
  • conectorii sursei de alimentare
  • filtre de retea
  • eficienta sursei de alimentare
  • modulara sau nemodulara
  • brand
  • certificările sursei de alimentare

Cam acestea sunt principalele criterii după care ar trebui sa alegem o sursa de alimentare. In rândurile următoare o sa încerc sa explic, pe înțelesul tuturor, cam ce înseamnă fiecare dintre acestea.

Puterea sursei

Cred ca ati auzit de multe ori, la foarte multe persoane ca „daca iti iei o sursa de 800W, o sa ti se invarta contorul si o sa platesti foarte mult curentul”. Este oarecum gresita gandirea aceasta. Calculatorul isi ia curent atat cat are nevoie. Dar am discutat mai sus despre eficienta sursei. Este posibil ca atunci cand o sursa de 800W sa aibă o eficienta scăzută la un consum de 200W. Atunci este posibil sa crească un pic consumul. Exista si un avantaj al acestor surse mari. O sursa de 800W la un load de 200W este mai silențioasă decât una de 300W la un load de 200W.

Pentru a intelege mai bine, daca avem o sursa de 1000W aceasta trage curent din priza 1200W, iar restul sunt pierderi. Inseamna ca sursa aceea are o eficienta de 80%.

Ca sa putem estima cat de mult consuma o sursa trebuie sa facem un calcul înainte. De obicei, se caută in specificațiile producătorului cam cat consuma componentele pe care dorim sa le achiziționăm. Si pentru ca am zis mai sus ca o sursa ne poate funcționa ani buni daca o întreținem si achiziționăm una de calitate, va recomand sa depasiti cu 50-100W calculul final in alegerea unei surse. Este posibil ca, dupa 1 an de zile sa adăugați un BluRay, sa mai puneți un hard sau o noua consumabila.

Ventilatoare

Mi se pare normal ca oamenii sa caute surse silentioase, care sa nu faca prea mult zgomot. De cele mai multe ori racirea surselor se face activ, cu aceste ventilatoare. Daca vom cumpara o sursa de brand, de cele mai multe ori vom avea parte si de o racire buna, silentioasa.

coil noise sursa
sursă de alimentare desfăcută, posibil coil noise

Este bine sa achiziționam surse cu ventilatoare mari, de 120 mm, pentru ca sunt mai mari si… evident, mai silențioase. Unele surse non brand, poate chiar si cele de brand, dar mai ieftine, după o perioada de folosire încep sa aiba Coil Noise.

Acesta este „bâzâitul” din sursa. El apare din cauza izolatiei proaste a bobinelor din sursa. De obicei, ele sunt izolate cu o pasta de producatorul sursei, iar in timp, daca prinde praf, daca nu sunt bine izolate, zgomotul produs de sursa se mărește. Asta nu înseamnă ca dacă zgomotul produs de sursa se mărește, aceasta trebuie înlocuită. Nu, veti putea sa o folosiți in continuare, însă este recomandat sa o recondiționați, sa ii curățați praful, dar sa aveți grija sa nu stricați bobina, condensatorii, convertoarele, etc.

Protecții

Standardul 2.2 a introdus noi protecții precum cele de supratensiune, supracurent, scurtcircuit si supraîncălzire. De multe ori pe acestea nu le veți găsi in specificații, daca este o sursa minim ATX 2.2.

Rail-uri

Un rail este un „canal de livrare” a tensiunilor. Este unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie sa ne uitam cand alegem o sursa. In momentul de fata avem surse cu un singur rail, dual rail, chiar si quad rail.

Cele obișnuite sunt single rail, mai nou entuziaștii aleg si dual rail. Quad rail si dual rail sunt folosite cel mai des de cei care fac overclock sau configurații SLI/crossfire.

Daca o sursa nu are minim un conector de 6 pini, iar voi tocmai ati cumpărat o placa video care are nevoie de o astfel de conexiune de 6 pini, nu încercați sa o folosiți pentru ca vor fi probleme la sursa. La iesire ar trebui sa aveți pe sursa minim 25A pe rail (50 A daca este dual rail)

single rail vs dual rail
single rail vs dual rail pentru cei care se descurcă cu electronica

Conectorii sursei

In momentul in care alegem o sursa trebuie sa fie foarte clar in mintea noastra ce trebuie sa alimentam. Putem chiar sa ne luam o marja de cabluri, pentru viitor. Daca vom alege o sursa modulara cu atat mai bine. Nu ne vor deranja cablurile in plus. Aveti aici un articol detaliat despre conectorii sursei de alimentare.

conector pentru placa video
conector pentru placa video

Filtre de rețea

Acest lucru este pentru pretentiosi. Dar eu nu am intalnit la sursele noi, chiar nici la cele vechi n-am sesizat. Daca riplul este mic cel mai probabil nu veti avea zgomot de fundal(brum) pe sunet in momentul in care ascultati muzica. Din pacate nu prea poti sa stii ce cumperi, doar sa intrebi pe cei care au mai avut asemenea sursa. Se poate rezolva cu inlocuirea sursei sau cum adaugarea unei placi de sunet PCI. Oricum, lucrurile acestea se „aud” diferit de fiecare ureche in parte.

PFC activ sau pasiv

PFC(Power Factor Correction) este un atribut al sursei pentru a reduce pierderile. In ultima vreme tentindele sunt de a reduce pierderile, iar in Uniunea Europeana exista o recomandare prin care sursele sa aiba aceasta facilitate.

Cu cat eficienta sursei este mai buna, cu atât aceasta face mai putina risipa de curent, astfel factura devine din ce in ce mai mica.

Raportul dintre puterea reala si cea aparenta poarta numele de factor de putere si poate lua valori intre 0 si 1. Pentru o sursa cu PFC pasiv, aceasta ia valori intre 0,7 si 0,75, iar daca depășește 0,8 înseamnă ca are eficienta buna. La sursele cu PFC activ se poate ajunge la o eficienta de 0,95-0,99.

Eficienta sursei de alimentare

Peste tot găsim acest titlu. In momentul de fata o sursa de alimentare este eficienta intre 70-80%. Mai nou apar denumiri de genul Golden, Bronze cu certificări 80+ si așa mai departe. Acestea ne ajuta sa vedem cat de eficiente sunt sursele pe care urmează sa le achiziționăm. Va sfătuiesc sa va interesați înainte de a alege o sursa, eventual sa căutați review-uri pentru ca ce scrie pe eticheta nu corespunde întotdeauna cu realitatea.

certificările surselor de alimentare conform wikipedia
certificările surselor de alimentare conform wikipedia

Sursa modulara sau nemodulara

O chestie de marketing care a prins, dar si un lucru bun pentru cei care doresc sa facă wire management decent. In cazul in care aveți foarte multe harduri de băgat, eu am 3 harduri+SSD, DVD RW, Blu-ray player, nici nu se pune problema de o sursa modulara pentru ca am foarte multe de adăugat.

Practic n-as avea de unde sa scot cabluri, chiar mi-ar mai trebui. Daca știți ca nu veți adăuga prea multe componente, va recomand sa va îndreptați spre o sursa modulara(care are cablurile detașabile) pentru ca veți scăpa de cablurile care ocupa spațiul inutil.

Aveți aici un articol despre sursele modulare și non modulare.

Brand

In Romania brandul face totul. Cel puțin in mintea unora. Din punctul meu de vedere informația este totul in momentul de fata. Brandurile mari aleg sa folosească intermediari de multe ori.

Adică eu iau 2,3 componente de la un chinez sau altul si încep sa asamblez o sursa ieftina, dar care are componente proaste, de buget mic. Așadar, vreau sa scăpam de mitul acela ca „are condensatori japonezi”.

Ok, pe vremuri erau foarte buni si unii încă mai sunt, dar producătorii nu aleg întotdeauna ce este cel mai bun. Tocmai de aceea, pentru a reduce costurile de producție, unii aleg sa vândă lucruri prost calitativ, având un brand in spate, doar pentru sunt acel brand.

condensatori sursa
condensatorii sursei de alimentare

Recomandare surse de alimentare în 2025

Iată mai jos câteva modele de surse pe care le consider eu ok. Asa cum am zis la începutul articolului trebuie sa luați in considerare mai multi factori când alegeți sursa de alimentare. Cel mai bine ar fi ca voi sa lăsați într-un comentariu configurația actuala, iar eu voi încerca sa va ajut sa alegeți cea mai buna sursa de alimentare pentru PC-ul vostru.

Thermaltake TR2 S

  • 600W
  • PFC Activ
  • Single Rail
Vezi Detalii

Seasonic G12 GC-650

  • PFC Activ
  • 80+ Gold
  • 650W
Vezi Detalii
Merită să iei o sursă ieftină?

Eu zic că nu. Alege una raport calitate preț ce te poate duce ani de zile. Dai o dată un ban, dar știi că te folosești ani de zile.

Merită să iei o sursă de 1000 de W?

Sigur că da, dar doar atunci când vrei să faci overclock, când vrei să storci puterea PC-ului. Dar dacă nu este una de calitate, cei 1000W nu reprezintă nimic.

Ghid alegere cea mai bună sursă pentru tine

Branduri principale
  • Seasonic
  • Corsair
  • Enermax
Branduri secundare
  • Zalman
  • Antec
  • Super Flow

Nu e deloc ușor să alegi o sursă, mai ales când, în mentalul colectiv totul se bazează pe W. Din fericire, avem și alte criterii despre care trebuie să vorbim

TwitterFacebookWhatsApp

Din categoria: Sursa Etichete: cum aleg o sursa pentru PC, recomandare sursa

Comentarii

  1. dan a zis

    6 iunie 2015 la ora 17:21

    Salut,
    Te rog sa ma ajuti cu un sfat pt. sursa. Mi s-a stricat sursa Tacens Valeo 700w silver care este in garantie la altex. Ar trebui sa aleg tot de la ei alta sursa si sa platesc diferenta. Dintre Zalman 700wGLX, Zalman 700wGV,Corsair VS650 si Sirtec EP-650S ce ma sfatuiesti sa iau? Sitem I5 4460, pb Gigabyte H97 HD3, 8G RAM Corsair, placa video asus gtx 960 strix, hdd wd 1 T black, 5 ventilatoare carcasa de 120 mm.
    Multumesc.

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      7 iunie 2015 la ora 18:07

      Sunt mari sursele. Ar fi suficient și cu W mai puțini. Știu că altex nu are o diversitate de produse. Mergi pe Corsair VS650.

      Răspunde
  2. Razvan a zis

    16 iunie 2015 la ora 15:40

    Buna ce surse îmi recomandați pentru acest sistem de gaming eu dețin sursa aia de sus un e postat linku din playlist vreau neaparat o sursa pana in 240 RON

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      16 iunie 2015 la ora 16:32

      Sistemul văd că este făcut pentru overclock. La ce nivel te joci cu el?!

      Răspunde
      • Razvan a zis

        16 iunie 2015 la ora 17:16

        Am avut mai demult o pana de curent si mi sa stins calculatorul si sa aprins de 3 ori…de atuncia a inceput sa mearga jocuriile putin sacadat

        Dupa care mi-am cumparat
        Sursa Seasonic S12II-520 Bronze 520W
        Am montato si ghici ce? cand dadeam restart la PC mi se reaprindea pc inapoi…singur (stiu ca e ciudat) si am inapoiato am ramas cu asta…piesele sunt noi…..le am de anu trecut ,am garantie tot,nam avut bani sa termina pc tot..asa ca am ramas cu sursa si cu hardu vechi.

        Inainte de aceea pana de curent totul a fost ok,insa nustiu exact de unde vine acel sunet…o sa inregistrez nustiu daca e placa video ca are 3 coolere si trebuie sa se auda…sau sursa….chiar nu am idee…repet e totul nou,am trimis sistemul la diagnosticare dupa aceea pana,au testat cei de la pcgarage si totul ok,nu are nmk placa de baza sau restu….poate asa trebuie sa se auda..

        Răspunde
        • Yamasha a zis

          16 iunie 2015 la ora 17:27

          Și acea sursă ar trebui să fie destul de ok. Mă refer la Seasonic.
          Totuși, tind să cred că acele probleme sunt de la internet/ driverul plăcii video.
          Doar în jocul acesta sunt probleme?

          Răspunde
  3. Razvan a zis

    16 iunie 2015 la ora 16:54

    Nu vreau sai fac overlock…eu detin aceasta sursa Rasurbo SilentPower DLP-55.1 550W insa nu ma pot juca la high ca se aude un sunet,nu are forta destula..ce surse imi recomanzi

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      16 iunie 2015 la ora 17:02

      Sursa are destulă forță. E foarte ok chiar pentru sistemul tău. Probabil a obosit. Mă gândesc că sunetul ăla este coil noise. Mai multe citești aici.

      Jocul la high n-ar trebui să fie o problemă pentru o astfel de configurație. Sigur nu e o problemă software și nu hardware? Un driver ceva?
      Dacă, totuși, vrei să schimbi sursa un model ok este Sirtec – High Power Element BRONZE 500W.

      Răspunde
      • Razvan a zis

        16 iunie 2015 la ora 17:38

        Numai merge sacadat acuma numai am probleme,poate o fost sia activat eu stiu ce protectie sau sia revenit habar nam…ori e ceva legat de instalatia mea electrica..ma rog…dar se aude ceva un sunet nustiu cum sa iti explic….ca si cum invarte ceva.nu e deranjator,dar am impresia ca forteaza sistemul sursa….nam idee…

        Răspunde
  4. Razvan a zis

    16 iunie 2015 la ora 17:41

    in principiu cand ma joc un joc mai pretentios.sau ma joc la high sau ultra imi scoate acel sunet…cand maresc cerintele din options..o sa inregistrez…

    Răspunde
  5. Busuioc Ionut a zis

    16 iunie 2015 la ora 19:06

    Salut1Am cumparat o placa video Nvidia GTX 750 TI OC 2GB si nu imi merge.Mi-ati spus ca sursa e problema.Sursa Delux ATX 450W P4 imi puteti recomanda o sursa mai buna ca sa imi mearga placa video?
    Am buget 300 lei

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      16 iunie 2015 la ora 19:18

      Era dificil să funcționeze pe acel deluxe. Eu zic că este suficientă sursa Segotep Raynor Power 550W. O poți folosi pe viitor și pentru o placă video mai performantă.

      Răspunde
  6. Leonard Sebastian a zis

    17 iunie 2015 la ora 14:27

    Buna ziua. Un mic sfat mi-ar prinde bine. Detin un sistem mai slabut pe care il foloseste baiatul meu cu urmatoarea configuratie:
    Placa de baza Gigabyte GA-G41MT-D3
    Procesor Core 2 Duo E8400
    4 GB RAM DDR3
    Video nvidia 8500GT
    si o sursa G-Galanctic ATX-450P2SC (v.2.0)
    Am primit cadou o alta placa video nvidia 8800 GTS cu alimentare separata.
    Intrebarea este, duce sursa veche aceasta placa? Nu am incercat s-o montez sa nu ard ceva.

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      17 iunie 2015 la ora 14:58

      Ar trebui să funcționeze ok împreună.

      Răspunde
      • Marian a zis

        11 decembrie 2015 la ora 19:48

        Buna seara.L o placa de baza asrock g41m vsr r2.0 am avut un procesor celeron d 352 cu 512 cache+2 gb Ram de la kingston de 1333.Am luat recent un procesor e8400 si dupa ce instalez windows(de fapt dau restore la imagine si in 5 minute am toata partitia C ca noua),imi apare pe ecram ca fost gasit un nou device,etc si sa-i dau restart la pc.Dupa aceasta nu mai booteaza.Imi apare Start windows normally,dau enter si restarteaza pc..Asta pana cand dau din nou restore la imagine Windows.Un sfat?Exista vreun soft ce trebuie sa-l instalez?De altfel pc merge senzational cu procesorul acesta,doar pana ii dau restart.Va multumesc!

        Răspunde
  7. Chiorean Cristian a zis

    18 iunie 2015 la ora 18:57

    Buna am.urmatoarele componente:
    Procesor: Intel Pentium G 3240 dual core 3.1 Ghz
    Placa video : MSI GTX 750 Ti
    Ram : 8 gb ddr 3 1600 Ghz
    Placa de baza : Asus H81M-E
    Sursa : Delux 450 w
    Buget 150 lei
    Cu aceasta sursa am observat a am fructuatii de ensiune adica tot mi se inchidea pc.Ce sursa miati recomanda

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      22 iunie 2015 la ora 16:56

      În 150 de lei n-am ce să-ți recomand de calitate. Mai pune 20 de lei și ia ceva cât de cât acceptabil. Mă gândesc la modelul Inter-Tech Energon 650W.

      Răspunde
  8. just_iulian07 a zis

    18 iunie 2015 la ora 23:42

    Buna ziua ! Am urmatorul sistem:
    CPU: AMD Athlon 64 X2 Dual Core 6000+ 3GHz
    GPU: ATI Radeon X1950 512MB,256MB BUS,DDR3,DirectX 11
    1GB RAM DDR2 800MHz
    Sursa TASK TK-930TX 300W

    Iar problema este urmatoarea: Am cumparat aceasta placa recent,am reinstalat Windowsul(si 7 si xp) mi-am instalat CS:GO, m-am jucat la 90fps cu setarile pe HIGH dar imi apar BSoD-uri ,ba se blocheaza si face un ticait si ramane asa pana ii dau restart sau se inchide pur si simplu si trebuie sa scot cablul de alimenatare cu 32pini (parca) de pe placa de baza plus ceva gen molex care vine pe placa de baza. Vreau sa mentionez ca sursa este una veche iar placa mea este pe 256 , deci necesita alimentare separata. Sursa NU AVEA ABSOLUT NICI UN CONECTOR PENTRU PLACA VIDEO(nici 6 pini , nici 8pini) . As vrea sa mai spun ca si cu fosta placa video(ATI Radeon X1950 128mb 64bit bus ddr) primeam aceste „erori” (specific ca am instalat si windows 7 si xp si tot asa . Inca ceva: am lasat pcul 1 zi fara sa instalez nici un joc pe el si si am observat ca tot asa face) Va rog frumos,dati-mi si mie un link cu cea mai ieftina sursa compatibila cu configuratia mea(EMAG,PCGARAGE)

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      22 iunie 2015 la ora 16:53

      Puteți să vă orientați către modelele Floston sau nJoy. Dar nu sunt de brand, oricând vă pot lăsa…

      Răspunde
  9. Constantin a zis

    22 iunie 2015 la ora 12:51

    Bună ziua!

    Aș dori să achiziționez următorul sistem:
    1. Carcasă Segotep Chariot TF, ATX Mid Tower, fără sursă
    2. Placă de bază Gigabyte B85-HD3
    3. Procesor Intel Core i5-4460, 3.2GHz, Haswell, 6MB
    4. Placă video Sapphire AMD Radeon R7 240
    5. HardDisk WD Blue 1TB, 7200rpm, 64MB, SATA 3
    6. 2 x Memorie HyperX FURY Blue 8GB, DDR3, 1600MHz

    Iar ca sursă sunt în dubii între astea două:

    1. Sursă modulară Cougar SL600, 600W, ATX 2.3
    2. Sursă modulară Inter-Tech Combat Power, 650W

    Deși cred că cea de 600 se potrivește mai mult pentru mine, aș dori să aflu o părere din partea dumneavoastră, eventual o altă opinie și cu privire la compatibilitatea pieselor de mai sus, bugetul maxim fiind 2.800 lei.

    P.S. țin să menționez că am și o placă de sunet Creative Sound Blaster Audigy 7.1
    Mulțumesc anticipat!
    Aștept cu nerăbdare răspunsul dumneavoastră!

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      22 iunie 2015 la ora 16:50

      Salut Constantin. Nu înțeleg de ce ai ales o placă video atât de slabă. Concurează cu cea integrată, de pe procesor. La ce vei folosi sistemul?

      Răspunde
  10. Richard a zis

    22 iunie 2015 la ora 16:37

    Salutare, am nevoie de un sfat pt achizitionarea unei surse pt urmatorul sistem:
    -Procesor Intel® Core™ i7-4790K, 4.0GHz, Haswell, 8MB, Socket 1150, Box
    -Memorie Kingston HyperX FURY Black 16GB (2x8GB), DDR3, 1866MHz, CL10, 1.5V
    – mb Asrock Z97 PRO4, Socket 1150
    -SSD Samsung 850 EVO, 2.5″, 250GB, SATA III
    -HDD WD Red 2TB, 64MB, SATA 3
    -saphire amd firepro v4900 cu 1gb ddr5 nah si mai e un dvd writer. Pe viitor o sa mai adaug inca doua sau trei hdd-uri la fel ca cel de sus si inca odata pe atata memorie daca conteaza pt raspuns si probabil ca o sa schimb placa video. Sursa pe care o alesesem initail nu mai e in stock pe nicaieri (as vrea preferabil in maxim 300 de roni). Ah si carcasa zalman z3plus. Multumesc anticipat.Rich

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      22 iunie 2015 la ora 16:48

      Faci overclock sau editare cu sistemul acesta?

      Răspunde
      • Richard a zis

        22 iunie 2015 la ora 16:56

        Calculatorul o sa fie folosit pentru grafica si ocazional pt animatie, chiar nu stiu daca e nevoie de overclocking.

        Răspunde
        • Yamasha a zis

          22 iunie 2015 la ora 16:58

          Am înțeles. Cumpărați de la un magazin anume? Să ne orientăm la „fața locului”?

          Răspunde
          • Richard a zis

            22 iunie 2015 la ora 17:03

            Multi m-au sfatuit sa iau de la Emag pentru ca au o politica de returnare „prietenoasa” dar daca nu se poate o iau si din alta parte, ideal ar fi sa vina mai repede ca sa ma apuc de treaba, asa ca „in stoc la furnizor” nu e o optiune pentru mine : ).Sursa pe care o doream: Sirtec EP-650S, 650W, ATX 2.3, PFC activ.

          • Yamasha a zis

            22 iunie 2015 la ora 17:14

            Din câte știu că sunt singurii care oferă transport gratuit chiar și pentru garanție sau retur în 30 de zile.
            În stoc furnizor înseamnă încă 24 de ore la eMAG(cred). Sirtec EP-550S, 550W este afisat stoc limitat. E suficient pentru sistemul dvs și are aceleași specificații ca cea care nu este pe stoc. Dacă dați comanda până în 6 cred că ajunge și mâine, mai ales dacă sunteți din București.

  11. Richard a zis

    22 iunie 2015 la ora 17:19

    Multumesc frumos Yamasha, apreciez raspunsul!

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      22 iunie 2015 la ora 17:20

      Cu plăcere. 🙂

      Răspunde
  12. Ionut a zis

    27 iunie 2015 la ora 17:05

    Salutare.
    Am urmatoarea configuratie:
    – MOBO: Gigabyte z87m hd 3
    – RAM: 8GB hyperX
    – Video: EVGA GeForce GTX 750 FTW
    – Procesor: Intel i5-4590 3.3GHz
    – Sursa: nJoy 500WGX 500W
    – HDD WD blue 1TB
    – DVD-RW ASUS
    Configuratia este facuta anul trecut, moment in care nu am mai avut bani pentru o sursa mai buna. Ar fi cazul sa o schimb sau este ok?

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      27 iunie 2015 la ora 17:08

      Momentan nu. E suficinetă pentru ce ai tu acolo. Îți face vreo problemă PC-ul?
      Poate la un viitor upgrade de placă video să iei ceva mai bun.

      Răspunde
  13. bogdan.mihai44 a zis

    27 iunie 2015 la ora 23:27

    Salutare, am nevoie de un sfat pt achizitionarea unei surse pentru urmatorul sistem:
    procesor-amd fx 6300
    ram-8GB ddr3 1333mhz zeppelin
    placa video-nVIDIA GEFORCE GT 730
    PLACA DE BAZA-gigabyte ultra durable4 78lmt-s2
    HDD- DE 150GB
    recomandati-mi o sursa

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      28 iunie 2015 la ora 21:38

      Salut, ce buget ai pentru sursă?

      Răspunde
  14. Alex a zis

    30 iunie 2015 la ora 14:19

    Salut. pentru urmatoarea configuratie:
    Procesor: AMD FX8320
    Placa video: asus GeForce GTX 970 StriX DC2 OC 4GB DDR5 256B
    Ram: 8gb hyperx savage 1600 cl9
    Placa de baza: Gigabyte GA-970A-UD3P Socket AM3+
    HDD: HDD WD Caviar Blue 1TB SATA3 64MB 7200RPM
    este buna sursa: Inter-Tech Argus 720W APS-720W Dual Rail

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      1 iulie 2015 la ora 08:03

      Eu ți-aș recomanda, mai degrabă, modelul acesta.

      Răspunde
  15. vlad a zis

    8 iulie 2015 la ora 10:46

    Salut!
    Poti sa imi recomanzi o sursa silentioasa si modulara pentru urmatorul sistem, te rog?

    Intel Pentium G3258 cu OC la 4.2ghz
    Asus Maximus Impact VI z87
    2×4 GB Hyperx Savage 1886
    Asus Radeon R9 280x 3gb
    1xSSD
    1xHDD
    2x Case Fan

    Buget: 300-350 lei

    Merci!

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      8 iulie 2015 la ora 13:16

      Dacă tot ai buget eu aș merge pe modelul ăsta.

      Răspunde
      • vlad a zis

        8 iulie 2015 la ora 13:22

        Nu e de preferat un Seasonic sau Corsair? Eventual un Super Flower?
        Daca imi poti recomanda ceva mai ieftin si bun, este ok.

        Răspunde
        • Yamasha a zis

          8 iulie 2015 la ora 13:40

          Corsair este ok, dar este supraestimat. Poți merge pe Super Flow/ Seasonic, dar chiar și pe Sirtec.

          Răspunde
  16. Omar a zis

    10 iulie 2015 la ora 11:09

    Salut. Vreau si eu sa verific cum suna sistemul asta pe care il construiesc:

    Achizitionate:
    -Placa de baza Asus Maximus VII Hero
    -Sursa Inter-Tech Combat Power 750W
    -Carcasa Zalman Z11 Plus
    In curs de:
    -Placa Video Asus Strix GeForce GTX 980
    -Procesor Intel Core i7-4790k,4Ghz,8MB
    -SSD Intel SSD 530, 120 GB, SATA3.
    -RAM Kingston HyperX Beast 16 GB ( 2x8GB), DDR3,2400MHz, CL11
    -HDD WD Black 1TB, 7200rpm,64mb SATA3
    -DVD RW ASUS DRW-24BFI,Sata,bulk

    Nu fac overclock la nimic.

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      11 iulie 2015 la ora 07:54

      Nu arată rău, dar le-ai ales fix pentru overclock. Atât timp cât toate sunt deblocate.
      Placa de bază mi se pare mult prea scumpă pentru ceea ce oferă, iar sursa mult prea ieftină.
      Aș fi luat ceva mai ok, cu mai multe protecții. La ce ai sub carcasă Inter Tech nu este wow.
      În rest, ai ales foarte bine.

      Răspunde
      • Omar a zis

        11 iulie 2015 la ora 16:47

        Deci sursa e singura care nu e „buna”, dar este ok.
        Placa de baza am citit ce face, mi se parea super, pretu habar n-aveam cat trebuia sa fie( dat fiind ca e primu pc in constructie singur).

        In schimb mai aim 2 intrebari:
        1) Sursa se potriveste la componente?( adica la voltaj si astea, ca din cate stiu da, dar vreau sa ma mai verific)
        2)GTX 980 ce ofera in plus fata de 970 ( uitandu-ma la pret 980 pare sa ma tina vreo 5 ani buni minim.)

        Răspunde
        • Yamasha a zis

          12 iulie 2015 la ora 07:39

          În 5 ani va fi expirat 980-ul. Mai bine iei 970-ul și-l schimbi peste 3,4 ani cu altceva.
          Sursa nu e rea, are ceva protecții, dar personal n-aș cumpăra-o. De dus, duce fără probleme sistemul.
          Dar chiar și pentru un 980 GTX aș fi luat o sursă de 550W maxim și cu multe protecții/ certificări.

          Răspunde
          • Omar a zis

            13 iulie 2015 la ora 14:35

            Ok, dar am omis o chestie destul de importanta…OS-ul. Prefer sa merg pe windows pentru ca….e windows.Dar acum ce windows sa iau? ( 7 sau 8.1 ), stiind ca la sfarsitul lui iulie se va face upgrade la windows 10 gratis.Stau si ma uit la 8.1 fpp si windows 7 OEM…Ce inseamna fpp si oem?Lic ente electronice ESD?

  17. Onisim a zis

    10 iulie 2015 la ora 14:24

    Buna.Am urmatorul sistem, i5 3330, gtx970,3 placute ram de 4 gb hyperx fury,12 gb in total.hdd 500 gb wd, dvd -rw, webcam hd, mouse si tastatura wireless.in ulele jocuri, mi se stinge pc-ul, dupa 10-15 minute.temperatura nu trece niciodata de 55 la procesor, si de 70 la placa video.singurele jocuri in care se stinge sunt cod advanced warfare si grey goo.s-a stins odata si in far-cry 4 si in cod ghost.gta v merge fara probleme cu totul pe maxim, la fel si nfs rivals, metro last light battlefield 4, cam toate titlurile recente.Am o sursa njoy de 500 watt, si banuiesc ca ea e de vina.ce parere ai? mi-as schimba sursa, si ma gqndesc si la un posibil sli in viitor.ce îmi recomanzi?

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      10 iulie 2015 la ora 14:27

      Decât SLi mai bine încă una de generație nouă. Se închide sau se restartează? Ai încercat să faci niște teste de performanță? Sursa e cel mai probabil, dar poate fi și un conector, un slot PCI Express…

      Răspunde
      • Onisim a zis

        10 iulie 2015 la ora 14:31

        prompt raspuns.mersi.pai am facut teste, si nici o problema in ele.si plus ca o stresez la maxim in gta 5, cu totul la maxim, full hd, si nici o problema.si inchide, si trb sa intrerup alimentarea cateva secunde pentru a porni inapoi.pai ma gandesc ca un sli de gtx970 e destul de puternic nu? tinand cont ca apare ai dx12, si ea e compatibila

        Răspunde
        • Yamasha a zis

          10 iulie 2015 la ora 14:36

          Evident. Cu directx 12 și Windows 10 se tot speră ca totul să fie compatibil. Acum sunt funcționale, sunt recunoscute de drivere, totul frumos, dar performanțele nu sunt duble, nici pe jumătate. De asta zic că este mai bine să fie mai performantă placa video față decât două.
          Oricum, 970 GTX este super ok în momentul de față. Nu o bate decât R9 390, dar este mai rece față de ea și mai puțin consumatoare.

          Ca sursă ar trebui să avem o limită de buget, vrei să fie modulară?

          Răspunde
          • Onisim a zis

            10 iulie 2015 la ora 14:42

            da,970 gtx e super acum, dar nu stiu cum va fi peste 1 an,2…oricum vreau sa fiu pregatit, ca mi-as mai luat un hdd, si un ssd, si sa nu trb sa o schimb iar.ca buget, undeva la 350, ma gandeam la o sursa de 750

  18. Doaga Bogdan a zis

    10 iulie 2015 la ora 16:52

    Salut, la acest sistem i5-4460, 3.2GHz, Placa de baza ASRock B85 PRO4, Placa video Gigabyte NVIDIA GeForce GTX 750 OC, Memorie Kingston HyperX FURY Red 8GB (2x4GB), HDD WD Blue 1TB.
    recomandare pt o sursa, buget pana la 300 lei.

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      11 iulie 2015 la ora 07:44

      O sursă cu certificare bronze, ca Sirtec HPC-500-G12S BR, e suficientă. Te va ține și pentru un viitor upgrade pentru placa video.

      Răspunde
  19. Yamasha a zis

    11 iulie 2015 la ora 07:48

    Onisim, ție ți-aș recomanda un Seasonic.

    Răspunde
  20. Sorin a zis

    12 iulie 2015 la ora 14:04

    Noroc! Apreciez munca depusa pentru acest subiect si timpul care l acorzi fiecarui raspuns dat.
    Acum spune mi te rog pentru un proc E5200 2.5Ghz dual core, 3 gb ram, momentan cu placa video integrata 256mb (Motherboard Asus P5KPL-AM IN/ROEM/SI) caut o sursa cu un buget pana in 200 ron si ceva de calitate. E ok una de 350~400 W de la Corsair exemplu?
    Intentionez pe viitor sa i pun si o placa video dar ceva modest ~1Gb, calculatorul fiind utilizat de parinti.
    Stima!

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      12 iulie 2015 la ora 14:12

      Pai dacă va fi utilizat de părinți bănuiesc ca nu va fi foarte solicitat. In cazul asta o sursă corsair este prea mult pentru ei. Cred ca și un inter tech micuț ar fi ok. Momentan nu sunt pe pc ca să găsesc un model, dar cum ajung editez și te anunț.

      Răspunde
  21. Yamasha a zis

    13 iulie 2015 la ora 14:46

    Onisim, o modalitate de licențere ieftină ai aici. Adică am luat o licență de Windows 8.1 PRO și am activat-o. Totul a decurs ok fără probleme.

    Upgrade-ul gratuit la Windows 10 va fi doar dacă licența este validă. Nu și pentru crackuiți. Iar acesta vine în aproximativ 2 săptămâni.

    Răspunde
    • Omar a zis

      14 iulie 2015 la ora 17:51

      ce windows sa iau? ( 7 sau 8.1 ), stiind ca la sfarsitul lui iulie se va face upgrade la windows 10 gratis.Stau si ma uit la 8.1 fpp si windows 7 OEM…Ce inseamna fpp si oem?Licente electronice ESD?

      p.s. se face si update la crackuiti, dar o sa fie naspa( din cate am auzit) ex. reclame peste tot.

      Răspunde
  22. Sorin a zis

    13 iulie 2015 la ora 22:07

    Mersi pentru promptitudine! Sincer poate pe viitor o să l folosesc și eu…cine stie:) Eu m am gândit ca nu are rost să dau un ban pe o sursă de 1 mil..care duce cât a mea (380w) nu știu ce să zic..de asta m am gândit la ceva mai calitativ dar o să iau în calcul și varianta ta + o licență de windowa 8 – aș ieși la aceeași bani.
    O Seara plăcută!

    Răspunde
  23. Adrian a zis

    19 iulie 2015 la ora 18:42

    Buna ziua! As dori ajutor in alegerea unei surse noi. Iata configuratia computerului meu :
    Placa de baza: Asus M5A97 Plus socket am3
    CPU: AMD FX X8 8300 3.3 gHz 16 mb socket am3
    RAM: Kingston HyperX Savage 8 gb ( 2×4 gb ram)
    Video card: Nvidia GForce GTS 450
    Vechea sursa era un noname de 230 V.
    Multumesc anticipat! 😀

    Nu fac overcloaking si nu stiu ce HDD am daca ar conta.. nu e cine stie ce, am 100 gb pe D: si vreo 50 pe C:
    Pardon, vechea sursa era de 430

    Răspunde
  24. Omar a zis

    20 iulie 2015 la ora 16:51

    Salut. Maine imi vin componentele din configuratia de mai sus, exceptand placa video si hdd-ul. Acuma faceam conexiunile de la sursa si ventilatoare la placa de baza. Cum conectez cablurile de la sursa la placa de baza? Trebuie sa fie unul din cele 2 cabluri conectat? ( acela de 24 de pini si 8 pini ). Sau sa fie doar una din ele conectate?

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      20 iulie 2015 la ora 16:53

      Acela de 24 de pini și cel pentru procesor. Scrie pe el CPU FAN.

      Răspunde
      • Omar a zis

        20 iulie 2015 la ora 16:56

        Dan acela de cpu este sus de tot si are 4 pini, dar pentru ce e alimentarea cu 8 pini atunci? placile mATX?

        Răspunde
        • Yamasha a zis

          20 iulie 2015 la ora 17:00

          Nu-mi dau seama despre ce zici exact, dacă reusești să urci o poză cu placa de bază sau să-mi dai un link cu ea și cu sursa, îți zic ce trebuie băgat.

          Răspunde
          • Omar a zis

            20 iulie 2015 la ora 21:29

            Nu mai trebuie, m-am lamurit. M-am uitat la un video de la pcgarage. ala cu 24 pini e de curent prin placa de baza, iar ala de 8 sau 4 pini e pt procesor. ms oricum 🙂

            Dar mai e o chestie…mufele molex…daca zic bine… stiu ca sunt pentru hdd,ssd…in genereal interfata sata. Se poate sa fie si la ventilatoare?

          • Omar a zis

            20 iulie 2015 la ora 23:20

            Nu mai e problema, m-am lamurit, dar am niste ventilatoare cu mufe speciale….late cu 4 pinuri. Ce sunt alea?

  25. Ciprian a zis

    23 iulie 2015 la ora 18:22

    Salut am o sursa Zalman ZM700-LX Single Rail 700W si vreau sa fac sli cu 2 r9 280 non x de la sapphire, am procesor 8350 2 harduri de 1 tera si 500 gb. Crezi ca e ok? Alta intrebare: as putea face sli cu o placa r9 280 non x sapphire si cu una asus r9 280x? Mersi mult

    Răspunde
    • Yamasha a zis

      25 iulie 2015 la ora 18:06

      Nu ar trebui să fie probleme. Dar te-ai interesat de drivere? Se comportă ok? Mare afacere nu faci cu 2 plăci video, ele nu o să funcționeze la performanță dublă. O să fie bine dacă o să îți meargă cu încă jumătate ca performanță.
      Cu sursa ești la limită.

      Răspunde
      • cuprian a zis

        27 iulie 2015 la ora 10:08

        Driverele pe windows 8.1 sunt de tot rahatul, mie personal imi face probleme gen linii orizontale negre si albe… Nici macar in garantie la pc garage nu mi a facut nimic, au zis teste ok, si le am trimis si imaginea aia. deci nu am ce face decat sa astept un fix…

        Răspunde
        • Yamasha a zis

          27 iulie 2015 la ora 10:10

          Sau… Windows 10 🙂

          Răspunde
« Comentarii mai vechi
Comentarii mai noi »

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2025 ·