În rândurile următoare vreau să discutăm despre plăcile video, iar detalii mai tehnice sau mai puțin tehnice, în comentarii, așa cum v-am obișnuit. 🙂
Pe de altă parte, seria nouă de la nVIDIA este cu mult mai bună față de seriile vechi, lucrează la temperaturi mai bune, dar și cu un consum mult mai bun. Este cu 30% mai performantă decât generația precedentă. Chiar sunt performanțe incredibile.
AMD au lansat și ei modele noi pe piață destul de performante, însă nu atât de performante privind consumul. Totuși, pe FULL HD, raportul calitate preț este în favoarea AMD, în momentul de față. Eu aș vrea să crească tot mai mult competiția pentru ca noi să avem de câștigat.
In articolele precedente am nisat discuția putin. Insa acum vreau sa vorbim un pic despre plăcile video, chiar si un pic despre marketing-ul nesimțit pe care il practica unii. Foarte multi cauta placi video pentru jocuri de 32 GB.
Nu am văzut pe nimeni sa caute: ce trebuie sa urmărești cand cumperi o placa video, cum iti dai seama daca sistemul tau este compatibil cu noua placa video, ce sursa de alimentare iti trebuie pentru sistemul care va fi folosit la jocuri.
Este corect intr-o anumita privinta, nu toti sunt familiari cu componentele calculatorului. Ca sa intelegeti cat de cat fenomenul, mai jos va adaug o lista cu cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faceti atunci cand achizitionati o placa video. Daca nu reusiti sa intelegeti, daca nu reusiti sa alegeti o placa video buna, va ajutam noi cu o recomandare.
Dar inainte de a primi o recomandare, parcurgeti tot articolul, iar daca tot nu sunteti siguri, intr-un comentariu puteti sa ne adresati o intrebare in care sa precizati sistemul actual si componentele pe care vreti sa le schimbati. Este necesar si un buget, dar si trebuie sa stabiliti ceea ce doriti sa faceti cu calculatorul. Poate ca nu aveti nevoie de o placa video dedicata sau poate trebuie sa va ganditi la o placa video profesionala.
De ce sa cerem sfatul înainte?
In majoritatea cazurilor, o placa video este compatibila cu procesorul si placa de baza, nu trebuie decât sa beneficiați de un port PCI-e.
Compatibilitatea plăcii video cu sistemul
Problema se pune atunci când placa video „cere” mai mult de la un procesor mai slab. De multe ori se poate ca aceasta sa aibă nevoie de mult mai multe resurse, iar sistemul sa funcționeze tot mai prost. Lucrul acesta se întâmplă foarte des la cei care au monitoare cu rezoluții foarte mari, care pun la munca atât placa video, cat si procesorul.
Un al doilea factor de incompatibilitate poate fi sursa de alimentare. Daca este o placa video noua, trebuie sa ne asiguram ca avem minim un conector de 6 pini, iar sursa noastra este capabila sa alimenteze intreg sistemul.
Pentru că este un subiect complex m-am gândit că ar fi bine să îl dezvolt în articolul acesta.
Ce este o placa video?
O placa video este un card de expansiune cu funcția de a genera imagini către un monitor. Acestea sunt de doua feluri, așa cum am precizat si mai sus, integrate si dedicate. Diferența dintre plăcile dedicate si plăcile integrate este mare, tocmai de aceea va invit sa citiți acest articol.
Daca vreți sa vedeți diferența dintre o placa video profesionala si o placa video pentru jocuri, va invit sa cititi aici. Chiar daca sunt mai scumpe acele placi video profesionale, iar specificațiile nu sunt tocmai mari, chiar mai mici de multe ori, acestea sunt diferențiate prin driver, prin rezistenta la procesare încontinuu.
Placa video pentru jocuri
Cei mai multi dintre noi caută placi video pentru jocuri, dar si pentru editare foto/ video. Acestea sunt oarecum comune, mai ales daca nu sunteti la un nivel profesionist. Eu montez nunti, editez foto pe un calculator desktop, cu o placa video GTX, asadar nu avem intotdeauna nevoie de una profesionala.
Când vine vorba despre jocuri, despre grafice de performanță, putem să ne aruncăm un ochi aici și să vedem situația plăcilor video.
Placi video recomandate în 2024
Mai jos aveti o lista de recomandari pentru placi video pe PCI Express, pentru toate bugetele si nevoile. Sunt placi video atat pe AMD, cat si pe nVIDIA.
* Daca dorești sa primești sfaturi de achiziție pentru una din plăcile din lista de mai sus si nu numai, trebuie sa precizezi sistemul pe care îl ai, bugetul, dar si la ce vei folosi aceasta placa video.
Pentru cei care se joaca in majoritatea timpului, mai jos v-am atasat criteriile placilor video, dar si semnificațiile acestora.
Cooler pentru placa video?
Răcirea pe apă ne-a arătat faptul că avem posibilitatea să folosim și altceva când vine vorba de răcire. Este drept, răcirea componentelor a evoluat foarte mult în ultimii ani. Dacă până acum nu puteam să ne gândim la răcire pe apă, iată că avem posibilitatea de ceva timp să răcim un sistem și prin altă metodă decât cea clasică, a ventilatoarelor.
Sigur că tehnologia oarecum nouă, dar se fac progrese de la zi la zi.
Există și ceva dezavantaje. Cel mai mare este prețul. De exemplu, modelul acesta poate suporta până la 300W TDP. E destul de dificil pentru modelele high end, mai ales cele de la AMD ce lucrează la temperaturi un pic mai mari… Dar nu ne obligă nimeni să-l folosim și la următorul calculator, nu?! 🙂
Personal, nu îmi bat capul cu răcirea asta. Ok, când te uiți la unitate și vezi culorile acelea puternice, saturate, ți se pare wow. Dar performanțe majore, raportate la prețul pe care îl investești în sistem nu sunt. Nu văd de ce aș modifica răcirea unei plăci video cu una pe apă.
Cum aleg o placa video?
- Interfata – placile video au fost dezvoltate pe un anumit standard pentru a fi compatibile cu placa de baza. O perioada buna de timp plăcile video au fost pe slot AGP, apoi s-a făcut trecerea la PCI, ca in zilele noastre sa beneficiem de placi pe PCI-express, PCI-express 2.0, chiar mai nou PCI-express 3.0. Vreau sa-i liniștesc pe cei care doresc sa-si achiziționeze o placa video PC express 3.0 pentru un calculator cu PCI express 2.0. Aceasta este compatibila 100%, eu cel putin am asa ceva si funcționează perfect.
- Model/serie GPU – plăcile video au un procesor grafic, aproximativ ca cel de la procesor doar ca se numeste Graphics processing unit. De obicei, doua placi care au acelasi GPU se vor comporta asemanator. Totusi, de cand s-au nisat componentele de calculator este posibil ca unii integratori sa modifice unii parametri.
- Pixel Pipelines – parte din placa video care transforma informatia din pixeli. Este strâns legata de viteza de redare a imaginii. De exemplu, daca avem o placa video cu 8 pixel pipelines putem sa procesam de doua ori mai multa informație fata de o placa cu 4 pixel. Sigur, acum placile video pot ajunge chiar si pana la 3072 pixel pipelines. Daca veti folosi placa video pentru randat sau pentru modelare, trebuie sa luati in calcul si aceasta optiune. Este in strânsă legătură cu Shader Model, de care vom vorbi in rândurile următoare.
- Shader Model – in jocuri se cere si aceasta opțiune. La fel ca si la directx, cu cat este mai noua, cu atât este mai bine. Practic Shader Model sunt niște instrucțiuni (Vertex, Geometry, Pixel) folosite de OpenGL si Direct3D care ajuta la utilizarea efectelor grafice.
- BUS – dacă înainte ne chinuiam cu placi video de 2biti, 4 biti, iata ca acum o placa video poate avea si 512 biti pe BUS. Asta înseamnă ca magistrala poate executa operații mai rapide, iar transferul de date dintre GPU si memorie va avea viteze foarte bune. Practic BUS-ul este traseul dintre procesor si memorie, tocmai de aceea il mai găsiți si ca “lățimea de banda a magistralei”. Lărgimea BUS-ului ne arata câți biti pot circula intre memorie si procesor. Daca avem o placa video pe 512 biti vor circula nu mai putin de 512 biti simultan intre memorie si procesorul placii video.
Sigur că lucrurile s-au mai schimbat, în ultima vreme. Lucrurile astea erau perfect valabile în trecut, acum s-au mai schimbat tehnologiile. Depinde foarte mult cu cine facem comparațiile. - Memoria Video – si aici, cu cat avem mai multa memorie video, cu atat este mai bine, dar atentie ca aceasta unealta se poate transforma intr-o unealta de marketing. Memoria RAM a placii video este cu adevarat folositoare cand avem mai multe monitoare sau avem rezolutii foarte mari. Ca sa va dati seama, eu am ales o placa video pe 320 BITI(BUS) si cu 1.28 RAM, cu care tin doua monitoare FULL HD, adica o rezolutie de aproximativ 3850×1920. Asadar, nu are rost sa investiti foarte mult in RAM-ul placii video. In momentul de fata 1 GB mi se pare arhisuficient. Si, ca sa intelegeti mai bine despre ceea ce vorbesc, magazinele se bazeaza pe faptul ca lumea se uita la cata memorie are placa video, dar nu se uita si la ce BUS sau ce frecventa are aceasta. O placa video cu BUS 512 si cu 1 GB VRAM va fi mai rapida ca o placa video cu BUS 256 si 4 GB VRAM.
- Racirea – probabil cel mai important lucru cand vine vorba de o placa video. Fara o racire adecvata va puteti “praji” componentele. Racirea este de doua tipuri: activa sau pasiva. Cea pasiva este construita dintr-un radiator de mari dimensiuni, iar cea activa are un radiator mai mic, dar langa acesta avem si un ventilator care ne asigura racirea. S-a demonstrat faptul ca placile cu racire activa au temperaturile mult mai mici, dar de cele mai multe ori sunt mult mai zgomotoase. Conteaza foarte mult cum a realizat asamblarea producatorul.
- DirectX – cred ca si cu acest termen sunteți familiarizați din jocuri sau din programele pe care le folosiți si va cer o anumita versiune. Conform Wikipedia, directx este o colecție de API dezvoltata de cei de la Microsoft prin care dezvoltatorii au acces la funcțiile de nivel scăzut ale hardware-ului. In momentul de fata plăcile video sunt disponibile cu directx 11.
- Conectoare – placile video trebuie sa se conecteze cu display-ul prin niste porturi. De obicei, ne conectam cu VGA(semnal analogic) sau DVI/HDMI(semnal digital), insa putem gasi placi video care au conectoare TV OUT(S-Video, RCA).
- Numarul de conectoare – daca nu aveti de gand sa conectați mai mult de un monitor la placa video recomand sa cumpărați o placa video cu un conector. Recomand DVI sau HDMI pentru a beneficia de un semnal mai bun, imagine mai clara, mai ales daca aveti monitor FULL HD. Semnalele S Video sau VGA nu se mai folosesc pentru ca a intervenit semnalul digital, adica DVI/ HDMI. Daca doriți mai multe monitoare la un calculator, trebuie sa aveti in vedere numarul de conectori. Sigur, daca placa pe care o doriti nu are decat un port de conectare video, va recomand sa cautati si un hub DVI, care functioneaza ca un splitter.
- Interconectare Crossfire (ATI) sau SLI (nVidia) – eu nu recomand sa faceti asta, poate doar daca sunteți testeri. Daca vreti un calculator pentru jocuri, e suficient sa aveti doar o placa video de ultima generație si veti beneficia de cele mai noi detalii in jocuri. Daca faceti editare, probabil stiti ca sunt mai bune placile Quadro, care sunt speciale pentru randat.
Daca ati parcurs întregul articol, sper ca v-au mulțumit sfaturile noastre. In cazul in care nu aveți suficient buget pentru a va achiziționa un sistem complet, va recomand sa achiziționați unul cu o placa video integrata, iar mai apoi sa achiziționați o placa video dedicata, mai performanta.
Radu a zis
Salut,
Am :
CPU Type Intel Pentium III Xeon, 2666 MHz
Motherboard ID DELL Opti 755
Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8200 @ 2.66GHz, 2660 MHz
Intel(R) Q35 Express Chipset Family
Chip Type Intel(R) GMA 3100
Memory Size 256 MB
Am cumparat un monitor Samsung Sync Master BX2440 si surpriza, nu am iesire Dvi-D doar VGA.
Nu joc jocuri asa ca am nevoie sa schimb placa doar cu ceva care sa-mi asigure imaginea Full HD la ce vizionez.
Se poate sa-mi recomanzi ceva sau trebuie cumparat alt computer?
multumesc si sa auzim numai de bine,
Yamasha a zis
Să văd dacă am înțeles bine: ai un monitor cu VGA și o placă video cu… DVI? Dacă da… există adaptoare pentru VGA / DVI.
lucian a zis
Salut,
La un sistem cu procesor I3 cu grafică încorporată, dacă-i adaug o placă grafică dedicată, înseamnă ca sistemul renunță la componenta grafică a procesorului și folosește doar placa grafică? Sau le folosește pe amândouă?
Mersi fain
Yamasha a zis
Pe desktop se renunță la placa video integrată. Pe laptop… le folosește pe amândouă.
Cristi a zis
Salut!
Cand pornesc calculatorul, se aude ca porneste ventilatorul dar nu imi apare nimic pe ecran ca se incarca bios-ul ci se aud un singur beep la un interval de 1-2 secunde ecranul este negru, si ramane asa pret de cateva minute dupa care imi apare direct desktop-ul.
Placade baza este Asus A 55 cu placa video inegrata, preocesor Amd A4X2 5300, 3400 Mhz, 2 Gb RAM.
Vreun sfat, care ar putea fi problema?
Multumesc!
Yamasha a zis
Dacă este un singur bip înseamnă că este problemă la DRAM.
Cristi a zis
Memoria RAM vrei sa spui
2 GB RAM Kingston 1333 MHz
Si ce ar fi de facut?
E inca in garantie..abia am luat-o..
Sa o schimb de tot cu una de frecventa mai mare?
Cristi a zis
Si ce sa fac, sa schimb memoria RAM?
2 GB Kinston 1333 Mhz
yon a zis
am placa de baza AM1ML si as vrea o recomandare placa vide
Yamasha a zis
Dă-mi mai multe detalii despre sistemul tău, despre sursă.
Adrian a zis
Salut,
Am un procesor I3 3220 si o placa de baza Asus H61 M-F + 4G DDR3 1600 Mhz
Placa grafica actuala e foarte slaba, un Gforce GT 630.
Vreau sa fac urmatorul upgrade:
Placa GeForce GTX 960 OC WindForce 2X 4GB DDR5 + 8G DDR3 1600 Mhz
Pentru ca sursa actuala e o pocnitoare ( mi-am ars 2 placi de baza ) as vrea sa imi iau asta Sursa Segotep SG-500A.
Sper sa nu fie considerata reclama:
http://www.pcgarage.ro/placi-video/gigabyte/geforce-gtx-960-oc-windforce-2x-4gb-ddr5-128-bit-hdmi/
http://www.pcgarage.ro/surse/segotep/sg-500ae/
As vrea foarte mult sa stiu daca ce vreau sa imi iau e compatibil cu ce o sa ramana ( procesor + placa de baza ) si daca dupa upgrade voi simtii diferenta in gaming sau procul ma va tine limitat( eg. Fallout 4 ). Pana acum chiar si jocuri mai vechi nu mergeu stralucit, eu banuiesc ca e din cauza placii grafice.
Stiu ca ar trebui sa schimb si Procul + Placa de baza dar nu am bugetul necesar.
Yamasha a zis
Lasa Segotep-ul ăla. Mergi mai bine pe Sirtec-ul ăsta. Procesorul este decent, nu vei avea probleme cu 960 GTX.
Încearcă să faci 8GB de RAM, nu 12… nu te vor ajuta la nimic.
Platforma mai poate aștepta… când va fi… mută pe DDR4 direct.
Adrian a zis
Ok asa o sa fac. O sa imi iau atunci si placa grafica si rami de pe siteul asta.
In privinta Ramilor o sa imi cumpar o placa de 8GB iar placa actuala de 4 sa o dau unui prieten. Nush cat de eficient este daca imi iau 4 GB si i adaug la ce am mai ales daca sunt alti producatori.
Am ales placa asta grafica pt ca e mica iar la placa mea de baza sloturile Sata sunt exact in spatele portului PCI si imi limiteaza spatiul. Oricum cred ca e destul de buna.
Eventual prin vara trec pe vreun I5/I7 si atunci trec si pe DDR4.
Yamasha a zis
Cum știi tu. Ideea era ca însumat să nu pui mai mult de 8 GB. Nu e cazul pentru sistemul acela… și pentru jocurile din zilele noastre.
Ionut a zis
Salut,
Foarte utile articolele tale. Felicitari ! Am si eu nevoie de ajutorul tau pentru configurarea unui sistem de gaming ( buget intre 2500 si 3000 de lei), fara monitor.
Pana acum am ales urmatoarele componente:
1. Memorie Kingston HyperX Savage 8GB(2x4GB), DDR3, 1600MHz, CL9, 1.5V, XMP
2. Placa de baza ASRock B85 PRO4, Socket 1150
3.Sursa Sirtec ECO II HPC-550-H12S, 550W, ATX 2.3, PFC activ
4.Procesor Intel® Core™ i5-4460, 3.2GHz, Haswell, 6MB, Socket 1150, Box
As avea nevoie de recomandari pentru HDD, carcasa si placa video.
Ar fi ok si o configuratie cu procesor amd, daca nu ma incadrez in buget.
Monitorul actual este wide screen iar rezolutia maxima este 1680/1050 ( il am de vreo 5 ani, dar este ok)
As vrea cumpar aceste componente luna aceasta.
Multumesc
Yamasha a zis
Păi carcasa e în funcție de magazinul pe care îl preferi. De obicei, fiecare are câte un producător cu care lucrează.
Nu sunt rele deloc modelele alese până acum. HDD nu ai unul vechi din moment ce ai zis că ai monitor deja?!
PS Rămâi pe Intel.
dia a zis
Am un buget de 2400 ron, maxim 2500 ron. Nu am nevoie de monitor, boxe etc. As vrea o configuratie ok pt acest buget restrans.
Yamasha a zis
Păi nu este un buget restrâns deloc. Ar trebui să iasă destul de ok. Te-ai gândit la un magazin? Te pricepi la asamblare?!
dia a zis
Da. M-am gandit la pc garage si nu ma pricep la asamblare. O sa il asambleze acolo. Nu stiu ce sa aleg in acest buget. Intel sau AMD. In asa fel incat sa cumpar si o placa video buna. Si un procesor ok. Am observat ca daca iau un procesor intel i 5 nu mai reusesc sa cumpar o placa video buna. Si invers, daca aleg un procesor i 3 pot alege o placa video mult mai buna, dar cu un procesor mai slab. La ceva trebuie sa renunt. As avea nevoie de o configuratie.
AMD ar fi mai ieftin.
Yamasha a zis
Păi cam asta este cu bugetul ăsta. E oarecum, de mijloc. Undeva trebuie să reduci ca să iasă ceva.
Pe AMD chiar dacă ieși mai ieftin, nu e la fel de performant. Adică e la fel cum ai cumpăra un PC din 2012, 2013. Sărim imediat în 2016… totuși.
dia a zis
I 3 4170 e un procesor bun? Pentru asta as avea buget.
Yamasha a zis
Buna dia, am reușit să fac update la configurația asta. Ce părere ai?! Intra și un I5 și o placă video decentă.
Paul a zis
As vrea sa imi iau alt pc, imi poti recomanda te rog o placa video cre sa mearga bine cu i5 4460 si sa nu depaseasca 700 lei si o placa de baza pentru astea?
Yamasha a zis
Ambele să fie în bugetul acesta?! Și placa de bază și placa video?
Iulian a zis
Am un sistem bundle:
Print
CPU
AMD® Phenom™ II/Athlon™ II/Sempron™ Processor
AM3 *Support CPU up to 95 W
System Bus
5200 MT/s
Chipset
North Chipset :
AMD® RS780L
South Chipset :
SB 710
Memory
2 x DIMM Dual Channel DDR3 1333/1066/800 MHz.
Support MAX 8GB.
Expansion Slots
1 x PCI-e x1
1 x PCI-e 2.0 x16
Graphic
Integrated ATI Radeon HD3000
Support Microsoft DirectX 10
D-Sub Max: 2048 x 1536 @ 75HZ
IDE
N/A
SATA
3 x SATA II (3.0 Gb/s)
Networking
Realtek RTL8112L
10/100/1000 Mbps
Audio
VIA VT1708S
Azalia 8 channel
Pe slotul 1 x PCI-e 2.0 x16 pot pune o placa video cu racire pasiva ~ 2 gb DDR3 ? sursa are 200w sau ce imi recomandati ca placa video si HDD!
Yamasha a zis
Sursa este foarte slabă. Carcasa este permisivă?
Placa de bază suportă plăci video DDR3.
Vilut a zis
Salut am urmatorul sistem :
Procesor intel pentium dual -core e5200
4 gb ram kingston
placa video ati radeon hd 3600 1 gb ram ddr2 -128 biti
hard disk de 320 gb
placa de baza biostar
Placa mea video nu mai merge deloc bine si as vrea sa o schimb pana imi voi achizitiona un sistem nou. Ce placa imi puteti recomanda mai buna decat aceasta pentru jocuri . Buget 250 lei
Yamasha a zis
Am înțeles. Modelul GT 730 este ok pentru ce ai tu nevoie. Totuși, ai și un procesor slăbut, foarte vechi. În timp, ar fi bine să schimbi platforma…
Vilut a zis
Multumesc frumos pentru ajutor. Da stiu, intreg sistemul este vechi dar deocamdata merge pana imi voi achizitiona un sistem nou.
grigo a zis
salut vreau si eu o placa video ptr pc-ul meu si nu stiu care ar fi indicata oentru moduelul asta de pc…hpg5407it .procesor intel core i3-2100 cpu 3.10ghz .4 gb ram sistem operativ 64bit am cumpara pc-ul asta fara placa video sau integrata undeva cred ca in procesor sau nu am idee ,bine ca nici nu prea ma pricep prea bine daca ma poate ajuta si pe mine in a-.mi gasi o placa video ,va multumesc!
Computer desktop
Processore intel core i3 2100 3.1 ghz
Memoria ram ddr3 4 gb.
Hard disk 500 gb 7200 rpm
Scheda video intel hd graphics
Scheda audio integrata
Scheda rete 10/100/1000
S.o. windows 7 home premium
Drive ottico dvd ±rw dl
Lettore memory card 6 in 1
Connessione hdmi
8 prese usb totali
Colore nero
Larg. 16.9 alt. 37.7 prof. 42.6 cm.
Peso netto 9.53 kg.
Yamasha a zis
Păi sistemul e permisiv. Ce sursă ai? Ce buget ai pentru placă video?!
DaDa a zis
Salut….am un pc cu placa de bază ASRock N68C-GS UCC/N68C-S UCC…vreau sa cumpăr o placă video de 2GB dar nu stiu de care…..vă rog…..îmi puteti da un sfat
Yamasha a zis
Și ce sursă are PC-ul? Ce buget ai pentru placa video?!
Denis Iagher a zis
Buna .
Am o problema am Placa Video Radeon Sapphrie R7 370 Nitro OC 4096 mb gddr5 256bit si Placa de baza Asus M5A78L / USB3 Socket AM3+ si procesorul AMD 8 CORE FX 8350 . Si cand intru in jocuri mi se restarteaza calculatorul . De Ce ??
Yamasha a zis
Pot fi multe cauze.
Verifică temperatura procesorului, verifică sursa, verifică dacă sunt viruși în calculator. Un articol detaliat ai aici.
Denis Iagher a zis
Sursa este buna de 850W virusi in Pc nu exista . Am schimbat sistrmul de operare in 4 zile de 2 ori si el este nou pc ul lam facut pe piese am bagatt pana in acest moment in el ca 4200 lei .
Am vorbit cu prietenul care mi la montat si mi-a spus ca placa de baza cu placa video nu sunt compatibile.. Imi puteti recomanda alta Placa Video ??
Yamasha a zis
Acestea sunt compatibile. Nu are nicio treabă compatibilitatea dintre ele.
Verifică temperatura procesorului, poate n-a montat bine cooler-ul. Sursa de 850W nu inseamnă că este bună având in vedere că sistemul putea lucra cu una de 500-550W. Ce model de sursă este? Poate nu dă randamentul care trebuie…
Denis Iagher a zis
Sursa merge bine nu are probleme dar nici collerul nu are am luat unul mult mai mare ca al lui ii un onstru pe langa ala
am mai vorbit cu mai multi si au zis ca compatibilitatea este problema.
Cristi a zis
Salut,vreau sa imi cumpar un laptop si am o nelamurire cu placa video,nu stiu ce sa aleg,vreau sa fie destul de buna pentru gaming,am un buget aproximativ 3000 lei,mi-am gasit acesta pana acum http://www.pcgarage.ro/notebook-laptop/asus/156-f550jx-fhd-procesor-intel-core-i7-4720hq-26ghz-haswell-8gb-1tb-7200rpm-geforce-gtx-950m-4gb-freedos-dark-gray/ as putea gasi un model cu placa video mai mica dar sa fie mai buna?
Yamasha a zis
Nu. E cea mai bună variantă, iar modelul e foarte ok. Vezi că pe fontul portocaliu ai un link cu un voucher de 1%. Poate te ajută. 🙂
Voicu Martin Stefan a zis
Salut, vreau si eu sa imi cumpar un calculator bun pe piese … imi puteti spune si mie daca aceste componente sunt compatibile si ce ar trb sa schimb daca nu sunt compatibile? App, ma bate un gand.. acest calculator este bun pt gaming dar si pt programare (crearea jocurilor)?
http://www.pcgarage.ro/vizualizare-wishlist/1485608/
Multumesc anticipat.
Yamasha a zis
Nu este vizibil wishlist-ul.
bnice a zis
Salut,as vrea sa imi cumpar un monitor full hd,nu stiu daca va rezista placa video
Placa video Sapphire Radeon R7 240 WITH BOOST 1GB DDR5 128-bit
Oare il va duce sau sa iau unu cu rezolutie mai mica?
Yamasha a zis
Pentru jocuri sau unde să reziste?
bnice a zis
Eu sunt pasionat de jocuri dar realizez ca este slaba.Sa spunem pentru jocuri
Yamasha a zis
Pe rezoluții mici ar trebui să fie cât de cât ok.
Alin a zis
Salut as vrea sa achizitionez o placa video gtx 750 ti ar merge pe configuratia mea ? Procesor amd fx 6350 4 gb rami si o sursa mai slaba de 450W .
Yamasha a zis
Dacă este varianta fără alimentare separată… ar trebui să meargă.
Raffael a zis
ok deci am un calculator destul de slab ,si ma joc lol si cs go imi pare rau daca nu am avut voie sa spun asta oricum vreau sa achizitionez o placa video dar nu am nici o idee ce placa ar trebui sa cumpar am citit un articol dar nu am inteles nimic bugetul este de 150 lei
componente : Adapter Type (habar nu am ce e asta) Intel R HD Graphichs Family
Total Available Graphics Memory : 1792 MB
Dedicated Video Memory : 224 MB
System Video Memory : 0 MB
Shared System Memory : 1568 MB
Proccesor : Intel (R) Core (TM) i3-3240 CPU @ 3.40GHz 3.39 GHz
RAM : 4.00 GB (3.71 GB usable)
System type : 64-bit Operating System ,x64-based processor
Pen and Touch : No Pen or Touch Input is available for this Display
cam atat adica sper ca e tot habar nu am daca am scris ce trebuie sau nu si as vrea sa stiu ce ar trebuii sa mai cumpar la el , te rog ajuta ma…
Yamasha a zis
Pai cu 150 de lei nici SH nu găsești o placă video ok care să ducă CS GO.
Dobre Mihai a zis
Sal am o placa de baza am2nf3 vsta și as dori sa fac un upgrade la placa video
as dori sa știu dacă placa his 4670 hd 1 gb ddr3
256 biți este compatibila
precizez ca placa are cipset nvidia
Precizez ca placa video este agp la fel ca cea de baza
Yamasha a zis
Păi plăci video pe AGP nu prea mai găsești.
Dobre Mihai a zis
Am găsit placa menționată mai sus
Problema este ca nu știu dacă este compatibila
Yamasha a zis
Nu este.
Dobre Mihai a zis
Ați putea Vă rog să îmi spuneți ce placi video sunt compatibile?
Yamasha a zis
Ceva ca HD 3450, dar sigur nu vor fi competitive. De jocuri nici nu se pune problema.
Dobre Mihai a zis
Îmi puteți spune de ce placa sugerată de mine nu este compatibila?
Yamasha a zis
Pentru că este pe PCI Express.
Dobre Mihai a zis
Nu ,este modul agp
Yamasha a zis
Înseamnă că este compatibilă. Cred că vorbeam despre 2 plăci video diferite.
Dobre Mihai a zis
http://www.hisdigital.com/ca/product2-448.shtml
Yamasha a zis
Eu credeam că este HD 4670. Dacă o mai găsești pe undeva… ar trebui să fie ok.
Dobre Mihai a zis
Eu îmi făceam probleme ca placa de baza sa nu îi furnizeze destula putere etc
În concluzie ar trebui sa se potrivească?
Yamasha a zis
da