În rândurile următoare vreau să discutăm despre plăcile video, iar detalii mai tehnice sau mai puțin tehnice, în comentarii, așa cum v-am obișnuit. 🙂
Pe de altă parte, seria nouă de la nVIDIA este cu mult mai bună față de seriile vechi, lucrează la temperaturi mai bune, dar și cu un consum mult mai bun. Este cu 30% mai performantă decât generația precedentă. Chiar sunt performanțe incredibile.
AMD au lansat și ei modele noi pe piață destul de performante, însă nu atât de performante privind consumul. Totuși, pe FULL HD, raportul calitate preț este în favoarea AMD, în momentul de față. Eu aș vrea să crească tot mai mult competiția pentru ca noi să avem de câștigat.
In articolele precedente am nisat discuția putin. Insa acum vreau sa vorbim un pic despre plăcile video, chiar si un pic despre marketing-ul nesimțit pe care il practica unii. Foarte multi cauta placi video pentru jocuri de 32 GB.
Nu am văzut pe nimeni sa caute: ce trebuie sa urmărești cand cumperi o placa video, cum iti dai seama daca sistemul tau este compatibil cu noua placa video, ce sursa de alimentare iti trebuie pentru sistemul care va fi folosit la jocuri.
Este corect intr-o anumita privinta, nu toti sunt familiari cu componentele calculatorului. Ca sa intelegeti cat de cat fenomenul, mai jos va adaug o lista cu cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faceti atunci cand achizitionati o placa video. Daca nu reusiti sa intelegeti, daca nu reusiti sa alegeti o placa video buna, va ajutam noi cu o recomandare.
Dar inainte de a primi o recomandare, parcurgeti tot articolul, iar daca tot nu sunteti siguri, intr-un comentariu puteti sa ne adresati o intrebare in care sa precizati sistemul actual si componentele pe care vreti sa le schimbati. Este necesar si un buget, dar si trebuie sa stabiliti ceea ce doriti sa faceti cu calculatorul. Poate ca nu aveti nevoie de o placa video dedicata sau poate trebuie sa va ganditi la o placa video profesionala.
De ce sa cerem sfatul înainte?
In majoritatea cazurilor, o placa video este compatibila cu procesorul si placa de baza, nu trebuie decât sa beneficiați de un port PCI-e.
Compatibilitatea plăcii video cu sistemul
Problema se pune atunci când placa video „cere” mai mult de la un procesor mai slab. De multe ori se poate ca aceasta sa aibă nevoie de mult mai multe resurse, iar sistemul sa funcționeze tot mai prost. Lucrul acesta se întâmplă foarte des la cei care au monitoare cu rezoluții foarte mari, care pun la munca atât placa video, cat si procesorul.
Un al doilea factor de incompatibilitate poate fi sursa de alimentare. Daca este o placa video noua, trebuie sa ne asiguram ca avem minim un conector de 6 pini, iar sursa noastra este capabila sa alimenteze intreg sistemul.
Pentru că este un subiect complex m-am gândit că ar fi bine să îl dezvolt în articolul acesta.
Ce este o placa video?
O placa video este un card de expansiune cu funcția de a genera imagini către un monitor. Acestea sunt de doua feluri, așa cum am precizat si mai sus, integrate si dedicate. Diferența dintre plăcile dedicate si plăcile integrate este mare, tocmai de aceea va invit sa citiți acest articol.
Daca vreți sa vedeți diferența dintre o placa video profesionala si o placa video pentru jocuri, va invit sa cititi aici. Chiar daca sunt mai scumpe acele placi video profesionale, iar specificațiile nu sunt tocmai mari, chiar mai mici de multe ori, acestea sunt diferențiate prin driver, prin rezistenta la procesare încontinuu.
Placa video pentru jocuri
Cei mai multi dintre noi caută placi video pentru jocuri, dar si pentru editare foto/ video. Acestea sunt oarecum comune, mai ales daca nu sunteti la un nivel profesionist. Eu montez nunti, editez foto pe un calculator desktop, cu o placa video GTX, asadar nu avem intotdeauna nevoie de una profesionala.
Când vine vorba despre jocuri, despre grafice de performanță, putem să ne aruncăm un ochi aici și să vedem situația plăcilor video.
Placi video recomandate în 2024
Mai jos aveti o lista de recomandari pentru placi video pe PCI Express, pentru toate bugetele si nevoile. Sunt placi video atat pe AMD, cat si pe nVIDIA.
* Daca dorești sa primești sfaturi de achiziție pentru una din plăcile din lista de mai sus si nu numai, trebuie sa precizezi sistemul pe care îl ai, bugetul, dar si la ce vei folosi aceasta placa video.
Pentru cei care se joaca in majoritatea timpului, mai jos v-am atasat criteriile placilor video, dar si semnificațiile acestora.
Cooler pentru placa video?
Răcirea pe apă ne-a arătat faptul că avem posibilitatea să folosim și altceva când vine vorba de răcire. Este drept, răcirea componentelor a evoluat foarte mult în ultimii ani. Dacă până acum nu puteam să ne gândim la răcire pe apă, iată că avem posibilitatea de ceva timp să răcim un sistem și prin altă metodă decât cea clasică, a ventilatoarelor.
Sigur că tehnologia oarecum nouă, dar se fac progrese de la zi la zi.
Există și ceva dezavantaje. Cel mai mare este prețul. De exemplu, modelul acesta poate suporta până la 300W TDP. E destul de dificil pentru modelele high end, mai ales cele de la AMD ce lucrează la temperaturi un pic mai mari… Dar nu ne obligă nimeni să-l folosim și la următorul calculator, nu?! 🙂
Personal, nu îmi bat capul cu răcirea asta. Ok, când te uiți la unitate și vezi culorile acelea puternice, saturate, ți se pare wow. Dar performanțe majore, raportate la prețul pe care îl investești în sistem nu sunt. Nu văd de ce aș modifica răcirea unei plăci video cu una pe apă.
Cum aleg o placa video?
- Interfata – placile video au fost dezvoltate pe un anumit standard pentru a fi compatibile cu placa de baza. O perioada buna de timp plăcile video au fost pe slot AGP, apoi s-a făcut trecerea la PCI, ca in zilele noastre sa beneficiem de placi pe PCI-express, PCI-express 2.0, chiar mai nou PCI-express 3.0. Vreau sa-i liniștesc pe cei care doresc sa-si achiziționeze o placa video PC express 3.0 pentru un calculator cu PCI express 2.0. Aceasta este compatibila 100%, eu cel putin am asa ceva si funcționează perfect.
- Model/serie GPU – plăcile video au un procesor grafic, aproximativ ca cel de la procesor doar ca se numeste Graphics processing unit. De obicei, doua placi care au acelasi GPU se vor comporta asemanator. Totusi, de cand s-au nisat componentele de calculator este posibil ca unii integratori sa modifice unii parametri.
- Pixel Pipelines – parte din placa video care transforma informatia din pixeli. Este strâns legata de viteza de redare a imaginii. De exemplu, daca avem o placa video cu 8 pixel pipelines putem sa procesam de doua ori mai multa informație fata de o placa cu 4 pixel. Sigur, acum placile video pot ajunge chiar si pana la 3072 pixel pipelines. Daca veti folosi placa video pentru randat sau pentru modelare, trebuie sa luati in calcul si aceasta optiune. Este in strânsă legătură cu Shader Model, de care vom vorbi in rândurile următoare.
- Shader Model – in jocuri se cere si aceasta opțiune. La fel ca si la directx, cu cat este mai noua, cu atât este mai bine. Practic Shader Model sunt niște instrucțiuni (Vertex, Geometry, Pixel) folosite de OpenGL si Direct3D care ajuta la utilizarea efectelor grafice.
- BUS – dacă înainte ne chinuiam cu placi video de 2biti, 4 biti, iata ca acum o placa video poate avea si 512 biti pe BUS. Asta înseamnă ca magistrala poate executa operații mai rapide, iar transferul de date dintre GPU si memorie va avea viteze foarte bune. Practic BUS-ul este traseul dintre procesor si memorie, tocmai de aceea il mai găsiți si ca “lățimea de banda a magistralei”. Lărgimea BUS-ului ne arata câți biti pot circula intre memorie si procesor. Daca avem o placa video pe 512 biti vor circula nu mai putin de 512 biti simultan intre memorie si procesorul placii video.
Sigur că lucrurile s-au mai schimbat, în ultima vreme. Lucrurile astea erau perfect valabile în trecut, acum s-au mai schimbat tehnologiile. Depinde foarte mult cu cine facem comparațiile. - Memoria Video – si aici, cu cat avem mai multa memorie video, cu atat este mai bine, dar atentie ca aceasta unealta se poate transforma intr-o unealta de marketing. Memoria RAM a placii video este cu adevarat folositoare cand avem mai multe monitoare sau avem rezolutii foarte mari. Ca sa va dati seama, eu am ales o placa video pe 320 BITI(BUS) si cu 1.28 RAM, cu care tin doua monitoare FULL HD, adica o rezolutie de aproximativ 3850×1920. Asadar, nu are rost sa investiti foarte mult in RAM-ul placii video. In momentul de fata 1 GB mi se pare arhisuficient. Si, ca sa intelegeti mai bine despre ceea ce vorbesc, magazinele se bazeaza pe faptul ca lumea se uita la cata memorie are placa video, dar nu se uita si la ce BUS sau ce frecventa are aceasta. O placa video cu BUS 512 si cu 1 GB VRAM va fi mai rapida ca o placa video cu BUS 256 si 4 GB VRAM.
- Racirea – probabil cel mai important lucru cand vine vorba de o placa video. Fara o racire adecvata va puteti “praji” componentele. Racirea este de doua tipuri: activa sau pasiva. Cea pasiva este construita dintr-un radiator de mari dimensiuni, iar cea activa are un radiator mai mic, dar langa acesta avem si un ventilator care ne asigura racirea. S-a demonstrat faptul ca placile cu racire activa au temperaturile mult mai mici, dar de cele mai multe ori sunt mult mai zgomotoase. Conteaza foarte mult cum a realizat asamblarea producatorul.
- DirectX – cred ca si cu acest termen sunteți familiarizați din jocuri sau din programele pe care le folosiți si va cer o anumita versiune. Conform Wikipedia, directx este o colecție de API dezvoltata de cei de la Microsoft prin care dezvoltatorii au acces la funcțiile de nivel scăzut ale hardware-ului. In momentul de fata plăcile video sunt disponibile cu directx 11.
- Conectoare – placile video trebuie sa se conecteze cu display-ul prin niste porturi. De obicei, ne conectam cu VGA(semnal analogic) sau DVI/HDMI(semnal digital), insa putem gasi placi video care au conectoare TV OUT(S-Video, RCA).
- Numarul de conectoare – daca nu aveti de gand sa conectați mai mult de un monitor la placa video recomand sa cumpărați o placa video cu un conector. Recomand DVI sau HDMI pentru a beneficia de un semnal mai bun, imagine mai clara, mai ales daca aveti monitor FULL HD. Semnalele S Video sau VGA nu se mai folosesc pentru ca a intervenit semnalul digital, adica DVI/ HDMI. Daca doriți mai multe monitoare la un calculator, trebuie sa aveti in vedere numarul de conectori. Sigur, daca placa pe care o doriti nu are decat un port de conectare video, va recomand sa cautati si un hub DVI, care functioneaza ca un splitter.
- Interconectare Crossfire (ATI) sau SLI (nVidia) – eu nu recomand sa faceti asta, poate doar daca sunteți testeri. Daca vreti un calculator pentru jocuri, e suficient sa aveti doar o placa video de ultima generație si veti beneficia de cele mai noi detalii in jocuri. Daca faceti editare, probabil stiti ca sunt mai bune placile Quadro, care sunt speciale pentru randat.
Daca ati parcurs întregul articol, sper ca v-au mulțumit sfaturile noastre. In cazul in care nu aveți suficient buget pentru a va achiziționa un sistem complet, va recomand sa achiziționați unul cu o placa video integrata, iar mai apoi sa achiziționați o placa video dedicata, mai performanta.
Mircea a zis
Buna ziua, as spune sunt un gamer moderat de moda foarte veche (nu spun ce varsta am, ca o sa radeti…) si putin nostalgic, astfel ca as dori sa “desprafuiesc” un system vechi, care, din anul 2008 (iarna), arata cam asa:
MoBo: Gigabyte GA-EP45-DS3R (LGA 775)
CPU: Intel Core 2 Duo E8400 @ 3GHz (niciodata mai mult de-atat!)
GPU: Asus GeForce 9600GT / 512MB (PCIe 2.0)
RAM: 4GB DDR2 dual channel (2x2GB)
HDD: Seagate 500Gb @ 5400rpm
Sursa (si carcasa) Cooler Master: cel putin 500W (nu mai stiu sigur).
Display (vechi) BenQ: 1366×768, VGA
OS: Win 7 x64
Optiunea normala de upgrade ar fi alt calculator (in afara de carcasa si eventual sursa), dar, pentru ca, saracu’ cel de mai sus, merge onorabil, ma gandeam sa ii atasez, in semn de adio, o placa video GeForce GTX 750 Ti, cu speranta ca StarCraft 2 (de exemplu) ar putea rula ceva bine de Medium la rezolutia monitorului. Ratiunea imi spune ca nu merita, dar “dracusorul” ma indeamnasa va intreb: Ce parere aveti, ar fi probleme tehnice de compatibilitate cu placa de baza (BIOS in special)? Multumesc anticipat.
Yamasha a zis
E destul de mult 750TI pentru rezoluția aceea. Plănuiți un upgrade. La un moment dat?!
Marian a zis
Salut as dori un sfat daca se poate. Detin un pc mai vechi ( placa de baza gigabyte ga-vm900m, procesor intel core duo e4400 2ghz bus 800 s.775 2 mb, memorie ram elixir 2×512 mb pc5300 667, placa video ati radeon x1550 memorie 512), intamplarea face ca o memorie ram si placa video sa crape la interval de 2 zile. Sistemul il folosesc pentru browsing, filme
As vrea sa pun placa asta video SAPPHIRE Radeon™ HD 5450, 1GB DDR3, 64-bit si memoria asta Corsair 2048MB DDR2, 667MHz sunt compatibile sau ce imi recomandati? De mentionat ca urmeaza sa il conectez la un tv led de 81 cm
Yamasha a zis
Placa video este foarte, foarte slabă. Nu prea merită investiția. Nu veți simți nimic notabil.
Marian a zis
Multumesc pt raspuns, eram in dubii in a achiziţiona un nou sistem sau sa fac upgrade la vechiul sistem.
Noul sistem ar fi acesta:
Sursa Corsair VS Series CP-9020096-EU, 450 W, PFC Activ, ATX 2.31, 12 cm fan, Negru
Memorie Patriot Viper 3 8GB (2x4GB) DIMM, DDR3, 1600MHz, CL9, 1.5V, XMP, Radiator albastru
Solid State Drive (SSD) SanDisk Z400s, 128GB, 2.5″, SATA III
Placa de baza ASUS H110M-A D3, Socket 1151
Procesor Intel® Pentium™ G4400, 3.30GHz, Skylake, 3MB, Socket 1151, Box
Ce placa video imi recomandati in maxim 600 de lei pt gaming?
Yamasha a zis
Scapă de Corsair-ul ăla. E overpriced. La fel și SSD-ul. Mergi pe Intel/ Samsung.
În 600 de lei, ca placă video, poți merge pe R7 360 OC.
Adi a zis
Recent am achizitionat aceasta placa video: Placa Video Sapphire Radeon R7 370 NITRO, 2GB, GDDR5, 256 bit (are alimentare separata care este conectata)
Fara aceasta placa video, pot folosii PC-ul si pe windows si pe linux.Cand pun aceasta placa merge doar pe windows(perfect), iar pe linux se restarteaza.
Am incercat sa rulez linux si de pe stick(live), diferite distributii si la fel face, se restarteaza.
Procesor:AMD A8-5600K APU with Radeon(tm) HD Graphics
Placa de baza: GIGABYTE GA-F2A75M-D3H
RAM: 8 GB (1333)
Sursa: Sirtec EP-600 BR, 600W, ATX 2.3, PFC activ
SSD: Kingstone 120 G
HDD: Seagate Barracuda 1TB, 7200rpm, 64MB, SATA 3
HDD EXT: WD 1TB
M-am gandit ca poate fi din cauza sursei, dar am deconectat toate HDD-urile si SSD-ul si am incercat sa rulez live de pe stick si tot nu a mers.
Dar nu inteleg de ce pe windows merge perfect, iar linux se restarteaza, ca si cum nu ar avea drivere.
Mentionez ca linuxul nu merge nici instalat nici live
Poate s-a mai intalnit cineva cu o astfel de problema
Yamasha a zis
AMD-ul are foarte multe probleme pe linux. Sunt cunoscute problemele. Am pățit-o și eu la un moment dat, dar m-am lăsat păgubaș.
Costel a zis
Salut! Am un laptop Sony VAIO VPCEB1M1E cu placa video dedicata ATI Mobility Radeon HD 5650. Am instalat de curand Windows 10 si am constatat ca aceasta placa nu are drivere pentru Windows 10. Cu ce placa as putea sa o inlocuiesc. Nu am nevoie de performante uluitoare pentru ca folosesc laptopul pentru activitati putin solicitante….filme, documente, joculete…
Yamasha a zis
Sony Vayo nu are drivere pentru Windows 10. Nu suportă acest sistem de operare. Am și eu un Sony și am numai probleme cu acesta…
costel a zis
Mulțumesc pentru răspuns!
Andrei a zis
Salut, aş dori să ştiu dacă este compatibilă placa video Sapphire AMD Radeon R7 240, 2048MB, DDR3, 128bit cu placa de bază Asrock AM2NF6G-VSTA. Pe siteul lor menţionează doar un PCI Express Graphics slot, iar pe un alt site am găsit că ar fi PCIe v2.x. De asemenea aş dori să ştiu dacă merită investiţia în această placă video din punct de vedere al îmbunătăţirii performanţei grafice, faţă de placa actuală Ati Radeon x1550 256mb 64 bit. Procesorul este un Amd Athlon 64 X2 Dual Core 3800+, 2 Ghz şi am 2 X 2 Gb DDR2. Mulţumesc anticipat!
Yamasha a zis
Încearcă să faci un efort spre R7 250.
mihai a zis
Salut spunetimi varog acest calculator este bun pentru jocuri si daca face de platit 940 euro pe el multumesc anticipat>
Marca Ankermann PC
colore FX-6350 GTX-960 8GB 2TB W7Pro
Peso articolo 14 Kg
Dimensioni prodotto 43,5 x 18 x 42 cm
Riferimento produttore 4260219655309
Marchio processore AMD
Tipo processore ExtremeCPU
Velocità processore 4.20 GHz
Supporto processore SocketAM3
Numero processori 6
Dimensioni RAM 8 GB
Tipologia di memoria computer DDR3 SDRAM
Dimensioni Hard-Disk 2000 MB
Descrizione Hard-Disk SATA3
Interfaccia Hard-Disk Serial ATA-600
Drive aggiuntivi DVD+RW
Coprocessore grafico GTX-960
Descrizione scheda grafica MSI GTX 960 GAMING 4G NVIDIA
Tipo memoria scheda grafica VRAM
Dimensioni memoria scheda grafica 4 MB
Interfaccia scheda grafica PCI-E
Tipologia di periferica ottica DVD-RW
tecnologia sintonizzatore digital
Piattaforma Hardware PC
Sistema operativo Windows 7 Professional
Yamasha a zis
Nu-mi dau seama despre ce procesor este vorba. În mare… arată bine.
mihai a zis
AMD FX-6350 6x 3.90GHz Turbo: 4.20GHz
mihai a zis
AMD FX-6350 6x 3.90GHz Turbo: 4.20GHz,
Marius a zis
salut
puteti sa imi da-ti un sfat .. vreau o placa video buna care sa ma tina m,acar 3-4 ani { ma refer la jocurile actuale si viitoare}. incerc sa imi fac un Pc din componente..
deocamdata am ales asta
Carcasa Segotep Dawning Blade fara sursa Neagra dwnblade-bk
Placa de baza Asus B150 Pro Gaming D3 Socket 1151 b150 pro gaming d3
Procesor Intel Core i5-6600K 3.5GHz Socket 1151 Box bx80662i56600k
am 2 hard.. dar ma gandesc si la un SDD pe viitor.. mai am nevoie de o sursa buna… si o placa video… ce parere aveti si ce imi recomandati….
multumesc
Yamasha a zis
Nu prea ai ales bine. Procesorul este overclockabil, dar placa de bază… nu. Placa video, sursa, le recomandăm în momentul în care avem un buget total.
Pe lângă asta, de ce ai ales placa de bază cu DDR3 și nu DDR4?! Mai ai RAM DDR3?
Marius a zis
sal..
posibil sa fi gresit.. nu ma pricep prea bine…
in privinta ram.. am 3gb rami ddr3.. dar pot sa-i vand si sa iau ddr4 daca e mai ok..
oricum bugetul nu conteaza… ma gandesc sa iau componentele.. in 2-3 luni. {deci sa zic un buget de 3000-4000}. si apoi sa-l montez…
m-am gandit la o placa video de 4 Gb undeva {daca consideri ca cele de 2 gb isi fac treaba ok pt jocurile actuale atunci pun una de 2 gb… dar vreau sa imi mearga neaparat The Division…} {pot investi pana la 12-1400 in ea}… ca sa ma tina o vreme… procesorul ai zis ca e ok..
deci o placa de baza in jur de 5-600.. carcasa e ok la bani astia..
sursa daca te incadrezi in 2-300 cred ca e ok..
astept orice idee/sfat care sa ma faca sa ies mai ieftin sau sa imi faca configuratia mai puternica..
multumesc…
e adevarat ca placa de baza asus.. e mai eficienta{ma refer ca are drivere}iar celelate trebuie sa le instalezi singur?}
Yamasha a zis
Uite ceva cât de cât echilibrat.
Placa de baza MSI B150 PC MATE, Socket 1151
Memorie HyperX Fury Black 8GB DIMM, DDR4, 2400MHz, CL15
Procesor Intel® Core™ i5-6400, 2.7GHz, Skylake, 6MB, Socket 1151, Box
Placa video MSI nVIDIA GeForce GTX 970 Gaming TWIN FORZR V, 4096MB, GDDR5, 256bit, HDMI, 2x DVI, Display Port, PCI-E
HDD WD Blue 1TB, 7200rpm, 64MB, SATA 3
Solid State Drive (SSD) Samsung 850 EVO, 2.5″, 250GB, SATA III
Carcasa DeepCool Tessaract BF, Mid Tower, ATX, Negru
marius a zis
multumesc
Bogdan a zis
Salut. Planuiesc urmatoarea configuratie si as dori, daca se poate, o opinie in legatura cu compatibilitatea pieselor si cu suficienta/insuficienta putere a sursei pt. sistem:
1. Procesor AMD FX 8370 4.0 GHz Am3+
2. Placa de Baza MSI 970 Gaming (AM3+)
3. Placa Video MSI Radeon R9 290 Gaming 4GB DDR5 512 Bit TF IV
4. Memorie Corsair Vengeance 8GB Kit (2x4GB) DDR3 1866 MHz CL9
5. Sursa Corsair VS 650W (am mai citit ca seria VS/CX de la Corsair ar fi cam slaba…)
Multumesc pt. ajutor!
P.S.: Sistemul il folosesc in principal pt. jocuri (nu planuiesc overclocking).
Yamasha a zis
Ai înțeles bine despre VS. Ai variante de la Seasonic, Sirtec, mai calitative. Sistemul arată bine, dar placa aceea video este cam pretențioasă. Poți alege și alt RAM. Mai ieftin. Acum depinde și ce mai are prin stoc magazinul de la care alegi să cumperi.
Pavel a zis
Buna,
Imi puteti recomanda va rog un sistem performant pana in 1000 euro ? Mentionez ca vreau sa fie totul silent ca pe laptop. M-am saturat pe vechiul PC sa tot aud coller-ul de pe placa video.
Va rog sa-mi recomandati toate componentele in afara de sursa. Sursa am Corsair de 700W. Daca nu e suficient de buna, at imi cer scuze, si am nevoie de recomandare si pt sursa.
La fel ma intereseaza si un HDD SSD.
Multumesc anticipat.
Yamasha a zis
Păi în momentul de față plăcile video sunt destul de silențioase. De la 60 de grade pornesc ventilatoarele. Sigur, dacă n-aveți grijă de praful din el, de pe ventilatoare, coolere, mai mult ca sigur că și acesta în 1,2 ani va păți același lucru. Monitor aveți? Ce rezoluție?!
Pavel a zis
Monitor am un Acer P223W. Eu ma gandeam ca ar fi suficient ca si pt inceput. Important sa vad ceva pe ecran. In viitor l-as schimba si pe asta.
Yamasha a zis
Am înțeles. Păi poți merge pe un I5 cu 970 GTX și în jur de 8 GB de RAM. Cred că te incadrezi și pe DDR4.
Stefan Burlacu a zis
Buna ziua
Revin cu o rugaminte, si anume un sfat/model pentru achizitionarea unei surse undeva peste 600-700 W in ideea mi-as cumpara o Placa video MSI GeForce® GTX 970 GAMING, 4GB GDDR5, 256-bit
Multumesc,
Stefan
Yamasha a zis
Păi 970 GTX-ul acela nu are nevoie de sursă atât de mare. 🙂
Stefan Burlacu a zis
Am inteles. Sper sa duca tot sistemul.
Multumesc
Yamasha a zis
Atât timp cât nu faci overclock agresiv, sursa aceea este mai mult decât trebuie. 🙂
Cojocaru Catalin a zis
Salut ! Doresc si eu un laptop cat de cat bunicel pentru gaming. Nu vreau performate in exces, doar sa pot juca decent unele jocuri.Buget undeva la 1500-2000 RON (+ – 200-300 RON, nu are importanta) RON. Imi poti lasa cateva sugestii (link-uri) ?
Yamasha a zis
Dacă reușești să te încadrezi pentru modelul Asus X555LB-XX025D este cam best buy.
Valentin a zis
Salut. Am de gand sa imi fac un PC de gaming cu i7 si Nvidia Geforce Skylake. Imi poti spume ce sursa , placa de baza si monitor imi trebuie pentru acestea doua ? Buget : 30 de milioane. Multumesc
Yamasha a zis
Păi în 3000 de lei nu prea te încadrezi cu I7. Mai bine mergi pe I5 și o placă video mai bună. Dacă spui că nu ai nici monitor scade și mai mult bugetul pentru componente.
gege a zis
Salut am o placa de baza MSI G31M3-L V2 CU CORE 2 DUO E8400, 4 GB RAM DDR 2.
Credeti ca mi-ar fi compatibila placa video 1GB Radeon HD6450 PCIe DVI Adaptor INCLUS?
Yamasha a zis
Da. Dar este slabă rău.
Alexandru R. Adrian a zis
Salut. Ce placa video(pt jocuri gen:gta5,mortal X…2015 etc) imi recomanzi Pentru sistemul meu:
Placa baza asus h110m-d d3
Sursa Spacer SPS-ATX-450, 450W
Procesor i3-6300 skyline
x1 8gb Ram
Rezolutie monitor FullHd 1920×1080
Daca as detine un buget de 300lei !
Yamasha a zis
Ți-aș recomanda o sursă mai ok și să mai stângi niște bănuți pentru o placă video ok. Nu prea faci mare lucru cu una de 300 de lei pe full hd.
Alexadru R. Adrian a zis
Poti sa imi zici zici o sura silentioasa de 700+… si o placa video pentru jocuri 2015 ?
Yamasha a zis
700+?
Rolitech a zis
Salut, am o problema in jocuri
ma joc cs go cu r7 250 si pur si simplu din 50fps nu ma scoate adica fps nu e stabil ,mai rar ajunge la 60
Stiu doar ca procesorul o limiteaza , ce procesor mi.ati recomanda?
Sistemul meu
Acer veriton m420
4gbddr2
320hdd
Amd Athlon 5400b 2.8
Yamasha a zis
E cam slab PC-ul, ar cam trebuie făcut upgrade general pentru CS GO. Ai încercat și setările de aici?
Marius a zis
Salut. Am un sistem pc : placa de baza ASUS H81-M-PLUS FSB 1150 , CPU Intel Pentium dual coreG3250 3,2 GHz , 8Gb RAM ( 4×2 Kingston Hyper Fury 1600 Mhz), placa video amd radeon hd 6570 2gb Vram ddr 3 128 biti,(pe care as dori sa o schimb fiind veche), sursa de alimentare ATX 450 W. As dori sa achizitionez o placa video Gainward gforce GTX 750 TI 2GB VRAM DDR 5 128 biti ( gpu frecventa de baza 1202 Mhz) pentru jocuri. Intrebarea mea este daca sursa pe care o am este prea mica pentru sistemul de mai sus? sau daca imi incape in carcasa, pe placa de baza, avand in vedere ca are o lungime de 215 mm? sau sa-mi cumpar un palit gforce gtx 750 ti oc 2gb vram ddr5 128 biti ( cu aceeiasi frecventa gpu din fabrica de 1202 Mhz) ? Ca performanta am observat ca sunt identice amandoua. Dar ca fiabilitate, consum , racire si stabilitate, care este mai buna dintre ele? As dori un sfat bun. Multumesc si o zi buna .
Referitor la anuntul de mai sus am uitat sa mentionez ca am hdd 500 gb sata, si un SSD de 120 gb pe care am instalat sistemul de operare windows 7 sp 1
Yamasha a zis
Ar trebui să ducă la limită sursa. Gainward nu este wow, dar te-ai putea orienta și spre alt producător. Față de Gainward e mai ok.
Radu a zis
Buna ziua! As vrea sa achizitionez o Placa video Gigabyte GT 730, GV-N730-2GI, 2GB DDR3, 128bit dar nu sunt sigur daca e compatibila cu componentele mele si as dori sa ma ajutati va rog si sa imi dati un sfat daca este compatibila sau nu. O sa va pun si componentele mele:
1) Nume: DELL
2) System Manufacturer: Dell Inc.
3) System Model: Dell DXP051
4) BIOS: Phoenix ROM BIOS PLUS Version 1.10 A07
5) Processor: Intel(R) Pentium(R) D CPU 3.40GHz (2 CPUs)
6) Memory: 2046MB RAM
7)DirectX Version: DirectX 9.0c (4.09.0000.0904)
Cam asta a fost. Daca va mai intereseaza ceva puteti sa imi spuneti ca va dau imediat raspunsul. Sper ca sa imi raspundeti. Multumesc mult!
Yamasha a zis
Despre sursa de alimentare ce îmi poți zice?
Radu a zis
Da sursa este de 375W. Si mar mai interesa daca achizitionez aceasta placa si daca este compatibila cu pc-ul meu ar functiona mai bine cu WindowsXP sau cu Windows 7? Multumesc!
Yamasha a zis
Ar trebui să fie ok ambele. Se mișcă foarte ok Xp-ul pe configurații slăbuțe, ca a ta.
Radu a zis
Este mai buna? Ar merge mai bine jocurile?
Yamasha a zis
Vor merge, dar limitarea va veni de la celelalte componente, nu de la placa video.
Radu a zis
Deci sa o iau pe asta care miati aratato dumneavoastra. Multumesc mult de sfaturi chiar nu stiam ce sa fac dar acum stiu datorita voua. Multumesc mult! 🙂
Radu a zis
Si inca ceva daca nu va suparati, daca achizitionez aceasta placa mi-ar merge jocuri gen GTA V sau altele????
Florin a zis
Mi-am facut si eu un sistem pc si as vrea sa stiu daca este compatibil 🙂 va multumesc
Procesor AMD Vishera, FX-4320 4GHz box
Placa video Sapphire Radeon R7 360 NITRO 2GB GDDR5 128-bit
Memorie HyperX Savage 4GB DDR3 1866MHz CL9
Placa de baza ASRock 970 Pro3 R2.0
Hard disk Seagate Desktop HDD 1TB 7200RPM 64MB SATA-III
Sursa Inter-Tech Energon 650W
Yamasha a zis
Este compatibil și e chiar ok ales.
marian a zis
Buna ziua! As vrea sa stiu daca acest PC (Sistem IT MYRIA Style V20, AMD A8-6600K pana la 4.2GHz, 8GB, 1TB, AMD Radeon HD 8570D, Ubuntu) si o placa video Asus radeon R7 360 OC 2 gb ddr5 128 bit V2 se potrivesc . Multumesc!
Yamasha a zis
Este cam la limită sursa aceea. Eu aș schimba-o și pe aceea.
marian a zis
Unde pot vedea cati W am la sursa? Poate ca PC-ul vechi are sursa mai mare. De curiozitate, ce se intampla daca sursa este prea mica, se arde?
PAIC a zis
buna seara as dori sa stiu daca la o sursa de 600w….si un procesor de 3,7 ghz pe o placa de baza msifm2-a55m-e33 pot pune o placa mai buna sa nu manance ram mult… am destul…dar doresc fiecare piesa sa fie cu treaba ei…nu conteaza bugetul… merci
Yamasha a zis
AMD-ul oricum ar fi consumă RAM pentru placa video integrată.
PAIC a zis
deci sa schimb si sursa si este destul …? ptr ce model de placa video …?
Yamasha a zis
Sursa este ok. Ce buget ai pentru upgrade?
PAIC a zis
1000 ron doar placa video nam alta decat cea integrata pe placa de baza …merci
Yamasha a zis
Ce brand e sursa? Ce model de procesor ai?!
PAIC a zis
quad core 3,7 tagan tg 600 de 600 w este ok ?
Yamasha a zis
Sursa este ok. Mă interesează să știu exact modelul procesorului. Pot fi tone de quad core-uri. Sursa este foarte ok pentru orice placă video nouă.
PAIC a zis
Intel Core i7-2600K Quad-Core Processor 3.4 Ghz 8 MB Cache LGA 1155 – BX80623I72600K….am gresit ca am pus 3,7….
PAIC a zis
AMD A10 X4 5700 3.4GHz FM2 Procesor asta este sigur procesorul eram in oras … si nu stiam modelul … deci ce placa video pot pune de 1000 lei … sa nu mai manance mult ram
Andrei a zis
Buna seara! Cu o sursa de 375W mi-ar merge aceasta placa vidoe? Asus GeForce GT 730, 730-2GD3, 2GB DDR3, 128bit Multumesc!
Yamasha a zis
Ar trebui să fie ok.
Andrei a zis
Ok, multumesc!
Tony a zis
Salutare, am cumparat un PC destul de recent, si am realizat cand m-am uitat dupa placa video in BIOS, nu era acolo, aparent PCIE-ul nu il detecteaza, cum pot rezolva aceasta problema? Orice fel de ajutor ar fi apreciat, placa de baza este un Asus Z170-a si placa video este un Twin Frozr V GTX 970. Multumesc in advans.
Yamasha a zis
În mod normal trebuie să detecteze automat. Fără BIOS, fără nimic. Ce sursă ai?!
Tony a zis
Am un EVGA Super NOVA de 850W.
Yamasha a zis
Nu ar trebui să fie probleme. Testează componenta și în alt PC. E plug and play. Nu trebuie nicio setare pe nicăieri.
Tony a zis
Si sa-l inlocuiesc daca nu merge, corect?
Yamasha a zis
Cam asta ar fi soluția. Bănuiesc că este nouă și îi poți da retur fără probleme.