În rândurile următoare vreau să discutăm despre plăcile video, iar detalii mai tehnice sau mai puțin tehnice, în comentarii, așa cum v-am obișnuit. 🙂
Pe de altă parte, seria nouă de la nVIDIA este cu mult mai bună față de seriile vechi, lucrează la temperaturi mai bune, dar și cu un consum mult mai bun. Este cu 30% mai performantă decât generația precedentă. Chiar sunt performanțe incredibile.
AMD au lansat și ei modele noi pe piață destul de performante, însă nu atât de performante privind consumul. Totuși, pe FULL HD, raportul calitate preț este în favoarea AMD, în momentul de față. Eu aș vrea să crească tot mai mult competiția pentru ca noi să avem de câștigat.
In articolele precedente am nisat discuția putin. Insa acum vreau sa vorbim un pic despre plăcile video, chiar si un pic despre marketing-ul nesimțit pe care il practica unii. Foarte multi cauta placi video pentru jocuri de 32 GB.
Nu am văzut pe nimeni sa caute: ce trebuie sa urmărești cand cumperi o placa video, cum iti dai seama daca sistemul tau este compatibil cu noua placa video, ce sursa de alimentare iti trebuie pentru sistemul care va fi folosit la jocuri.
Este corect intr-o anumita privinta, nu toti sunt familiari cu componentele calculatorului. Ca sa intelegeti cat de cat fenomenul, mai jos va adaug o lista cu cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faceti atunci cand achizitionati o placa video. Daca nu reusiti sa intelegeti, daca nu reusiti sa alegeti o placa video buna, va ajutam noi cu o recomandare.
Dar inainte de a primi o recomandare, parcurgeti tot articolul, iar daca tot nu sunteti siguri, intr-un comentariu puteti sa ne adresati o intrebare in care sa precizati sistemul actual si componentele pe care vreti sa le schimbati. Este necesar si un buget, dar si trebuie sa stabiliti ceea ce doriti sa faceti cu calculatorul. Poate ca nu aveti nevoie de o placa video dedicata sau poate trebuie sa va ganditi la o placa video profesionala.
De ce sa cerem sfatul înainte?
In majoritatea cazurilor, o placa video este compatibila cu procesorul si placa de baza, nu trebuie decât sa beneficiați de un port PCI-e.
Compatibilitatea plăcii video cu sistemul
Problema se pune atunci când placa video „cere” mai mult de la un procesor mai slab. De multe ori se poate ca aceasta sa aibă nevoie de mult mai multe resurse, iar sistemul sa funcționeze tot mai prost. Lucrul acesta se întâmplă foarte des la cei care au monitoare cu rezoluții foarte mari, care pun la munca atât placa video, cat si procesorul.
Un al doilea factor de incompatibilitate poate fi sursa de alimentare. Daca este o placa video noua, trebuie sa ne asiguram ca avem minim un conector de 6 pini, iar sursa noastra este capabila sa alimenteze intreg sistemul.
Pentru că este un subiect complex m-am gândit că ar fi bine să îl dezvolt în articolul acesta.
Ce este o placa video?
O placa video este un card de expansiune cu funcția de a genera imagini către un monitor. Acestea sunt de doua feluri, așa cum am precizat si mai sus, integrate si dedicate. Diferența dintre plăcile dedicate si plăcile integrate este mare, tocmai de aceea va invit sa citiți acest articol.
Daca vreți sa vedeți diferența dintre o placa video profesionala si o placa video pentru jocuri, va invit sa cititi aici. Chiar daca sunt mai scumpe acele placi video profesionale, iar specificațiile nu sunt tocmai mari, chiar mai mici de multe ori, acestea sunt diferențiate prin driver, prin rezistenta la procesare încontinuu.
Placa video pentru jocuri
Cei mai multi dintre noi caută placi video pentru jocuri, dar si pentru editare foto/ video. Acestea sunt oarecum comune, mai ales daca nu sunteti la un nivel profesionist. Eu montez nunti, editez foto pe un calculator desktop, cu o placa video GTX, asadar nu avem intotdeauna nevoie de una profesionala.
Când vine vorba despre jocuri, despre grafice de performanță, putem să ne aruncăm un ochi aici și să vedem situația plăcilor video.
Placi video recomandate în 2024
Mai jos aveti o lista de recomandari pentru placi video pe PCI Express, pentru toate bugetele si nevoile. Sunt placi video atat pe AMD, cat si pe nVIDIA.
* Daca dorești sa primești sfaturi de achiziție pentru una din plăcile din lista de mai sus si nu numai, trebuie sa precizezi sistemul pe care îl ai, bugetul, dar si la ce vei folosi aceasta placa video.
Pentru cei care se joaca in majoritatea timpului, mai jos v-am atasat criteriile placilor video, dar si semnificațiile acestora.
Cooler pentru placa video?
Răcirea pe apă ne-a arătat faptul că avem posibilitatea să folosim și altceva când vine vorba de răcire. Este drept, răcirea componentelor a evoluat foarte mult în ultimii ani. Dacă până acum nu puteam să ne gândim la răcire pe apă, iată că avem posibilitatea de ceva timp să răcim un sistem și prin altă metodă decât cea clasică, a ventilatoarelor.
Sigur că tehnologia oarecum nouă, dar se fac progrese de la zi la zi.
Există și ceva dezavantaje. Cel mai mare este prețul. De exemplu, modelul acesta poate suporta până la 300W TDP. E destul de dificil pentru modelele high end, mai ales cele de la AMD ce lucrează la temperaturi un pic mai mari… Dar nu ne obligă nimeni să-l folosim și la următorul calculator, nu?! 🙂
Personal, nu îmi bat capul cu răcirea asta. Ok, când te uiți la unitate și vezi culorile acelea puternice, saturate, ți se pare wow. Dar performanțe majore, raportate la prețul pe care îl investești în sistem nu sunt. Nu văd de ce aș modifica răcirea unei plăci video cu una pe apă.
Cum aleg o placa video?
- Interfata – placile video au fost dezvoltate pe un anumit standard pentru a fi compatibile cu placa de baza. O perioada buna de timp plăcile video au fost pe slot AGP, apoi s-a făcut trecerea la PCI, ca in zilele noastre sa beneficiem de placi pe PCI-express, PCI-express 2.0, chiar mai nou PCI-express 3.0. Vreau sa-i liniștesc pe cei care doresc sa-si achiziționeze o placa video PC express 3.0 pentru un calculator cu PCI express 2.0. Aceasta este compatibila 100%, eu cel putin am asa ceva si funcționează perfect.
- Model/serie GPU – plăcile video au un procesor grafic, aproximativ ca cel de la procesor doar ca se numeste Graphics processing unit. De obicei, doua placi care au acelasi GPU se vor comporta asemanator. Totusi, de cand s-au nisat componentele de calculator este posibil ca unii integratori sa modifice unii parametri.
- Pixel Pipelines – parte din placa video care transforma informatia din pixeli. Este strâns legata de viteza de redare a imaginii. De exemplu, daca avem o placa video cu 8 pixel pipelines putem sa procesam de doua ori mai multa informație fata de o placa cu 4 pixel. Sigur, acum placile video pot ajunge chiar si pana la 3072 pixel pipelines. Daca veti folosi placa video pentru randat sau pentru modelare, trebuie sa luati in calcul si aceasta optiune. Este in strânsă legătură cu Shader Model, de care vom vorbi in rândurile următoare.
- Shader Model – in jocuri se cere si aceasta opțiune. La fel ca si la directx, cu cat este mai noua, cu atât este mai bine. Practic Shader Model sunt niște instrucțiuni (Vertex, Geometry, Pixel) folosite de OpenGL si Direct3D care ajuta la utilizarea efectelor grafice.
- BUS – dacă înainte ne chinuiam cu placi video de 2biti, 4 biti, iata ca acum o placa video poate avea si 512 biti pe BUS. Asta înseamnă ca magistrala poate executa operații mai rapide, iar transferul de date dintre GPU si memorie va avea viteze foarte bune. Practic BUS-ul este traseul dintre procesor si memorie, tocmai de aceea il mai găsiți si ca “lățimea de banda a magistralei”. Lărgimea BUS-ului ne arata câți biti pot circula intre memorie si procesor. Daca avem o placa video pe 512 biti vor circula nu mai putin de 512 biti simultan intre memorie si procesorul placii video.
Sigur că lucrurile s-au mai schimbat, în ultima vreme. Lucrurile astea erau perfect valabile în trecut, acum s-au mai schimbat tehnologiile. Depinde foarte mult cu cine facem comparațiile. - Memoria Video – si aici, cu cat avem mai multa memorie video, cu atat este mai bine, dar atentie ca aceasta unealta se poate transforma intr-o unealta de marketing. Memoria RAM a placii video este cu adevarat folositoare cand avem mai multe monitoare sau avem rezolutii foarte mari. Ca sa va dati seama, eu am ales o placa video pe 320 BITI(BUS) si cu 1.28 RAM, cu care tin doua monitoare FULL HD, adica o rezolutie de aproximativ 3850×1920. Asadar, nu are rost sa investiti foarte mult in RAM-ul placii video. In momentul de fata 1 GB mi se pare arhisuficient. Si, ca sa intelegeti mai bine despre ceea ce vorbesc, magazinele se bazeaza pe faptul ca lumea se uita la cata memorie are placa video, dar nu se uita si la ce BUS sau ce frecventa are aceasta. O placa video cu BUS 512 si cu 1 GB VRAM va fi mai rapida ca o placa video cu BUS 256 si 4 GB VRAM.
- Racirea – probabil cel mai important lucru cand vine vorba de o placa video. Fara o racire adecvata va puteti “praji” componentele. Racirea este de doua tipuri: activa sau pasiva. Cea pasiva este construita dintr-un radiator de mari dimensiuni, iar cea activa are un radiator mai mic, dar langa acesta avem si un ventilator care ne asigura racirea. S-a demonstrat faptul ca placile cu racire activa au temperaturile mult mai mici, dar de cele mai multe ori sunt mult mai zgomotoase. Conteaza foarte mult cum a realizat asamblarea producatorul.
- DirectX – cred ca si cu acest termen sunteți familiarizați din jocuri sau din programele pe care le folosiți si va cer o anumita versiune. Conform Wikipedia, directx este o colecție de API dezvoltata de cei de la Microsoft prin care dezvoltatorii au acces la funcțiile de nivel scăzut ale hardware-ului. In momentul de fata plăcile video sunt disponibile cu directx 11.
- Conectoare – placile video trebuie sa se conecteze cu display-ul prin niste porturi. De obicei, ne conectam cu VGA(semnal analogic) sau DVI/HDMI(semnal digital), insa putem gasi placi video care au conectoare TV OUT(S-Video, RCA).
- Numarul de conectoare – daca nu aveti de gand sa conectați mai mult de un monitor la placa video recomand sa cumpărați o placa video cu un conector. Recomand DVI sau HDMI pentru a beneficia de un semnal mai bun, imagine mai clara, mai ales daca aveti monitor FULL HD. Semnalele S Video sau VGA nu se mai folosesc pentru ca a intervenit semnalul digital, adica DVI/ HDMI. Daca doriți mai multe monitoare la un calculator, trebuie sa aveti in vedere numarul de conectori. Sigur, daca placa pe care o doriti nu are decat un port de conectare video, va recomand sa cautati si un hub DVI, care functioneaza ca un splitter.
- Interconectare Crossfire (ATI) sau SLI (nVidia) – eu nu recomand sa faceti asta, poate doar daca sunteți testeri. Daca vreti un calculator pentru jocuri, e suficient sa aveti doar o placa video de ultima generație si veti beneficia de cele mai noi detalii in jocuri. Daca faceti editare, probabil stiti ca sunt mai bune placile Quadro, care sunt speciale pentru randat.
Daca ati parcurs întregul articol, sper ca v-au mulțumit sfaturile noastre. In cazul in care nu aveți suficient buget pentru a va achiziționa un sistem complet, va recomand sa achiziționați unul cu o placa video integrata, iar mai apoi sa achiziționați o placa video dedicata, mai performanta.
Stefannn a zis
Daca am urmatorul sistem:
Operating System
Windows 7 Ultimate 64-bit SP1
CPU
Intel Pentium E5200 @ 2.50GHz
Wolfdale 45nm Technology
RAM
4GB (2x2GB) DIMM, DDR2, 800 MHz
Motherboard
ASRock G31M-S. (CPUSocket)
Graphics
L1742 (1280×1024@60Hz)
Intel G33/G31 Express Chipset Family (ASRock)
Storage
298GB Hitachi HDT721032SLA360 ATA Device (SATA)
Optical Drives
HL-DT-ST DVD-RAM GH22NS30 ATA Device
Audio
High Definition Audio Device
.. ce placa video imi recomandati pt ca sistemul sa poata rula jocuri cum ar fi : League of Legends sau Counter-Strike: Global Offensive la o calitate medie?
Yamasha a zis
Nu prea poți juca cu așa ceva CS GO. E mult prea vechi sistemul ca să ai un FPS decent.
Ionut a zis
Salut.Vreau sa achizitionez o placa video si cel mai probabil si o sursa dar nu prea ma pot decide.Am vazut ca sunt care mai de care mai ”pompoase” cu detalii care iti i-au ochii.
In prezent am sistemul acesta :
Placa de baza-ASRock h81m-Vg4 de la Intel
Procesor -Intel Core i5 4400 3,10 Ghz (4 CpUs)
Memorie RAM-12 gb ddr3
Placa video actuala-AMD Radeon R7 200 Series de 1 gb
Sursa-320W
Rezolutie maxima monitor 1440 x 900 (monitorul nu vreau sa il schimb momentan)
Bugetul ar fi cam intre 1000-1500 lei
Vreau sa folosesc sistemul pt gaming.
Multumesc anticipat.
Yamasha a zis
Păi nu știu dacă te ajută foarte mult sursa. Ar cam trebui făcut upgrade și la aceasta.
Ionut a zis
Atunci o sa o schimb.Dar ce placa video mi-ai recomanda ?
Yamasha a zis
Ca sursă eu zic că asta este foarte ok, dacă dorești o placă video competitivă, pentru tot ce înseamnă jocuri mergi pe modelul ăsta.
Ionut a zis
Multumesc mult de raspuns.
Dar placa gtx-1060 cum ti se pare in comparatie cu ce mi-ai recomandat initial ?
Dragos G a zis
Salut !
Am apreciat foarte multarticolul, sunt oarecum initiat in ale IT-ului insa, asa cum au mai scris si altii aici, „duc o lupta cu marketingul” si mi-e foarte greu sa ma hotarasc chiar macar si asupra brandului GPU, cat si a producatorului, in a achizitiona o placa video.
Voi incepe prin a descrie upgrade-ul achizitionat dar neasamblat inca (este pt. fiul meu care e oleaca „gamer”, eu multumindu-ma cu un laptop):
0. Carcasa: ASUS – MidTower
1. Sursa: Un „no-name” de 600W (merge de aproape 2 ani fara probleme);
2. Monitorul, desi are vreo 7 anisori, eu inca il apreciez foarte mult: Samsung SyncMaster 961BF (19″, patrat, 2ms, 3000:1);
3. Placa de baza: ASUS Z170 PROGAMING;
4. Procesorul: i5-6600, 3,3 MHz;
5. DDRAM4 Corsair (kit 2 x 8 GB, 3000 MHz);
6. SSD Kingston HyperX Fury, 240 GB.
(am si un HDD de 3 ani, SAMSUNG, 1 TB, 7200 ture)
As avea la dispozitie un buget de maxim 1350 lei si as avea nevoie de o parere de genul, daca ati fi in locul meu, spre care tip de placa video v-ati orienta ?. Eu in principiu sunt tentat de ASUS GeForce GTX 1060 Dual OC 6GB DDR5 192bit, gandindu-ma ca neutilizand decat un monitor, ar fi ultra-suficienta chiar si varianta, mai ieftina, de 3GB (Dual OC, 3GB GDDR5, 192bit). Evident, exista si alte variante, chiar cu busul de 256 (chiar daca nu sunt ASUS). Personal, as prefera ASUS doar pt. faptul ca au consumul energetic mai decent si cred ca sunt mai fiabile.
Va multumesc mult pt. rabdarea de a fi citit si anticipat, pt. amabilitatea de a-mi da un sfat.
Yamasha a zis
ASUS nu este rău deloc. Totuși, placa de bază Z170 PROGAMING de ce ați ales-o?
Dragos G a zis
Am ales acea placa tot din 2 motive asa-zis de „marketing” insa testand-o la serviciu, o pot recomanda din toata inima celor ce urmaresc calitatea si OC-ul si care, bineinteles, dispun si de oleaca de resurse financiare, dupa parerea mea deloc exagerate (600-700 lei), astfel:
1. Cautam o placa mid-range (un ASUS B sau cel mult H170), cu slot de CPU 1151 si DDRAM 4 si studiind piata, am constatat ca nu gasesc deloc preturi decente pt. kiturile DDRAM4, cu frecventa standard de 2133 MHz si, dimpotriva, cele OC cu frecvente mai mari, aveau preturile mult mai OK :). Mai toti comerciantii (retailerii) parca’s vorbiti cand e vorba de pret: profita de faptul ca frecventa standard este cea mai cautata din motive de compatibilitate cu majoritatea placilor de baza, ma refer la cele non-OC. Practic, trebuie „sapat” mult si urmarite ofertele cu saptamanile pana sa gasesti in adevar un raport pret-calitate cat mai aproape de resursele financiare proprii sau, sa cauti alternative mai ieftine si cat de cat acceptabile ca performanta;
2. M-a tentat un bonus al ofertei pe care am prins-o, si anume un joc Bundle MAFIA 3 (cheie de inregistrare prin e-mail). Au atarnat destul de greu in balanta si dotarile placii: „sonorizarea” (ireprosabila calitativ, ce include si celebrul „Sonic Radar II”, dedicat pt. jocurile RPG) cat si chipsetul intel de ultima generatie pt. retea (nu RTL sau alte chestii mai dubioase dpdv al driverelor, bug-urilor etc) cu care este dotata placa de baza.
Revenind insa la subiect, as dori totusi o comparatie sau sfat referitor la modelul sus-mentionat (cel de la ASUS), fata de modelul „VR Ready” de la GIGABYTE: GeForce GTX 1060 G1 GAMING 6GB DDR5 192-bit (cu varianta mai ieftina dotata doar cu 3GB DDR 5). Remarc ca si antevorbitorul meu v-a intrebat despre modelul de placa video DUAL 1060 de la ASUS.
Va multumesc, toate cele bune
Yamasha a zis
Păi marketing-ul se poate numi frumos: Black Friday. E aproape. Jocurile sunt venite de la producător, de obicei sunt pentru toată seria. VR Ready sunt mai toate, mai puțin cele vechi, așa cum se vede aici. Dacă se joacă pe FULL HD sau 4k nu aveți de ce să mergeți pe varianta de 6 GB VRAM.
Dragos G a zis
Multumesc pt. sfat. Oricum, diferenta de pret este consistenta avand in vedere absolut aceleasi caracteristici tehnice (parametri) ai produsului. Astfel, esti tentat sa dai aproximativ 250-300 lei in plus doar pt. ca placa video are 6GB inloc de „doar”… 3GB care, sunt arhi-suficienti in 9 din 10 cazuri :).
Si referitor la cela „Black Friday”, eu nu-mi fac mari sperante / iluzii. De regula toti producatorii au avut de grija sa se alinieze sus cu preturile, cu minim 1 luna dinainte: nu de alta dar ca sa aiba de unde „reduce” :). Oricum, in opinia mea, niciun retailer nu va avea reduceri spectaculoase la placile video de top si, in general la produsele de top (sau la celea noi). Tare as vrea sa ma’nsel insa…
Multa bafta si multumiri
Yamasha a zis
Păi ce e, de fapt, Black Friday? Nu cumva este Black Fraierday? Băieții deștepți ridică prețurile înainte ca să aibă ce să coboare…
Dragos G a zis
:)) Asta-mi aminteste oleaca de celebrul joc Minecraft unde exista o carte enchantata numita „Fire Aspect” (aspectul focului) si careia eu ii ziceam mereu „Fraier Aspect”.
In acelasi context, daca cauti reduceri si nu vrei sa astepti „Black Fraierday”, cand te orientezi catre deja celebrele resigilate, este o loterie sa si cumperi acel produs redus (si cateodata chiar gasesti o reducere ok, mai consistenta), perfect in regula, adica fara niciun defect de functionare ?. Ce vreau sa zic este: oare acel produs returnat este perfect functional fiind 100% verificat de departamentul tehnic al vanzatorului ?… Retoric, nu ?.
Yamasha a zis
De obicei, se inspectează vizual. Dar fiind volumul atât de mare de produse pot fi și oameni care nu mai au bani pentru produs și oameni care au luat produsul greșit. Teoretic, acele resigilate ar trebui să aibă reducerile cele mai mici, cele cu reducere mare e posibil să aibă și alte probleme.
Totuși, beneficiezi și tu de cele 14 zile de returnare a produsului, indiferent dacă este nou sau resigilat.
Radu D a zis
Buna ziua! Am urmatorul spec:
– Procesor Intel Core I5-2400 CPU 3.30 GHz
– Memorie RAM 8 GB DDR4
– Placa de baza Gigabye H61M
– Sursa Zalman ZM600-HP 600W
– Monitor 21 inch
Imi doresc achizitionarea unei placi video pana in 1 000 lei. M-am gandit la GTX 950 sau 960 sau 1050 TI. Este compatibil calculatorul meu cu o placa din seria 9 sau mai sus? Ce placa video imi recomandati pana in 1 000 lei ?
Va multumesc !
Yamasha a zis
Ambele sunt ok. 1050TI e un pic sub 960 GTX, dar pe directx 12 TI-ul este mai ok. Poți lua orice variantă dorești.
andrei a zis
Salut, m-ar interesa o parere in ceea ce urmeaza.
Dispun de un buget maxim de 2500ron pentru achizitionarea unui laptop.
Il voi folosi in 80% din cazuri pentru editare photo si video sau orice alt soft de grafic design.
Ce imi recomandati ?
Eu am gasit acest model :
http://mediagalaxy.ro/laptop-acer-aspire-e5-575g-5538-intelr-coretm-i5-7200u-pana-la-3-1ghz-15-6-full-hd-8gb-ssd-256gb-nvidia-geforce-940mx-2gb-linux
Placa video este de 2gb ddr5 dar cred ca BUS-ul este de 64
Ce sugestie s-ar plia pentru ceea ce am descris mai sus?
Multumesc
Yamasha a zis
Da, toate 940mx au 64 de biți. În bugetul ăsta nu ai ceva mai ok.
Julian a zis
Salut.
Acesta este sistemul pe care detinut pana acum 1 an:
https://www.overstock.com/Electronics/Acer-Aspire-X3910-AX3910-U4022-Desktop-Computer-Intel-Pentium-E5800/5606967/product.html
Trebuie sa specific faptul la l-am folosit foarte mult timp pentru gaming. La vremea respectiva mergeau toate jocurile noi si placa video facea fata cu brio.
Din pacate cu timpul au fost depasite, iar mai nou in urma unui soc de curect mi-a crapat hard diskul pe care l-am inlocuit cu unul mai vechi exterior conectat prin cablu. Acum a picat si placa video.
1. As fi curios daca mi-ai putea recomanda cateva placi video care ar fi compatibile cu acel sistem desi eu cred ca ar fi mai corect sa imi iau alt desktop PC sau un laptop.
2. Imi poti recomanda si cateva sisteme desktop PC sau laptop-uri.
Mersi.
P.S.: Inainte sa imi recomanzi ceva arunca o privire pe acel link si tine cont de faptul ca unitatea este foarte mica comparativ cu un Desktop PC. Cand am cumparato eram in Spania dar sunt intors in Romania de cativa ani iar aici socurile de curent sunt la ordinea zile spre nerusinarea celor de la E-on Romania.
Yamasha a zis
Păi atunci în momentul în care îți vei lua PC încearcă să mergi și pe un stabilizator. Am scris despre asta aici.
PC-ul nu este wow, dacă vrei jocuri decente ar cam trebui upgrade. Depinde de bugetul pe care te hotărăști să-l aloci.
anonimg a zis
Salut!
Daca placa de baza e veche (adica are DirectX 9) , va suporta o placa video direct x10 sau 11?
Yamasha a zis
Cum să aibă placa de bază directx 9? Ce model este?
anonimg a zis
Placa de baza este K9N6SGM-V (sau msi ms 7309 ver 1.3): https://www.msi.com/Motherboard/K9N6SGMV__K9N6PGMFI__K9N6PGMF.html#hero-overview
Ar fi compatibila placa aceasta video: https://www.olx.ro/oferta/placa-video-twintech-geforce-gts-450-1024mb-ddr5-directx-11-hdmi-ID7o0BE.html#c0609fa28d ?
Am verificat sistemul cu dxDiag si am vazut ca am instalat direct X 11: https://s22.postimg.org/q3pbwz5gh/dx_Diag.png
Si mai am si o alta problema. Un slot de ram nu merge (cel galben). Se poate repara?
Daca nu, atunci pot sa pun o singura placuta de 2 GB (adica maximul suportat de placa de baza) pe un singur slot? Momentan merge cu o placuta de 1GB ram.
Alin a zis
Salut am avut o placa video model nvidia ge force gtx460 sonic,1024 mb,gddr5,256 bit si s.a stricat…imi poti spune te rog ce model imi recomanzi?am urmatoare configuratie: sursa forton saga II 500,placa de baza asrock m3a770de,procesoe amd athlon II x4 640 3GHz skt am3 box,memorie kingston hyper x blue 4gb ddr 3 1600 mhz cl 9…ms frumos
Yamasha a zis
Ce buget ai disponibil?
robert a zis
Salut , vreau sa va intreb ceva
Am cumparat un calculator la second de la lenovo
Lenovo thinkcenter
placa video serial 5450A26 cu socket lga1156
8gb de ram ddr3
sursa este cam slabuta vreau sa o schimb
placa video pe care o am gt 730 2gb
dar vreau sa imi fac un upgrade!
Intrebarea este ce placa video imi puteti recomanda care sa nu faca figuri cu probleme de compatibilitare….
Am inteles ca este un readme la nvidia cu placi compatibile cu sisteme da sincer nu am gasit-o
Asa ca apelez la voi
Mersi de timp :p
Yamasha a zis
Păi dacă sursa pe care o alegi este ok poți pune cam orice placă video. Ce procesor are PC-ul?
Sabau Razvan a zis
Salutări. Am și eu nevoie de puțin ajutor,incerc de mai mult timp sa-mi schimb placa video si nu stiu ce sa fac,adica mi-e frica de compatibilitatea dintre placa video si procesor+placa de baza.
Procesorul meu : Intel Core I5 – 3340 CPU , 3.10 Ghz
Placa de bază : AS Rock H61M – VG3 / H61M – VS3
Mulțumesc.
Yamasha a zis
Ce buget și ce sursă de alimentare ai?
Albert a zis
Salut, as vrea sa stiu daca sistemul meu actual ar putea suporta o noua placa video.
Sistemul meu:
-procesor: QuadCore AMD A10-5800K, 4200 MHz (42 x 100), dar eu merg cu el la 3.8MHz pt ca nu am suficienta racire
-placa de baza: ASRock FM2A55M-HD+ (1 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR3 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN)
-placa video integrata: AMD Radeon HD 7660D (512 MB)
-memoria RAM: DIMM1: ASint WLB304G08-EGN6B 8 GB DDR3-1600 DDR3
-sursa: Segotep 500W
-monitor: Fujitsu cu rezolutia de 1280×1024
Din cate am vazut pe pitata intre 600-800 lei as opta pentru un AMD Rx460 4gb dar nu stiu daca imi duce sursa. Va rog foarte mult sa ma ajutati pentru ca nu vreau sa am neplacuta spurpriza de a imi lua o placa noua si de a ma trezi cu ea arsa. Va multumesc anticipat!
Yamasha a zis
N-ar trebui să fie probleme, deși rezoluția monitorului este mult prea mică pentru a pune la treaba asemenea placă video.
florentiu a zis
cam ce sursa mi-ai recomanda pt. o configuratie a pc-ului hp compaq 6000 pro microtower, cpu-core2duo e8400, ram-4gb ddr3. are video si sunet integrat. am cautat o sursa mai puternica (cea pe care o are e de 350w eficienta >90%) dar nu am gasit, zice ca este personalizata, asa mai am una de 450w atx dar nu e compatibila cu placa de baza
Yamasha a zis
E cumva modelul cu 15 pini? Sau este iTX? De ce vrei să o schimbi?
neicutescu a zis
Salut doresc sa achizitionez un laptop pe care sa-l folosesc la navigare internet , sa vad filme , eventual sa-l cuplez la un smart tv , fara – gaming , editare foto sau altele asemanatoare. Cam ce caracteristici ar trebui sa aiba ( ma refer la tip procesor, placa video , capacitate ram , capacitate ssd ) . Multumesc.
Yamasha a zis
Mai toate laptopurile pot să facă asta. Ce buget ați alocat pentru laptop?
MContender a zis
Salutare din nou, și un An Nou plin de împliniri… Revin asupra postului din 2 octombrie în care menționam placa de bază Placa de baza Gigabyte Z97X-Gaming 7 Socket 1150, placă video Gigabyte GeForce GTX 970 OC WindForce 3X 4GB DDR5 25 care în final a cedat din cauza presiunii (practic din ce am înțeles eu, a transpirat și a renunțat la ocazia de a fi membră a anului 2017) . Menționam în postul anterior că una din plăcile pe care am pus ochii era un GIGABYTE Radeon R9 380X G1 GAMING 4GB DDR5 , care după cumpărare am avut probleme… nu mi-au venit actele de garanție, când mi-au venit nu coincideau seriile, am trimis-o înapoi, am apelat la protecția consumatorului și acum aștept răspunsul lor, între timp după cum spunea…. am pierdut de tot 970… și acuma sunt pe placa video integrată și am pus ochii pe *Placa video Asus Radeon RX 480 Dual 4GB GDDR5 256bit*, acuma din ce am observat eu, această placă are tehnologie de fabricare de 14 nm și e AMD… Aceste 2 valori îmi sunt străine! Poate îmi poți explica într-un răspuns scurt… dacă ar merge această placă video pe placa mea de bază ori într-un răspuns mai lung, dacă producător chipset și tehnologia de fabricare au o limitare ? (gen dacă placa mea de bază le acceptă pe ambele ori e doar pe nvidia respectiv tehnologie de fabricare 24!
De asemenea dacă ai o cu totul altă sugestie la placă video (din ce am înțeles eu o placă video cu BUS 192 ar fi inferioară iar orice 384 ar ajunge la un minim de 30.000 RON), aș prefera să rămân pe BUS de 256 4/8 GB (8 Gb e iar prea mult că nu folosesc atâta în jocuri) și un buget de 1200 până în 1800, dar nu neapărat atât de sus, deoarece plănui ca până la finalul anului să pun și o a doua placă ca să meargă concomitent (nu cunosc termenul exact)
Yamasha a zis
Modelul este ok. Conectarea la placa de bază se face prin PCI Express. Diferențele între generățiile de PCI Express sunt mici așa cum se vede aici.
Nu este cazul să pui și a 2 a placă video pentru că puterea nu se dublează, așa cum ar crede majoritatea. 🙂
HappyNewYear a zis
Salut!Am un PC mai vechi(Inspiron 531/531s–detalii pe https://en.wikipedia.org/wiki/Dell_Inspiron#Inspiron_531.2F531s) si m-ar interesa daca ar suporta o Placă video: nVidia GeForce GTX 260 sau macar un nVidia GeForce 8800
Yamasha a zis
Suportă și variante mai noi. Totul este să nu aibă conectori pentru 6/8 pini.
HappyNewYear a zis
suporta?….bun multumesc de raspuns dar nu inteleg a 2 propopozitie…puteti sa imi explicati mai pt incepatori va rog
Yamasha a zis
E vorba despre conectorul pe care îl are placa video din ultima poza a articolului de aici.
HappyNewYear a zis
deci eu trebuie sa caut o placa video cu 6 pini?
Yamasha a zis
Tocmai invers. De preferat una cât mai nouă și fără alimentare separată de 6 pini.
HappyNewYear a zis
va cam stresez dar spre rusinea mea nu ma pricep …deci sa caut una care sa se bage doar in placa de baza si atat sa nu aiba nevoie de vreun fir conector?
Mihnea a zis
Salutare!Doresc sa achizitionez un GTX 1050 editie 4GB.Nu stiu daca va merge cu urmatoarele componente:
Procesor:Intel i3-3240T 2.9 GHZ
Placa de baza:Intel H61
Placa video actuala :Nvidia GT630 OEM (low profile)
Sursa de 380W
Sunt aceste componente potrivite pentru aceasta placa video?Exista riscul ca procesorul sa se arda?
Yamasha a zis
Ce sursă de 380W este?
Mihnea a zis
nu stiu cred ca cea de la asus
Yamasha a zis
Încearcă să pozezi pe lateral, să vedem tabelul de valori. Sursa este cam mică și e posibil să fii nevoit s-o schimbi.
Adrian a zis
Buna ziua !
Va rog frumos sa mi recomandati si mie o placa video mai performanta pentru jocurile mai noi care ar putea functiona cu urmatorul sistem:
Procesor: AMD Fx 6100 six-core processor 3.30 GHz
Placa de baza: Gigabyte GA-970A-DS3
Placa video actuala: Nvidia GTX 550 Ti Mem. 1 Gb GDDR5
Sursa: EPS 650 W
Ram: 16 Gb
Va multumesc!
Yamasha a zis
Ce buget ai disponibil?
Adrian a zis
800-1000 ron
Yamasha a zis
Salut. Fă efort până la 1060.
Costi a zis
Salut. Am procesor I5 2400 3.10, placa de baza asrock z68 extreme 3 gen 3, 8 GB ram DDR3 1600(probabil mai cumpar inca 8), sursa energon EPS-750w, si ati radeon 6870 1 GB ddr5 256. As vrea sa cumpar alta placa video pentru ca asta nu mai face fata jocurilor noi, ce mi-ai recomanda? Eu m-am gandit la un gtx 1060 de 3 GB (gtx 1060 6 GB mi se pare prea bun pentru sistemul meu), sau ati radeon rx480 4gb 256 bit. Monitorul este un samsung full hd.
Francisc a zis
Pot sati răspund eu.Ce buget ai?
Costi a zis
In jur de 1300. Si as vrea sa imi mai spui cam cat crezi ca o sa ma mai duca procesorul pentru noile jocuri tinand cont ca are cam 5 ani. Are socket 1155, si nu am mai gasit procesoare noi pe acest socket.
Francisc a zis
Pentru placa video îți recomand un gtx 960 4gb.E suficient pe sistemul tau,iar procesoru nu pre duce mult timp tias recomanda sa țil schimbi cu un i7 gen3.Procesorul împreună cu placa vide o sati duca jocurile cam 2-3 ani.
Sau daca nu găsești i7 ca sunt foarte rare ia un i5 3350P este de gen3.Si i5 duce jocurile foarte bine.Iati si un ssd de 250gb compatibil cu placa de baza si atunci poți spune ca ai un PC de gaiming.E adevărat o sa te coste ceva dar performantele pe care le atingi sunt pe măsură.
Mam uitat pe un site la placa ta de baza unde sunt toate specificațiile,se pare ca placa ta de baza suporta procesoare de generația 2 nu si de 3 .Daca găsiți un i7 de gen2 este perfect. P.S procesorul pe care il aveți va mai rula jocurile inca vreo 6 luni
Costi a zis
Multumesc
Costi a zis
1. Am vazut ca se gasesc second hand I7 2600 si 2600k (pretul e intre 700 si 900 lei) care este diferenta intre ele? Se merita sa inlocuiesc i5 2400 al meu, adica performantele sunt mult mai bune? Deocamdata nu mai am bani ca i-am dat pe placa video si o sa mai astept cateva luni poate un an.
2. Ca placa video m-am intins la 1300 lei si am luat un asus gtx 1060 6gb 192 biti turbo. Am vazut pareri destul de bune despre ea si ca parti rele ar fi temperatura care in full load urca la 75 poate 80 grade, este o temperatura foarte mare sau mege si a doua ar colerul care dupa 50% cica ar fi putin cam zgomotos. Tu stii ceva? Ce parere ai despre placa asta?
PS: Inca nu am primit placa video sa vad eu cum merge, doar iti ceream o parere.
Yamasha a zis
Nu are sens să faci upgrade la aceeași generație. Diferențele sunt prea mici ca să merite investiția.
Costi a zis
Multumesc pentru sfat
Adi a zis
Bună ziua,
Am nevoie de un sfat. Am un calculator mai vechi (2009), echipat cu :
• placă de bază Asus P5B Premium,
• procesor Intel Core 2 Duo E8500,
• card video Asus Radeon HD 4850 512 MB DDR3
• sursă Antec Signature 650W,
• carcasă tower Antec .
Problema este cardul video, care produce puncte pe ecran iar în final ecran albastru (Video_TDR_Failure), după ce am instalat Windows 10.
Mai găsesc un card video compatibil (care ar fi acela ?), sau trebuie să schimb toată infrastructura?
Mulțumesc.
Yamasha a zis
Există și modele compatibile cu Windows 10 compatibile cu sistemul tău. 4850 nu știu să aibă drivere. Chiar și serii ceva mai noi, dacă țin bine minte.
Adrian a zis
Buna ziua, eu am urmatoarea configuratie:
Placa baza ASUS Z 170 P (LGA 1151)
Procesor i5-6500 la 3.2GHz
O placa de 8 giga ram
Sursa este una Bronze, cred ca intre 650-800 watt
HDD un SSD de 120 pe care am windowsul, doua hdd mai vechi, unul de un tera si altul de 600 legate pe Sata
Am nevoie de o placa video pe care sa o folosesc in editare foto video, bugetul este pana in 1400, nu inteleg de ce o placa de 8 giga cu 256 rami, procesor de 1200, avea la un moment dat acelasi pret ca una de 8 giga cu 512 rami, procesor de 1070. Ce placa imi recomandati? Daca se poate si un link de trimitere! Multumesc
Yamasha a zis
Eu aș merge pe varianta de 6 gb de la 1060.