În rândurile următoare vreau să discutăm despre plăcile video, iar detalii mai tehnice sau mai puțin tehnice, în comentarii, așa cum v-am obișnuit. 🙂
Pe de altă parte, seria nouă de la nVIDIA este cu mult mai bună față de seriile vechi, lucrează la temperaturi mai bune, dar și cu un consum mult mai bun. Este cu 30% mai performantă decât generația precedentă. Chiar sunt performanțe incredibile.
AMD au lansat și ei modele noi pe piață destul de performante, însă nu atât de performante privind consumul. Totuși, pe FULL HD, raportul calitate preț este în favoarea AMD, în momentul de față. Eu aș vrea să crească tot mai mult competiția pentru ca noi să avem de câștigat.
In articolele precedente am nisat discuția putin. Insa acum vreau sa vorbim un pic despre plăcile video, chiar si un pic despre marketing-ul nesimțit pe care il practica unii. Foarte multi cauta placi video pentru jocuri de 32 GB.
Nu am văzut pe nimeni sa caute: ce trebuie sa urmărești cand cumperi o placa video, cum iti dai seama daca sistemul tau este compatibil cu noua placa video, ce sursa de alimentare iti trebuie pentru sistemul care va fi folosit la jocuri.
Este corect intr-o anumita privinta, nu toti sunt familiari cu componentele calculatorului. Ca sa intelegeti cat de cat fenomenul, mai jos va adaug o lista cu cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faceti atunci cand achizitionati o placa video. Daca nu reusiti sa intelegeti, daca nu reusiti sa alegeti o placa video buna, va ajutam noi cu o recomandare.
Dar inainte de a primi o recomandare, parcurgeti tot articolul, iar daca tot nu sunteti siguri, intr-un comentariu puteti sa ne adresati o intrebare in care sa precizati sistemul actual si componentele pe care vreti sa le schimbati. Este necesar si un buget, dar si trebuie sa stabiliti ceea ce doriti sa faceti cu calculatorul. Poate ca nu aveti nevoie de o placa video dedicata sau poate trebuie sa va ganditi la o placa video profesionala.
De ce sa cerem sfatul înainte?
In majoritatea cazurilor, o placa video este compatibila cu procesorul si placa de baza, nu trebuie decât sa beneficiați de un port PCI-e.
Compatibilitatea plăcii video cu sistemul
Problema se pune atunci când placa video „cere” mai mult de la un procesor mai slab. De multe ori se poate ca aceasta sa aibă nevoie de mult mai multe resurse, iar sistemul sa funcționeze tot mai prost. Lucrul acesta se întâmplă foarte des la cei care au monitoare cu rezoluții foarte mari, care pun la munca atât placa video, cat si procesorul.
Un al doilea factor de incompatibilitate poate fi sursa de alimentare. Daca este o placa video noua, trebuie sa ne asiguram ca avem minim un conector de 6 pini, iar sursa noastra este capabila sa alimenteze intreg sistemul.
Pentru că este un subiect complex m-am gândit că ar fi bine să îl dezvolt în articolul acesta.
Ce este o placa video?
O placa video este un card de expansiune cu funcția de a genera imagini către un monitor. Acestea sunt de doua feluri, așa cum am precizat si mai sus, integrate si dedicate. Diferența dintre plăcile dedicate si plăcile integrate este mare, tocmai de aceea va invit sa citiți acest articol.
Daca vreți sa vedeți diferența dintre o placa video profesionala si o placa video pentru jocuri, va invit sa cititi aici. Chiar daca sunt mai scumpe acele placi video profesionale, iar specificațiile nu sunt tocmai mari, chiar mai mici de multe ori, acestea sunt diferențiate prin driver, prin rezistenta la procesare încontinuu.
Placa video pentru jocuri
Cei mai multi dintre noi caută placi video pentru jocuri, dar si pentru editare foto/ video. Acestea sunt oarecum comune, mai ales daca nu sunteti la un nivel profesionist. Eu montez nunti, editez foto pe un calculator desktop, cu o placa video GTX, asadar nu avem intotdeauna nevoie de una profesionala.
Când vine vorba despre jocuri, despre grafice de performanță, putem să ne aruncăm un ochi aici și să vedem situația plăcilor video.
Placi video recomandate în 2024
Mai jos aveti o lista de recomandari pentru placi video pe PCI Express, pentru toate bugetele si nevoile. Sunt placi video atat pe AMD, cat si pe nVIDIA.
* Daca dorești sa primești sfaturi de achiziție pentru una din plăcile din lista de mai sus si nu numai, trebuie sa precizezi sistemul pe care îl ai, bugetul, dar si la ce vei folosi aceasta placa video.
Pentru cei care se joaca in majoritatea timpului, mai jos v-am atasat criteriile placilor video, dar si semnificațiile acestora.
Cooler pentru placa video?
Răcirea pe apă ne-a arătat faptul că avem posibilitatea să folosim și altceva când vine vorba de răcire. Este drept, răcirea componentelor a evoluat foarte mult în ultimii ani. Dacă până acum nu puteam să ne gândim la răcire pe apă, iată că avem posibilitatea de ceva timp să răcim un sistem și prin altă metodă decât cea clasică, a ventilatoarelor.
Sigur că tehnologia oarecum nouă, dar se fac progrese de la zi la zi.
Există și ceva dezavantaje. Cel mai mare este prețul. De exemplu, modelul acesta poate suporta până la 300W TDP. E destul de dificil pentru modelele high end, mai ales cele de la AMD ce lucrează la temperaturi un pic mai mari… Dar nu ne obligă nimeni să-l folosim și la următorul calculator, nu?! 🙂
Personal, nu îmi bat capul cu răcirea asta. Ok, când te uiți la unitate și vezi culorile acelea puternice, saturate, ți se pare wow. Dar performanțe majore, raportate la prețul pe care îl investești în sistem nu sunt. Nu văd de ce aș modifica răcirea unei plăci video cu una pe apă.
Cum aleg o placa video?
- Interfata – placile video au fost dezvoltate pe un anumit standard pentru a fi compatibile cu placa de baza. O perioada buna de timp plăcile video au fost pe slot AGP, apoi s-a făcut trecerea la PCI, ca in zilele noastre sa beneficiem de placi pe PCI-express, PCI-express 2.0, chiar mai nou PCI-express 3.0. Vreau sa-i liniștesc pe cei care doresc sa-si achiziționeze o placa video PC express 3.0 pentru un calculator cu PCI express 2.0. Aceasta este compatibila 100%, eu cel putin am asa ceva si funcționează perfect.
- Model/serie GPU – plăcile video au un procesor grafic, aproximativ ca cel de la procesor doar ca se numeste Graphics processing unit. De obicei, doua placi care au acelasi GPU se vor comporta asemanator. Totusi, de cand s-au nisat componentele de calculator este posibil ca unii integratori sa modifice unii parametri.
- Pixel Pipelines – parte din placa video care transforma informatia din pixeli. Este strâns legata de viteza de redare a imaginii. De exemplu, daca avem o placa video cu 8 pixel pipelines putem sa procesam de doua ori mai multa informație fata de o placa cu 4 pixel. Sigur, acum placile video pot ajunge chiar si pana la 3072 pixel pipelines. Daca veti folosi placa video pentru randat sau pentru modelare, trebuie sa luati in calcul si aceasta optiune. Este in strânsă legătură cu Shader Model, de care vom vorbi in rândurile următoare.
- Shader Model – in jocuri se cere si aceasta opțiune. La fel ca si la directx, cu cat este mai noua, cu atât este mai bine. Practic Shader Model sunt niște instrucțiuni (Vertex, Geometry, Pixel) folosite de OpenGL si Direct3D care ajuta la utilizarea efectelor grafice.
- BUS – dacă înainte ne chinuiam cu placi video de 2biti, 4 biti, iata ca acum o placa video poate avea si 512 biti pe BUS. Asta înseamnă ca magistrala poate executa operații mai rapide, iar transferul de date dintre GPU si memorie va avea viteze foarte bune. Practic BUS-ul este traseul dintre procesor si memorie, tocmai de aceea il mai găsiți si ca “lățimea de banda a magistralei”. Lărgimea BUS-ului ne arata câți biti pot circula intre memorie si procesor. Daca avem o placa video pe 512 biti vor circula nu mai putin de 512 biti simultan intre memorie si procesorul placii video.
Sigur că lucrurile s-au mai schimbat, în ultima vreme. Lucrurile astea erau perfect valabile în trecut, acum s-au mai schimbat tehnologiile. Depinde foarte mult cu cine facem comparațiile. - Memoria Video – si aici, cu cat avem mai multa memorie video, cu atat este mai bine, dar atentie ca aceasta unealta se poate transforma intr-o unealta de marketing. Memoria RAM a placii video este cu adevarat folositoare cand avem mai multe monitoare sau avem rezolutii foarte mari. Ca sa va dati seama, eu am ales o placa video pe 320 BITI(BUS) si cu 1.28 RAM, cu care tin doua monitoare FULL HD, adica o rezolutie de aproximativ 3850×1920. Asadar, nu are rost sa investiti foarte mult in RAM-ul placii video. In momentul de fata 1 GB mi se pare arhisuficient. Si, ca sa intelegeti mai bine despre ceea ce vorbesc, magazinele se bazeaza pe faptul ca lumea se uita la cata memorie are placa video, dar nu se uita si la ce BUS sau ce frecventa are aceasta. O placa video cu BUS 512 si cu 1 GB VRAM va fi mai rapida ca o placa video cu BUS 256 si 4 GB VRAM.
- Racirea – probabil cel mai important lucru cand vine vorba de o placa video. Fara o racire adecvata va puteti “praji” componentele. Racirea este de doua tipuri: activa sau pasiva. Cea pasiva este construita dintr-un radiator de mari dimensiuni, iar cea activa are un radiator mai mic, dar langa acesta avem si un ventilator care ne asigura racirea. S-a demonstrat faptul ca placile cu racire activa au temperaturile mult mai mici, dar de cele mai multe ori sunt mult mai zgomotoase. Conteaza foarte mult cum a realizat asamblarea producatorul.
- DirectX – cred ca si cu acest termen sunteți familiarizați din jocuri sau din programele pe care le folosiți si va cer o anumita versiune. Conform Wikipedia, directx este o colecție de API dezvoltata de cei de la Microsoft prin care dezvoltatorii au acces la funcțiile de nivel scăzut ale hardware-ului. In momentul de fata plăcile video sunt disponibile cu directx 11.
- Conectoare – placile video trebuie sa se conecteze cu display-ul prin niste porturi. De obicei, ne conectam cu VGA(semnal analogic) sau DVI/HDMI(semnal digital), insa putem gasi placi video care au conectoare TV OUT(S-Video, RCA).
- Numarul de conectoare – daca nu aveti de gand sa conectați mai mult de un monitor la placa video recomand sa cumpărați o placa video cu un conector. Recomand DVI sau HDMI pentru a beneficia de un semnal mai bun, imagine mai clara, mai ales daca aveti monitor FULL HD. Semnalele S Video sau VGA nu se mai folosesc pentru ca a intervenit semnalul digital, adica DVI/ HDMI. Daca doriți mai multe monitoare la un calculator, trebuie sa aveti in vedere numarul de conectori. Sigur, daca placa pe care o doriti nu are decat un port de conectare video, va recomand sa cautati si un hub DVI, care functioneaza ca un splitter.
- Interconectare Crossfire (ATI) sau SLI (nVidia) – eu nu recomand sa faceti asta, poate doar daca sunteți testeri. Daca vreti un calculator pentru jocuri, e suficient sa aveti doar o placa video de ultima generație si veti beneficia de cele mai noi detalii in jocuri. Daca faceti editare, probabil stiti ca sunt mai bune placile Quadro, care sunt speciale pentru randat.
Daca ati parcurs întregul articol, sper ca v-au mulțumit sfaturile noastre. In cazul in care nu aveți suficient buget pentru a va achiziționa un sistem complet, va recomand sa achiziționați unul cu o placa video integrata, iar mai apoi sa achiziționați o placa video dedicata, mai performanta.
Dobre Mihai a zis
Am citit de sloturile agp de 3.3 V și de 1.5V dar nu am prea înțeles
sau sloturile agp 8X sunt universale?
NICOLAE a zis
Am o placa de baza MSI G41M P33 combo si as vrea sa stiu compatibilitatea cu o placa video Gigabyte nVIDIA GeForce 210, 1024MB, DDR3, 64bit, HDMI, DVI, VGA
MULTUMESC!!!!
Yamasha a zis
Sunt compatibile, dar 210 este foarte slabă.
Andrei a zis
Am un sistem HA65M-D2H-B3 cu un procesor I5 DE 3,3 GHz si memorie ram de 8 GB si as vrea sa cumpar o placa video pe 256 de 2 gb , ce-mi recomandati?
Yamasha a zis
Păi posibilitățile sunt multe. Ce sursă ai și ce buget ai?!
Andrei a zis
Undeva in jur de 1000-1200 de lei , eu ma gandeam intre Placa video Gainward GeForce GTX 680 Phantom 2GB DDR5 256-bit si Placa video GIGABYTE GeForce GTX 760 OC WindForce 2X 2GB DDR5 256-bit
sursa de 600
Yamasha a zis
Sunt destul de vechi. Le vrei SH?! E posibil ca 680-ul să nu-l mai găsești pe piață.
Andrei a zis
GAMING MP600 600W
Yamasha a zis
Atunci mergi pe seria 9. Un 960 GTX ar trebui sa fie mai ok pentru jocuri, chiar daca are specificatii mai mici, dar e chipset mai ok.
Dobre Mihai a zis
Mulțumesc pentru timpul acordat
Numai bine.
Ionut Milan a zis
Salut,am următoarea configurație și aș vrea sa imi cumpăr niște rami,8 gb,și următoarea placă video : MSI Nvidia GeForce GTX 650 , Ti Oc , 2048 mb , DDR5 , 192 bit HDMI , 2xDVI , Display Port, Proepeller Blade Tehnology . Am găsit o destul de ieftin la 400 de lei resigilata la emag,pentru gaming aș vrea să o iau . e buna sau ce mi ai recomanda cam la același buget ? Configurația mea actula :
Procesor Intel Care i3 @ 3.30 ghz
Memorie ram:4 gb 2+2 am decât 2 sloturi și aș mai vrea să mi iau o plăcută de 8 , Ddr 3
Placă video : Nvidia GeForce Gt 630
Placă de bază : Gigabyte H61M-DS2
Sursă :ATX12V Power 500w
Yamasha a zis
sursa, bănuiesc că este un deluxe. Ar fi bine să iei și un adaptor de 6 pini, asta dacă nu are un astfel de conector.
Ionut Milan a zis
Sursa este RaidMax , lămurește mă puțin în privința adaptorului,nu prea mă pricep,dar din ce văd eu aici bănuiesc ca are doar de 4 pini , recomanda mi un adaptor cu 6 și mai ales cum să îl conectez la sursă
Yamasha a zis
Adaptorul este fix in poza din articol. Exact asa trebuie sa arate. E practic o adaptare de la 4 pini la 6 pini. Daca ai mufa de 6 pini la sursa n-ar trebui sa ai probleme.
Acum am vazut pozele de la tine. Acolo unde tii mana va veni un adaptor, o prelungire la ce ai acum.
Cosmin a zis
Salut.am urmatoarea configuratie si as vrea sa imi cumpar o placa video si un procesor destul de performant. Vreau un procesor Intel Core i7-4790 si o placa video nVidia GeForce GTX960 memorie GDDR5 dar nu stiu daca sunt compatibile cu placa de baza H81M-D . Am memoria RAM de 16 GB dar vreau sa imi imbunatatesc PC-ul pentru gaming .
Yamasha a zis
Compatibila este, dar socket-ul este slabut. Daca vrei jocuri nu te intinde la I7, mergi pe I5.
Bernard a zis
Salut Yamasha,stiu ca acest comentariu nu are legatura cu placile video,insa am nevoie urgent de ajutor…si nu stiu la cine sa apelez.Problema e ca atunci cand aprind calculatorul dupa 1-2 secunde se stinge si se aprinde automat dupa tot asa cam 1-2 secunde si tot asa se stinge,etc.Eu am niste led-uri albastre acolo si vad exact ca parca nu are putere sa continuie aprinderea.Vreau sa spun ca am deschis carcasa si tot asa cand aprind PC,cooler-ul de la procesor se invarte fara probleme dar tot se stinge dupa 2 secunde PC..In final s-a aprins dar totusi ma cam ingrijoreaza lucrul asta,si nu stiu care e problema. P.S: sursa face niste mici zgomote cateodata cand e aprins PC,e de 500W
Placa video: Amd radeon r7 240 2gb
Placa de baza: Asrock H81m
Ram: 4 gb ddr3
HDD: toshiba 500 gb.
Yamasha a zis
E treaba de indian in cazul asta. Trebuie sa iei totul la mana, sa vezi daca e sursa, placa de baza sau RAM. Un articol de inceput este acesta.
Daca nu ai avut contact cu calculatoarele cred ca cel mai bine te rezolva un service.
Bernard a zis
Multumesc frumos de link.Am verificat oleaca inauntru si am notat faptul ca condensatorii nu au nici un fel de problema,avand in vedere faptul ca PC abea ce a implinit 1 an in Decembrie. Deci a mai ramas sursa sau ramii,totusi eu cred ca e de la sursa,ca erau momente cand facea un zgomot ingrozitor ,cand aprindeam PC,acum s-a mai linistit.
P.S: Calculatorul este pornit si acum,ruleaza fara probleme.
Problema e ca azi trebuie sa-mi vina noua placa video..si imi este frica din cauza sursei…
Am incercat metoda de acolo ca sa invart cu ceva cooleru de la sursa,si da,se invarte foarte ok,adica usor.Insa,este plina,plina de praf..si nu stiu cum sa o curat..Oare e din vina prafului?? Desi nu prea are sens.
Yamasha a zis
Dacă era RAM-ul… trebuie să auzi un câteva bip-uri la pornire.
Florin a zis
Buna ziua! Acest sistem este ok si se potrivesc componentele?
Placa video: http://www.emag.ro/placa-video-gigabyte-nvidia-geforce-gtx-750-ti-oc-guru-2-windforce-2x-2048mb-gddr5-128bit-2x-hdmi-2x-dvi-n75toc2-2gi/pd/D92PDYBBM/
Placa de baza:http://www.pcgarage.ro/placi-de-baza/asus/h170m-plus/
Procesor: http://www.emag.ro/procesor-intelr-coretm-i5-6400-2-7ghz-skylake-6mb-socket-1151-box-bx80662i56400/pd/D9F6WMBBM/
Sursa: http://www.emag.ro/sursa-inter-tech-energon-650w-eps-650/pd/EHFS2BBBM/
Si am uitat de memorie: http://www.emag.ro/memorie-kingston-valueram-8gb-dimm-ddr4-2133mhz-cl15-kvr21n15d8-8/pd/DDP17YBBM/
Multumesc!
Yamasha a zis
Este ok, dar sursa nu e wow. Oricum nu ai nevoie de mare lucru pentru 750TI. Mai bine mergi pe aceasta. Constructie mai ok decat ce ai ales tu.
Florin a zis
Ok.Dar astia de la evomag sunt seriosi?
Yamasha a zis
Au prețuri mai bune decât PcGarage de multe ori. 🙂
Florin a zis
Ok! Merci mult!In rest configuratia este buna de ceva?
Yamasha a zis
E f ok.
Florin a zis
Multumesc foarte mult!
Bernard a zis
Inseamna ca a mai ramas sursa,nu e asa? :)) Procesorul nu are nimic , acum m-am uitat si are 30 grade la fel si placa video..
Yamasha a zis
La video n-ar trebui să fie probleme de acest fel. Sursa sau placa de bază.
Ionut Milan a zis
Mersi,din pacate nu mai găsesc placă video respectivă , așa ca o să imi iau un GeForce 730 , la care , bănuiesc ca nu imi trebuie adaptor din ce am citit
Yamasha a zis
Corect. Poți merge și pe 740, dacă mai e prin stoc, pe undeva. Tot pe acolo e. Sau un AMD.
GHEORGHE ADRIAN a zis
Salut!
Ce placa video ar fi compatibila cu urmatoarea configuratie a pc-ului meu
Placa de baza asus p5qpl-am
Procesor intel core 2 quad q6600
Memorie Kingston DDR2 4096MB (2 x 2024) 1066MHz CL5 HyperX Limited Edition
Sursa Floston FL450 450W
Yamasha a zis
Ce buget ai? În mod normal, mai mult de 400 de lei nu are rost să investești în sistemul acesta. La ce rezoluție joci?!
gheorghe adrian a zis
Salut
Bugetul este chiar 400 roni
Rezolutia sa fie cat mai mare
Yamasha a zis
Mergi pe R7 250. Oricum, dacă iei ceva mai puternic(placă video) n-o să te ajute prea mult din cauză că ai sistemul vechiuț și te va trage procesorul în jos.
Stefan a zis
Salutare tuturor si un an nou fericit!De ceva vreme ma gandesc la o placa video pentru urmatorul sistem:
i5-4460 3.20 ghz
gygabyte ga-b85-hd3
2x4gb ram ddr 3 corsair xms3 1600 mhz
Pot sa zic ca am pus ochii pe http://www.emag.ro/placa-video-sapphire-amd-radeon-r7-370-dual-x-oc-2048mb-gddr5-256bit-hdmi-2-x-dvi-display-port-fan-11240-06-20g/pd/D34T5MBBM/
Nelamurirea mea este…o fi compatibila cu sistemul meu?ar fi mai bine sa optez pt o placa nvidia?(desi nu gasesti nvidia pe 256 biti la banii astia)
Multumesc!
Apropo eu momentan am http://gpuz.techpowerup.com/16/01/04/b8z.png
Numai ca atunci cand rulez jocurile(gen WoT,Dota2) scot un zgomot ingrozitor ventilatoarele(asta fiind motivul pentru care vreau sa o schimb)
Oare e mai bine sa o las pe asta?
Yamasha a zis
Compatibilă este, dar unde ai găsit-o pe stoc? Seria 2 nu mai există pe piață, din câte știu.
E ok, dar poate ar merge ceva pe nVIDIA. Ceva ca GTX 950 GAMING ar fi super.
Viorel a zis
Salut ma numesc Viorel detin o placa de baza asus H61M-D https://www.asus.com/Motherboards/H61MD/specifications/
si as dori sa achizitionez placa aceasta video pt jocuri http://www.oktal.ro/placi-video/placa-video-asus-amd-radeon-r7-240-oc-4gb-ddr3-128bit-lp-l/
Am
rami: 12 gb ddr3
cpu: intel core i3 3240 3,4GHz si o sursa Raidmax thunder de 530watti modulara http://www.oktal.ro/surse/sursa-modulara-raidmax-rx_530ss-530w-l/
si as vrea sa stiu daca imi suporta placa video de mai sus
Yamasha a zis
Suportă fără probleme. Totuși, în același buget ți-aș recomanda modelul R7 250, mai performant decât ce ai ales tu.
gabi a zis
Salut ,as dori daca se poate o parere si o indrumare pentru o placa video sau poate chiar si pentru un procesor care sa suporte ultimele tipuri de jocuri , am un calculator in urmatoarea formula : procesor Athlon II x3 435 triple core , placa baza Gigabyte nForce 6100 sata 2, usb 2 , memorie 3 gb ddr2 ,interfata grafica GeForce G210 512mb, iar puterea sursei nu o stiu ,daca daca trebuiesa v-o zis ,desfac capacul si am sa ma uit , bugetul ar fi intre 700-1000 ron . mersi anticipat
Yamasha a zis
Ar trebui să știm cât de cât ce sursă este. Pe lateral ar trebui să ai un tabel fără să fii nevoit să desfaci carcasa. Dacă nu… poți descărca Speccy și găsești acolo informații despre sursă.
gabi a zis
Este o sursa de 450 W .
Yamasha a zis
Pentru sistemul tău… mai mult de modelul R7 250 n-aș lua. Jocurile foarte noi nu prea pot fi jucate pe platforma aceea, trebuie schimbat cam tot.
gabi a zis
Mersi fain l.
Stefan B. a zis
Buna ziua
Ma numesc Stefa Burlacu si bineinteles as avea rugamintea de a ma sfatui cumva ce placa video sa-mi cumpar asta desigur daca sistemul meu merita un update sau nu. Deci am asa:
Processor Name: Intel Core i7-950
Original Processor Frequency: 3066.7 MHz
Motherboard Model: ASUS SABERTOOTH X58
Motherboard Chipset: Intel X58 (Tylersburg 36S) + ICH10R
desi stiu ca modelul este P5B, dar ma rog
Total Memory Size: 12 GBytes
Video Chipset: NVIDIA GeForce GTS 450 – care trebue schimbata. Momentan am o sursa de 450W care trebuie deasemenea schimbata cu una mai zdravana, asta desigur daca fac sau nu un upgrade.
Operating System: Microsoft Windows 7 Ultimate (x64) Build 7600
Sunt gamer, iar ultimele jocuri nu-mi mai suporta plava video, sau invers, Star Citizen de exemplu nici nu se lanseaza, iar alte softuri ruleaza undeva pe la 20 fps pe rezolutie medie.
V-as fi tare recunoscator daca m-ati ajuta cu sfaturi, mai ales ca vine 24 ianuarie si tare mi-as face un cadou 😛
Resurse financiare, undeva intre 2000-3000 lei.
Va astept ca si cand.
Stefan
Yamasha a zis
Pai momentan schimbati sursa si placa video cu ceva mai ok. Apoi… dupa ce le asamblati, daca tot nu sunteti multumit… putem sa schimbam si platforma cu una mai actuala.
Stefan B. a zis
Va multumesc pentru promptitudine.
Sursa va fi ceva pe la 800/850 W.
Ideea ar fi, si-mi cer scuze anticipat pentru bataia de cap, daca sistemul meu (MB+CPU) ar face fata la un GTX 970 sau ceva…
Weekend placut,
Stefan B.
Vadim a zis
Buna seara
Vreau sa pun o placa video pe sistemul asta care placa e mai buna din cele de jos sau alta sugestie :Intel Core i5-4440 3.1GHz, 4GB, 1TB,Chipset Intel H81.Putere sursa (W) 500
Asus GeForce GT 740, 740-OC-2GD5, 2GB GDDR5, 128bit
Asus AMD Radeon R7 360, R7360-OC-2GD5, 2GB GDDR5, 128bit
GIGABYTE nVidia GeForce GTX 750 TI, GV-N75TOC2-2GI, 2GB GDDR5, 128bit
Asus Radeon R7 260X, R7260X-OC-2GD5, 2GB GDDR5, 128bit
Yamasha a zis
Sursa de 500W de care? Are conectori de 6 pini măcar?!
Mario a zis
Buna seara / buna dimineata 🙂
Am tot cautat o multitudine de placi video , pareri si nu am ajuns la nici o concluzie SUNT INDECIS , ma puteti ajuta cu cateva recomandari, vreau sa joc jocurile din ziua de azi gen FIFA 16, o placa video pe care sa o pot folosii si la urmatoarea generatie de jocuri. Am un procesor : – i5-4460 Processor (6M Cache, up to 3.40 GHz)
– 8GB RAM Corsair
– sursa CX 600M Corsair
– placa de baza Asus maximus vii hero
– placa video integrata
Buget intre 700 – 1000 ron.
Multumesc.
Yamasha a zis
Pai dacă poți merge până la un buget de 1000 de lei poți fără probleme să te orientezi spre AMD 380 sau 960 GTX. Sistemul este destul de echilibrat.
Uite aici câteva teste cu acestea.
Cristi a zis
buna ziua, detin un laptop asus k52jt, cu un procesor i3, placa video radeon hd 6370M, care de curand mi sa ars si as dori sa o schimb cu ceva mai bun daca se poate,
gen: Placa video Asus AMD R5 230, 2048MB DDR3, 64 bit, HDMI, DVI, VGA
Placa video Asus AMD Radeon R7 240, 2048MB, DDR3, 128bit, HDMI, DVI, VGA
dar nu stiu daca o sa imi suporte laptopul una din placile video mentionate mai sus, va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Ms anticipat!
Specificati placa video pe care o detin:
Producator chipset AMD
Seria Radeon Mobility
Model HD 6370M
Memorie dedicata 1024 MB
Tip DDR3
Placa video Dedicata
Procesor
Producator Intel®
Familie Core i3 1st gen
Model 380M
Numar nuclee 2
Frecventa 2,53 GHz
Smart Cache 3072 KB
Tehnologie 32 nm
Memorie
Capacitate 3 GB
Tip memorie DDR3
Frecventa 1066 MHz
Sloturi RAM 2
Slot 1 2048 MB
Slot 2 1024 MB
Stocare
Capacitate 500 GB
Viteza 5400 rpm
Interfata SATA
Yamasha a zis
Din păcate nu se poate. În niciun caz cu o placă video de PC. E un risc asumat la început pentru că ai luat laptop multimedia și te-ai jucat pe el.
Razvan a zis
http://tech.firstpost.com/product/motherboards/g41m-p26-specification-245322.html
-placa de baza
procesor intel celeron e3400
4 gb RAM DDR3
450w sursa
Vreau sa achizitionez aceasta placa video SAPPHIRE Radeon™ R7 240, 2GB DDR3, 128-bit si nu ma pricep, as vrea sa imi spuneti daca este compatibila. Daca nu este compatibila as dori niste recomandari daca se poate
Multumesc pentru ajutor
Yamasha a zis
Va fi compatibilă. Poți merge și pe 1030 GT. E la fel de ok și-ți mai rămâne și de un suc.
Myhay a zis
Salut! Doresc o placa video noua pe urmatorul sistem actual:
Hard disk Samsung 1 TB SATA-II 7200RPM 32MB Spinpoint F3
Procesor AMD Phenom II X4 965 Black Edition 3.40GHz skt AM3 box
Placa video Sapphire Radeon HD6850 1GB DDR5 256-bit
Placa de baza ASRock M3N78D
Sursa Seasonic S12II-520 Bronze 520W
Cooler CPU Cooler Master Hyper 212 EVO
Memorie HyperX Red Limited Edition 8GB DDR3 1600MHz CL9 Dual Channel Kit
Ce ar trebui sa aleg intre : GIGABYTE Radeon R9 380 G1 GAMING 4GB DDR5 256-bit SI GIGABYTE GeForce GTX 960 OC WindForce 2X 4GB DDR5 128-bit HDMI ? Doresc sa joc pe high -ultra fara probleme ultimele jocuri. Mai bine zis pe High ca pe ultra nu cred. Multumesc
Yamasha a zis
Mergi pe R9. N-ar trebui să ai probleme cu ea de niciun fel.
M-aș gândi, totuși, pe viitor să investesc în procesor nou. Poate… când va apărea AM4. 🙂
Myhay a zis
Dupa calculele mele R9 desi are frecventele mai mici dar dispune de 256 bits ( nu stiu cat de mult fac diferenta dar in fine) este peste GTX 960 cu 1-2 fps / gen maxim 5% performanta in plus , care oricum nu se observa clar , in jocuri nu se simte , doar pe hartie. GTX960 este mai ieftina. Problema este ca am o carcasa veche si anume asta Carcasa Delux MF436
Intra R9 in ea? Airflow cred ca ar fi cat de cat….
Yamasha a zis
Depinde de joc. La unele… e diferența mai mare. Uite aici un articol cu cele două.
Ar trebui să încapă deși… ar fi bine să o schimbi la un moment dat.