În rândurile următoare vreau să discutăm despre plăcile video, iar detalii mai tehnice sau mai puțin tehnice, în comentarii, așa cum v-am obișnuit. 🙂
Pe de altă parte, seria nouă de la nVIDIA este cu mult mai bună față de seriile vechi, lucrează la temperaturi mai bune, dar și cu un consum mult mai bun. Este cu 30% mai performantă decât generația precedentă. Chiar sunt performanțe incredibile.
AMD au lansat și ei modele noi pe piață destul de performante, însă nu atât de performante privind consumul. Totuși, pe FULL HD, raportul calitate preț este în favoarea AMD, în momentul de față. Eu aș vrea să crească tot mai mult competiția pentru ca noi să avem de câștigat.
In articolele precedente am nisat discuția putin. Insa acum vreau sa vorbim un pic despre plăcile video, chiar si un pic despre marketing-ul nesimțit pe care il practica unii. Foarte multi cauta placi video pentru jocuri de 32 GB.
Nu am văzut pe nimeni sa caute: ce trebuie sa urmărești cand cumperi o placa video, cum iti dai seama daca sistemul tau este compatibil cu noua placa video, ce sursa de alimentare iti trebuie pentru sistemul care va fi folosit la jocuri.
Este corect intr-o anumita privinta, nu toti sunt familiari cu componentele calculatorului. Ca sa intelegeti cat de cat fenomenul, mai jos va adaug o lista cu cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faceti atunci cand achizitionati o placa video. Daca nu reusiti sa intelegeti, daca nu reusiti sa alegeti o placa video buna, va ajutam noi cu o recomandare.
Dar inainte de a primi o recomandare, parcurgeti tot articolul, iar daca tot nu sunteti siguri, intr-un comentariu puteti sa ne adresati o intrebare in care sa precizati sistemul actual si componentele pe care vreti sa le schimbati. Este necesar si un buget, dar si trebuie sa stabiliti ceea ce doriti sa faceti cu calculatorul. Poate ca nu aveti nevoie de o placa video dedicata sau poate trebuie sa va ganditi la o placa video profesionala.
De ce sa cerem sfatul înainte?
In majoritatea cazurilor, o placa video este compatibila cu procesorul si placa de baza, nu trebuie decât sa beneficiați de un port PCI-e.
Compatibilitatea plăcii video cu sistemul
Problema se pune atunci când placa video „cere” mai mult de la un procesor mai slab. De multe ori se poate ca aceasta sa aibă nevoie de mult mai multe resurse, iar sistemul sa funcționeze tot mai prost. Lucrul acesta se întâmplă foarte des la cei care au monitoare cu rezoluții foarte mari, care pun la munca atât placa video, cat si procesorul.
Un al doilea factor de incompatibilitate poate fi sursa de alimentare. Daca este o placa video noua, trebuie sa ne asiguram ca avem minim un conector de 6 pini, iar sursa noastra este capabila sa alimenteze intreg sistemul.
Pentru că este un subiect complex m-am gândit că ar fi bine să îl dezvolt în articolul acesta.
Ce este o placa video?
O placa video este un card de expansiune cu funcția de a genera imagini către un monitor. Acestea sunt de doua feluri, așa cum am precizat si mai sus, integrate si dedicate. Diferența dintre plăcile dedicate si plăcile integrate este mare, tocmai de aceea va invit sa citiți acest articol.
Daca vreți sa vedeți diferența dintre o placa video profesionala si o placa video pentru jocuri, va invit sa cititi aici. Chiar daca sunt mai scumpe acele placi video profesionale, iar specificațiile nu sunt tocmai mari, chiar mai mici de multe ori, acestea sunt diferențiate prin driver, prin rezistenta la procesare încontinuu.
Placa video pentru jocuri
Cei mai multi dintre noi caută placi video pentru jocuri, dar si pentru editare foto/ video. Acestea sunt oarecum comune, mai ales daca nu sunteti la un nivel profesionist. Eu montez nunti, editez foto pe un calculator desktop, cu o placa video GTX, asadar nu avem intotdeauna nevoie de una profesionala.
Când vine vorba despre jocuri, despre grafice de performanță, putem să ne aruncăm un ochi aici și să vedem situația plăcilor video.
Placi video recomandate în 2024
Mai jos aveti o lista de recomandari pentru placi video pe PCI Express, pentru toate bugetele si nevoile. Sunt placi video atat pe AMD, cat si pe nVIDIA.
* Daca dorești sa primești sfaturi de achiziție pentru una din plăcile din lista de mai sus si nu numai, trebuie sa precizezi sistemul pe care îl ai, bugetul, dar si la ce vei folosi aceasta placa video.
Pentru cei care se joaca in majoritatea timpului, mai jos v-am atasat criteriile placilor video, dar si semnificațiile acestora.
Cooler pentru placa video?
Răcirea pe apă ne-a arătat faptul că avem posibilitatea să folosim și altceva când vine vorba de răcire. Este drept, răcirea componentelor a evoluat foarte mult în ultimii ani. Dacă până acum nu puteam să ne gândim la răcire pe apă, iată că avem posibilitatea de ceva timp să răcim un sistem și prin altă metodă decât cea clasică, a ventilatoarelor.
Sigur că tehnologia oarecum nouă, dar se fac progrese de la zi la zi.
Există și ceva dezavantaje. Cel mai mare este prețul. De exemplu, modelul acesta poate suporta până la 300W TDP. E destul de dificil pentru modelele high end, mai ales cele de la AMD ce lucrează la temperaturi un pic mai mari… Dar nu ne obligă nimeni să-l folosim și la următorul calculator, nu?! 🙂
Personal, nu îmi bat capul cu răcirea asta. Ok, când te uiți la unitate și vezi culorile acelea puternice, saturate, ți se pare wow. Dar performanțe majore, raportate la prețul pe care îl investești în sistem nu sunt. Nu văd de ce aș modifica răcirea unei plăci video cu una pe apă.
Cum aleg o placa video?
- Interfata – placile video au fost dezvoltate pe un anumit standard pentru a fi compatibile cu placa de baza. O perioada buna de timp plăcile video au fost pe slot AGP, apoi s-a făcut trecerea la PCI, ca in zilele noastre sa beneficiem de placi pe PCI-express, PCI-express 2.0, chiar mai nou PCI-express 3.0. Vreau sa-i liniștesc pe cei care doresc sa-si achiziționeze o placa video PC express 3.0 pentru un calculator cu PCI express 2.0. Aceasta este compatibila 100%, eu cel putin am asa ceva si funcționează perfect.
- Model/serie GPU – plăcile video au un procesor grafic, aproximativ ca cel de la procesor doar ca se numeste Graphics processing unit. De obicei, doua placi care au acelasi GPU se vor comporta asemanator. Totusi, de cand s-au nisat componentele de calculator este posibil ca unii integratori sa modifice unii parametri.
- Pixel Pipelines – parte din placa video care transforma informatia din pixeli. Este strâns legata de viteza de redare a imaginii. De exemplu, daca avem o placa video cu 8 pixel pipelines putem sa procesam de doua ori mai multa informație fata de o placa cu 4 pixel. Sigur, acum placile video pot ajunge chiar si pana la 3072 pixel pipelines. Daca veti folosi placa video pentru randat sau pentru modelare, trebuie sa luati in calcul si aceasta optiune. Este in strânsă legătură cu Shader Model, de care vom vorbi in rândurile următoare.
- Shader Model – in jocuri se cere si aceasta opțiune. La fel ca si la directx, cu cat este mai noua, cu atât este mai bine. Practic Shader Model sunt niște instrucțiuni (Vertex, Geometry, Pixel) folosite de OpenGL si Direct3D care ajuta la utilizarea efectelor grafice.
- BUS – dacă înainte ne chinuiam cu placi video de 2biti, 4 biti, iata ca acum o placa video poate avea si 512 biti pe BUS. Asta înseamnă ca magistrala poate executa operații mai rapide, iar transferul de date dintre GPU si memorie va avea viteze foarte bune. Practic BUS-ul este traseul dintre procesor si memorie, tocmai de aceea il mai găsiți si ca “lățimea de banda a magistralei”. Lărgimea BUS-ului ne arata câți biti pot circula intre memorie si procesor. Daca avem o placa video pe 512 biti vor circula nu mai putin de 512 biti simultan intre memorie si procesorul placii video.
Sigur că lucrurile s-au mai schimbat, în ultima vreme. Lucrurile astea erau perfect valabile în trecut, acum s-au mai schimbat tehnologiile. Depinde foarte mult cu cine facem comparațiile. - Memoria Video – si aici, cu cat avem mai multa memorie video, cu atat este mai bine, dar atentie ca aceasta unealta se poate transforma intr-o unealta de marketing. Memoria RAM a placii video este cu adevarat folositoare cand avem mai multe monitoare sau avem rezolutii foarte mari. Ca sa va dati seama, eu am ales o placa video pe 320 BITI(BUS) si cu 1.28 RAM, cu care tin doua monitoare FULL HD, adica o rezolutie de aproximativ 3850×1920. Asadar, nu are rost sa investiti foarte mult in RAM-ul placii video. In momentul de fata 1 GB mi se pare arhisuficient. Si, ca sa intelegeti mai bine despre ceea ce vorbesc, magazinele se bazeaza pe faptul ca lumea se uita la cata memorie are placa video, dar nu se uita si la ce BUS sau ce frecventa are aceasta. O placa video cu BUS 512 si cu 1 GB VRAM va fi mai rapida ca o placa video cu BUS 256 si 4 GB VRAM.
- Racirea – probabil cel mai important lucru cand vine vorba de o placa video. Fara o racire adecvata va puteti “praji” componentele. Racirea este de doua tipuri: activa sau pasiva. Cea pasiva este construita dintr-un radiator de mari dimensiuni, iar cea activa are un radiator mai mic, dar langa acesta avem si un ventilator care ne asigura racirea. S-a demonstrat faptul ca placile cu racire activa au temperaturile mult mai mici, dar de cele mai multe ori sunt mult mai zgomotoase. Conteaza foarte mult cum a realizat asamblarea producatorul.
- DirectX – cred ca si cu acest termen sunteți familiarizați din jocuri sau din programele pe care le folosiți si va cer o anumita versiune. Conform Wikipedia, directx este o colecție de API dezvoltata de cei de la Microsoft prin care dezvoltatorii au acces la funcțiile de nivel scăzut ale hardware-ului. In momentul de fata plăcile video sunt disponibile cu directx 11.
- Conectoare – placile video trebuie sa se conecteze cu display-ul prin niste porturi. De obicei, ne conectam cu VGA(semnal analogic) sau DVI/HDMI(semnal digital), insa putem gasi placi video care au conectoare TV OUT(S-Video, RCA).
- Numarul de conectoare – daca nu aveti de gand sa conectați mai mult de un monitor la placa video recomand sa cumpărați o placa video cu un conector. Recomand DVI sau HDMI pentru a beneficia de un semnal mai bun, imagine mai clara, mai ales daca aveti monitor FULL HD. Semnalele S Video sau VGA nu se mai folosesc pentru ca a intervenit semnalul digital, adica DVI/ HDMI. Daca doriți mai multe monitoare la un calculator, trebuie sa aveti in vedere numarul de conectori. Sigur, daca placa pe care o doriti nu are decat un port de conectare video, va recomand sa cautati si un hub DVI, care functioneaza ca un splitter.
- Interconectare Crossfire (ATI) sau SLI (nVidia) – eu nu recomand sa faceti asta, poate doar daca sunteți testeri. Daca vreti un calculator pentru jocuri, e suficient sa aveti doar o placa video de ultima generație si veti beneficia de cele mai noi detalii in jocuri. Daca faceti editare, probabil stiti ca sunt mai bune placile Quadro, care sunt speciale pentru randat.
Daca ati parcurs întregul articol, sper ca v-au mulțumit sfaturile noastre. In cazul in care nu aveți suficient buget pentru a va achiziționa un sistem complet, va recomand sa achiziționați unul cu o placa video integrata, iar mai apoi sa achiziționați o placa video dedicata, mai performanta.
vlad a zis
Salut. As avea nevoie de un sfat. As vrea sa imi fac un calculator pentru gaming din piese (nu vreau ceva extravagant mai ales ca bugetul nu imi permite ci doar sa ma tina cativa ani buni) si am nevoie de o parere. Am in jur de 2500 de lei buget (dar as putea sa mai sar putin) si as vrea sa imi schimb cam tot din carcasa inclusiv carcasa mai putin hard disk-ul. As prefera o placa video NVIDIA deoarece mai am un GT220 si as pastra-o ca placa video secundara. Monitor am un Samsung de 21,5. Dar mai intai sa imi spui daca e bun procesorul AMD FX X8 8350, 4000MHz, 16MB, socket AM3+, Box , daca se merita si ce configuratie i s-ar potrivi, in limita bugetului bineinteles. Sau sa imi sugerezi o alta configuratie dar nu as dori Intel deoarece nu prea sunt fan. Multumesc anticipat.
Alin a zis
Placa video Gygabite GTX 960 sunt prevazute cu mufe cu 6 si cu 8 pini. Sursa mea are, la fel, cabluri cu mufe cu 6 si cu 8. Care se conecteaza.Multumesc mult!
Yamasha a zis
Ambele se conectează. Și cea de 6 și cea de 8 pini.
Marius a zis
Salutare Yamasha,
Inca o data vin la tine pentru a-ti cere sfatul intr-o problema cu care ma confrunt de ceva timp.
Problema este la placa video R9 270x 2GB DirectCu 2 Top,nu i-am facut nici un OC si nici un update la VBios sau AMD VGADriver (cred ca o s-o stric,asa ma gandesc,insa update la placa de baza Asus Z97-K la bios i-am facut,este la zi cu update-ul) decand am luato doar instaland driverele,cele obisnuite.
Problema o intalnesc cand joc un joc gen Future Soldier chiar la inceputul jocului sau cand pur si simplu cand pornesc KMPlayer sa vad un film.
Pe unele sit-uri spun ca acel screen flickering(parca ar fi un mic tremurat,insa nu mereu ci rar insa imediat dupa screen freez dau restart la pc si intra in actiune acest mic tremurici al imaginii,insa imagine este continua fara a avea black screen o fractiune de secunda) si screen freez (caz rar,dupa restartarea pc-ului functioneaza ok) se rezolva prin update la VBios si AMD VGADriver sau update driverele ceea ce sunt al zi, dar de ceva ani de zile stiu ca multi „experti cititori” spun niste lucruri despre care habar nu au nici o idee,doar sa fie si ei pe acel forum deschis cu un comment.
Aici sunt Link-urile cu manifestatia :
Link 1. http://picload.org/image/plowdca/20151104_103956.jpg
Link 2. http://picload.org/image/plowdcl/20151104_104109.jpg
Specificatiile sistemului :
Placa de baza Asus z97-k
proc i5 4690k
ram 8 gb 2x4gb
sursa SIRTEC HPC-550-H12S Eco II 550w
win 7 x64
Monitor LED DELL E2214H, 21.5″
Multumesc pentru atentia acordata.
Yamasha a zis
Ce driver ai în momentul de față? Ce sistem de operare folosești?!
E destul de greu de depistat o astfel de problemă, dar tare mi-e că te lasă placa video. Garanție mai ai la ea?!
Marius a zis
Imi cer scuze pentru necomplectarea neadecvata.
Ca OS folosesc Win 7 x64 Sp1,conform spec procesor i5 4690k,driverul la placa video este ultimul conform site Asus.
Ca si o nedumerire este ca foloseam Gpu Tweak 2.8.2.0 ,odata ins ultimul driver la placa video am sters vechea versiune de gpu tweak 2.8.2.0 si am instalat gpu tweak II 1.4.1.0,ultima versiune si ciudat este faptul ca programul nu-mi mai vedea placa video si din ce imi arata programul este ca placa ar fi rulat la un overclock din fabrica de 112% in user mod ceea ce nu este normal.
Gpu Tweak este un program special pt placa video care il am si pe cd-ul cu driverele din cutia placii.
Din nou am sters versiunea de gpu tweak II si am ins anterioara versiune 2.8.2.0 si aceleasi probleme de freez,l-am dezinstalat si nu am mai avut vreo problema cu placa de nici un fel timp de 5 zile insa imi ruleaza pe mod stoc si adica la 1020mHz presupun.Inca mai este in garantie,achizitie onnline ca toate componentele pc-ului.
Ma gandesc sa reins. Windowsul poate ca el sa aibe vreo buba,insa nu vreau sa pierd salvarile care habar nu am unde se salveaza 🙁 . Te rog dami un sfat sa nu raman cu placa si sa-mi expire garantia.
Ms pt atentia acordata.
Yamasha a zis
Păi vezi să nu cumva să fi rămas o codiță de la GPU tweak pe undeva. el mai bine ar fi să încerci o reinstalare a sistemului de operare și faci update la Windows.
La ce salvări te referi?!
Marius a zis
Am reinstalat Windows-ul de cateva ore totul este perfect insa nu stiu daca o sa ma mai confrunt cu acesta problema.
Ca si salvari ma refeream la salvarile jocurilor insa am descoperit pana la urma.
Un alt sfat este sa imi spui pe ce anume trebuie setat din Ai Suite 3 fan-urile (ventilatoarele fan Chassis 1 si fan 2 Chassis de pe placa de baza) eu am 2 optiuni una CPU si Placa de baza in Ai Suite 3 si dupa mine leam selectat Placa de baza cele 2 fan-uri sunt Top Case,carcasa este una Zalman Z3 Plus cu 4 ventilatoare din fabrica 1-spate,1-fata cu led albastru si 2 sus/top case .Imi poti da un sfat mai bun cum ar trebui organizate pentru un air-flow mai bun ?
placa de baza Z-97K are decat 2 intrari Chassis Fan.
Inca un sfat pe care il cer de la tine este ca ar trebui sa imi achizitionez un Cooler gen Cooler procesor Zalman CNPS10X Performa+, 1x120mm, x5 heatpipe,este rentabila ? Temperatura care o am in mod Standard este urm :
-CPU 39 grade
-MotherBoard 26 grade.
nu ma ingrijoreaza temperaturile care le am in prezent,insa nu sunt expert la asa ceva,astept sfaturile tale.
Ms pentru atentia acordata !
Yamasha a zis
Deci era o problemă software.
Eu zic că ar trebui să le lași pe auto. Eu așa le-am setat. Să își ia singur viteza de rotație.
Eu am modelul ăsta și cam așa este făcut WM-ul. Având în vedere că n-am o sursă modulară… pe jos e un pic dezastru. Temperaturile au fost mari și la mine, acum nu trece de 60 de grade, chiar dacă îl solicit în randari puternic. După 2 zile de randat încontinuu… aveam 61 de grade, cu ventilatoarele la minim… pentru că doream să și dorm în camera aceea. 🙂
Mariul Alex a zis
Salut. Te rog frumos sa ma sfatuiesti ce placa video sa cumpar pentru urmatorul sistem:
Placa baza : MSi p35 neo2
Procesor : Intel Xeon @2.66 2.67
Memorie DDr2 : 6 gb 800 mhz
Hdd : 250 gb
Sursa : Spire sp – Atx -550 wtn
Bugetul pentru placa video este intre 200 – 400 ron. Daca sursa nu este buna pentru viitoarea placa te rog sa imi spui si spre ce sursa sa ma orientez pentru acea placa video.
Multumesc
Yamasha a zis
Ar trebui să fie ok modelul r7 250, de la AMD. Sursa n-ar avea de ce să nu ducă. Dar cu vechea placă video ce s-a întâmplat?!
marius alex a zis
Salut. imi plac foarte mult rasp tale aici pe site si aici o sa vin sa intreb ori de cate ori am o intrebare din domeniul it. Vechea placa video nu a patit nimk doar k este slaba. Este un ati radeon hd 6450 1gb memorie. Vreau ceva mai bun. Dar lamurestema cum gasesc rasp tau pe site pt ca am gasit doar intrebarea mea. Rasp de la tine il am doar pe mail….atat. Unde gasesc rasp tau aici pe site. Ma scuzi dar sunt nou aici pe site si nu stiu exact unde sa merg sa gasesc rasp de la tine.
S-a rezolvat problema cu gasirea rasp de la tine. Acum l-am gasit. Este ok.
In legatura cu sursa mea. Nu are mufa din acea cu 6 pini pentru alimentare placa video. Trebuie sa schimb sursa sau exista si alta solutie pt asta?
Si daca pun placa pe care miai recomandato tu o sa fie ok pt cs go si battlefield..?
Si intre ati si nvidia care este parerea ta ca este mai buna?
Yamasha a zis
În categoria asta de preț ai performanțe mai bune pe AMD. Modelul de care ți-am zis eu nu are nevoie de alimentare separată.
ADI a zis
ai reusit sa te uiti pe link-ul postat?
http://imgur.com/lia1MJU
pe zonele inchise apar patratele.
Multumesc anticipat.
Yamasha a zis
Și în alte jocuri apar probleme acestea? Eu cred că este de la joc sau… cel mult, de la driver.
TEZEU a zis
Salut din nou !
Am achizitionat recent o placa video cu 800 si ceva de lei Gigabite Radeon R9 270X OC , 2 giga. Eram multumit din rewiew`uri si pe youtube ce se zice despre ea. Insa cred ca erau mai vechi postarile pentru ca placa nu ma multumeste atat de mult , ii mai trebuia putina putere. Sora ei de 4 giga era superba insa pretul dublu. As vrea sa stiu cum pot face in siguranta un OC sa o mai ridic putin? Foloseste programul ei de OC Guru 2. Memory Clock de la 5600 la 6500 , GPU de la 1100 la 1400. Si la procesor I5-4460 de la 3.200 Mhz la 3.392 Mhz.
Si o problema la care nu ii dau de cap e ca la placa video de mai sus e sincronizarea intre placa si monitor , monitorul e Samsung SyncMaster P2770HD (50/60 Hz) 27 inci. Am instalat driver-ul de pe cd`ul ei , am formatat hard-disck-ul, am luat de la amd driver-ul pentru ea, am bifat allways on in Catalyst la : wait for vertical refresh si tot degeaba , imi apar linii orizontale la scroll in partea de sus sau jos uneori pe mijloc la fel in clipuri , filme uneori si jocuri iar colac peste pupaza de la un timp clipurile de pe FB apar blurate la inceput si culori inchise apoi apare imaginea curata dupa 4-5 secunde. Ce ar putea fi si cum as putea remedia ? Se poate sa fie hardware ? daca da sa o trimit la garantie , cu toate ca nu prea cred ca e hardware .
Mersi!
Yamasha a zis
Mai mult ca sigur e ceva software. Ori driver-ul… ori softul de OC. Dar de ce dorești să faci OC? Cu ce te ajută ceva MHz în plus? Eu observ că ai doar probleme după OC… în loc să funcționeze optim.
Luci a zis
Salut.
Am urmatoarea configuratie :
Placa de baza : GA-B85-HD3 (rev. 2.1) soket LGA 1150, 4GB DDR3, 1600 Mhz
Procesor : Intel G3420 (3M Cache, 3.20 GHz)
Sursa: Seasonic 520W Bronze
Bugetul 500-700
Ce placa video imi recomanzi sa fie compatibil cu cpu meu? Prefer sa fie Nvidia. Monitorul deocamdata mai las sa astepte(o sa achizitionez unu de 23/24 ich) deocamdata folosesc unul de 17 inch la rezolutie de 1280×1024.
Multumesc.
Yamasha a zis
Dacă reușești să achiziționezi GTX 750 Ti OC acum… e super. Are super preț și consumul este foarte bun raportat la performanțele oferite.
Robert a zis
Salut ! Pc meu are următoarea configurație:
Procesor: Intel Core i3 3220 @ 3.30GHz
Ivy Bridge 22nm Technology
Placa de bază: ASRock H61M-DGS (CPUSocket)
RAM: 4.00GB Single-Channel DDR3 @ 532MHz (7-7-7-20)
Sursa: Spire OEM ATX 500W-PFC
Buget: 450-550 RON
Ce placă video îmi recomanzi să fie compatibilă cu sistemul meu ?
Menționez că vreau sa o folosesc pentru gaming la 2 monitoare (unul de 20 si altul de 40 inch). Îmi doresc dacă se poate să pot rula și jocurile recent apărute.
Sunt conștient că am nevoie de un upgrade la memoria RAM.
Inițial m-am gândit la următoarele variante dar am zis să cer părerea unui specialist:
1. Placa video Gigabyte nVidia GeForce GT 740 OC, 2048MB, GDDR5, 128bit, VGA, 2 x DVI, HDMI
2. Placa video Gigabyte AMD Radeon R7 360 OC, 2048MB, GDDR5, 128bit, HDMI, 2 x DVI, Display Port, Fan
3. Placa video Asus GTX750TI-PH-2GD5, GTX750 TI, 2GB GDDR5, 128bit
Te aștept cu un sfat. Mi-ai fi de mare ajutor. Mulțumesc !
Yamasha a zis
Nu e rău deloc R7 360 OC, dar nu prea am încredere în Spire-ul acela. Tare mi-e că o să-ți pocnească cu ea. Totuși, 750TI este mai puțin consumatoare de W.
Dar unde le-ai găsit pe acelea 2 la 450 de lei?! 🙂
Robert a zis
Primele 2 la emag cu 450 lei, iar cea din urma cu 500 lei de la altex. Deci în principiu trebuie schimbată și sursa pentru o mai mare siguranță a componentelor.
Dacă schimb sursa să rămân pe R7 360 OC ?
Îmi poți recomanda o sursă optimă pentru siguranța componentelor ?
Yamasha a zis
Poate nu este cazul să o schimbi. Dacă reușești să îmi dai poză cu tabelul de pe sursă îți pot zice dacă trebuie schimbată sau nu.
Robert a zis
Am făcut.
http://postimg.org/image/nc1mx20kx/
Yamasha a zis
Nu o să-ți ducă sursa un R7 360 OC sau un Ti.
Robert a zis
Deci, în concluzie pentru a mă putea bucura de un gaming pe măsură am nevoie de R7 360 OC + upgrade RAM + sursă nouă.
Mă pot încadra în 150 lei pentru o sursă cu care să nu am probleme ?
Mulțumesc pentru răspunsuri ! 🙂
Yamasha a zis
RAM-ul este suficient, momentan. Pentru început orientează-te spre sursă și placa video.
În jur de 170-180 iei una care să te ducă mulți ani de zile.
Robert a zis
Mulțumesc pentru sfaturi, YAMASHA !!!
Cred că mă voi orienta la Sursa Inter-Tech Argus APS-620W, 620W, PFC Activ.
Bogdan a zis
Salut am un laptop Lenovo z50 70 , iar placa video dedicata este nvidia 840m, as dori sa pun una mai buna. Pentru acest lucru as vrea sa va intreb in primul rand daca este posibil sa o schimb, si daca da , ce anume mi-ati recomanda. As fi foarte recunoscator . Multumesc
Yamasha a zis
Salut. Din păcate nu se poate schimba. Bănuiesc că nu ești mulțumit de jocuri… ai încercat să joci la o rezoluție mai mică?
iulian a zis
Buna seara, vreu sa imi schimb placa video dar nu stiu ce sa iau, va rog sa ma ajutati.
Am un AMD Phenom II X6 1050T
RAM 6.00GB Dual-Channel DDR3 669 MHz
Sursa de la Energon EPS-750W
Ma gandeam la o GeForce GTX 970 dar nu stiu daca e compatibila cu sistemul meu si cred ca sunt de mai multe tipuri.
Multumesc mult
Yamasha a zis
N-are de ce să nu meargă. Dar eu zic că n-o să scoți performanțe maxime din cauza procesorului. Eu cred că 960 GTX e suficient sau… să iei 970 GTX acum ca să faci upgrade mai târziu… de platformă.
iulian a zis
Multumesc pt raspuns si timpul acordat, apreciez mult si tot respectul din partea mea.
Un sfat pt platforma sau ce ar mai trebui schimbat? 😀 ca sa mearga toate ca unse. Sunt in cautare si de un nou cooler mai silentios.
Multumesc inca odata.
Yamasha a zis
Păi coolere găsești la ~100 de lei. Nu știu ce spațiu ai în carcasă. Oricum, trebuie ceva atenție pentru că sistemele de prindere de la AMD sunt cam idioate…
Cristi a zis
Salut!
As vrea sa fac un upgrade pentru memoria RAM, si ma gandesc si la o placa video dedicata.
In prezent am o placa de baza
Asus A55 A55BM-E, socket FM2+,
procesor AMD A4 X2 5300, 3400MHz, Socket FM2, Box
2 GB RAM, 1333 MHz.
Ma gandeam la un upgrade la vreo 8 GB pentru RAM, si 2 GB pentru placa video.
Ce model de placa video imi recomandati, buget in jure de 200-250 Ron pentru placa video.
De asemeni si pentru memoria RAM, buget tot in jur de 200 Ron?
Yamasha a zis
La 250 de lei nu te lipești de nimic wow. Eu ți-aș recomanda să iei doar 2 GB de RAM sau cel mult 4… și restul să îi pui la placa video. În mod normal cu 100-120 iei RAM-ul.
Cristi a zis
2 GB de RAM sau 4 pe langa cei 2 GB pe care ii am deja?
Iar pentru placa video, ar merge acest model
http://www.emag.ro/placa-video-sapphire-amd-radeon-r7-240-2048mb-ddr3-128bit-hdmi-dvi-vga-11216-00-20g/pd/DN87JBBBM/
Yamasha a zis
8 GB e maximul de care ai nevoie. Eu zic că te descurci și cu 4 GB. Placa video este ok, e de luat.
Augustin a zis
Buna seara,
Va rog o recomandare de placa video pentru urmatoarea configuratie :
Buget : 700 – 1200 Ron sau 2 placi video sli sau corsfirex in jur de 1600 RON
Intel(R) Core(TM) i5-6600K CPU Skylake @ 3.50GHz
8GB ram DDR4
Sursa Corsair 400W CX
Yamasha a zis
Nu merită crossfire. Ce doriți să faceți cu placa video… gaming?
Dacă da… eu zic că un model ca 970 GTX e mai mult ca suficient.
Mai bine schimbați la 2,3 ani placa video cu una performantă decât 2 de același fel…
Augustin a zis
Multumesc pentru recomandare !
Placa video pe care mi-ai recomandato este cam puternica pentru sursa pe care o detin, in cazul in care as achizitiona placa video recomndata va trebui sa achizitionez si o sursa de cel putin 550W asa ca am ales urmatoare placa video
„Placa video MSI AMD Radeon R9 380 GAMING OC, 4096MB, GDDR5, 256bit”
PS de ce recomadarea ta a fost un placa video de la Nvidia si nu una de la ATi . Mersi !
O seara excelenta.
Cu stima,
Augustin
Yamasha a zis
Tocmai pentru că ai o sursă de 400W, CX, și 970-ul duce fără probleme. AMD e mai „harnic” cu energia. Îi place mai multă.
Cezar a zis
Buna seara ! As avea si eu o intrebare…… procesorul meu este : E2180- 2.00 ghz intel dual,system model este : p31-s3g….. si mai am 3 gb ram , eu mi-am cumparat o placa video nvidia geforce GTX 645 de 2 GB, ESTE VREO PROBLEMA DACA AM CUMPARAT O ASEMENEA PLACA VIDEO ? POATE DAUNA CU CV ? DEOCAMDATA DA SEMNE BUNE :))) VA ROG DATI-MI UN RASPUNS… MULTUMESC MULT!!!!!
Yamasha a zis
Nu e chiar atât de performantă, dar… dacă nu sunt probleme n-are de ce să facă probleme.
Cezar a zis
Eu ma gandeam ca e prea performanta pentru procesorul meu :)) abia e montata in pc si imi faceam griji…. oricum va multumesc mult ! 🙂
Yamasha a zis
Nu ai de ce. 🙂
Gabriel a zis
Salut Yamasha, te rog ajuta-ma cu un sfat pt achizitionarea unei placi video .Sistemul meu nu este prea nou dar stiu ca tu ai sa ma indrumi cum trebuie.Asadar:Tipul procesorului QuadCore AMD Phenom X4 9600, 2300 MHz (11.5 x 200),numele placii de baza ASRock K10N78D (3 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN),chipsetul placii de baza nVIDIA nForce 720D, AMD K10,memoria sistemului 6144 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
Am uitat sa mentionez ca am o placa video Palit GeForce GTX 560 Ti 1GB DDR5 256-bit care din pacate a inceput sa dea artefacte,cred ca i-a venit sfarsitul!
Yamasha a zis
Nu ai precizat și bugetul disponibil…
Gabriel a zis
400-500 ron.
Yamasha a zis
Orientează-te spre un 750TI.
Gabriel a zis
Iti multumesc mult pt raspuns,sa inteleg ca sistemul meu chiar daca este destul de vechi poate sa scoata maxim de performanta din placa recomandata de tine?
Yamasha a zis
E vechi, dar mai mult de atât nu ți-aș recomanda, seria 9 în niciun caz.
Vreniescu Cezar a zis
Salut am tinut cont de ce ai spus si am gasit ,dupa parerea mea ceva mai bun.
Te rog sa imi spui daca e ok ce am gasit.
Hard Disk Drive SEAGATE Barracuda ST1000DM003 1TB, 7200RPM, 64MB, SATA 3
Procesor AMD FX 6350 FD6350FRHKBOX, 3.9/4.2GHz Turbo, 14MB, Socket AM3+
Placa de baza Gigabyte 990FXA-UD3, 4xDDR3, 6xSATA3, ATX
Memorie desktop Kingston HX318C10F/8, 8GB DDR3, 1866MHz, CL10
Placa video Asus NVIDIA GEFORCE GTX 960 OC STRIX, 2048MB, GDDR5, 128bit, HDMI, DVI,
Display Port
te rog sa mi recomanzi o sursa pana-n 200ron si ce cabluri imi trebuie.
Iti multumesc mult.Nu freusesc sa le cumpar toate si de aia imi trebuie confirmarea ta ca sunt bune si compatibile.
Multumesc ci o zi buna
Yamasha a zis
Este foarte ok, dar placa de bază mi se pare cam scumpă… Unde ai găsit produsele? Poate alegem ceva mai ok…
Vreniescu Cezar a zis
pe emagam gasit si pe altex.momentan am cumparat asta
.Sursa Segotep GTR-550, 550W, PFC Activ
2x- Memorie HyperX FURY Blue 4GB, DDR3, 1600MHz, CL10, 1.5V
placa video nu mai e in oferta dar am sa o urmaresc.â sa o cumpar.imi poti recomanda una mai buna??
sursa e ok?
astept recomandare pt placa de baza si sa imi spui ce cabluri imi trebuie.
trebuie sa ti spun ca esti de aur.
multumesc si daca am sa am ocazia mi ar place sa bem o bere.
o zi buna
Yamasha a zis
Cred că mă mulțumesc și cu un share pe Facebook sau Google+ în loc de-o bere. 🙂
RAM e ok, sursă e… acolo. Merge, dar nu e wow. ASROCK 970 PRO3 ar trebui să fie ok ca placă de bază.
Legat de cabluri… n-ar trebui să ai nevoie de nimic. Toate ar trebui să vină cu cablurile lor. Verifică, după asamblare temperaturile. AMD-urile sunt un pic mai calde. Să nu fii nevoit să iei și un cooler aftermarket.
Vreniescu Cezar a zis
la placa de baza care mi ai recomandat-o nu imi arata ca suporta AM3+ FX processors.te rog sa mi dai o explicatie,stiu ca e o intrebare de incepator dar nu vreau sa fac o prostie.eu am sa-mi cumpar procesorul asta; Procesor AMD FX 6350 FD6350FRHKBOX, 3.9/4.2GHz Turbo, 14MB, Socket AM3+.si tre sa urmaresc o placa video ca aia ce vroiam sa o cumpar nu mai e in oferta.
Multumesc
Yamasha a zis
Au omis cei de la altex. Placa de bază suportă procesorul. Uite aici lista de procesoare suportate. E și el trecut prin lista.
Marius a zis
Buna va salut pe toti !
Vreau sa cumpar zilele acestea (Luni cel tarziu) o placa video vreau sa ma ajutati sa aleg una dintre ele. Si restul componentelor pe care le-am ales pentru un Pc.
Placa o vreau pt jocuri mai mult gen: Cs GO, Sniper Elite, Tom Clancy’s Splinter Cell Blacklist, Ets2.
Filmez in jocuri totodata am si un canal pe YouTube ma ocup cu Ps si editari video.
Credeti caci am nevoie pt acestea cv mai mult de Geforce GTX 960 ?
Placile pe care le-am gasit eu sunt:
1. ASUS GeForce GTX 970 TURBO OC, 4GB GDDR5 (256 Bit), HDMI, 2xDVI, DP, TURBO-GTX970-OC-4GD5
2. Placa video Palit GeForce GTX 970 JetStream 4GB GDDR5 256-bit
3. Placa video GIGABYTE GeForce GTX 960 OC WindForce 2X 4GB GDDR5 128-bit HDMI
Puteti sa le clasati dupa un clasament va rog sau sa adaugati voi altele mai ok de cat cele gasite de mine ?
Dupa cum vedeti vreau DDR4 pentru viitor sa pot face un upgrade la zi peste cativa ani sa am de unde alege 🙂
Va Multumesc!
Impreuna cu placa de baza am sa comand urmatoarele:
1. Placa de baza GIGABYTE GA-Z170-D3H
2. Procesor Intel Skylake, Core i5 6500 3.20GHz box
3. Memorie HyperX Fury Black 8GB DDR4 2133MHz CL14
4. SSD Samsung 850 EVO 250GB SATA-III 2.5 inch
Sursa detin: Hiper Type-R 580W Modular Power Supply – Chrome (SLI Certified)
Yamasha a zis
Ai putea să mergi pe RAM-ul hyperx de 8GB dacă tot iei o placă de bază cu overclock. Totuși, văd că ai procesor cu multiplicator blocat. Ori pui placă de bază mai slabă, ori procesor mai ok. Dacă pui placa de bază mai slabă… renunți și la RAM-ul propus de mine.
Ca placă video GTX 970 este ok.
Florin a zis
Buna! Imi poti recomanda o placa video pana in 4 milioane? Am un procesor intel i3 2200, 6 gb de ram si o placa de baza H61M- D2-B3. Multumesc!
Yamasha a zis
Astăzi e promo interesant pentru modelul R7 250. Eu zic că e ok.
Florin a zis
Merci! Imi poate rula battlefield 3 ok? Mai stii si alte modele? 🙂
Yamasha a zis
Ce rezoluție ai la monitor?!
Florin a zis
1366×768
Yamasha a zis
Mergi pe ce ți am recomandat. Nu o să ai probleme pe rezoluția aia.
Marius a zis
Multumesc pentru raspuns 🙂
Chiar nu stiu daca am nevoie de overclock asa de mult..cred ca exageram, vrem tot mai mult !
Am vazut cateva prezentari cu placa video propusa de tine..este simpatica in mai multe feluri, dar la faza cu „procesor cu multiplicator blocat” aici nu inteleg la ce te referi.
Yamasha a zis
Este o opțiune care trebuie să o aibă procesorul ca să-ți permită overclock-ul. Ideea e că ai putea lua o placă de bază un pic mai ieftină, fără opțiunile de overclock. Am scris aici un articol care să te ajute să vezi mai bine opțiunile noilor plăci de bază.
Kuky a zis
Salut! As vrea sa achizionez o placa video mai mult pentru gaming, am un buget de 250-300 de lei. Am procesor Intel core 2 duo (E4500) 2.20 GHz , 2.00 Gb RAM , placa de baza Asrock G31M-S R2.0, sursa de 450W. Ce placa mi-ai recomanda? Eu ma-m gandit la GT 420 2gb ddr3 128 bit sau la GT 610 2gb ddr3 64bit. Multumesc anticipat!
Yamasha a zis
Sunt slăbuțe tare. Dacă spui că ai 300 de lei mergi pe modelul R7 240.
Kuky a zis
Am vazut ca modelul acesta este si pe 1gb cu gddr5 ar mai buna aia? Ar merge pe sistemul meu? Sapphire Radeon R7 240, 1GB GDDR5 (128-Bit), HDMI, DVI, VGA, LITE, 11216-01-20G
Yamasha a zis
Este oke varianta ta.
Marius a zis
Pt. un viitor pc cu OC spune-mi te rog care din astea 3 ar fi cea mai buna optiune?
Tine cont ca dupa raspuns fac comanda.
1. Placa video GIGABYTE GeForce GTX 970 OC Twin Turbo 4GB GDDR5 256-bit
2. Placa video ASUS GeForce® GTX 970 OC STRIX, 4GB GDDR5, 256-bit
3. Placa video ZOTAC GeForce® GTX 970, 4GB GDDR5, 256-bit
Yamasha a zis
Eu aș alege Zotac.
Azazel a zis
Salut!
Am urmatoarele:AMD Athlon 64 x2 5200+ NVIDIA GeForce 7300 LE 4 GB DDR2 RAM
Ce placa video imi recomanzi pentru a rula decent Smite?
Yamasha a zis
GT 730 ar trebui să fie ok.