În rândurile următoare vreau să discutăm despre plăcile video, iar detalii mai tehnice sau mai puțin tehnice, în comentarii, așa cum v-am obișnuit. 🙂
Pe de altă parte, seria nouă de la nVIDIA este cu mult mai bună față de seriile vechi, lucrează la temperaturi mai bune, dar și cu un consum mult mai bun. Este cu 30% mai performantă decât generația precedentă. Chiar sunt performanțe incredibile.
AMD au lansat și ei modele noi pe piață destul de performante, însă nu atât de performante privind consumul. Totuși, pe FULL HD, raportul calitate preț este în favoarea AMD, în momentul de față. Eu aș vrea să crească tot mai mult competiția pentru ca noi să avem de câștigat.
In articolele precedente am nisat discuția putin. Insa acum vreau sa vorbim un pic despre plăcile video, chiar si un pic despre marketing-ul nesimțit pe care il practica unii. Foarte multi cauta placi video pentru jocuri de 32 GB.
Nu am văzut pe nimeni sa caute: ce trebuie sa urmărești cand cumperi o placa video, cum iti dai seama daca sistemul tau este compatibil cu noua placa video, ce sursa de alimentare iti trebuie pentru sistemul care va fi folosit la jocuri.
Este corect intr-o anumita privinta, nu toti sunt familiari cu componentele calculatorului. Ca sa intelegeti cat de cat fenomenul, mai jos va adaug o lista cu cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faceti atunci cand achizitionati o placa video. Daca nu reusiti sa intelegeti, daca nu reusiti sa alegeti o placa video buna, va ajutam noi cu o recomandare.
Dar inainte de a primi o recomandare, parcurgeti tot articolul, iar daca tot nu sunteti siguri, intr-un comentariu puteti sa ne adresati o intrebare in care sa precizati sistemul actual si componentele pe care vreti sa le schimbati. Este necesar si un buget, dar si trebuie sa stabiliti ceea ce doriti sa faceti cu calculatorul. Poate ca nu aveti nevoie de o placa video dedicata sau poate trebuie sa va ganditi la o placa video profesionala.
De ce sa cerem sfatul înainte?
In majoritatea cazurilor, o placa video este compatibila cu procesorul si placa de baza, nu trebuie decât sa beneficiați de un port PCI-e.
Compatibilitatea plăcii video cu sistemul
Problema se pune atunci când placa video „cere” mai mult de la un procesor mai slab. De multe ori se poate ca aceasta sa aibă nevoie de mult mai multe resurse, iar sistemul sa funcționeze tot mai prost. Lucrul acesta se întâmplă foarte des la cei care au monitoare cu rezoluții foarte mari, care pun la munca atât placa video, cat si procesorul.
Un al doilea factor de incompatibilitate poate fi sursa de alimentare. Daca este o placa video noua, trebuie sa ne asiguram ca avem minim un conector de 6 pini, iar sursa noastra este capabila sa alimenteze intreg sistemul.
Pentru că este un subiect complex m-am gândit că ar fi bine să îl dezvolt în articolul acesta.
Ce este o placa video?
O placa video este un card de expansiune cu funcția de a genera imagini către un monitor. Acestea sunt de doua feluri, așa cum am precizat si mai sus, integrate si dedicate. Diferența dintre plăcile dedicate si plăcile integrate este mare, tocmai de aceea va invit sa citiți acest articol.
Daca vreți sa vedeți diferența dintre o placa video profesionala si o placa video pentru jocuri, va invit sa cititi aici. Chiar daca sunt mai scumpe acele placi video profesionale, iar specificațiile nu sunt tocmai mari, chiar mai mici de multe ori, acestea sunt diferențiate prin driver, prin rezistenta la procesare încontinuu.
Placa video pentru jocuri
Cei mai multi dintre noi caută placi video pentru jocuri, dar si pentru editare foto/ video. Acestea sunt oarecum comune, mai ales daca nu sunteti la un nivel profesionist. Eu montez nunti, editez foto pe un calculator desktop, cu o placa video GTX, asadar nu avem intotdeauna nevoie de una profesionala.
Când vine vorba despre jocuri, despre grafice de performanță, putem să ne aruncăm un ochi aici și să vedem situația plăcilor video.
Placi video recomandate în 2024
Mai jos aveti o lista de recomandari pentru placi video pe PCI Express, pentru toate bugetele si nevoile. Sunt placi video atat pe AMD, cat si pe nVIDIA.
* Daca dorești sa primești sfaturi de achiziție pentru una din plăcile din lista de mai sus si nu numai, trebuie sa precizezi sistemul pe care îl ai, bugetul, dar si la ce vei folosi aceasta placa video.
Pentru cei care se joaca in majoritatea timpului, mai jos v-am atasat criteriile placilor video, dar si semnificațiile acestora.
Cooler pentru placa video?
Răcirea pe apă ne-a arătat faptul că avem posibilitatea să folosim și altceva când vine vorba de răcire. Este drept, răcirea componentelor a evoluat foarte mult în ultimii ani. Dacă până acum nu puteam să ne gândim la răcire pe apă, iată că avem posibilitatea de ceva timp să răcim un sistem și prin altă metodă decât cea clasică, a ventilatoarelor.
Sigur că tehnologia oarecum nouă, dar se fac progrese de la zi la zi.
Există și ceva dezavantaje. Cel mai mare este prețul. De exemplu, modelul acesta poate suporta până la 300W TDP. E destul de dificil pentru modelele high end, mai ales cele de la AMD ce lucrează la temperaturi un pic mai mari… Dar nu ne obligă nimeni să-l folosim și la următorul calculator, nu?! 🙂
Personal, nu îmi bat capul cu răcirea asta. Ok, când te uiți la unitate și vezi culorile acelea puternice, saturate, ți se pare wow. Dar performanțe majore, raportate la prețul pe care îl investești în sistem nu sunt. Nu văd de ce aș modifica răcirea unei plăci video cu una pe apă.
Cum aleg o placa video?
- Interfata – placile video au fost dezvoltate pe un anumit standard pentru a fi compatibile cu placa de baza. O perioada buna de timp plăcile video au fost pe slot AGP, apoi s-a făcut trecerea la PCI, ca in zilele noastre sa beneficiem de placi pe PCI-express, PCI-express 2.0, chiar mai nou PCI-express 3.0. Vreau sa-i liniștesc pe cei care doresc sa-si achiziționeze o placa video PC express 3.0 pentru un calculator cu PCI express 2.0. Aceasta este compatibila 100%, eu cel putin am asa ceva si funcționează perfect.
- Model/serie GPU – plăcile video au un procesor grafic, aproximativ ca cel de la procesor doar ca se numeste Graphics processing unit. De obicei, doua placi care au acelasi GPU se vor comporta asemanator. Totusi, de cand s-au nisat componentele de calculator este posibil ca unii integratori sa modifice unii parametri.
- Pixel Pipelines – parte din placa video care transforma informatia din pixeli. Este strâns legata de viteza de redare a imaginii. De exemplu, daca avem o placa video cu 8 pixel pipelines putem sa procesam de doua ori mai multa informație fata de o placa cu 4 pixel. Sigur, acum placile video pot ajunge chiar si pana la 3072 pixel pipelines. Daca veti folosi placa video pentru randat sau pentru modelare, trebuie sa luati in calcul si aceasta optiune. Este in strânsă legătură cu Shader Model, de care vom vorbi in rândurile următoare.
- Shader Model – in jocuri se cere si aceasta opțiune. La fel ca si la directx, cu cat este mai noua, cu atât este mai bine. Practic Shader Model sunt niște instrucțiuni (Vertex, Geometry, Pixel) folosite de OpenGL si Direct3D care ajuta la utilizarea efectelor grafice.
- BUS – dacă înainte ne chinuiam cu placi video de 2biti, 4 biti, iata ca acum o placa video poate avea si 512 biti pe BUS. Asta înseamnă ca magistrala poate executa operații mai rapide, iar transferul de date dintre GPU si memorie va avea viteze foarte bune. Practic BUS-ul este traseul dintre procesor si memorie, tocmai de aceea il mai găsiți si ca “lățimea de banda a magistralei”. Lărgimea BUS-ului ne arata câți biti pot circula intre memorie si procesor. Daca avem o placa video pe 512 biti vor circula nu mai putin de 512 biti simultan intre memorie si procesorul placii video.
Sigur că lucrurile s-au mai schimbat, în ultima vreme. Lucrurile astea erau perfect valabile în trecut, acum s-au mai schimbat tehnologiile. Depinde foarte mult cu cine facem comparațiile. - Memoria Video – si aici, cu cat avem mai multa memorie video, cu atat este mai bine, dar atentie ca aceasta unealta se poate transforma intr-o unealta de marketing. Memoria RAM a placii video este cu adevarat folositoare cand avem mai multe monitoare sau avem rezolutii foarte mari. Ca sa va dati seama, eu am ales o placa video pe 320 BITI(BUS) si cu 1.28 RAM, cu care tin doua monitoare FULL HD, adica o rezolutie de aproximativ 3850×1920. Asadar, nu are rost sa investiti foarte mult in RAM-ul placii video. In momentul de fata 1 GB mi se pare arhisuficient. Si, ca sa intelegeti mai bine despre ceea ce vorbesc, magazinele se bazeaza pe faptul ca lumea se uita la cata memorie are placa video, dar nu se uita si la ce BUS sau ce frecventa are aceasta. O placa video cu BUS 512 si cu 1 GB VRAM va fi mai rapida ca o placa video cu BUS 256 si 4 GB VRAM.
- Racirea – probabil cel mai important lucru cand vine vorba de o placa video. Fara o racire adecvata va puteti “praji” componentele. Racirea este de doua tipuri: activa sau pasiva. Cea pasiva este construita dintr-un radiator de mari dimensiuni, iar cea activa are un radiator mai mic, dar langa acesta avem si un ventilator care ne asigura racirea. S-a demonstrat faptul ca placile cu racire activa au temperaturile mult mai mici, dar de cele mai multe ori sunt mult mai zgomotoase. Conteaza foarte mult cum a realizat asamblarea producatorul.
- DirectX – cred ca si cu acest termen sunteți familiarizați din jocuri sau din programele pe care le folosiți si va cer o anumita versiune. Conform Wikipedia, directx este o colecție de API dezvoltata de cei de la Microsoft prin care dezvoltatorii au acces la funcțiile de nivel scăzut ale hardware-ului. In momentul de fata plăcile video sunt disponibile cu directx 11.
- Conectoare – placile video trebuie sa se conecteze cu display-ul prin niste porturi. De obicei, ne conectam cu VGA(semnal analogic) sau DVI/HDMI(semnal digital), insa putem gasi placi video care au conectoare TV OUT(S-Video, RCA).
- Numarul de conectoare – daca nu aveti de gand sa conectați mai mult de un monitor la placa video recomand sa cumpărați o placa video cu un conector. Recomand DVI sau HDMI pentru a beneficia de un semnal mai bun, imagine mai clara, mai ales daca aveti monitor FULL HD. Semnalele S Video sau VGA nu se mai folosesc pentru ca a intervenit semnalul digital, adica DVI/ HDMI. Daca doriți mai multe monitoare la un calculator, trebuie sa aveti in vedere numarul de conectori. Sigur, daca placa pe care o doriti nu are decat un port de conectare video, va recomand sa cautati si un hub DVI, care functioneaza ca un splitter.
- Interconectare Crossfire (ATI) sau SLI (nVidia) – eu nu recomand sa faceti asta, poate doar daca sunteți testeri. Daca vreti un calculator pentru jocuri, e suficient sa aveti doar o placa video de ultima generație si veti beneficia de cele mai noi detalii in jocuri. Daca faceti editare, probabil stiti ca sunt mai bune placile Quadro, care sunt speciale pentru randat.
Daca ati parcurs întregul articol, sper ca v-au mulțumit sfaturile noastre. In cazul in care nu aveți suficient buget pentru a va achiziționa un sistem complet, va recomand sa achiziționați unul cu o placa video integrata, iar mai apoi sa achiziționați o placa video dedicata, mai performanta.
marius a zis
salut am un pc i7,3770k ram 16 gb placa video gtx , msi 1050 , si ssd 1t si placa de baza z77 extreme 4,ddr3 e pc ,as dori sa stiu daca pot cumpara o placa video mai buna ,ma gandeam sa iau un gtx 1080 ti ce sfat imi dati multumesc
Ionel Manea a zis
Configpc.ro,eu nu m-am lamurit (nici nu ma prea pricep) deloc.Din cele detaliate de tine mai sus,nu gasesc cum imi caut eu care placa video se potriveste(indiferent ca e AMD sau nVidia) cu sistemul meu _Placa de baza GIGABYTE B450M DS3H V2.
_Procesor AMD Ryzen 3 1200AF 3.1GHz.
_Memorie Kingston FURY Beast 8GB DDR4 3200MHz.
_PCI Express 3.0 x16 …. PCI Express 2.0 x16
si iar indiferent daca-i pentru jocuri sau pentru altceva. Mentionez ca placa video integrata nu mai functioneaza, vreau una dedicata.
Multumesc anticipat
Nicky a zis
Salut am un pc cu procesor intel xeon cpu E31240 @ 3.30GHz,4 ram,placa video nvidia quadro nvs 295 cu 3 gb si as vrea sa fac un upgrade placii video,dar pentru asta am nevoie sa fac si la sursa si la procesor.Eu m-am gandit la un procesor i3 sau i5, si o sursa de 750w,dar nu stiu ce placa video sa iau intr-un buget mai mic.Te rog spune-mi ce placa video pot lua si daca sursa si procesorul la care m-am gandit sunt bune.
Te rog sa imi recomanzi si un cooler.
Denis a zis
i7-6700, 16Gb RAM DDR4, Video 4Gb RAM 128Biti Geforce GT740, SSD 128Gb + 1Tb HDD
Upgrade Gaming: 256Gb SSD băiatul vrea sa schimbe placa video ce îi recomandați la un buget de 1000ron
Yamasha a zis
Ce sursă de alimentare are?
Smart Deals a zis
Multumesc pentru informatii! Foarte utile!
Stiam unele lucruri, dar am aflat si multe informatii noi.