A trecut ceva timp de când memoriile DDR4 sunt pe piață. În tot timpul acesta m-am gândit dacă este cazul să fac un articol despre diferențele între DDR3 și DDR4. S-au mai scris aici și câteva lucruri despre DDR4 așa că n-am fost prea convins că merită să adaug și eu câteva cuvinte.
Mi-am făcut timp și am zis că trebuie să aduc și eu câteva completări. Nu am vrut să vorbesc fără să testez mai multe. În ultima perioadă am avut ocazia să mă joc cu laptopuri cu DDR4, dar și câteva configurații desktop.
Dacă mă întrebați pe mine, eu cred că DDR4 se referă la viitor. Nu neapărat la performanțe incredibile, dar sigur la un preț mai bun la revânzarea calculatorului. Una este să vindeți un DDR3 când toate sistemele sunt pe DDR4, una este să vindeți DDR4 când suntem aliniați la această nouă tehnologie. Lumea se va uita mai urât.
Ca prețuri sunt pe acolo. Cel puțin, așa le văd aici.
Pe scurt, în momentul de față, dacă vom compara DDR3 la 1600 MHz cu DDR4 n-o să vedem performanțe mai mari de 1%. Sau 1,2 FPS-uri în jocuri. Dar cum pe piață avem de-a face cu memorii DDR4 ce pleacă de la 2133 MHz diferențele ajung până la 10% performanțe în plus. Aici rămâne să analizați voi dacă merită să investiți într-o placă de bază compatibilă și un procesor compatibil.
Ca plusuri, pe DDR4 avem mai puține erori, automat mai puține BSOD-uri, compatibilitate mai bună cu placa de bază, un consum mai bun, lucrează la un voltaj mai ok și multe alte lucruri ce țin de marketing.
DDR4 pentru jocuri sau DDR3?
Pentru că sunt foarte mulți care sunt interesați direct de cât de mult contează memoria RAM în jocuri mai jos aveți câteva teste care vă ajută să vă dați seama de cât de mult este influențată placa video. Testele de mai jos sunt realizate cu GTX 980 și 960 GTX.
Se observă că influențează foarte puțin placa video. Chiar dacă avem DDR3 sau DDR4 diferențele sunt nesemnificative.
Din punctul de vedere al procesorului, iată mai jos câteva teste cu principalele programe. Se observă faptul că, cu cât programul este mai nou, actualizat, cu atât performanțele sunt mai bune. Asta pentru că tehnologia avansează, iar programatorii încep să implementeze instrucțiunile. Cea mai mare diferență este pentru Adobe CC 2015. De fapt și de drept, programele de editare ies cel mai câștigate cu o memorie mai rapidă. Am zis-o de foarte multe ori pe blog că ajută foarte mult la randat memoriile mai rapide.
Mulți se încred și în benchmark-uri, în programe de stresat procesorul. Mai jos aveți câteva teste cu Aida, cu Cinebench…
Trecând peste aspectul financiar, memoria DDR4 este aproape identică cu cea DDR3. Aș recomanda pentru cei care fac editare sau procesare masisă să se îndrepte spre DDR4. Nu merită să investiți pentru jocuri în DDR4 decât dacă vreți să aveți vârf de gamă.
Sigur, pe termen lung, la un viitor upgrade, nu veți fi obligați să faceți upgrade de platformă. Următoarea generație de procesoare va fi compatibilă cu DDR3/ DDR4, dar va fi ultima ce va mai funcționa cu DDR3.
Evident că nu. Între generații de module RAM nu avem compatibilitate..
danutababei a zis
Excelent acest articol pentru mine. Am 16 Gb DDR3 2400 si aveam ocazia sa schimb sistemul sa fac upgrade pentru DDR 4 cu cheltuiala aferenta, desigur. Vad ca nu e cine stie ce. Am I7 4700K Fac doar editari foto-video. Multumesc inca odata !
Yamasha a zis
Nici nu se pune problema de upgrade. E un sistem foarte ok. Dacă vrei să avansezi în render trebuie să te gândești la o investiție mai mare, poate chiar pe socket 2011. Ce ai acum e mai mult ca ok. Nici 6700K nu merită pentru ceea ce ai in momentul de față. 🙂
danutababei a zis
Multumesc frumos pentru raspuns si pentru atentia acordata ! Chiar eram pe ganduri !
Cosmin Dumitru a zis
Fara suparare, dar sunt rezultate teoretice. Am prieten cu i5 4460, similar i5-ului meu Skylake, 6500, dar in single core poate e cu o idee mai superior Haswell-ul, 16 GB DDR3 la 1600, tot Kingston HyperX Savage, si placa video GTX 970, ca a mea, dar de la Gigabyte, luata imediat ce a aparut pe piata, a dat o gramada de bani pe ea. SSD de la Intel, il are cam de 2 ani, dar jocurile le are instalate ca si mine, pe HDD. In gaming, sunt deasupra lui cu peste 13-14 fps-uri, de unde rezulta ca i5-ul Skylake impreuna cu DDR4, fac diferenta. Am DDR4 Kingston HyperX Savage la 2400 MHz cl12 1.35V, dar n-am activat XMP-ul, ruleaza la 2133 MHz. Poate si placa de baza pe care o are el, una ieftina de la Gigabyte, nici 350 lei n-a dat pe ea, ii limiteaza performantele, dar altfel nu-mi explic diferenta de framerate in Full HD, setari maxime.
Cat despre editare foto-video, diferenta intre DDR4 si DDR3 este ENORMA. Va pot da numele unui videograf cunoscut in Romania, care a lasat un i7 2600K pentru i7 6700K si DDR4. In randare video, DDR4 + i5/i7 Skylake + CUDA (de la GTX 960 in sus), fac o echipa letala pentru orice configuratie din generatiile trecute.
Ma rog, doar in unele jocuri, au fost altele la care diferenta era de maxim 3-4 fps-uri, dar in cateva (Arma 3, Batman Arkham Knight, The Witcher 3 si Metro 2033 Redux), diferenta era uriasa, peste 13 fps-uri.
Yamasha a zis
Sunt multe de zis, sunt multe de testat. E clar că nu poți face o comparație 100% corectă. Diferă chipset-urile, diferă platforma, poate chiar hard disk-ul. În mod normal ar trebui schimbată o singură componentă pentru a fi testele elocvente. Deși, din punctul meu de vedere, și așa pot fi urme de suspiciuni. Să luăm exemplul CUDA. Pe un CC 2015 poate fi un scor mai prost pentru anumite serii de plăci video, iar pe unele mai vechi, pentru care s-au optimizat la maxim pot apărea rezultate mai bune sau mai proaste. 🙂
E interpretabil. Vorbim despre hardware dependent de un software. 🙂
Testele, este evident că sunt sintetice, dar și prin testele mele de zi cu zi am văzut că între seria 4 și seria 6 nu sunt diferențe majore. Cu cât coborâm mai mult, așa cum ai zis-o și tu, pe seria 2 de la Intel, performanțele sunt din ce în ce mai vizibile.
Cosmin Dumitru a zis
Depinde ce face fiecare. Pentru Facebook, filme, muzica si Chicken Invaders nu merita upgrade-urile astea, atat de scumpe. Nici macar pentru 2-3 jocuri noi pe piata. Cand esti editor grafic, si faci randari serioase, un upgrade serios la 3 ani este obligatoriu. Eu sunt de parere ca, in orice domeniu, acestea se fac din 2 in 2 generatii. Diferente mari intre GTX 970 si GTX 1070, nu ar fi (in practica!), astept urmatoarea generatie. Diferente intre Canon EOS 60D si EOS 70D, n-au prea fost, prea mici ca sa merite upgrade-ul. Diferenta intre un i5 generatia 6, si unul din viitoarea generatie, 7, ar fi prea mici, in special ca eu am pornit pe platforma DDR4 care va tine 5-6 ani, lejer, si noua generatie tot pe DDR4 va fi, presimt. Ca sa ai tot ce-i nou (nu neaparat de top, doar nou aparut pe piata), inseamna sa ai bani multi de joaca, si nu sunt multi romani care isi permit asta…
Yamasha a zis
Eram și eu de aceeași părere cu tine în legătură cu upgrade-urile. Totuși, am renunțat la idee pentru că nu poți face față ca om obișnuit.
2 platforme înseamnă 2 ani de zile. Ar însemna să muncești doar să iei calculatoare. 🙂
KOSTY a zis
nu se merita sa faci un astfel de upgrade ..in primul rand eu nam gasit nici o diferenta intre ddr3..si ddr4….si am o configuratie gaming exact asa : as rock 990 fx kyler, procesor fx 8350,ram 32 gb ddr 3 4 x crucial balistix 8 gb buc ,hdd 2 tb samsung,ssd 256 gb samsung si placa video Sapphire Radeon R9 290X preciez ca la rami folosesc cat stie procesorul respectiv 1866 mhz pe frecventa
marian a zis
salut as dorin si eu o configuratie pentru un pc desktop editari video un buget de 3000 de lei fara monitor … si cu procedez in achizitionarea pc ului care sant pasi care tre sa i urmez sa l achizitionez
Cosmin Dumitru a zis
Salutare! Cam asta recomand eu, poti renunta la placa video, in prima faza, si iei ceva poate chiar mai bun, cand se aduna bugetul. Recomand si un SSD de 250 GB, tot acest model.
Yamasha a zis
Este o configurație foarte ok. Poți edita în prima fază pe integrată apoi să adaugi o placă video competitivă, poate chiar 960-ul sau 1060 GTX.
Mihai Frumusanu a zis
Buna seara. Imi cer scuze de deranj dar, as vrea sa va spuneti
parerea despre urmatoruarea configuratie
– procesor I5 – 6600 K
– placa video MSI nVidia GeForce GTX 1060 WF OC
– placa de baza GA H170 Gaming 3
– memorie Kinkston value ram 8gb DDR4 2133 MHz cl15
– ssd Intel seria 540, 240 gb SATA3
– sursa modulata Sirtec 80 bronze de 650 w
– carcasa Zalman Z9 U3
Va multumesc.
Yamasha a zis
Nu e rău. Vreți să faceți overclock? Aș merge și pe RAM mai rapid dacă este buget… Care Z9 este? Îmi puteți da un link?
Mihai Frumusanu a zis
Carcasa Zalman Z9 – U3 cu 2 x usb 2.0 si 2 x usb 3.0 la 274 roni de la Altex.
Cosmin Dumitru a zis
Eu as merge pe RAM dual channel, doua placute, fie 2x 4GB, fie 2x 8GB. Si eu cel putin, prefer ca SSD un Samsung 850 Evo, in locul acelui Intel (care nu e rau, dar am citit ca Samsung seria asta e superior putin, din anumite puncte de vedere). In rest, e OK, frumoasa configuratie! 🙂
Yamasha a zis
Eh, sunt pe acolo ambele SSD-uri. Performanța RAM-ului este cu câteva procente mai ok. Nu simte în viața de zi cu zi. 🙂
Cosmin Dumitru a zis
Adevarat, dar se simte in benchmark-uri, daca e pasionat de OC, o sa-si doreasca fiecare „strop” de performanta, fiecare punct in plus. Si atunci conteaza… pana la urma nu are ce pierde, decat ca mai ocupa un slot, luand o placa cu 4 sloturi, nu ar trebui sa-si faca probleme.
Mos Culai a zis
Salut! Am un PC din 2010 cu urmatoarea configuratie:
Operating System
Windows 7 Ultimate 64-bit SP1
CPU
Intel Core i5 650 @ 3.20GHz 33 °C
Clarkdale 32nm Technology
RAM
4,00GB Dual-Channel DDR3 @ 668MHz (9-9-9-24)
Motherboard
ASUSTeK Computer INC. P7P55D (LGA1156) 32 °C
Graphics
SAMSUNG (1440×900@75Hz)
1024MB ATI AMD Radeon HD 5670 (ATI AIB) 43 °C
Storage
931GB Seagate ST31000528AS ATA Device (SATA) 35 °C
Optical Drives
DTSOFT Virtual CdRom Device
Optiarc DVD RW AD-5240S ATA Device
Audio
VIA HD Audio
Pot aduce imbunatatiri la el privind dd3, placa video, ssd etc?
Multumesc si O seara buna !
Yamasha a zis
Eu zic că da. Merită să pui o placă video mai ok și un SSD este mai mereu binevenit.
Florin a zis
Am trecut de curand de de la vechiul sistem:
I 5 650, asus p7p55m, 12 gb kingston ddr3 1330mhz , zotac gtx 580 3gb ddr 5 si ssd kingston v300 la un nou sistem care m-a uimit in miscare pe editare video.
Asus Rog g30ak
i7 4790k 4-4.5Ghz
32 gb ddr 3 1800Mhz
Ssd samsung evo 850
Hdd 2 tb toshiba
Gtx 980 nvidia 4gb ddr5
In acest moment ruleaza fluent multicamera cu 3 camere cat si 4k tras cu panasonic gh4.
Coneva mi-a spus de curand ca gtx 580 care l-am avut pe unitatea veche ar fi mai bun decat gtx980 in editarea video.
Yamasha a zis
Pe hârtie așa se zice. Depinde de versiunea de Premiere Pro pe care o folosești.
Florin a zis
Premiere pro cc 2015 After effects 2015.
Ma gandeam ca in 2 luni de zile sa trec pe partea de stocare sistem la versiunea m.2 dar placa de baza neavand slot m.2 voi fi nevoit sa adaptez o placa cu suport pe pci-e.
Pareri ?
Yamasha a zis
Nu are sens. Are același controller. Dacă vrei o schimbare trebuie să fie pe PCI Express SSD-ul. 🙂
iulian a zis
cred ca diferentele intre ddr3 si ddr tin de diferentele de latimi de banda si latente…..intrebarea mea e urmatoarea ce latimi de banda ale ramilor folosesc jocurile….ddr3 1600mhz e suficient ?
Yamasha a zis
Păi în testele de mai sus, din articol, se observă că diferența între generații este de sub 1%. În practică, crezi că se simte?!
iulian a zis
nu aveti cateva teste directe cu utilizarea latimilor de banda gb/s la rami in cadrul anumitor programe sau jocuri?
se merita upgrate la i5 7600 sau ryzen 5 1500x? ambele confiuratii in jur de 2500 ron
Yamasha a zis
Alte teste momentan, nu. Și nu cred că vor mai fi atât timp cât deja se discută de DDR5. Teoretic, DDR3 va fi outdated.
Upgrade la I5 Kaby Lake de la ce platformă? Ce configurație aveți acum?
iulian a zis
i5 4590,asus b85m-e,10 gb ram 1600mhz,asus strix r9380x sursa corsair vs 550 hdd wd 500gb(in cazul placii video pe vrm1 am 34 grade iar pe vrm2 70 grade in idle e normal?face fata placa?)
Yamasha a zis
Eu n-aș face upgrade de la Haswell Refresh la Kaby Lake. Nu merită investiția.
Cât despre problema ta… trebuie investigat. Cel mai probabil senzorul de temperatură să dea rateuri. S-a mai întâmplat la AMD.
Ai desfăcut carcasa? La 70 de grade, dacă pui mâna pe placă ar trebui să frigă.
iulian a zis
ma gandeam sa imi cumpar o placa de baza pe chipset z97 si rami la 2400mhz credeti ca ar fi mai ok?in felul asta as putea folosi la maxim latimea de banda a procesorului 25gb/s.
Yamasha a zis
Nu merită investiția pentru jocuri. Bine, dacă te încântă 2 FPS-uri în plus… e alegerea ta. Dar cu ce ai acum poți juca fără probleme orice dorești.
Ca să urci pe Z ar fi util să urci și pe K la procesor. Încă o dată, zic, păstrează banii pentru ieșire în oraș sau așteaptă Coffe Lake. Se încinge un pic treaba între AMD/ Intel și e posibil să dea drumul la performanță în viitorul apropiat.
iulian a zis
e fierbinte in zona cu alimentarea in rest e temperatura ok…maxim 70grade pe procesor.
multumesc si o zi buna.
Yamasha a zis
Vezi că au fost ceva probleme cu driverele la AMD. Actualizează la cea mai nouă versiune. În rest, e normal.
florin a zis
salut nu exista vreun program de monitorizare a utilizarii latimii de banda a ramilor?vreau sa fac niste teste sa stiu unde ma aflu cu ramii mei ddr3 de 1600 mhz. vreau sa fac testele in timpul jocurilor.vor rula si jocurile din viitor pe ddr3 1600?
Yamasha a zis
Nu.