În rândurile următoare vreau să discutăm despre plăcile video, iar detalii mai tehnice sau mai puțin tehnice, în comentarii, așa cum v-am obișnuit. 🙂
Pe de altă parte, seria nouă de la nVIDIA este cu mult mai bună față de seriile vechi, lucrează la temperaturi mai bune, dar și cu un consum mult mai bun. Este cu 30% mai performantă decât generația precedentă. Chiar sunt performanțe incredibile.
AMD au lansat și ei modele noi pe piață destul de performante, însă nu atât de performante privind consumul. Totuși, pe FULL HD, raportul calitate preț este în favoarea AMD, în momentul de față. Eu aș vrea să crească tot mai mult competiția pentru ca noi să avem de câștigat.
In articolele precedente am nisat discuția putin. Insa acum vreau sa vorbim un pic despre plăcile video, chiar si un pic despre marketing-ul nesimțit pe care il practica unii. Foarte multi cauta placi video pentru jocuri de 32 GB.
Nu am văzut pe nimeni sa caute: ce trebuie sa urmărești cand cumperi o placa video, cum iti dai seama daca sistemul tau este compatibil cu noua placa video, ce sursa de alimentare iti trebuie pentru sistemul care va fi folosit la jocuri.
Este corect intr-o anumita privinta, nu toti sunt familiari cu componentele calculatorului. Ca sa intelegeti cat de cat fenomenul, mai jos va adaug o lista cu cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faceti atunci cand achizitionati o placa video. Daca nu reusiti sa intelegeti, daca nu reusiti sa alegeti o placa video buna, va ajutam noi cu o recomandare.
Dar inainte de a primi o recomandare, parcurgeti tot articolul, iar daca tot nu sunteti siguri, intr-un comentariu puteti sa ne adresati o intrebare in care sa precizati sistemul actual si componentele pe care vreti sa le schimbati. Este necesar si un buget, dar si trebuie sa stabiliti ceea ce doriti sa faceti cu calculatorul. Poate ca nu aveti nevoie de o placa video dedicata sau poate trebuie sa va ganditi la o placa video profesionala.
De ce sa cerem sfatul înainte?
In majoritatea cazurilor, o placa video este compatibila cu procesorul si placa de baza, nu trebuie decât sa beneficiați de un port PCI-e.
Compatibilitatea plăcii video cu sistemul
Problema se pune atunci când placa video „cere” mai mult de la un procesor mai slab. De multe ori se poate ca aceasta sa aibă nevoie de mult mai multe resurse, iar sistemul sa funcționeze tot mai prost. Lucrul acesta se întâmplă foarte des la cei care au monitoare cu rezoluții foarte mari, care pun la munca atât placa video, cat si procesorul.
Un al doilea factor de incompatibilitate poate fi sursa de alimentare. Daca este o placa video noua, trebuie sa ne asiguram ca avem minim un conector de 6 pini, iar sursa noastra este capabila sa alimenteze intreg sistemul.
Pentru că este un subiect complex m-am gândit că ar fi bine să îl dezvolt în articolul acesta.
Ce este o placa video?
O placa video este un card de expansiune cu funcția de a genera imagini către un monitor. Acestea sunt de doua feluri, așa cum am precizat si mai sus, integrate si dedicate. Diferența dintre plăcile dedicate si plăcile integrate este mare, tocmai de aceea va invit sa citiți acest articol.
Daca vreți sa vedeți diferența dintre o placa video profesionala si o placa video pentru jocuri, va invit sa cititi aici. Chiar daca sunt mai scumpe acele placi video profesionale, iar specificațiile nu sunt tocmai mari, chiar mai mici de multe ori, acestea sunt diferențiate prin driver, prin rezistenta la procesare încontinuu.
Placa video pentru jocuri
Cei mai multi dintre noi caută placi video pentru jocuri, dar si pentru editare foto/ video. Acestea sunt oarecum comune, mai ales daca nu sunteti la un nivel profesionist. Eu montez nunti, editez foto pe un calculator desktop, cu o placa video GTX, asadar nu avem intotdeauna nevoie de una profesionala.
Când vine vorba despre jocuri, despre grafice de performanță, putem să ne aruncăm un ochi aici și să vedem situația plăcilor video.
Placi video recomandate în 2024
Mai jos aveti o lista de recomandari pentru placi video pe PCI Express, pentru toate bugetele si nevoile. Sunt placi video atat pe AMD, cat si pe nVIDIA.
* Daca dorești sa primești sfaturi de achiziție pentru una din plăcile din lista de mai sus si nu numai, trebuie sa precizezi sistemul pe care îl ai, bugetul, dar si la ce vei folosi aceasta placa video.
Pentru cei care se joaca in majoritatea timpului, mai jos v-am atasat criteriile placilor video, dar si semnificațiile acestora.
Cooler pentru placa video?
Răcirea pe apă ne-a arătat faptul că avem posibilitatea să folosim și altceva când vine vorba de răcire. Este drept, răcirea componentelor a evoluat foarte mult în ultimii ani. Dacă până acum nu puteam să ne gândim la răcire pe apă, iată că avem posibilitatea de ceva timp să răcim un sistem și prin altă metodă decât cea clasică, a ventilatoarelor.
Sigur că tehnologia oarecum nouă, dar se fac progrese de la zi la zi.
Există și ceva dezavantaje. Cel mai mare este prețul. De exemplu, modelul acesta poate suporta până la 300W TDP. E destul de dificil pentru modelele high end, mai ales cele de la AMD ce lucrează la temperaturi un pic mai mari… Dar nu ne obligă nimeni să-l folosim și la următorul calculator, nu?! 🙂
Personal, nu îmi bat capul cu răcirea asta. Ok, când te uiți la unitate și vezi culorile acelea puternice, saturate, ți se pare wow. Dar performanțe majore, raportate la prețul pe care îl investești în sistem nu sunt. Nu văd de ce aș modifica răcirea unei plăci video cu una pe apă.
Cum aleg o placa video?
- Interfata – placile video au fost dezvoltate pe un anumit standard pentru a fi compatibile cu placa de baza. O perioada buna de timp plăcile video au fost pe slot AGP, apoi s-a făcut trecerea la PCI, ca in zilele noastre sa beneficiem de placi pe PCI-express, PCI-express 2.0, chiar mai nou PCI-express 3.0. Vreau sa-i liniștesc pe cei care doresc sa-si achiziționeze o placa video PC express 3.0 pentru un calculator cu PCI express 2.0. Aceasta este compatibila 100%, eu cel putin am asa ceva si funcționează perfect.
- Model/serie GPU – plăcile video au un procesor grafic, aproximativ ca cel de la procesor doar ca se numeste Graphics processing unit. De obicei, doua placi care au acelasi GPU se vor comporta asemanator. Totusi, de cand s-au nisat componentele de calculator este posibil ca unii integratori sa modifice unii parametri.
- Pixel Pipelines – parte din placa video care transforma informatia din pixeli. Este strâns legata de viteza de redare a imaginii. De exemplu, daca avem o placa video cu 8 pixel pipelines putem sa procesam de doua ori mai multa informație fata de o placa cu 4 pixel. Sigur, acum placile video pot ajunge chiar si pana la 3072 pixel pipelines. Daca veti folosi placa video pentru randat sau pentru modelare, trebuie sa luati in calcul si aceasta optiune. Este in strânsă legătură cu Shader Model, de care vom vorbi in rândurile următoare.
- Shader Model – in jocuri se cere si aceasta opțiune. La fel ca si la directx, cu cat este mai noua, cu atât este mai bine. Practic Shader Model sunt niște instrucțiuni (Vertex, Geometry, Pixel) folosite de OpenGL si Direct3D care ajuta la utilizarea efectelor grafice.
- BUS – dacă înainte ne chinuiam cu placi video de 2biti, 4 biti, iata ca acum o placa video poate avea si 512 biti pe BUS. Asta înseamnă ca magistrala poate executa operații mai rapide, iar transferul de date dintre GPU si memorie va avea viteze foarte bune. Practic BUS-ul este traseul dintre procesor si memorie, tocmai de aceea il mai găsiți si ca “lățimea de banda a magistralei”. Lărgimea BUS-ului ne arata câți biti pot circula intre memorie si procesor. Daca avem o placa video pe 512 biti vor circula nu mai putin de 512 biti simultan intre memorie si procesorul placii video.
Sigur că lucrurile s-au mai schimbat, în ultima vreme. Lucrurile astea erau perfect valabile în trecut, acum s-au mai schimbat tehnologiile. Depinde foarte mult cu cine facem comparațiile. - Memoria Video – si aici, cu cat avem mai multa memorie video, cu atat este mai bine, dar atentie ca aceasta unealta se poate transforma intr-o unealta de marketing. Memoria RAM a placii video este cu adevarat folositoare cand avem mai multe monitoare sau avem rezolutii foarte mari. Ca sa va dati seama, eu am ales o placa video pe 320 BITI(BUS) si cu 1.28 RAM, cu care tin doua monitoare FULL HD, adica o rezolutie de aproximativ 3850×1920. Asadar, nu are rost sa investiti foarte mult in RAM-ul placii video. In momentul de fata 1 GB mi se pare arhisuficient. Si, ca sa intelegeti mai bine despre ceea ce vorbesc, magazinele se bazeaza pe faptul ca lumea se uita la cata memorie are placa video, dar nu se uita si la ce BUS sau ce frecventa are aceasta. O placa video cu BUS 512 si cu 1 GB VRAM va fi mai rapida ca o placa video cu BUS 256 si 4 GB VRAM.
- Racirea – probabil cel mai important lucru cand vine vorba de o placa video. Fara o racire adecvata va puteti “praji” componentele. Racirea este de doua tipuri: activa sau pasiva. Cea pasiva este construita dintr-un radiator de mari dimensiuni, iar cea activa are un radiator mai mic, dar langa acesta avem si un ventilator care ne asigura racirea. S-a demonstrat faptul ca placile cu racire activa au temperaturile mult mai mici, dar de cele mai multe ori sunt mult mai zgomotoase. Conteaza foarte mult cum a realizat asamblarea producatorul.
- DirectX – cred ca si cu acest termen sunteți familiarizați din jocuri sau din programele pe care le folosiți si va cer o anumita versiune. Conform Wikipedia, directx este o colecție de API dezvoltata de cei de la Microsoft prin care dezvoltatorii au acces la funcțiile de nivel scăzut ale hardware-ului. In momentul de fata plăcile video sunt disponibile cu directx 11.
- Conectoare – placile video trebuie sa se conecteze cu display-ul prin niste porturi. De obicei, ne conectam cu VGA(semnal analogic) sau DVI/HDMI(semnal digital), insa putem gasi placi video care au conectoare TV OUT(S-Video, RCA).
- Numarul de conectoare – daca nu aveti de gand sa conectați mai mult de un monitor la placa video recomand sa cumpărați o placa video cu un conector. Recomand DVI sau HDMI pentru a beneficia de un semnal mai bun, imagine mai clara, mai ales daca aveti monitor FULL HD. Semnalele S Video sau VGA nu se mai folosesc pentru ca a intervenit semnalul digital, adica DVI/ HDMI. Daca doriți mai multe monitoare la un calculator, trebuie sa aveti in vedere numarul de conectori. Sigur, daca placa pe care o doriti nu are decat un port de conectare video, va recomand sa cautati si un hub DVI, care functioneaza ca un splitter.
- Interconectare Crossfire (ATI) sau SLI (nVidia) – eu nu recomand sa faceti asta, poate doar daca sunteți testeri. Daca vreti un calculator pentru jocuri, e suficient sa aveti doar o placa video de ultima generație si veti beneficia de cele mai noi detalii in jocuri. Daca faceti editare, probabil stiti ca sunt mai bune placile Quadro, care sunt speciale pentru randat.
Daca ati parcurs întregul articol, sper ca v-au mulțumit sfaturile noastre. In cazul in care nu aveți suficient buget pentru a va achiziționa un sistem complet, va recomand sa achiziționați unul cu o placa video integrata, iar mai apoi sa achiziționați o placa video dedicata, mai performanta.
Rusu Emilian a zis
Salut am si eu o intrebare as dori sa schimb placa video actuala o gtx 750 ti cu una mai buna dar nu prea scumpa pana in 650 lei si vreau sa stiu daca ar exista ceva conflicte intre placa video si procesor , al meu e un i 3 pe socket 1150 placa de baza GA H81M S2PV 8 gb ram.Sursa nu e o problema.
Multumesc mult.
Yamasha a zis
Hm, greu buget… nu știu dacă merită investiția. Ceva care să fie cât de cât ok este 1050TI, ca să ai o diferență notabilă. Prețul este undeva la 900 de lei…
Rizea Fabian a zis
Salut , as vrea sa fac si eu un upgrade la placa mea video (1050 TI ) si vreau sa stie daca este buna pe acest sitem , sursa este 80 bronze ( nu stiu cat w are )
https://imgur.com/a/iHNDc2h?fbclid=IwAR0ehjgerp6VfNjB2mPI0dvC3CBg5qAQXmLOYINZSQJsWwb4MMY1s66V8_o
Yamasha a zis
Funcționează fără probleme!
radu a zis
Buna ziua,
daca e posibil, sa-mi sugerati o configuratie (minima – aproximativ 500 eu/ total) pentru un calculator cu o placa video dedicata pentru randat sau pentru modelare…..m-am pierdut in multitudinea de oferte si comentarii
ma refer la sursa,placa video,procesor,placa baza (sau, eventual, un link spre unul deja asamblat)
multumesc
Yamasha a zis
Mhm, e destul de greu să puteți face modelare pe o configurație de 2000-2500 de lei. Ce programe folosiți?
radu a zis
photoshop , 3d max, maya, Blender …..nivel incepator
nu e vorba sa fie fix 500 eu…….
am gasit ceva dupa cateva zile de cautari ( Intel i5-9400F 2.9GHz Coffee Lake, 8GB DDR4 + GeForce GTX 1650, 4 GB – e o combinatie buna ?), dar sunt depasit la ce fel de placa de baza !! si sursa
multumesc mult pentru ajutor
Yamasha a zis
Nu e rau. E maxim ce ai putea sa pui pe acesta. Placa de baza poate merge una fara overclock, ATX. La prima vedere, sistemul are nevoie de o sursă de 500-550W, dar dacă vrei să faci upgrade pe viitor, trebuie să mergi pe ceva mai mare.
Fintex a zis
Am un i3 2100 3.1 ghz cu o placa video gtx 660 2 gb .
Ca si placa de baza am un AsRock H61 Pro BTC,socket 1155 LGA . Ce placa video as putea pune avand in vedere ca un i7 2600k e pe drum ?
Yamasha a zis
Păi depinde de sursa de alimentare, dar te poți duce până și la 1080TI. 🙂
remus a zis
Salut,
urmeaza sa achizitionez un laptop cu un buget intre 5000- 7000 ron.
La ce ar trebui sa fiu atent si daca poti te rog sa-mi sugerezi o configuratie.
Laptopul v-a fi utilizat in domeniul Business
Multumesc,
O zi frumoasa.
Yamasha a zis
Salut Remus, păi dacă este business, de ce să ai nevoie de o placă video dedicată? Ce vei face pe acest laptop, în general?! Ce programe?
remus a zis
Salut,
acest buget trebuie cheltuit (din mai multe motive ? ) si as dori sa aleg o configuratia care sa fie exact calitate/pret.
V-a fi folosit intr-o agentie de turism.
Orice detalii ai nevoie cu mare drag.
super promptitudine ?
Yamasha a zis
Salut, pe la 5000 de lei ai putea să iei ceva de genul Lenovo Legion y540.
AdrianAdi a zis
Buna ziua!Ma puteti ajuta sa imi dau seama daca o placa video pe care vreau sa o cumpar este compatibila cu calculatorul?As vrea sa iau un rx 550 4gb.
Specificatiile pc-ului:
cpu:amd ryzen 3 2200g
gpu:gt 630
placa de baza:To be filled by O.E.M(ASRock A320M-DGS)
ram:2×4(ddr4)
dimensiunea placii de baza:210mmx230mm
Yamasha a zis
Sursa de alimentare?
Filip Andrei Stefan a zis
Salutare, am o placă video GTS 450 si as vrea sa trec pe un rx470 sau rx480, nu stiu daca este compatibilă cu un procesor i3-6100 3.7GHz si o sursa de 300w
Yamasha a zis
Dacă ai alimentare de 6 pini e posibil să îți meargă. Depinde și cât amperaj scoate sursa.
Ionut Dumitrasca a zis
Buna ziua! Vreau sa-mi construiesc un desktop de gaming streaming care sa reziste cel putin cativa ani si ma intrebam daca ma puteti ajuta cu urmatoarea configuratie:
Placa de baza asus Z390 Sochet 1151 Ddr4
Procesor intel core i7 9700k socket 1151 300 series
Sursa 700W
Ram 16 gb ddr4
Placa video Rtx 2060 6 gb ddr5-ddr6 ( la placa video am cele mai multe dubii).
Ssd 256-512 GB.
Multumesc anticipat si o zi buna!
P.S: Daca aveti recomandari sau sfaturi sunt vine venite.
Yamasha a zis
Ce sursă de 700W? De ce așa de mare? Acea placă video nu consumă așa de mult. Veți face overclock?!
Misu a zis
Buna seara. Acum cam o saptamana am cumparat SH un sistem (detaliile mai jos) pe care am dat 160e. Sincer doar ma joc pe el cand am timp si am incercat sa vad daca „duce” la jocuri…. dar nu. Placa video e slabuta si de aceea vreu parerea dvs privind inlocuirea placii existente cu una mai performanta, nu „top”. Ce s-ar protrivi pe sistemul meu? Ma refer la o placa cam pe picior de egalitate cu procesorul sa nu se chinuie unul pe celalalt .
Daca mai e si altceva de schimbat puteti sa imi spuneti.
Multumesc anticipat.
Motherboard: Gigabyte P55A-UD4;
Processor: Intel Core i7 860 clocked at 2.80 GHz, 4 physical, 8 logical,Socket 1156 LGA;
Memory: 24 GB total memory type DDR3 to 666.15 MHz;
Graphics card: AMD Radeon HD 5670 1G;
Harddrive: HDD ST2000DM001-1CH164 of 1.82 TB SATA III, SSD OCZ-ARC100 of 223.57 GB SATA III;
Screen: LG Flatron Wide 1920 x 1200;
Power supply: ENERMAX Liberty II Eco Cross Fire X Active PFC 400W … etc etc.
Yamasha a zis
Sursa e slaba. Un upgrade ar însemna să o schimbati și pe aceea, mai mult ca sigur.
Misu a zis
o sa o schimb nicio problema. 500 w e suficienta? intrebarea era ce placa video merge cu procesorul? sa merg in continuare tot pe AMD cu 6 sau 8 G sau alta marca? Multumesc oricum.
Misu a zis
Am gasit o placa la 90e: Asus Radeon R9 290, 4GB GDDR5, 1260MHz, 512bit, 323GB/s, R9290-DC2OC-4GD5 DirectCU II OC, HDMI, DP, 2x DVI si o sursa la 100e dar cred ca e prea mare: Coolermaster Silent Pro Gold 1000watt PSU. Ms
ionut a zis
Buna seara.O placa video pentru urmatorul sistem daca se poate:
-procesor amd ryzen 3 3200g
-Placa de baza ASUS TUF B450-PRO GAMING AM4 tuf b450-pro gaming
-8gb ram ddr4 hyperx fury 2666mhz urmeaza sa mai pun 8
-sursa corsair 650w
multumesc anticipat
Yamasha a zis
Ce buget e disponibil?
Ionut a zis
Bugetul nu e stabilit inca dar as vrea sa stiu 2-3 variante care s-ar potrivi pentru acest sistem fara sa fie probleme de bottleneck.Multumesc
Yamasha a zis
Eu nu cred că o să ai probleme cu aproape nicio placă video. Bine, nu cred că te vei duce pe 2080TI, dar până la un 1650 cred că te vei putea duce fără probleme. Asta, în condițiile în care ai 1, 2 monitoare full HD.
Ionut a zis
Monitor lg full hd.Eu ma gandisem initial la un rx 570 4gb..sau imi poti spune o idee mai buna pana in 1000lei.Eu momentan merg cu placa video integrata si vreau sa fac o alegere ok.
Yamasha a zis
E ok 570 sau chiar 1650 OC.
Ionut a zis
Rx 580 ar fii ok pe acest sistem sau zi-mi tu te rog o placa care sa fie okncu acest sistem si care sa duca 2-3 ani de acum incolo chiar dak sare de bugetul meu.Multumesc anticipat
Yamasha a zis
Ar trebui să ducă sursa fără probleme.
FLORIN.bgz a zis
am un sistem IT myria live v50 si as vrea sa ii schimb placa video si ramii, am bugetul de 1700 de lei. ceva recomandari? Mersi mult
Yamasha a zis
Spune-mi exact configurația acestuia pentru că au fost mai mult generații de Myria..
FLORIN.bgz a zis
Placa video HD GRAPHICS 630
Placa de baza H110
Memorie RAM 4GB
Procesor i5-7400
Spune mi dacă am uitat ceva
Yamasha a zis
Pai RAM e ok să adaugi încă 8 GB. Placa video nu o schimbi, ci adaugi, tu ai avut numai integrată. Problema este că va trebui să schimbi și sursa, dacă vrei o placă video de gaming.
FLORIN.bgz a zis
Ms mult
Marius a zis
Salut, ce placa video s ar potrivi cu un Intel Core i3-2100 3.1GHz, 4GB DDR3, 120GB SSD, DVD-ROM?
Yamasha a zis
Ce sursă de alimentare ai?
Aurelian a zis
Salutare…am vazut ca oferi raspunsuri si am si vreau sa iti arat si eu o eventuala configuratie pe care vreau s-o fac..Bun,as dori sa fac o unitate cam asa:Placa de baza ASUS ROG STRIX Z390-H GAMING sau placa de baza Gigabyte Z390 AORUS PRO, Socket 1151,un procesor I5-7600 3.50GHz..Placa video Gigabyte GTX 1660TI OC 6GB GDDR6 192bit..RAM Corsair Vengeance RGB PRO 32GB DDR4 3200MHz si o sursa Gigabyte G750H 750W 80+ Gold Semi-modulara(nu neaparat asta dar ceva asemanator) Poti sa-mi spui ce crezi despre acest viitor sistem? Multumesc frumos…Acest sistem o sa fie folosit pentru gaming
Yamasha a zis
Ce caută acel I5 cu acea placă de bază?! 🙂
Aurelian a zis
Bun..multumesc pentru raspuns..acum zi-mi te rog un procesor,daca asta e aiurea pus acolo:)..Si cu care dintre acele placi de baza nu se potriveste?in rest configuratia e buna sau bani aruncaati in vant?
Claudiu a zis
Buna ziua. Am urmatorul sistem:
Placa de baza Asus prime b350 plus
Proc Amd ryzen 5 1600x
Video Asus rog strix 4 gb ram ddr5
16 gb ram 2400
Sursa 550w
As dori sa schimb placa video cu un rx 5700 deoarece am luat un monitor 4K de 28″ si in jocuri pe rezolutie 4k pe ultra se simte nevoia de alta placa mai mare.(lag si fps mic 28-35 in cod si gta5).Cea actuala duce ok pana la 2k dar vreau sa o schimb pentru 4k.Crezi ca ar fi ok rx 5700 8gb ram gddr6 pci ex 4.0?Multumesc anticipat.
Yamasha a zis
Ce Asus Rog zici că ai exact?
costel a zis
Salutare si la multi ani!!! Ce parere aveti de urmatoarea configuratie ? RTX2080 ti de la Gigabyte, i5 9600k , Placa de baza Gigabyte Z390 AORUS PRO WIFIi,carcasa Silentiumpc armis ar7x tg rgb, Memorie G.Skill Trident Z RGB, 2x8GB, DDR4, 3200MHz, Cooler SILENTIUM PC FERA 3, RGB, 120mm,Ventilator / radiator SilentiumPC Sigma HP Corona RGB 120 3 Fan Pack, ssd intel si 2 hdd-uri?
Monitor gaming LED VA MSI 27″, Curbat, WQHD, Display Port, 144Hz, 1ms, Negru , MAG271CQR
Yamasha a zis
Arată bine, la cât l-ai găsit?
Dario a zis
Salut! O placa video pentru:
Placa de baza-GIGABYTE B450m GAMING
Procesor- AMD-RYZEN 5 2400G (3.6 ghz)
Memorie RAM- G.Skill Flare X (for AMD) 16GB DDR4 2933MHz CL14 1.35v Dual Channel Kit
Memorie de stocare- 1x M2-SSD (120gb) / 1x SSD (250gb)
BUGET MAXIM 1000 RON (de preferabil 800)
FOLOSESC PC-UL PENTRU JOCURI MOBA (IN SPECIAL League of Legends) cateodata mai intru pe chat sa comunic cu prietenii
NU FOLOSESC MAI MULTE MONITOARE SAU REZOLUTII PESTE 1920 X 1080
Yamasha a zis
Pe la 800 de lei ai 1050TI. Mai mult decât decentă.
Florin a zis
Salut! vreau sa-mi fac upgrade la pc-ul meu, dar nu ma pricep ce placa video sa aleg, si sa fie si compatibila cu componentele din pc. Voi ce imi recomandati? Componentele sunt urmatoarele. Placa de baza : Gygabyte Ga-A320M-H. Procesor : Rayzen 5 3400g. Memorie ram: 16Gb 2×8 Gb. Sursa alimentare: gtr-550 550w 80 plus. Stocare: SSD 240 Gb. Carcasa Titan 700. Ca si monitor am un LCD FHD 60Hz. Buget: 1300 lei. Utilizare: Jocuri in general. Putin photoshop,filme,browser etc. Ma intereseaza mai mult o placa care ramane rece si putin zgomotoasa, si sa duca sursa. Mai multe modele sa am de unde alege. Multumesc.
Yamasha a zis
Nu ai nicio placă video acum? În Photoshop nu te ajută foarte mult placa video. Cea integrată nu e ok?
Andrei a zis
Salut, eu am un calculator cu un procesor intel core I7, o placa video NVidia gtx 770, 8gb de ram si o sursa de 620W si as vrea sa fac un upgrade la placa video si sa pun un AMD rx 580 de 8gb. Credeti ca ma duce?
Yamasha a zis
Da, duce fără probleme.
Cristian Livezeanu a zis
Buna ! Am probleme cu calculatorul si nimeni nu ii da de capat pt editare video. Lucrez in Premier cc 2015. In timelime cursorul cand ajunge la capat si reia dispare imaginea de inceput a fiecarei imagine , daca continua sa mearga merge sacadat. . Si doi randarea la 50 minute de proiecr se face in 60 minute sau 90 daca are multe tranzitii si muzica si titluri. Daca maresc claritatea dureaza 10 ore. Am procesor intel core i5 4590 CPU si 3.30 Ghz, 1 Gh ram, si placa video Nvidia Gforge 750 Ti. La randare trebuie sa dezactivez placa video , altfel se blocheaza, Cand lucrez proiectu merge placa video. Pe trazitii cursorul merge sacadat , daca are si muzica si titlu nu mai merge delo , trece si se blocheaza . In timelime rezolv problema cu un scurt clic bara spatiu si apoii merge , dar e enervant . Cand lucram cu pinacle 21 , dupa 15 minute de proiect trebuia sa opresc proiectul , sa ies din program si mai mergea 15 minute . Te rog mult ajuta-ma.
Yamasha a zis
Încearcă cu altă versiune de Premiere. 🙂
Cristian Livezeanu a zis
Am schimbat placa video cu una Asus Radeon rx 580 Dual oc 4 gb. Acelasi lucru poate mai rau.
Dap a zis
Salut! Stiu ca pare o intrebare stupida dar, placile video de la AMD (procesoare AMD) merg pe platforma Intel, pe placile de la Intel? Am un Asus P5Q cu un Intel Core 2 Quad Q9650 si vreau un upgrade pt game. Vad ca cele de la Amd sunt mai accesibile (ex. XFX-Radeon-RX-470), e ok?
Yamasha a zis
Sigur că da. Totuși, hardware-ul e cam vechi, foarte vechi! S-ar putea să ai incompatibilități la PCI Express, deși, în teorie sunt suportate.